جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۳۸ - ۲۶ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۶۹۳۰
سایر حوزه های اجتماعی

چرا پسران و دختران امروزی تمایل به سبک زندگی جنس مخالف خود دارند؟

تغییرات ظاهری جوانان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

 «آخر زمان شده! خجالت نمی‌کشه پسر گنده. زیر ابرو برداشته، دماغشم عمل کرده؛ یه بار برو شوهر کن خیال من و باباتو راحت کن!» نه اشتباه نکنید. این گزارش ارتباطی با دگرجنسگرا ندارد. با نگاهی به مجسمه‌ها، نقاشی‌ها و تصاویری که از تاریخ ایران تا کنون منتشر شده است. چهره‌ مردان و زنان به راحتی قابل تمیز دادن بود. در گذر زمان و دلایل مختلفی که به آن خواهیم پرداخت، تمایل مردان و زنان به این‌که دیگری شوند، بیشتر شده است. حال اینکه این افراد تمایلات جنسی خاص جنس خود را دارند اما تمایل به ظاهری متفاوت در آن‌ها دیده می‌شود!

 تا مدت‌ها در ایران والدین‌سالاری برقرار بود. فرزندان حتی حق ‌نداشتند پای خود را جلوی والدین خود دراز کنند یا حتی نظر شخصی خود را در ارتباط با آینده خود بیان کنند! در دهه کنونی جامعه ایرانی شرایط متفاوتی را تجربه می‌کند. دلایلی چون پیشر‌فت تکنولوژی و در دسترس قرار گرفتن بسیاری از امکانات باعث شده تا فرهنگ عمومی تغییر کند. دیگر خانواده‌ای با فرزندان زیاد دیده نمی‌شود و تمایل والدین به تک فرزندی افزایش یافته است. آیا در چنین شرایطی فرزندسالاری برجامعه حاکم می‌شود؟ هرچند در ایران با توجه به جمعیت و طبقات اجتماعی و اقتصادی مختلف نمی‌توان به صراحت موضوع فرزندسالاری را برقرار دانست. 

بخشی از پسران امروزی موهای زاید تن خود را به طور کامل از پا و دست گرفته تا سینه و کمر می تراشند. هرچند این موضوع غیرطبیعی نیست اما در مقایسه با پسران دهه‌های قدیمی‌تر یک رخ‌داد عجیب به نظر می‌رسد. حال اینکه دست به موچین شدن پسران برای برداشتن زیرابروهای خود و یا پوشیدن لباس‌هایی که در گذشته بیشتر توسط دختران پوشیده می‌شد از جمله مواردی است که تمایل نه چندان زیاد از تبدیل شدن به جنس مخالف را در پسران نشان می‌دهد. 

این اتفاق در میان دختران نیز در دهه اخیر بیشتر دیده‌ می‌شود. در گذشته این امکان وجود نداشت که دختران لباس‌هایی که عموماً در کشورمان مردان به تن می‌کردند را بپوشند، حال اینکه به وفور هم‌اکنون در جامعه این موضوع وجود دارد و تبدیل به یک امر عادی شده است. حتی در ارتباط با کوتاه کردن مو به میزان زیاد و حتی کچل شدن نیز در دختران در گذشته وجود نداشته و این روزها دیدن دختری با موهای تراشیده طبیعی به نظر می‌رسد.

سوای این موضوع که تمایلات افراد در انتخاب پوشش و به عبارتی تیپ زدن دخیل شده است که به دنبال علل آن هستیم، یکی از موضوعات مرتبط با آن نگاه مرد است. در سال‌های اخیر نگاه مردم به جنس زن و مرد تغییراتی اساسی کرده‌ است. نگاهی که حاکی از برابری است و زن و مرد را تنها یک انسان متصور می‌شوند. شاید به همین دلیل است که اکنون پسران و دختران به راحتی می‌توانند پوشش مورد علاقه خود، در حد عرف شرعی حاکم بر جامعه را انتخاب کنند.

نادر صادقیان، جامعه‌شناس، بروز چنین اتفاقاتی را «کجروی» فرزندان دانسته و از سوی دیگر این تغییرات را ناشی از تغییرات «مُد» در جامعه می‌داند. وی در این‌باره به «ابتکار» می‌گوید: «چنین موضوعی شامل بخش کوچکی از ایرانیان، آن هم بیشتر نوجوانان می‌شود. به طور مستقیم می‌توان آن را ناشی از تغییرات مد در جامعه دانست. تلاشی برای مشابه شدن، تقلید کردن یا از منظر دیگر تلاشی برای متفاوت بودن. وقتی فرد یک مد را انتخاب می‌کند یعنی یا تمایل دارد شبیه دسته‌ای از افراد شود که به آن شکل هستند و یا هدف از تغییر ظاهرش این است که می‌خواهد شبیه دسته‌ای نشود و نسبت به دیگران متفاوت باشد.»

این جامعه‌شناس ادامه می‌دهد: «نقش رسانه‌ها در بروز یک مد و تغییرات ظاهری در جامعه بسیاری حائز اهمیت است. رسانه‌هایی چون ماهواره و شبکه‌های اجتماعی در این مسیر پیش‌رو هستند. چنین تغییراتی ریشه در فرهنگ ملی و بومی ندارد و تنها یک مد است.»

وی می‌افزاید: «چنین تغییراتی نسبت به عرف اجتماعی به عنوان یک ناهنجاری شناخته می‌شوند. چرا که هنجار آن چیزی است که اکثریت جامعه‌ پذیرای آن بوده و ناهنجاری خلاف آن است و در اقلیت قرار دارد. از طرف دیگر چنین رفتاری جرم نیست، چراکه جرم نیز تعاریف خود را دارد. چنین رفتارهایی بیشتر در میان نوجوانان و بخشی از جوانان دیده می‌شود و نباید از دلایل روانشناسی آن گذشت. از طرف دیگر بحث فرزندسالاری به هیچ عنوان مطرح نیست و بیشتر به این موضوع شبیه است که فرزندان در مسیر نوعی کجروی اجتماعی هستند؛ پیمودن مسیری خلاف آنچه اجتماع سنتی، عرف و شرع از آن ها‌ می‌خواهد.»

زندگی در دنیای امروز عجیب است. هر روز انسان به دنبال آزادی بیشتری است فارغ از هر نوع قضاوت شدن. این مسیر ناگهانی میسر می‌شود و نیازمند مدت‌ها برنامه‌ریزی از سوی سیستم‌های کلان است. مُد‌های امروزی به عنوان وسیله‌ای برای رسیدن به آزادی ظاهری می‌توانند کمک رسان باشند چرا که فرهنگ جدید وارد شده از بیرون به جامعه‌ای اگر در مقابل فرهنگ سنتی کشوری بایستد محکوم به شکست است. حال این که اگر این تغییرات از درون ریشه کن می‌تواند به تغییراتی اساسی بینجامد.

پویان خوشحال

ebtekarnews.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش