مدیرکل ثبتاسناد و املاک استان آماری تلخ و نگران کننده از وضعیت طلاق و ازدواج در استان ارائه کرد و از گمانه و پیش بینی نگران کننده ای خبر داد که در صورت نبود برنامه ریزی، شرایط اجتماعی بحرانی را در استان رقم خواهد زد. به گزارش خراسان رضوی، محمدحسین بهادر روز گذشته در نشست خبری خود درخصوص آخرین وضعیت ازدواج و طلاق در استان اظهار کرد: در سه ماه اول امسال ۱۲ هزار و ۵۴۲ ازدواج در دفترخانههای استان ثبتشده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲.۸ درصد کاهش داشته است. از سویی تعداد طلاقهای ثبتشده در این مدت معادل چهار هزار و ۲۳۵ فقره بوده که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶.۱ درصد افزایش داشته است.
سال ۹۷، روزانه ۵۰ طلاق در استان
مدیرکل ثبتاسناد و املاک استان همچنین گفت: در مجموع ۹.۱ درصد وقایع ازدواج و ۹.۸ درصد از کل طلاقهای ثبتشده در کشور در استان خراسان رضوی ثبت میشود. از ابتدای سال ۹۷ تاکنون روزانه بهطور متوسط ۱۴۰ ازدواج و ۵۰ طلاق در دفاتر رسمی ثبت شده است. بهادر همچنین در پاسخ به خراسان رضوی درخصوص آمار ازدواج و طلاق در استان و مشهد طی سال ۹۷ گفت: سال گذشته ۵۲ هزار و ۲۵۱ واقعه ازدواج در استان ثبتشده که نسبت به سال ۹۶ این آمار با کاهش ۷ درصدی روبه رو بوده است. از این تعداد ۲۴ هزار و ۷۶۳ ازدواج ثبتشده در استان سهم مشهد بوده است. همچنین سال گذشته ۱۸ هزار و ۹۷۳ واقعه طلاق در استان ثبتشده که متأسفانه این آمار نسبت به سال ۹۶ افزایش ۱۲.۳ درصدی داشته است. از این تعداد طلاق ۱۰ هزار و ۷۳۲ فقره مربوط به مشهد بوده است.
ضمن آن که سال گذشته خراسان رضوی در وقایع ازدواج و طلاق بعد از استان تهران در جایگاه دوم کشور قرارگرفت. وی همچنین افزود: سال گذشته ۲۵ هزار پرونده اجرایی در حوزه مهریه در دفاتر اجرایی استان رضوی وجود داشت که ۷۹ درصد آن ها به نتیجه رسید و بقیه به محاکم دادگستری ارجاع شد.
وضعیت نگران کننده
اما بخشی از صحبت های مدیرکل ثبتاسناد و املاک استان که به پیش بینی های انجام شده درباره روند ثبت طلاق و ازدواج در استان مربوط می شد نیز بسیار نگران کننده است. به گفته بهادر، در ۱۰ سال اخیر ازدواج در استان بهطور میانگین ۳ درصد کاهش و طلاق ۵.۶ درصد افزایش داشته است و چنان چه این روند ادامه داشته باشد در سال ۱۴۰۹ وقایع ازدواج و طلاق باهم برابر میشوند.
آماری از وضعیت ثبتاسناد استان
مدیرکل ثبتاسناد و املاک استان در این جلسه همچنین گزارشی درباره وضعیت ثبتاسناد در استان ارائه کرد که مهم ترین آن به شرح زیر است:
* از مجموع دو میلیون و ۹۳۴ هزار و ۴۱۲ سند دفترچهای صادر شده در استان تاکنون حدود یک میلیون و ۸۲ هزار سند به سند تکبرگ یا حدنگاری تبدیل شده است و پیشبینی میشود تا پایان مهلت پنج ساله تا اواسط بهمنماه امسال ۴۵ درصد اسناد دفترچهای تبدیل به کاداستری شود.
* در خراسان رضوی دو میلیون و ۴۱۸ پرونده ملکی وجود دارد که هرسال بهطور متوسط دو هزار و ۲۰۰ پرونده به بایگانیهای واحدهای ثبتی افزوده میشود و تاکنون ۵۸۳ هزار و ۲۸۱ پرونده بایگانی شده است. ۳۷ درصد بایگانی انجامنشده که برای انجام آن حدود یک میلیارد و ۷۹۵ میلیون و ۹۴۶ هزار و ۲۵۰ تومان اعتبار مورد نیاز است.
* تاکنون برای ۳۵ هزار و ۳۹۰ ملک در اختیار دستگاههای اجرایی سند مالکیت صادر و تسلیم دستگاههای دولتی شده است.
* درباره نقشهبرداری و اجرای طرح کاداستر در استان، متأسفانه متولیان حفظ و صیانت از اراضی موات، ملی و حریم و بستر رودخانهها، کار جدی انجام نداده اند. بهعنوانمثال دستگاههای راه و شهرسازی و آب منطقهای استان حتی از مجموع مساحت املاک تحت صیانت و تولیت خود خبر ندارند و تاکنون عزم جدی درخصوص ارائه نقشه و مستندسازی انفال نداشتهاند.
* از مجموع ۱۱ میلیون و ۸۸۵ هزار و ۱۰۰ هکتار از مساحت استان ۶۵ درصد آن معادل هشت میلیون و ۱۹۱ هزار و ۵۰۶ هکتار را اراضی مرتعی تشکیل می دهد. تاکنون ۵۶ درصد این اراضی جانمایی و ۱۱ درصد آن برابر با ۹۰۲ هزار و ۸۴۲ هکتار و موازی اراضی تثبیتشده و سند مالکیت حدنگاری صادرشده است. البته متأسفانه خراسان رضوی در این خصوص در ردیف بیست و هفتم کشوری قرارگرفته است.
آب منطقهای اطلاعات حریم و بستر رودخانهها را ارائه نکرده است
درباره تثبیت حریم رودخانههای استان تاکنون جانمایی ۳۸۲۶ هکتار معادل ۸۲ قطعه و ۵۱۳ هکتار تثبیت بستر شده است. همچنین ۸۸۰۶ هکتار معادل ۷۳ قطعه حریم رودخانههای استان در سیستم کاداستر جانمایی شده است اما آب منطقه ای استان متأسفانه هنوز مجموع مساحت حریم و بستر رودخانههای استان را ارائه نکرده و درواقع جزو دستگاههای کمکار در حوزه کاداستر استان است.
* تاکنون از مجموع ۱۴۹ هزار هکتار اراضی موقوفه، ۱۷ درصد جانمایی و ۳ درصد تثبیتشده است. علاوه بر این از مجموع یک میلیون و ۳۱ هزار و ۲۰۶ هکتار از موقوفات آستان قدس رضوی، معادل ۸۷ درصد جانمایی و ۳۶ درصد تثبیت شده است.
۲۴۶۰ نفر ممنوعالخروج
* تاکنون پنج هزار و ۴۲۶ نفر در استان ممنوعالخروج اعلام شدهاند که ممنوع الخروجی دو هزار و ۹۶۵ نفر آنها رفع شدهاست. تعداد افراد ممنوع الخروج شده از ابتدای امسال تاکنون ۳۶۷ نفر بوده که مشکل ۲۷۴ نفر آنها رفع شده است.
توضیحات مدیر کل ثبت اسناد درباره پرونده کال چهل بازه
مدیرکل ثبتاسناد و املاک استان در این نشست به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده کال چهل بازه مشهد که با تجمع و اعتراض برخی افراد همراه بود نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: فعالیت بنده در آبان سال گذشته شروع شد، معاون دادستان کل کشور طی نامهای به من اعلام کرد آب منطقهای استان پنج شماره ثبتی برای کال چهل بازه اعلام کرده است. ما به گذشته کاری نداریم اما هم اکنون مالک فعلی آب منطقهای است.
آب منطقهای میگوید این پنج پلاک متعلق به بستر رودخانه است، ما نیز به آنها اعلام کردیم طبق قانون حد نگاره باید نقشه UTM محدوده ارائه شود تا سند مالکیت بدهیم. آب منطقه ای این نقشه را ارائه نکرد و از تهران فشار آوردند که اسناد باید به بستر تبدیل شود. ما نیز به آب منطقهای اعلام کردیم اسناد دفترچهای را به ثبتاسناد تسلیم کنید و به دادستانی توضیحاتی در این خصوص دادیم اما توجیه فنی نداشت زیرا هنوز نقشه UTM ارائه نشده بود.
سپس در تهران حکمی صادر شد که اسناد باید باطل شود و در تجدیدنظر نیز تایید شد. طبق ماده ۷۱ قانون دفاتر اسناد رسمی که تفویض اختیارات به استان انجامشده ما به دفتر اسناد دستور دادیم که اسناد باطل شود. در همین حال دادستانی مشهد طی نامه ای به ما اعلام کرد که از انجام هرگونه عملیاتی خودداری شود. ازیکطرف ماده ۸ قانون آیین دادرسی میگوید حکم صادرشده لازم الاجراست، از طرف دیگر دادستان مدعیالعموم است، بنابراین خلأ در این وضعیت وجود دارد.
به همین دلیل ما با شعبهای که حکم ابطال اسناد را صادر کرده است مکاتبهای انجام دادیم که با توجه به این که دادستانی بهعنوان مدعیالعموم این نامه را داده است،تکلیف چیست؟ در این خصوص اداره ثبتاسناد مظلوم واقعشده اما جالب است بدانید که همین بستر رودخانهای که آب منطقهای مدعی آن است، شرکت تعاونی خود این شرکت آن را تقسیم کرده به تازگی تجمعی برگزار شد که هیچ ارتباطی به اداره کل ثبتاسناد ندارد. البته به نظر من تمام این حساسیتها به دلیل وقوع سیلهای اخیر است اما از آب منطقهای که نمیداند چه میزان حریم و بستر رودخانه دارد چه انتظاری میتوان داشت.
- 10
- 6