بانجی جامپینگ چیست؟
با استفاده از پرش بانجی یا بانجی جامپینگ (Bungee Jumping) می توانید به محافظ و طناب فنرداری که به شما وصل کرده اند، اطمینان کنید، از ارتفاعی بلند به پایین بپرید و پیش از آنکه به زمین برسید با خاصیت ارتجاعی طناب تان در هوا معلق شوید. طنابی که شخص به وسیله آن به پایین می پرد، حالت فنری یا کشی دارد و با محافظی به تن ، بدن و قوزک پا بسته می شود.
وقتی که شخص می پرد، خاصیت فنری ریسمان سبب می شود تا انرژی پرشی شخص به هنگام سقوط آهسته آهسته دفع شود تا جایی که شخص کاملاً بایستد ولی بعد از سقوط و رسیدن به انتهای مسیر همین انرژی چون قابلیت فنری دارد و سبب برگشت مسیر می شود، شخص را تا حدی به بالا می کشد. در این فعالیت گاه از بالای یک جرثقیل به پایین می پرید، گاه پرش از روی سکوی بلند با ارتفاع بیش از ۳۰ متر را تجربه می کنید و گاهی هم با هلیکوپتر به هوا برده می شوید و از آن جا می پرید. برای ورزش بانجی جامپینگ، هر چه ارتفاع بیش تر باشد هیجان هم بیش تر است و آدرنالین خون تان بالاتر می رود.
تاریخچه بانجی جامپینگ
در نمایشگاه جهانی شیکاگو در سال ۱۸۹۲- ۱۸۹۳ شخصی پیشنهاد جالبی مطرح کرد. او طرح یک برج ۴۰۰۰ فوتی (۱۲۰۰ متر) را ارایه داد که ماشینی، با استفاده از مرغوب ترین کابل های لاستیکی به آن وصل میشد. او در نظر داشت که ۲۰۰ نفر ظرفیت این ماشین باشد و پس از بالا رفتن به پائین پرتاب شود. این ابزار در پایان با اندکی بالا و پایین شدن از حرکت می ایستاد. مهندس طراح برای افزایش امنیت، پیشنهاد داده بود که زمین را با تشک های پری فرش کنند. در آخر این پیشنهاد توسط مسئولان برگزار کننده رد شد. شواهدی موجود است که نشان میدهد ورزش بانجی جامپینگ در ابتدای دهه ۱۹۵۰ میلادی توسط ورزشکاران انجام می شد؛ ولی هنوز شکلی امروزی نداشت.
در آن سالها تلویزیون بی بی سی یک برنامه مستند پخش کرد که ساخته دیوید فردریک اتنبورو (David Frederick Attenborough) بود و ورزش بانجی جامپینگ و ورزشکارانش را معرفی میکرد. این برنامه در کشور جمهوری وانواتو ساخته شد و افرادی را نشان می داد که با بستن طناب به قوزک پاهایشان از ارتفاع می پریدند. کم کم این ورزش بر سر زبان ها افتاد و علاقه مندانی را پیدا کرد.
بانجی جامپینگ در ایران
سال ۱۳۸۶ بود که نخستین باشگاه بانجی جامپینگ در ایران ایجاد شد. باشگاه توچال در سال ۸۶ کار خود را شروع کرد و فعالیتش از سال بعد رسمیت یافت. نخستین شخصی که طعم هیجان پرش از سکوی این باشگاه را چشید، پیمان ابدی، بدلکار معروف ایرانی بود که از کارهای مهمش میتوان به سریال تلویزیونی «هشدار برای کبری ۱۱» اشاره کرد.
در صورتیکه بخواهید هیجان بانجی جامپینگ را در ایران تجربه کنید میتوانید به اماکن زیر بروید:
>> بلندترین سکوی طبیعی بانجی جامپینگ کشور در چهارمحال و بختیاری
>> بلندترین بانجی جامپینگ ایران در گنجنامه همدان
>> سکوی بانجی جامپینگ پارک ولایت تهران
>> بانجی جامپینگ جزیره زیبای کیش
>> بانجی جامپینگ مجموعه چالیدره مشهد
بانجی جامپینگ از کجا آمد؟
جریان از این قرار است که گروهی چهار نفره از اعضای کلوپ ورزش های خطرناک از بالای پل کلیفتون در غرب انگلستان به پایین پریدند ولی متأسفانه بعد از این جریان، رهبر این گروه یعنی دیوید کیرگ بازداشت شد و پرونده این فعالیت همان جا بسته شد. با این حال طولی نکشید که چندی بعد دیوید کیرگ به آمریکا سفر کرد. وی این بار از روی گلدن گیت و رویال جرج پرید. از همان جا بانجی جامپینگ بین مردم آمریکا محبوب شد و رفته رفته در سرتاسر جهان بعنوان یک ورزش یا یک تفریح هیجان انگیز شناخته شد.
تجهیزات بانجی جامپینگ
برای آنکه از هیجان بانجی جامپینگ بی بهره نمانید خودتان را به یکی از باشگاه های بانجی جامپینگ برسانید. در آن جا وسایل و تجهیزات لازم در اختیارتان قرار می گیرد و میتوانید با خیال راحت خودتان را رها کنید. این وسیله ها عبارتند از: جلیقه هایی به نام هارنس که برای محافظت بیشتر باید بپوشید. ساق بند و قوزک بند که از تجهیزات الزامی به شمار می رود. طنابی با قابلیت فنری که معمولاً پوشش پلاستیکی دارد و میتواند فشار و شک ناگهانی را تاب بیاورد. این طناب به هارنس و قوزک بند متصل می شود.
شرایط جسمی و روحی برای تجربه بانجی جامپینگ
شخصی که بانجی جامپینگ می کند، می بایست از سلامت قلبی و عصبی بهره مند باشد. چرا که فشار عصبی که ورزش بانجی جامپینگ به هنگام سقوط به ورزشکار می آورد میتواند سبب سکته قلبی و یا صدمات روحی شود. همینطور تجهیزات به کار گرفته شده در این ورزش باید از استاندارد و ایمنی های لازم بهره مند باشند.
برای تجربه ورزش بانجی جامپینگ لازم است از نظر جسمی سالم باشید و بیماری های خاص مثل دیسک کمر، بیماری های قلبی، فشارخون و مشکلات روحی و روانی نداشته باشید. پس از این موارد اعتماد به نفس و شهامت شما است که اهمیت دارد. بدین ترتیب سعی کنید اگر قصد تجربه این تفریح و سرگرمی پرهیجان را دارید، با اعتماد به نفس و شهامت کامل سراغ آن بروید؛ چراکه داشتن اعتماد به نفس و نترسیدن، لذت این ورزش را برای شما دو برابر کرده و احساس خوشایند آن تا مدتها با شما باقی خواهد ماند.
فواید بانجی جامپینگ
فواید ورزش بانجی جامپینگ بی شمارند. بالا رفتن اعتماد به نفس، بیشتر شدن کنترل بر روی اعصاب، از بین رفتن ترس از ارتفاع و همینطور حس کردن نشاطی فوق العاده، تنها تعداد اندکی از مواردی هستند که پس از پرش از سکو های بانجی جامپینگ تجربه خواهید کرد. حتی تجربه ی یکبار بانجی جامپینگ اثرات مثبت بلند مدتی را بر روی شما خواهد گذاشت و یکی از معدود ورزش هایی است که خاطره انجام آن، هیچوقت از ذهنتان پاک نخواهد شد. ورزش بانجی جامپینگ بخاطر این که فشار زیادی به عضلات و مفاصل تان وارد نمی آورد برای افرادی که مفاصل لگن و زانوهایشان را تعویض کرده اند نیز پیشنهاد می گردد.
خطرات بانجی جامپینگ
خطرات بانجی جامپینگ مثل هر ورزش دیگری، احتمال این که صدمات در آن اتفاق بیافتد هم وجود دارد. اگر نکات ایمنی در بانجی جامپینگ رعایت شود و تجهیزات با کیفیتی در آن مورد استفاده قرار گیرد، احتمال رخ دادن حوادث ناگوار در آن به حداقل می رسد. طناب های استفاده شده در بانجی جامپینگ باید استانداردهای ایمنی را داشته باشند، یک بار اشتباه در این ورزش، اشتباه برای همیشه است.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 28
- 3