پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۵۸ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۲۰۶۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

موضوع حاشيه‌نشيني در برنامه ششم از سوي دولت مغفول مانده است؛

زندگي ۱۹ ميليون نفر در سکونتگاه‌هاي غيررسمي

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,سکونتگاه‌هاي غيررسمي

رشد سکونتگاه‌هاي غيررسمي در سال هاي اخير شدت بيشتري گرفته است. مهاجرت روستاييان به شهرها و زيادشدن تعداد مهاجراني که از مرزهاي افغانستان، پاکستان و حتي دورتر به ايران مي‌آيند باعث شده عملا حاشيه شهرهاي بزرگ تبديل به محلي براي اقامت ناايمن اين افراد شود.

 

حالا عضو کميسيون اجتماعي مجلس از وجود ۱۹ ميليون نفر در سکونتگاه‌هاي غيررسمي خبر مي‌دهد. يکي از بارزترين نمودهاي رشد سريع شهرنشيني، شکل‌گيري سکونتگاه‌هاي غيررسمي در بسياري از کشورهاي درحال توسعه و از جمله ايران است که به نمادي از فقر شهري بدل شده است.

 

براساس تحقيقاتي که در سال هاي اخير انجام شده، شاخص‌هاي عمومي از جمله ويژگي کمي و کيفي مسکن، زيرساخت‌ها، معيارهاي اقتصادي و اجتماعي مشترکي را مي‌توان براي سکونتگاه‌ها تعريف کرد.

 

تسهيلات رفاهي پايين‌تر از ميانگين شهر، کيفيت نازل ساختار مسکن و غيررسمي بودن روند ساخت، بهداشت ناکافي، تراکم زياد، سرانه‌هاي شهري اندک، مکان گزيني نامناسب، اقتصاد خانوار ضعيف و متکي به بخش غيررسمي اقتصاد و نبود امنيت تصرف به‌مثابه شاخص‌هاي کلي ويژگي‌هاي مشترکي به شمار مي‌روند که در ايجاد و پايداري اين سکونتگاه‌ها نقش داشتند.

 

آنچنان که گزارش‌هاي فعالان مدني از وضعيت اقامت اين افراد در سکونتگاه‌هاي غيررسمي نشان مي‌دهد، برخي از اين افراد به‌دليل نداشتن شناسنامه و اوراق هويتي به چنين شکلي از زندگي روي آورده‌اند.

 

بلوچ‌هاي بدون شناسنامه ساکن در اطراف استان البرز و شهرهايي چون شهريار، سمنان و گرگان از جمله اين افراد هستند که به‌دليل عدم برخورداري از شرايط مناسب مالي، اشتغال درکارهاي روزمزدي و عدم برخورداري از حمايت‌هاي بهداشتي و همچنين رفاهي مثل دريافت يارانه از جمله مواردي است که بارها از سوي فعالان مدني مورد توجه قرار گرفته است.

 

اين درحالي است که به اذعان خدادادي، عضو کميسيون اجتماعي مجلس اتخاذ سياستگذاري‌هايي درباره بهبود وضعيت حاشيه‌نشينان و ساکنين سکونتگاه‌هاي غيررسمي در هيچ کجاي برنامه ششم توسعه ديده نشده است. 

 

شرايط نامناسب سکونتگاه‌هاي غيررسمي

عضو کميسيون اجتماعي مجلس، با انتقاد از اينکه حاشيه‌نشيني در برخي مناطق از مرز هشدار عبور کرده و به معضلي امنيتي تبديل شده است، گفت: ۱۹ ميليون نفر در سکونتگاه‌هاي غيررسمي زندگي مي‌کنند. سلمان خدادادي در رابطه با اجراي طرح سرشماري محلات حاشيه‌نشين در اواخر شهريور ماه با همکاري وزارت کشور، تعاون، کار و رفاه اجتماعي و همچنين راه و شهرسازي، گفت: حاشيه‌نشيني يکي از معضلات مهم اجتماعي کشور بوده که چند دهه است با آن مواجه هستيم به گونه‌اي که در برخي کلانشهرها از مرز هشدار عبور کرده و به معضلي اساسي و امنيتي تبديل شده است.

 

نماينده مردم ملکان در مجلس شوراي اسلامي، با بيان اينکه آمارهاي مختلفي از تعداد حاشيه‌نشينان در کشور وجود دارد، گفت: آمارها بيانگر وجود ۱۱ تا ۱۹ ميليون حاشيه‌نشين در کشور بوده البته در اين آمارها اختلاف نظري وجود نداشته بلکه افراد ساکن در بافت‌هاي فرسوده که شرايط حاشيه‌نشيني را دارا هستند نيز جزء آمار حاشيه‌نشينان به حساب مي‌آيند.

 

به‌طور خوشبينانه ۳۰ درصد جمعيت کشور در سکونتگاه‌هاي غيررسمي زندگي مي‌کنند وي با بيان اينکه به‌طور خوشبينانه ۳۰ درصد جمعيت کشور در سکونتگاه‌هاي غيررسمي زندگي مي‌کنند، تصريح کرد: متأسفانه اين سکونتگاه‌ها از شرايط مناسبي براي زندگي برخوردار نبوده و به گونه‌اي شرايط براي شيوع آسيب‌هاي اجتماعي در اين سکونتگاه‌ها نسبت به ساير محله‌ها فراهم‌تر است. 

 

آماری از وضعيت محلات حاشيه‌نشين نیست

اين نماينده مردم در مجلس دهم، با بيان اينکه آمار دقيقي از وضعيت محلات حاشيه‌نشين وجود ندارد، افزود: هر چند ممکن است آمار دقيقي از وضعيت اين سکونتگاه‌ها در دست نباشد اما به‌طور حتم وزارت راه‌وشهرسازي آماري از وضعيت اين محلات دارد و بر ‌اين ‌اساس مي‌توان نسبت به ساماندهي اين سکونتگاه‌ها اقدام کرد. ساماندهي بهتر سکونتگاه‌هاي غيررسمي نيازمند آمار و اطلاعات دقيق و مشخص است.

 

خدادادي ادامه داد: ساماندهي بهتر سکونتگاه‌هاي غيررسمي نيازمند آمار و اطلاعات دقيق و مشخص است و تا آمار دقيقي از اين موضوع در دست نباشد برنامه‌ريزي براي اين موضوع با چالش مواجه مي‌شود. نماينده مردم ملکان در مجلس دهم، با انتقاد از اين که دولت‌ها تاکنون نتوانسته‌اند سکونتگاه‌هاي غيررسمي را ساماندهي کنند، تصريح کرد: حاشيه‌نشيني معلول بوده و علل مختلفي در بروز و نمود آن مؤثر است از اين ‌رو، تا براي رفع علل حاشيه‌نشيني چاره‌انديشي نشود با برخورد کردن با معلول‌ها هيچ نتيجه مطلوبي حاصل نمي‌شود.

 

عضو کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، با يادآوري اينکه براي مديريت حاشيه‌نشيني ريشه‌هاي آن بايد خشکانيده شود، گفت: بي‌توجهي به اقتصاد روستايي و مناطق محروم از جمله عوامل مؤثر در افزايش مهاجرت روستايي و به تبع آن حاشيه‌نشيني است و بايد در جهت بهبود وضعيت اشتغال در مناطق روستايي و محروم براي جلوگيري از مهاجرت‌ها اقدام کرد؛ در اين رابطه بايد به گونه‌اي عمل کرد که زندگي در شهر براي روستاييان صرفه اقتصادي نداشته باشد.

 

وي با بيان اينکه حاشيه‌نشيني در دهه۴۰ شمسي بعد از اصلاحات ارضي شروع شده و ادامه اصلاحات ارضي در دهه ۴۰ شمسي باعث شد تا بسياري از اراضي بزرگ کشاورزي به قطعات کوچک تر تبديل شده و در اختيار کشاورزان قرار گيرد و کشاورزاني که ديگر قادر به کار روي زمين‌هاي کوچک تر نبودند تنها در مدت پنج سال پس از انقلاب سفيد شاه و ملت، تصميم به فروش زمين‌هاي خود گرفتند ازاين‌رو، با تصويب «نحوه انتقال اراضي واگذاري به زارعين مشمول قوانين و مقررات اصلاحات ارضي» روند فروش اراضي واگذاري به کشاورزان افزايش يافت و هجوم روستاييان آغازي براي حاشيه‌نشيني شد. 

 

کنترل حاشيه‌نشيني مستلزم کنترل مهاجرت

اين نماينده مردم در مجلس دهم، افزود: البته قبل از انقلاب که امکانات مناسبي براي زندگي در شهرها وجود نداشت روستاييان کمتر رغبتي به شهرنشيني داشتند اما متأسفانه درحال‌حاضر حاشيه‌نشيني از مرز هشدار گذشته است البته در سال ۵۵ با وجود امکان بهداشتي و رفاهي مناسب نسبت جمعيت روستانشين به شهرنشين در حدود ۷۰ به ۳۰ بود اما درحال‌حاضر با وجود برخي امکانات اوليه اين عدد معکوس و نسبت جمعيت روستانشين به شهرنشين به ۳۰ به ۷۰ تغيير پيدا کرد؛ البته اين معکوس شدن به‌دليل عدم توجه مناسب به اقتصاد و معيشت روستايي است.

 

خدادادي با تأکيد بر اينکه کنترل حاشيه‌نشيني مستلزم کنترل مهاجرت است، ادامه داد به‌طور قطع توجه به معيشت و اقتصاد روستاييان و همچنين ايجاد درآمد پايدار در تثبيت جمعيت روستايي و معکوس کردن مهاجرت‌ها بسيار مؤثر است و تا زماني که دولت نسبت به ايجاد درآمد پايدار روستاييان توجه نداشته باشد نه‌تنها گره‌اي از معضل حاشيه‌نشيني رفع نخواهد شد بلکه روزبه‌روز به تعداد افراد حاشيه‌نشين افزوده خواهد شد.

 

نماينده مردم ملکان در مجلس دهم، با انتقاد از اينکه آمار دقيقي از اتباع خارجي ساکن در سکونتگاه‌هاي غيررسمي وجود ندارد، تصريح کرد: بيش از ۹۰درصد اتباع بيگانه ساکن در اين سکونتگاه‌ها افاغنه هستند و تعدادي از اين افراد نيز به صورت غيرمجاز در کشور ساکن هستند؛ البته به‌دليل آنکه شغل مناسبي براي تأمين درآمد ندارند بنابراين به اجبار سکونتگاه‌هاي غيررسمي را براي زندگي انتخاب و زمينه شيوع آسيب‌هاي اجتماعي در کشور را فراهم مي‌کنند؛ در اين رابطه لازم است وزارت کشور هر چه سريع‌تر لايحه ساماندهي اتباع بيگانه را ارائه و نسبت به ساماندهي اتباع بيگانه اقدام کند. 

 

حاشيه‌نشيني در برنامه ششم مغفول ماند

وي با تأکيد بر اينکه پيش‌بيني موضوع حاشيه‌نشيني در برنامه ششم از سوي دولت مغفول ماند، تصريح کرد: دولت در اين لايحه، ۳۵ ماده پيش‌بيني کرده بود و در اين ۳۵ ماده نه‌تنها حاشيه‌نشيني بلکه هيچ کدام از آسيب‌هاي اجتماعي ديده نشد بنابراين ما در قالب جداولي آسيب‌هاي اجتماعي از جمله حاشيه‌نشيني را در برنامه ششم پيش‌بيني کرديم که بر‌اساس آن دولت را مکلف کرديم سالانه ۵ و تا پايان برنامه ۲۵ درصد حاشيه‌نشيني را در کاهش دهد.

 

عضو کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: دولت به‌هيچ‌وجه نمي‌تواند در جهت کاهش ۲۵ درصدي حاشيه‌نشيني تا پايان برنامه ششم گام بردارد زيرا کنترل و مديريت حاشيه‌نشيني مستلزم صرف هزينه‌هاي گزاف و بسيار بالا است که دولت به راحتي نمي‌تواند چنين هزينه‌هايي را متحمل شود بنابراين تا زيرساخت‌هاي کنترل حاشيه‌نشيني در کشور فراهم نشود در‌اين‌زمينه به هيچ توفيقي نمي‌توان دست يافت.

 

vaghayedaily.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش