به گزارش ایسنا، حدود دوهفته پس از آغاز این طرح، روزبه کردونی -مدیرکل دفتر آسیبهای اجتماعی وزارت رفاه- به همراه چهار تن از نمایندگان سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه کودکان کار و خیابان و نمایندگانی از بهزیستی، روز جمعه از مرکز یاسر که کودکان مشمول طرح به آن منتقل شدهاند، بازدید کرد. در این بازدید، اعضا ضمن صحبت با این کودکان،در جریان مشکلات آنها قرار گرفتند.
در نشستی که در حاشیه این بازدید برگزار شد، مقرر شد کمیتهای با حضور نمایندگان دفتر آسیبهای اجتماعی وزارت رفاه، سازمان بهزیستی و سمنها برای نظارت روند حمایت اجتماعی از کودکانی که در این طرح جمع آوری شدهاند، تشکیل شود. انتقاد از عدم نظارت شورای شهر بر شهرداری به دلیل اجرای طرح و عدم حضور وزارت کار در برنامهریزی این طرح از موضوعات مورد بحث در این نشست بود. طرحی که به گفته مسئولان آن حدود سه ماه برای آن برنامهریزی شده، متولی آن فرمانداری است و اجرای آن با استفاده از ون، بر عهده شهرداری تهران قرار دارد.
گزارشی از رد مرز کودکان نداشتهایم
در مدت اجرای این طرح، ۱۷۰ کودک کمتر از ۱۸ سال به مراکز بهزیستی یاسر منتقل شدهاند؛ از میان آنها ۱۳۵ نفر تبعه خارجی و ۳۵ نفر ایرانی بودند.همچنین در حال حاضر ۳۹ دختر نیز در مرکز بهزیستی افسریه حضور دارند. طبق آنچه که در این نشست مطرح شد ۸۰ درصد کودکانی که در این طرح جمعآوری شدهاند، برای بار اول به این مرکز آورده میشوند و ۲۰ درصد از آنها پرونده قبلی دارند. همچنین اعلام شد که تاکنون گزارشی از رد مرز این کودکان منتشر نشدهاست. به گفته آنها بعضی از این کودکان روزانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان درآمد داشتهاند.
یکی دیگر از موارد مورد انتقاد از طرف سازمانهای مردم نهاد تخصیص بودجه ۲۰ میلیارد تومانی برای این طرح بودهاست؛ بودجهای که به اعتقاد آنها میتوانست برای خانواده این کودکان اشتغال ایجاد کند.حبیبالله مسعودی فرید -معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور- مدتی پیش در خصوص بودجه طرح ساماندهی و جذب کودکان کار خیابان گفت: «بودجه این طرح ۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که این طرح به صورت ویژه برای ساماندهی کودکان کار و خیابانی حاضر در خیابانها و معابر اجرا میشود با این حال از افرادی که کارگاههایی را میشناسند که کودکان در آنها به کار گرفته شدهاند، میخواهیم تا این مراکز را به ما معرفی کند.»
عدم حضور نمایندگان سازمانهای مردم نهاد در جلسات برنامهریزی این طرح و همچنین بی توجهی به کودکانی که در کارگاههای زیرزمینی مشغول کار هستند نیز مورد نقد نمایندگان سمنهای فعال حوزه کودکان کار قرار گرفت.
همچنین تعدادی از کودکانی که در این طرح به مراکز یاسر و افسریه منتقل شدهاند اوراق هویتی ندارند، تبعه افغان یا پاکستانی هستند، خانواده آنها در شهر دیگری زندگی میکند یا راه ارتباطی با آنها وجود ندارد که طبق تصمیم افراد حاضر در جلسه امروز در مرکز یاسر، قرار است تا ۴۸ ساعت آینده وضعیت این کودکان با حضور نمایندگانی از سازمانهای مردم نهاد، وزارت رفاه و سازمان بهزیستی مشخص شود.
نتایج بررسی طرح ساماندهی و جذب کودکان منتشر میشود
روزبه کردونی- مدیرکل دفتر آسیبهای اجتماعی وزارت کار و رفاه اجتماعی- در حاشیه این برنامه، به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: این بازدید برای بررسی فرآیند طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان و همچنین حمایت اجتماعی از آنها انجام شد. در این نشست قرار شد کمیتهای با حضور NGO ها، بهزیستی و سازمانهای مردم نهاد تشکیل شود تا این روند را تحت نظارت قرار دهند.
وی با بیان اینکه ابعاد این طرح را بررسی و نتایج آن را به صورت مستند منتشر خواهیم کرد، گفت: این طرح سالهای قبل نیز اجرا شد، اما هیچ ارزیابی مستقلی برای آن انجام نشد که نشان دهد موفق بوده یا خیر. به همین دلیل اجرای آن نیز کمکی به کودکان آسیبپذیر نمیکند.
مدیرکل دفتر آسیبهای اجتماعی وزارت کار با بیان اینکه با نگاه تهدیدمحور به کودکان کار مخالف هستیم، گفت: حق شهروندی این کودکان ایجاب میکند که از آنها حمایت شود. همان طور که وزیر رفاه نیز تاکید دارد که نگاه ما قهری نیست.
وی بار دیگر تاکید کرد: قبل از گسترش طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان در استانهای دیگر ، این طرح حتما بررسی مجدد میشود.
کردونی تصریح کرد: با رایزنی با مسئولان وزارت کشور مقرر شده است که سیاستهای مرتبط با کودکان در استانهای دیگر با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شود؛ چرا که طبق طرح تقسیم کار ملی، متولی این حوزه وزارت رفاه است.
- 11
- 3