دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۲:۳۲ - ۲۲ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۸۰۰۷۰۸
سایر حوزه های اجتماعی

قربانیان عدم شفافیت

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,مالباختگان پدیده شاندیز

روز گذشته در نمایشگاه مطبوعات عده ای از مالباختگان پدیده شاندیز در با حمل پلاکاردهایی اعتراض خود را نشان دادند. موضوعی که سپرده گذاران موسسات مالی و اعتباری نیز دو روز پیش با ولی ا... سیف در نمایشگاه مطرح کردند. مال باختگی مردم در موسسات مالی و اعتباری که نام غیر مجاز بر آن ها اطلاق می شود چند سالی است مردم را با مشکلات اساسی مواجه کرده است.

 

موسساتی که چندین شعبه در بهترین نقاط شهر را با پرستیژی فراتر از یک بانک دایر می کنند و سود پرداختی‌شان نسبت به بانک ۶ تا ۷ درصد بیشتراست و در عین حال بانک مرکزی اعلام می کند که نظارتی بر این نوع موسسات ندارد. سوال اساسی که در اذهان باقی می ماند این است که این موسسات از چه قوانینی تبعیت می کنند؟ شرکت ها و موسساتی که به گفته برخی کارشناسان شکستشان حتمی و قابل پیش بینی است در چه شرایطی رشد و در نهایت بسته می شوند. حیدر مستخدمین حسینی کارشناس اقتصادی در این خصوص به ابتکار می گوید: «اینکه چرا این موسسات شکل می گیرند به خاطر عدم شفافیت در اقتصاد است. در اقتصاد بیمار یک نوع رانت در اختیار گروه، نهاد و یا شبه نهاد قرار می گیرد و آن ها از این سوء استفاده لازم را می کنند. در عین حال وقتی فضای کسب و کار محدود و انحصاری می شود و همه نمی توانند در آن فعالیت کنند این اتفاق رخ می دهد. باید فضای کسب و کار را در اختیار همه مردم قرار داد.»

 

موسسات غیرمجاز به اذعان کارشناسان به عنوان یکی از موانع کاهش نرخ سود بانکی قلمداد می‌شوند. چراکه با کاهش نرخ بهره، بخشی از نقدینگی موجود در بازار به سمت موسسات مالی غیرمجاز با سودهای بالاتر هدایت شده و موجب تقویت بیشتر آنها می‌شود.موسساتی که حتی صورت‌های مالی خود را در سایت رسمی خود افشا نکرده و شفافیت اطلاعاتی بسیار اندکی نیز برای مردم دارند.

 

برخی کارشناسان معتقدند موازی کاری در قانون سبب شده تا این موسسات از عدم شفافیت و با استفاده از رانت های ویژه اقدام به تاسیس این موسسات کرده و در نهایت بانک مرکزی هم نتواند جلوی آن ها را بگیرد. دولت یازدهم تنها توانست بخشی از این موسسات را تحت پوشش خود در آورد و از مردم خواست تا به آن هایی که مجوز بانک مرکزی ندارند اعتماد نکنند. مردم، شاید قربانیان اصلی عدم شفافیت در نظام مالی شدند. قربانیانی که حالا باید خود در مورد صحت و درستی این موسسات تحقیق کنند. در حالی که شاید شفافیت و اصلاح قوانین راهکار واقعی حل این مشکل باشد.

 

چه کسانی مجوز موسسات مالی را دادند؟

برخی معتقدند این موسسات به این جهت آزادانه فعالیت دارند که متکی به شبکه‌های تجاری قدرتمند در بخش نیمه‌دولتی هستند و خود را به دولت پاسخگو نمی‌دانند.

 

حیدر مستخدمین حسینی در این خصوص به «ابتکار»می گوید: آسیب شناسی ای که در حوزه بازارهای مالی ایران باید در نظر گرفت معطوف است به قوانین متضادی که وجود دارد. موسساتی که تحت عنوان غیر مجاز از آن نام برده می شود بخش غیر مجاز آن مربوط به کدام قانون است؟ این موسسات بر اساس قانون و مجوزهای قانونی در سال های گذشته اقدام به فعالیت کردند.

 

وی می افزاید: یکی از آن قوانین صندوق هایی بود که بعد از سال ۱۳۶۰ توسط وزارت کشور مجوز گرفتند و یا تعاونی هایی که وزارت تعاون با استناد به اختیارات قانونی خود بزای آنها مجوز صادر کرده است. اگر در ابتدای کار بانک مرکزی و دولت با این مقوله در مقاطع و دوره خودشان برخورد می کرد و زیان آن برای اقتصاد را گوشزد می کردند امروز به این مشکلات دچار نمی شدیم. باید قوانین و اختیارات در بانک مرکزی تجمیعمی شد و بانک مرکزی هم نظارت عالی خود را بر آن ها قرار می داد.

 

زور بانک مرکزی هم نمی رسد

این کارشناس اقتصادی تصریح می کند: حتی در برخی مقاطع اگر در کمسیون های مجلس از روسای بانک مرکزی سوال می شد که این کمیسیون ها چه بافتی دارند؟ جواب آن ها اجازه بی حد و حصری بود که قانون برای آن ها قرار داده بود. بنابراین تناقض در قانون و برداشت های متفاوت از آن و همچنین اختیاراتی که هر وزارت خانه داشت تا برای این موسسات مجوز صادر کند منجر به تبدیل شدن تعاونی ها به موسسات مالی اعتباری شد که روسای بانک مرکزی در مقاطع مختلف حریف آن ها نشدند.

 

وی می افزاید: در شرایطی که ۵ سال از این مشکلمی گذشت، با همکاری سه قوه بدون اینکه قانون خاصی هم به بانک مرکزی اجازه دهد قرارشد که بانک مرکزی تعدادی از آن ها را تحت پوشش خود در آورد که در این مسیر موفق شد تعدادی از این موسسات را در چتر نظارتی خود قرار دهد.

 

تاوان گذشتگان برای امروز

مستخدمین حسینی تاکید می کند: نکته مهم این است که در همه جای دنیا حوزه بازارهای مالی از نظر دولت ها حساس است چون به طور مستقیم مردم را مورد خطاب قرار می دهد و هر جایی که پای مردم در اعتبار دهی در میان باشد مجلس و دولت باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند. اگر در سال های گذشته به این موضوع توجه شده بود امروز دچار این مشکلات نمی شدیم. وظیفه مردم تحقیق در مورد مجاز یا غیر مجاز بودن موسسات نیست. وقتی مردم می بینند یک گاری سبزی فروشی توسط شهرداری جمع آوری می شود چطور یک با خود میگویند موسسه با تبلیغات فراوان با تابلوها و تشکیلات لوکس به صورت غیر مجاز فعالیت می کند؟بنابراین از مردم نباید انتظار داشت پول های خود را در موسساتی که زیر تابلو مشغول فعالیت هستند نسپارند بلکه دولت باید در قبال این اموال پاسخگو باشد.

 

پدیده هایی که شکستشان حتمی است

جمعی از مالباختگان پدیده شاندیز روز گذشته با در دست داشتن پلاکاردهای اعتراضی به سالن اصلی نمایشگاه مطبوعات آمده و راهپیمایی کردند. شرکتی که با تبلیغات فراوان نتوانست از عهده بازپرداخت تعهدات خود برآید. اما سوال این است که این شرکت ها چرا دچار و رشکستگی می شوند. مستخدمین حسینی در پاسخ می گوید: این نوع شرکت ها از بانک ها تسهیلات کوتاه مدت برای پروژه های بلند مدت می گیرند که زمین خوردن آن ها حتمی است.

 

پدیده شاندیز و امثالهم نمونه بارز درعدم همسویی بین ایجاد هزینه ها و کسب درآمدهای آتی است. این موضوعی است که باید انتظار آن را برای سایر پروژه ها هم داشت. وقتی قرار است ماشین آلات خریداری شود و یا ساختمان سازی کنید نباید تسهیلات ۶ ماهه دریافت کنید در حالی این پروژه ها ۳ تا ۷ سال زمان می برند. سود را به بانک می پردازند و مدام اصل را تمدید می کنند. به جای اینکه پروژه برای نظام بانکی برای ۷ سال تعریف شود برای ۶ ماه در نظر گرفته می شود. نتیجه این امر چیزی جز شکست نخواهد بود.

 

 

 

ebtekarnews.com
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش