به گزارش ایرنا، مرزنشینان و عشایر پاک سیرت مغان که این روزها می بایست به شکرانه برداشت محصول های رنگارنگ در گرماگرم تابستان این سرزمین زرخیز در جشن و سرور باشند نزدیک به یک ماه است که به خاطر از دست دادن ناگوار آتنای این دیار در غم سنگین و سیاهی فرو رفتند حادثه شومی که خاطره تلخ واقعه سارا را در اذهان مردم و به خصوص آذری زبانان زنده می کند.
آتنا برای مردم پارس آباد از همان روزهای ابتدایی گم شدنش تداعی گر سارای شد، سارایی که افسانه و حقیقت بودنش درهم آمیخته و در تار و پود زندگی و فرهنگ و سنن این مردم ریشه دوانیده است.
بر اساس ادبیات عامیانه و فولکلریک منطقه ، سال ها قبل و در روزگاری که خان ها بر مردم سخت کوش زور می گفتند دختر زیبا و باعفت روستایی در مغان مورد طمع خان زورگوی آبادی قرار می گیرد ولی او که قبل از آن نامزد یک جوان شده بود به خان خواستگار جواب رد می دهد.
اما خان دست بردار نبوده و با تهدید بر خواسته خویش پافشاری می کند. سارای جوان که پدر و خانواده خویش را از دست خان در آزار و اذیت می بیند به ناچار موافقت می کند که به او پاسخ مثبت دهد اما هنگام گذر از رودخانه آرپاچایی خود را به آب انداخته و در میان امواج خروشان آن غرق می شود تا بدین طریق خان زورگو را ناکام و بر پاکدامنی ، پیمان و شرف خویش صحه بگذارد.
مردم مغان و آذربایجان از آن زمان این واقعه را به شکل یک ترانه محلی غم انگیز در خاطره ها نگهداشته و در مناسبت های گوناگون آن را زمزمه می نمایند.
اما داستان سارای مغان این بار در همان منطقه به گونه ای دیگر و با عمق دردناکی و در منظر دختر بچه ای به نام آتنا تداعی شد ، اتنا سارای مغان شد ، مثل او مظلومانه رفت و داغ سختی بر جان و دل ایل و تبارش باقی گذاشت.
اینک یک هفته پس از گذشت قتل آتنا هر چند که با نزدیک شدن به چهارراه مرکزی پارس آباد و مکان فوقانی یک ساختمان که آن مرد شرور از آنجا به عنوان مغازه رنگرزی استفاده می کرد و آخرین فریادهای آتنای کوچک را با دستان شومش در دهان خفه کرد غم و اندوه بر فضا سایه افکنده است اما زندگی همچنان جریان دارد و مردم مغان همچنان به کسب و کار و فعالیت روزانه خویش سرگرم می باشند.
گشت و گذار خبرنگار ایرنا در شهر مرزی پارس آباد حکایت از شور زندگی پس از یک هفته پرتلاطم و غمبار در این شهر دارد، هفته ای که احساس ها از مرگ آتنای کوچک غلیان گرفته و جوشش یافت، جان ها به لب رسید ، فریادها به هوا رفت و غم و اندوه بر همه شهر سایه افکند.
در گفت و گوی خبرنگار با شهروندان پارس آبادی با اینکه هنوز رگه هایی از احساس غم و اندوه در جان و دل اکثر آنها حس می شود اما بسیاری از آنها برخورد منطقی و علمی با این پدیده اجتماعی را مورد تاکید قرار می دهند.
شهروندان پارس آباد: در کنار مجازات قاتل ، علل و انگیزه های حادثه ریشه یابی شود
یک مغازه دار پارس آبادی می گوید: با آنکه الفاظ و واژه ها قدرت بیان عمق اندوه و ناراحتی ام را از این حادثه شوم ندارند اما از مدیران ذیربط جامعه می خواهم که شتابزده با چنین موضوع هایی برخورد نکنند.
عبادالله محمودی با اشاره به اینکه قاطعیت در برخورد با عاملان حوادث مشابه به معنی سرعت عمل در رساندن فرد مجرم به مجازات نیست افزود: اینکه قاتل این دخترک معصوم پارس آبادی باید متناسب با عمق جنایت شرمناک خود مجازات شود هیچ شک و شبهه ای در آن نمی باشد اما نباید اجازه داد که با اقدام عجولانه در این ارتباط از بعضی دانسته ها به عنوان انگیزه و عامل تاثیرگذار در ارتکاب اینگونه جنایات که می تواند برای برنامه ریزی ارگانهای ذیربط در کاهش وقوع حوادث مشابه در آینده موثر باشد محروم ماند.
حمید یک آموزگار پار س آبادی نیز معتقد است که درس های لازم از حادثه آتنا باید گرفته شود، درس های تربیتی و اجتماعی حادثه بسیار مهم تر از نوع برخوردهای قضایی با مجرم این حادثه است ، به دار سپردن در کوتاه ترین زمان ممکن شاید تسکینی بر دل داغدار خانواده و شهروندان مغان باشد اما ریشه یابی روانشناسانه ماجرا ، کنکاش در شخصیت قاتل و ریشه یابی علل روی آوری او به چنین جنایتی می تواند درس هایی برای آینده کشور باشد.
یک روزنامه نگار نیز با اشاره به حواشی رسانه ای حادثه قتل آتنا بر این باور است که فضاهای مجازی اگر به خوبی مدیریت نشوند و از آنها استفاده مطلوب انجام نگیرد می توانند پیامدهای منفی برای جامعه داشته باشند.
زهرا جوادی یادآوری کرد: باتاسف از زمان انتشار خبر مفقودی آتنا تا پس از کشف جسد این دخترک معصوم و دستگیری عامل این جنایت شنیع شاهد نقل و انتشار مسائل گوناگون در شبکه های مجازی هستیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از آفت های فضاهای مجازی عوض شدن جایگاه کارشناس و مخاطب است ادامه داد: متاسفانه بعضی از کاربران در هر زمینه و موضوعی در شبکه های اجتماعی اظهار نظر می کنند به گونه ای که افراد از سطوح ارتباطی خانوادگی و کوچک گرفته تا کانال های تلگرامی پرکاربر در حادثه آتنا تفسیرها ، تحلیل ها و نظریه پردازی های مختلف نموده و نتیجه گیری های متعدد و در عین حال نادرست و بی پایه می نمایند.
او همچنین از بین رفتن موضوع مخاطب شناسی و تناسب سن و سال و شخصیت های مخاطب با خبرها ؛ اطلاعات و عکس های مختلف را از دیگر آفات خطرناک ابزارهای ارتباطی مانند تلگرام می داند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته های نه چندان دور یکی از موارد مهم در روزنامه نگاری پرهیز از انتشار مطالب و یا تصاویر آزاردهنده از صحنه های جنایت و نظایر آن بود یادآوری نمود: شک نکنید اگر بعضی از کاربران در حادثه تاسف بار اخیر شهرستان پارس آباد به تصاویری از صحنه حادثه و پیکر بی جان این کودک معصوم دسترسی داشتند و یا می توانستند از آن عکس تهیه کنند آنها را بدون هرگونه ملاحظه در این فضاهای مجازی قرار می دادند.
نظر مسوولان / فرماندار پارس آباد: شتابزدگی ؛ متن را تحت الشعاع حاشیه قرار ندهد
فرماندار پارس آباد مغان می گوید: حواشی و جوسازی های مربوط به حادثه دلخراش قتل آتنا اصلانی در این شهرستان با مدیریت اصولی ارگانها و مراجع ذیربط فروکش کرده است.
اکبر صمدی گفت: با وجود آنکه مشابه چنین حوادثی هر از گاهی در نقاط گوناگون ایران و سایر کشورهای جهان اتفاق می افتد اما به دلایل نامشخص قتل دختر معصوم پارس آبادی توسط یک فرد فاسد و جنایتکار با حواشی زیاد همراه بود و بازتاب کم سابقه ای در رسانه های گروهی و فضاهای مجازی داخلی و بین المللی پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: هرچند حواشی این حادثه دلخراش مانند تجمع های اعتراضی مردم علیه قاتل و نیز بازتاب گسترده آن در رسانه ها و شبکه های اجتماعی نشان از احساسات عاطفی مردم نوع دوست شهرستان پارس آباد و منطقه مغان حکایت دارد ولی ما به خاطر بعضی پیامدهای منفی که بزرگنمایی و انعکاس گسترده این موضوع می تواند برای منطقه داشته باشد با ادامه این روند مخالف بوده و هستیم.
وی با اشاره به اینکه شهرستان مرزی پارس آباد و عشایر سخت کوش ، زحمت کش و مهربان جلگه حاضلخیز مغان دارای نکات بسیار مثبت ارزشمند و تاثیرگذار در ابعاد عاطفی و معنوی هستند از عطش اکثر رسانه ها برای بازتاب خبرهای منفی گلایه کرد.
وی اضافه کرد: رسانه ها نباید بطور صرف روی اتفاق های منفی و ناگوار متمرکز شده و مشتری تهیه خبرهای منفی باشند بلکه بهتر می دانیم در کنار آن گزارش ها و آثار مفیدی از ظرفیت ها و قابلیت های مردم پرعاطفه منطقه و عشایر مغان تهیه و انعکاس دهند که البته تولید و انعکاس چنین مطالبی بطور یقین در کاهش بزه های جامعه و در عوض رواج کارهای نیک تاثیر بسزایی دارد.
وی بیان کرد: با دعوت مردم منطقه به آرامش و دادن اطمینان خاطر به مردم شریف پارس آباد که بطور یقین دستگاه قضایی بدون هیچگونه چشم پوشی و مماشات عامل این جنایت شنیع را به مجازات خواهد رساند اکنون شاهد استقرار فضایی آرام در منطقه می باشیم.
او گفت: با تاسف در چند روز گذشته که اولین خبر از قتل آتنا اصلانی منتشر شده روایات و حرف های گوناگون و اغلب نامعتبری از چند و چون این حادثه ناگوار در رسانه ها و به خصوص فضاهای مجازی نقل می شود که اینگونه اقدام ها غیر از ایجاد تشویش اذهان عمومی و پیامدهای منفی نتیجه ای دیگر ندارد.
فرماندار پارس آباد با اشاره به اینکه این حق مردم است که از وقوع چنین حوادث ناگواری ابراز خشم و نفرت نموده و خواستار مجازات عامل و یا عاملان آن باشند افزود: ولی بهتر است که در اتفاق های مشابه با حفظ آرامش و سپردن روند رسیدگی پرونده به مراجع انتظامی ، امنیتی و قضایی مانع از آن شویم که خدای ناکرده حواشی ، متن را تحت الشعاع خود قرار دهد و اصل موضوع فراموش شود.
صمدی در خصوص برخورد منطقی و همراه با سعه صدر با چنین حوادثی افزود: نباید همه توجه خود را به موضوع محاکمه عجولانه عامل حادثه متمرکز کنیم بلکه باید اجازه داد تا با استفاده از نظرهای اندیشمندان و کارشناسان روانشناسی ؛ جامعه شناسی و بزه شناسی ریشه های چنین حوادث دلخراشی بررسی و برای ریشه کنی و یا دست کم کاستن از میزان آنها در آینده برنامه ریزی و اقدام شود.
وی با تاکید بر مجازات اشد عامل این قتل فجیع تصریح کرد: موضوع هایی مانند قتل آتنا اصلانی توسط یک فرد شرور ؛ پیچیده تر از آن است که با محاکمه و مجازات سریع مسبب آن منجر به کاهش ارتکاب اینگونه جنایات در آینده در جامعه شود.
قتل آتنا ؛ حادثه ای برای عبرت
به هر حال باگذشت چندین روز از کشف پیکر بی جان آتنا و دستگیری قاتل او ، تکرار و تداوم تراژیک و احساسی حادثه به غیر از آنکه غم این حادثه را در اذهان زنده کند سودی نخواهد داشت.
این ماجرا از ۲ دیدگاه و منظر شایان بازپردازش است ، نخست پرداخت پررنگ رسانه ای به این ماجرا که به گفته منابع رسمی تاکنون نمونه و نظیری برای آن نه تنها در این منطقه بلکه در سایر نقاط دیده نشده و بی سابقه است و دیگری عبرت گیری از این حادثه تلخ.
اجتناب ناپذیری وقوع حوادث مشابه قتل آتنا در جوامع
ایجاد آرمانشهر (مدینه فاضله) در هیچ نقطه دنیا امکانپذیر نیست و به خاطر پیچیدگی های رفتاری ، تفاوت های شخصیتی ، تاثیرگذاری های محیط پیرامون ، شیوه تربیتی کیفی و کمی و مواردی از این دست انسان ها با افکار و انگیزه ها و ویژگی های شخصیتی گوناگون در جامعه زندگی می کنند و همین تفاوت ها سبب می شوند که هر از گاهی در هر جامعه ای انواع آسیب های اجتماعی به شکل انواع بزه ها ؛ جرایم ؛ تنش ها ؛ جنایات ؛ دسیسه ها ؛ دروغ ها ؛ توطئه ها و مانند آن از بعضی انسان ها سر بزند.
پس وقوع حوادثی مانند جنایات ، تجاوزها ، سرقت ها ، تکدی گری ها ، کلاهبرداری ها ، آزارهای جسمانی و روانی ، آدم ربایی ها و یک موضوع اجتناب ناپذیر می باشد و چنین حوادث تاسف باری به محض وقوع در وهله اول باید به شیوه درست مدیریت شوند تا جامعه از حواشی نامطلوب آن تا حد امکان در امان باشد.
با توجه به پیشرفت های ایجاد شده در ابزارها و فناوری های اطلاع رسانی، این ابزارها باید به گونه ای مدیریت شود که صحت خبرها و اطلاعات ؛ قربانی سرعت و گستردگی حجم انبوه آن نشود.
ضربه اطلاع رسانی افسارگسیخته از حادثه آتنا به جامعه
فناوری های تازه بویژه فضاه مجازی باوجود محاسنی که دارند به هنگام وقوع حوادث تلخ مانند قتل شنیع آتنا خود می توانند به مانند سم خطرناک فضای جامعه و اذهان مخاطبان را آلوده کنند.
در روزگاری که به واسطه نفوذ اینگونه ابزارهای اطلاع رسانی به میان کاربران جامعه جایگاه مخاطب و منبع خبر در آمیخته و وظایف هر کدام مخدوش شده است حجم انبوه و گسترده انواع اطلاعات ناپخته و غیرقابل استناد می تواند در زمان وقوع چنین حوادثی به باورهای گوناگون مخاطبان آسیب زده و آنها را سردرگم کند.
در دوره کنونی مشاهده ، مطالعه و شنیدن هر خبری در فضاهای مجازی در اذهان اکثر مخاطبان به نوعی قابل باور تلقی می شود به گونه ای که افراد به محض آگاهی از آنها ، این اطلاعات را واقعی تصور می کنند و این موضوع نه تنها هیچ سودی برای جامعه ندارد بلکه به واسطه انتشار انواع اطلاعات نادرست اطمینان مردم نسبت به درستی خبرها را خدشه دار می کند به نحوی که مخاطبان حتی خبرهایی را که از ارگانها و منابع رسمی کشور دریافت می کنند نادرست می پندارند.
جوسازی و رونق بازار انواع شایعه های نادرست و در عین حال خطرناک از نتایج حاکمیت چنین فضایی بر عرصه اطلاع ر سانی جامعه می باشد که فقط به سود افراد فرصت طلب و سودجو که قصد گرفتن ماهی از آب گل آلود را دارند تمام می شود.
بسیاری از گردانندگان کانال ها و شبکه های مجازی به منظور رسیدن به سود بالا به واسطه پرمخاطب بودن کانال های خبررسانی خود بدون توجه به سود و زیان موضوع برای عموم مردم جامعه به محض آگاهی و دریافت هر نوع اطلاعات ؛ خبرها و تصاویر درباره یک اتفاق آنها را منتشر می کنند.
پررنگتر شدن رسانه ای حادثه مربوط به قتل این دخترک معصوم پارس آبادی و انتشار آنها در رسانه های داخلی و حتی بین المللی به واسطه پرداختن افسارگسیخته و بی رویه گردانندگان فضاهای مجازی به اعتقاد اغلب شهروندان مغانی ضربه ای بر نام و سیمای عمومی این شهرستان و بلکه عشایر زحمتکش و سخت کوش منطقه تاریخی مغان وارد کرد.
شاید گستردگی بازتاب خبری این حادثه رقت انگیز نتوانسته است چهره شایسته و منحصر به فرد عاطفی و انسانی ساکنان منطقه مغان را در میان افرادی که به خاطر نزدیکی مکانی با قابلیت ها ؛ ظرفیت ها و خصوصیات رفتاری این سرزمین باستانی آشنا هستند مخدوش کند ولی هر اندازه که در امتداد جهات جغرافیایی مختلف از مغان فاصله بگیریم بطور یقین با اثرهای منفی این رویداد در تخریب و شایستگی های معنوی مردم مغان که به نوع دوستی ؛ مهربانی ؛ میهمان نوازی ؛ دارا بودن عواطف انسانی فراوان و خصوصیاتی از این قبیل شهرت دارند را احساس می کنیم.
به نظر می رسد تنها نقطه قوت پررنگ تر شدن اطلاع رسانی حادثه تاسف بار قتل آتنا در پارس آباد این است که میزان توجه و احتیاط والدین و خانواده ها را در نگهداری و حفاظت از فرزندان و به خصوص کودکان و نوجوانان افزایش می دهد تا امکان و شرایط محیطی در جامعه را برای ارتکاب اینگونه اعمال شنیع از سوی شیطان صفتان به حداقل میزان ممکن برساند.
آتنا اصلانی دختر خردسال پارس آبادی از سه هفته پیش مفقود شده بود که جسد وی دوشنبه گذشته در پارکینگ قاتل کشف شد.
شهرستان پارس آباد مغان با ۲۰۰ هزار نفر به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت استان و در ۲۲۵ کیلومتری مرکز استان (اردبیل) و در مجاورت نوار مرزی با جمهوری آذربایجان قرار دارد.
- 15
- 6
ناشناس
۱۳۹۶/۵/۲۲ - ۲۳:۲۹
Permalink