تجاوز به عنف چیست؟
سرپوش اجتماعی - زنای به عنف یکی از انواع زنا است. زنا یعنی رابطه جنسی بین زن و مردی که با هم زن و شوهر نیستند. عنف هم به معنای خشونت و زور است. از این رو زنای به عنف یعنی این که مردی به اجبار و بدون رضایت زنی اقدام به رابطه جنسی با وی نماید که در اصطلاح به آن تجاوز به عنف نیز می گویند. همچنین در تبصره ۲ ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی سال ۹۲ آمده است که هر گاه کسی با زنی که راضی به زنای با وی نباشد در حال بی هوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنای به عنف است. همچنین در زنا از طریق اغفال و گول زدن دختر نابالغ یا از طریق ربابش، تهدید و یا ترساندن زن، هرچند باعث تسلیم وی شود، در حکم تجاوز به عنف است.
تجاوز به عنف در مورد کودکان
تجاوزهای جنسی یک بزه معرفی شده که معمولاً در قالب کودک آزاری به صورت مختلفی مثل عورت نمایی، پورنوگرافی، سادیسم جنسی، زنای با محارم و تجاوز جنسی انجام می گیرد و به دو حالت سادیسم و ماسوخیسم یعنی دیگر آزاری و خود آزاری خودنمایی می کند. معمولاً افرادی که به آزار جنسی دست می زنند کسانی نیستند که توانایی ندارند رابطه جنسی با جنس موافق و یا جنس مخالف برقرار کنند در واقع دادگاه ها شاهد این بوده افرادی که دارای زن و فرزند هستند مرتکب جرم تجاوز به عنف بوده اند.
بر اساس مطالعاتی که بر روی سریال چنین پرونده هایی شده است گاهی وقت ها که طرف مورد تجاوز کودک بوده منجر به مرگ شده است. در ایران و حتی کشورهای آمریکایی و اروپایی دیده شده که شخص مهاجم پس از این که قربانی را شناسایی می کند در فرصتی مناسب پس از ربایش، آزار و تجاوز جنسی طرف مورد تجاوز را به قتل می رساند در مجموع تجاوز به عنف توسط افرادی انجام می شود که از نظر روانی و شخصیتی متعادل نیستند. اکثر این افراد دوران کودکی بسیار بدی را گذرانده اند و مورد خشونت یا تعرض اطرافیان قرار داشته اند. در بعضی از موارد افراد به بهانه انتقام جویی، کودکان طرف مقابل را مورد تعرض قرار می دهند.
اثبات جرم تجاوز به عنف
در اکثر موارد ثابت کردن زنا و این که قربانی با قهر و خشونت مورد تجاوز قرار گرفته روند حکم مجازات را به تعویق می اندازد. بنابراین تنها کسی که میتواند ثابت کند که تجاوز به عنف بدون رضایت او همراه با اجبار و خشونت انجام شده شخص قربانی می باشد.
ثابت کردن نهایی تجاوز های جنسی را پزشک قانونی انجام داده و بر اساس نامه ای که از پزشک قانونی به دادگاه ارائه می شود قاضی مستلزم بوده رأی دادگاه را صادر نماید ولی پزشک قانونی زمانی میتواند این جرم را به صراحت بیان کند که قربانی در اسرع وقت و بدون از بین رفتن آثار جرم به دادگاه مراجعه نموده باشد. چون در صورتیکه شخص قربانی، خانم متاهل باشد تشخیص تعرض برای پزشک قانونی اندکی دشوار بوده و نیازمند رسیدگی سریع دارد. ولیکن اگر فرد مورد تجاوز و تعرض جنسی دختر باشد امکان دارد آثار باقی مانده از آزارهای جنسی و تجاوز به عنف در وی مدت های طولانی ماندگار باشد.
روش های قانونی اثبات تجاوز به عنف
اثبات تجاوز به عنف در قانون شامل چهاربار اعتراف متهم، شهادت چهار مرد و نهایتا علم قاضی است. البته در اغلب موارد تجاوزگر اتهام وارده را منکر می شود، چراکه می داند نتیجه چنین اقراری، مرگ است. در عین حال مراجعه به پزشکی قانونی و ارائه گزارش پزشکی قانونی به دادگاه میتواند مورد استناد قرار گیرد، لکن آثار این نوع از جنایت سریع و آنی بوده و به آسانی محو می شود.
مقصود از تجاوز به عنف چیست و چه نوع رابطه جنسی تجاوز محسوب می شود؟
تجاوز به عنف، عنوانی است برای رفتارها و اعمال جنسی مجرمانه ای که با خشونت همراه بوده و علیرغم مقاومت بزه دیده از وی سلب اختیار می شود و به ضرر او ارتکاب می یابند و عنوان عامی است که هم شامل«زنای به عنف» می شود و هم «لواط از روی عنف»؛ امّا کاربرد آن در «زنای به عنف» بیشتر است. عنف در لغت به معنی خشونت و زور است و منظور از اصطلاح تجاوز به عنف، انجام مقاربت جنسی بدون رضایت زن و با استفاده از قهر و غلبه است. البته باید توجه داشت که اثبات بدون رضایت و خواست قربانی بودن نزدیکی جنسی برعهده قربانی است که این موضوع مشکلاتی را در روند رسیدگی به این پرونده ها بوجود آورده است.
در عین حال باید توجه داشت که تجاوز به عنف تنها در چارچوب رابطه خارج از چهارچوب مشروع ازدواج _ اعم از دائم و موقت ــ به رسمیت شناخته شده است؛ به عبارت دیگر تجاوز به عنف نوعی از زنا است که همراه با عدم رضایت و خواست قربانی باشد. بدین ترتیب توسل به خشونت جنسی در رابطه بین زن و شوهر زنای به عنف محسوب نمی گردد. عنف مادی و عنف معنوی از مصادیق عنف به شمار می روند. منظور از عنف مادی، غلبه پیدا کردن و تعرض همراه با خشونت، آزار و اذیت فیزیکی و جسمی است ولی در عنف معنوی، بزه کار، بدون استفاده از نیروی جسمانی و فشار فیزیکی، روان بزه دیده را تحت تأثیر قرار می دهد و بر وی سلطه و قهر پیدا می کند.
مجازات تجاوز به عنف
مجازات تجاوز به عنف، مجازات حدی است. مجازات این عمل قبیح در ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی آمده است. با توجه به این ماده مجازات زنای به عنف اعدام زانی (کسی که اقدام به زنا کرده است) میباشد. در اجرای این حکم فرقی بین این که زانی جوان یا غیر جوان است و این که محصن با غیرمحصن است وجود ندارد.
علاوه بر این در تجاوز به عنف در صورتی که زن باکره باشد، مرتکب، باید علاوه بر مجازات زنای به عنف ارش بکارتی که از بین برده است و مهرالمثل زن را بپردازد ولی در صورتیکه زن باکره نباشد، علاوه بر این که به مجازات اصلی محکوم می شود باید تنها مهرالمثل را پرداخت کند.
گردآوری: بخش جامعه سرپوش
- 19
- 4