هاپکیدو
تمام افراد دارای کی ((KI)) (نیروی یا انرژی) می باشند که از نفس ریشه می گیرد بدین ترتیب تمرین تنفس عمیق یک جزء حیاتی و مهم هاپکیدو میباشد که سبب قویتر شدن جسم و روح ما میشوند و به ما کمک می کنند که نه تنها از خود در مقابل حملات مهاجمین مراقبت کنیم بلکه بتوانیم خود را در برابر تفکر و اندیشه مسموم هم مصون نگه داریم، از این طریق هاپکیدو بعنوان یک هماهنگی (تناسب و توازن) کلی عمل می کند و تأثير دارد.
در هاپکیدو ضربات پا و حرکات تهاجمی به تعداد زیادی وجود دارد. هاپکیدو تنها برای افراد قوی نمی باشد، زنان و بچه ها و افراد مسن هم میتوانند آنرا یاد بگیرند چون هاپکیدو یک هنر رزمی طبیعی می باشد. هاپکیدو اصل نظم و هماهنگی و توازن میباشد. هاپکیدو (هنر کره ای دفاع از خود) که بعنوان یک سبک ملایم و نرم هنر رزمی در برابر سبکهای خشن و قوی است، استفاده از نیرو و زور را در برابر نیرو به کار می برد و در نتیجه صرفا به موضوع اندازه و قدرت توجه می کند.
هنررزمی هاپکیدو از سه کلمه تشکیل شده است که عبارتند است از:
- هاپ:
هماهنگی با نیروی حریف یعنی اگر حریف به هرشکلی حمله ور شد میتوان از نیروی او بر علیه خودش استفاده کرد.
- کی:
به معنای قدرت و یا نیرو.
- دو:
به معنی روش یا راه.
بنیان گذار هاپکیدو
بنیانگذار هاپکیدو رزمی کار کره ای چوئی یونگ سول است. وی یکی از هنرهای رزمی ژاپنی به نام دایتو ریو آیکی جوجوتسو را در ژاپن آموخته بود. او بعد از جنگ جهانی دوم به کره جنوبی برگشته و آموزش هنر رزمی خود را با تلفیق تکنیک های رشته های ژاپنی جودو (که خود از سبک های منشعب شده از جوجیتسو به حساب می آید) تکواندو و تانگ سو دو شروع کرد که این سبک برای نخستین بار به وسیله ایشان در سال ۱۹۵۴در کشور کره تأسیس شد. شاگردان ایشان، این سبک را در سراسر دنیا برده و پرورش و توسعه داده اند.
نمایندگان زیادی از کشورهای گوناگون سراسر جهان به عضویت این فدراسیون جهانی درآمده و مشغول فعالیت و آموزش هنر رزمی هاپکیدو میباشند. در ایران نیز استاد سید مهدی نژند، مسئول سبک و رئیس فدراسیون جهانی هاپکیدو ایران و خاورمیانه (Global Hapkido Federation) میباشند که دارنده دان ۷ سازمان جهانیTae kuk mu su l نیز می باشند که جدیدا نمایندگی این فدراسیون را در ایران دارا شده اند. استاد نژند دارای عناوین بسیار زیادی در هنر های رزمی ایران و جهان می باشد.
هدف اصلی هاپکیدو
هدف اصلی هاپکیدو، سعادت و خیر کسی است که آنرا انجام می دهد و نه تنها به مهارت های دفاع از خود در آن تأکید می شود بلکه از آن مهم تر این است که بر رشد و توسعه شخصیت افراد نیز تأکید می شود. یک شخصیت کامل و جامع، تنها اگر روح و روانش در وضعیت مناسب باشد، حاصل می شود. ادب و نزاکت، احترام، تواضع، وفاداری، بلند نظری و فداکاری و از خود گذشتگی نه تنها منشاء است بلکه از پاداش و فواید هاپکیدو است.
فلسفه ورزش هاپکیدو
هاپکیدو بر سه اصل استوار است: اصل آب، اصل دایره و اصل هماهنگی. در اصل آب، شما حرکات خود را به روانی آب انجام می دهید و انرژی را صرفا در جهت درست و بهینه استفاده می کنید مثل خروش و حرکت آب در رودخانه. اصل دایره به معنی تغییر جهت انرژی به صورت دایره وار است، به طوریکه فعالیت شما در طول دفاع یا حمله در یک توپ انرژی نگه داشته می شود و اصل هماهنگی به معنی تناسب فکر و بدن است.
ویژگی های هاپکیدو
ویژگی تكنیكهای هاپكیدو برطبق علم بیومكانیك و استفاده از سایر علوم ورزشی است، مناسب ترین كلام را كه می توان درباره هاپكیدو بیان نمود این است كه بگوییم نیرومندترین، بلند قدترین، چاق ترین و ماهرترین افراد را میتوان با كمترین نیرو و با استفاده مضاعف از نیروی مهاجم و كوتاه ترین زمان به درگیری پایان داد. جاذبه های هاپكیدو را نمی توان در چند جمله فوق بیان نمود، به عبارتی همان گونه كه پیوسته در خیلی از هنرهای رزمی شاهد ضعف های جسمانی افراد حتی تا سطح پیشرفته هستیم، بدنسازی كلاسه شده علمی هاپكیدو از این ضعف بهره مند نبوده و برای جبران این ضعف می توان به تمامی رزمی كاران سبكهای معتبر جهانی توصیه نمود كه در این كلاسها شركت نمایند. در این سبك هنرجو مانند سایر رشته های رزمی دارای درجه بندی یا رتبه كمربند از سفید تا مشكی (دان۱ الی …) می باشد.
در هاپکیدو از تکنیک های قفل مفصل، انواع فنون گلاویزی و پرتابی، ضربات مشت و لگد و سلاح های سنتی من جمله خنجر، شمشیر، طناب، عصا، بادبزن و انواع چوب برای غلبه بر حریف استفاده می شود. نام این رشته شبیه آیکیدو است در حالیکه شباهت اندکی با یکدیگر دارند.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 19
- 6