دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۸۱۰۰۰۰۱۰

آشنایی مختصر با قوانین چوگان

زیباترین ورزش‌های بومی ایران,نکات مهم در خصوص چوگان‌بازی,قدمت تاریخی ورزش چوگان
روایتی از چند ساعت حضور در تمرین یک تیم چوگان ؛ و آشنایی با این ورزش که قدمتی ۳ هزار ساله در کشورمان دارد

بیشتر ما برای نام بردن از چند ورزش توپی، در وهله اول به فوتبال و سپس والیبال، بسکتبال و هندبال اشاره می‌کنیم ولی قبل از همه این‌ها ما ایرانی‌ها ورزشی به نام چوگان داشتیم که به مراتب جذاب‌تر از ورزش‌های توپی این روزها بوده و تماشاگران زیادی هم داشته است. باید بپذیریم که این روزها فوتبال حرف اول را در میان ورزش‌های دنیا می‌زند و مسئولان ورزشی کشور ما تمام تلاش خود را می‌کنند تا با صرف مبالغ بسیار بالا از این ورزش حمایت کنند. هنوز ماجرای پول‌هایی که در همین چند وقت اخیر به حساب امثال ویلموتس و استراماچونی و ... واریز کرده‌ایم، یادمان نرفته اما در این میان چوگان آن‌قدر مهجور ماند تا در مقطعی کشور آذربایجان تلاش کرد این ورزش اصیل ایرانی را به نام خود ثبت کند و چوگان را از ما ایرانی‌ها بگیرد! این اتفاق در حالی توسط آذربایجانی‌ها پیگیری می شد که قدیمی‌ترین میدان چوگان دنیا در ایران است. البته خوشبختانه حدود یک سال‌و‌نیم پیش این ورزش اصیل به زادگاهش برگشت و در فهرست جهانی یونسکو به نام ایران به ثبت رسید.

این روزها کودکان ما چقدر از این بازی بومی ایران می‌دانند؟ اصلاً خودمان تا چه اندازه با این بازی جذاب و دیدنی آشنایی داریم؟ بازی که از گذشته‌های بسیار دور در فرهنگ ما ایرانی‌ها وجود داشته و ردپایش را در میان اشعار شاعرانی مانند سعدی، حافظ، ناصرخسرو و مولانا می‌توان یافت. بیایید در پرونده امروز زندگی‌سلام کمی بیشتر با این ورزش جذاب و مفرح آشنا شویم، از قوانین و تاریخچه این بازی اطلاعاتی به دست بیاوریم و به تمرین یکی از تیم‌های باشگاهی چوگان کشور سر بزنیم.

قدیمی‌ترین میدان چوگان دنیا در اصفهان

درباره تاریخچه این ورزش، همین‌قدر بس که بدانید از ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در ایران وجود داشته است. چوگان یکی از زیباترین ورزش‌های بومی ایران بوده است. ورزشی که سال‌ها به فراموشی سپرده شده بود و چند سالی است که دوباره مورد توجه علاقه‌مندان قرار گرفته و روزنه‌هایی از امید برای احیای آن در دل طرفداران این رشته روشن شده است. این ورزش از ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در ایران وجود داشته، البته در آن زمان بیشتر بین پادشاهان و سربازان رواج داشته و ورزشی بوده که آمادگی اسب و سوارکار را برای رزم بالا می‌برده و در قدیم به بازی پادشاهان معروف بوده است.

روایتی بسیار قدیمی از چوگان در یک کتاب

قدیمی‌ترین اشاره به چوگان در کتاب «کارنامه اردشیر بابکان» است که در قرن دوم و سوم میلادی نوشته شده است. در بخش سیزدهم این کتاب، چوگان‌بازی در حضور اردشیر و گوی به چوگان زدن هرمزد پسر شاپور این‌گونه ذکر شده است: «شاهپور، هرمزد را از پدر نهان می‌داشت تا آن‌که به هفت سالگی رسید. روزی هرمزد با برنای‌زادگان(نوجوانان) و شاهزادگان اردشیر به اسپریس(میدان) شد و چوگان بازی کرد. اردشیر با موبد موبدان و ارتشداران سردار و بسیاری آزادگان و بزرگان نشسته، به ایشان همی‌نگریست.

زیباترین ورزش‌های بومی ایران,نکات مهم در خصوص چوگان‌بازی,قدمت تاریخی ورزش چوگان

هرمزد با آن برنایان به سواری چیره و نبرد آزموده بود. چنان که باید بودن یکی از ایشان چوگان به گوی زد و گوی او به کنار اردشیر افتاد و اردشیر هیچ چیز آشکار نساخت(به روی خود نیاورد) و برنایان از کار فرو ماندند و از شکوه اردشیر کس نیارست که بدان جا فرا رود،(ولی) هرمزد به گستاخی رفت و گوی برگرفت و گستاخانه زد و بانگ کرد...». این ماجرا در شاهنامه و تاریخ طبری نیز آمده است که نشان دهنده قدمت این بازی است.

  میدان نقش جهان، قدیمی‌ترین میدان چوگان دنیا

بعد از این که در سال ۱۰۰۶ هجری قمری اصفهان پایتخت صفویه شد، در باغ بزرگ نقش‌جهان میدانی تاریخی به اسم نقش جهان درست شد که روز به روز با اضافه‌شدن بناهایی جدید در اطراف آن رونق بیشتری می‌گرفت. این میدان امروز بعد از گذشت سال ها همچنان یکی از معروف‌ترین میدان‌های ایران و دنیاست اما به غیر از حس و حال خاص و بناهای تاریخی‌اش، قدیمی‌ترین میدان چوگان دنیا هم هست. تا قبل از دوره صفویه، همین‌که زمان جشن‌های سلطنتی فرا می‌رسید این میدان به محلی برای بازی‌های چوگان تبدیل می شد.  امروز با رفتن به این میدان هنوز هم می‌توانید دو دروازه سنگی چوگان را در این میدان ببینید. جالب‌تر این‌که طراحی این میدان تاثیر زیادی روی چگونگی بازی چوگان داشته و بعدها برای ساخت زمین‌های چوگان معروف زیادی از روی این میدان الگوبرداری شده است.

  به فراموشی سپرده شدن چوگان بعد از صفویه

پایان دوران صفویه ایستگاه پایانی چوگان برای ایران بود و بعد از آن، این ورزش به فراموشی سپرده شد و کشورهای دیگر به خصوص در قسمت آمریکای جنوبی چوگان را به صورت حرفه‌ای دنبال کردند و حتی این روزها هم طرفداران بسیار زیادی در آن کشورها دارد. با این حال و قبل از انقلاب در قالب مسابقاتی سعی در احیای این ورزش شد که اتفاقاً در یکی از این مسابقات مهم یک گیلانی به نام آقای قریب تنها گل تیم‌ملی چوگان ایران به آمریکا را وارد دروازه این تیم کرد اما تا چند سال پیش، هیچ‌گاه چوگان به جایگاه اصلی خود بازنگشت. حالا و با گذشت سال‌ها این ورزش دوباره مورد توجه قرار گرفته و امیدواریم بتواند به جایگاه اصلی خود برگردد و ایران در مسابقات‌جهانی به عنوان خاستگاه این بازی، مقام‌آور شود.

سوارکارهایی ماهر   روی اسب‌هایی باوقار!

از نزدیک رفتم سر تمرین چوگان‌بازها ، تصور نمی‌کردم که غذای هر اسب، هفته‌ای ۸۰۰ هزارتومان آب بخورد برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق‌تر درباره این ورزش، تصمیم گرفتیم سری به آکادمی چوگان گیلان بزنیم و از نزدیک شاهد تمرین چوگان بازها باشیم. منطقه‌ای خوش آب وهوا در حوالی رشت که اسب‌های چوگان در آن مشغول استراحت و گاهی هم تمرین سوارکاری بودند.

زیباترین ورزش‌های بومی ایران,نکات مهم در خصوص چوگان‌بازی,قدمت تاریخی ورزش چوگان

زمین سوارکاری و تمرین، از اصطبل و محوطه استراحت اسب‌ها جدا بود. چندنفری مشغول تمرین بودند و اسب‌ها هم آرام و باوقار در حرکت. بعد از تمام شدن تمرین، اسب‌ها را به سمت محوطه‌ای بردند تا کمی استراحت کنند و غذایی بخورند. نژادهای مختلف اسب، با جثه‌های متفاوت و البته خلق و خوهای کاملاً مختلف در کنار هم قرار داشتند. بلند و کشیده یا کوتاه با یال‌هایی که در آفتاب می‌درخشید. گاهی دو اسب در کنار هم آرام و بدون حرکت می‌ایستادند و با چشمانی زیبا به ما خیره می‌شدند و گاهی کل محوطه باید برای یک اسب جوان که سلطان صدایش می‌کردند، قرق می‌شد. وقتی سلطان وارد محوطه شد، ابتدا تمام محوطه را بو کشید تا اسب‌هایی را که قبل از او در این مکان حضور داشتند بشناسد. بعد توجه‌اش به ما جلب شد و حرکات عجیبی برای‌مان درآورد. چشمانش را درشت کرد و زل زد توی چشمان ما و همزمان لثه و دندان‌هایش را به ما نشان داد. نمی‌دانم دقیقاً منظورش چه بود ولی انگار می‌خواست قدرت خودش را به رخ ما بکشد! بعد از چند دقیقه با صدای مربی به تاخت رفت و یال‌های زیبایش را بی‌پروا در باد تکان داد. حسابی تشنه قدرت بود و مهار کردنش سخت. بعد از او اسبی زیبا و کوچک از نوع کاسپین که نژاد بومی گیلان است، وارد شد.

آرام و با وقار. یال‌هایش دلبری می‌کرد و نمی‌گذاشت چشم از او برداریم. گوشه‌ای کنار محوطه اسب‌ها نشسته بودم که با «مهدی انتظام» رئیس هیئت چوگان استان‌گیلان آشنا شدم و تصمیم گرفتم با او که سال‌هاست به صورت تخصصی در این رشته فعالیت می‌کند، گپی بزنم.

چوگان، ورزشی نسبتا لاکچری

«انتظام»، یکی از مهم‌ترین دلایل بی‌علاقگی مردم به فعالیت در این رشته را هزینه بالای چوگان می‌داند و می‌گوید: «این ورزش برای آکادمی و همین‌طور ورزشکار بسیار پرهزینه است.» همین ابتدای صحبت، نظرم به رفت و آمد مراقبان اسب‌ها جلب شد که مشغول غذا دادن به آن‌ها در اصطبل‌های‌شان بودند ، تصور نمی‌کردم این غذاها برای هر اسب، هفته‌ای ۸۰۰ هزارتومان آب بخورد. اسبی که هر دوماه یک بار باید نعل بندی شود و ۲۰۰ هزار تومان هم هزینه این کار است و جدای همه این‌ها نیاز به مراقبت روحی و جسمی بسیار دارد.

زیباترین ورزش‌های بومی ایران,نکات مهم در خصوص چوگان‌بازی,قدمت تاریخی ورزش چوگان

 اول آموزش سوارکاری بعد چوگان‌بازی

«انتظام» درباره هزینه‌های یک چوگان‌باز هم می‌گوید: «ابتدا یک سوارکار باید چندین جلسه دوره ببیند که این دوره‌ها در آکادمی جلسه‌ای ۵۰ هزار تومان است و بستگی به میزان استعداد فرد دارد. می‌تواند در ۳۰ تا ۴۰ جلسه برای یادگیری چوگان آماده شود و گاهی هم ممکن است بیشتر طول بکشد. بعد از مرحله سوارکاری، وارد مرحله بعدی یعنی آموزش چوگان می‌شوند و برای تجهیز و تهیه تمامی ادوات این بازی مانند چوب چوگان، پوتین، کلاه، ساک مخصوص و ... تقریباً باید ۱۰ میلیون تومان هزینه کنند.» طول چوب چوگان معادل ۱۲۹ سانتی متر و انتهای آن به صورت استوانه‌ای است و معمولاً برای ساخت آن از چوب بامبو یا چوب‌های سبک و مقاومی همچون چوب درخت خرمالو استفاده می‌شود. قطر توپ چوگان نیز حدود ۲۵/۸ سانتی متر است و در حدود ۱۲۷تا۱۴۱ گرم وزن دارد، جنس توپ از چوب بید یا بامبوست.

آشنایی مختصر با قوانین چوگان

این پیش کسوت چوگان‌باز درباره قوانین بازی چوگان به صورت مختصر توضیح می‌دهد: «زمین بازی چوگان پنج هکتار است. این بازی به چهار چوکه(وقت) تقسیم می‌شود که البته در کشورهای اروپایی به شش چوکه و در بعضی کشورها به هشت چوکه هم تقسیم می‌شود. هر چوکه چهاردقیقه است و هر بازیکن در بازی باید سه تا چهار اسب داشته باشد تا اسب‌ها بتوانند بین چوکه‌ها استراحت کنند. هر اسب می‌تواند دو چوکه بازی کند اما به شرطی که میان این چوکه‌ها استراحت کند و یکی در میان بازی کند. در هر تیم چهار نفر بازی می‌کنند. نفر اول یک مهاجم است و کار او حمله و نیز کمک به مدافع است. نفر دوم نیز مهاجم است، ولی وظیفه او در دفاع مهم‌تر است. نفر سوم که معمولاً بهترین بازیکن تیم است، وظیفه دارد تا حرکات دفاعی را به ضد حمله تبدیل کند.

نفر چهارم نیز مدافع است و وظیفه دارد توپ را از دروازه دور کند. از آن جایی که چوگان بازی با روند سریع است، امکان دارد بازیکنان یک تیم در قسمت‌های مختلفی از زمین قرار گیرند که مربوط به وظیفه بازیکن دیگر باشد. در این حالت باید وظایف آن بازیکن را انجام دهند تا به جای خود بازگردند. این بازی بسیار جذاب است و نیاز به مهارت بسیاری دارد. ورزشکاران باید بتوانند همزمان هم تعادل خودشان را روی اسب حفظ و هم با چوب چوگان توپ را به سمت دروازه هدایت کنند.

توپ هر بازیکنی که داخل دروازه شد، زمین بازی عوض می‌شود. سه داور وظیفه اعمال قوانین و برگزاری صحیح مسابقه رادارند که یکی از آن‌ها سرداور است و با اسب در میان زمین حرکت می‌کند. حتی تماشای این ورزش هم بسیار جذاب است. دیدن مهارت اسب و سوارکار و فرستادن توپی کوچک داخل دروازه بسیار هیجان‌انگیز است که فقط یک تماشاگر چوگان این ادعای من را درک می‌کند.»

مجبوریم از آرژانتین مربی چوگان بیاوریم!

انتظام در قسمت پایانی حرف‌هایش از بی‌مهری مسئولان ورزشی کشور به چوگان انتقاد می‌کند و می‌گوید: «این سال‌ها تلاش‌هایی برای احیای این ورزش شده اما اصلاً کافی نبوده است و حالا کشورهایی مانند آرژانتین در زمینه ورزش چوگان بسیار پیشرفت کرده‌اند طوری‌که ما مجبوریم از آرژانتین مربی خوب و با تجربه جذب کنیم و به ایران بیاوریم.

همچنین توجه به این ورزش فقط در دو منطقه تهران و البرز است و سایر شهرها با بودجه‌ای بسیار اندک درتلاش هستند تا این ورزش را سرپا نگه دارند و با توجه به هزینه‌های بالای چوگان، اگر مسئولان یارانه‌های ویژه‌ای برای این ورزش در نظر نگیرند، مردم با تمام علاقه‌ای که دارند نمی‌توانند از پس مخارج آن برآیند و اگر به همین منوال پیش برویم، باز هم چوگان به فراموشی سپرده می‌شود و این میراث ارزشمند  باستانی کشور ما در زادگاه خود فراموش خواهد شد. جالب این جاست که بسیاری از کشورها توانسته اند از این ورزش درآمدزایی کنند و با پرورش اسب‌های چوگانی درسال‌های اخیر ارزآوری بسیار بالایی داشته‌اند .

آن‌ها با این کار نه‌تنها ورزش چوگان را گسترش داده‌ بلکه آن را به صنعتی پول‌ساز و مفید تبدیل کرده‌اند.» حرف آخر این‌که، ورزشی که در ایران متولد شده و نمادی از گذشته و فرهنگ ماست حیف است که با بی‌توجهی مسئولان به فراموشی سپرده شود و در مجامع بین‌المللی بین ۷۷ کشوری که به طور رسمی چوگان بازی می‌کنند جزو اولین‌ها نباشیم.

khorasannews.com
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • یکشنبه ۴ آذر
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    لس آنجلس لیکرز - دنور ناگتس
    ۰۷:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    جنوا - کالیاری
    ۱۵:۰۰
  • جام حذفی ایران
    ذوب آهن - هوادار
    ۱۶:۱۵
  • جام حذفی ایران
    نساجی مازندران - مس شهر بابک
    ۱۶:۱۵
  • جام حذفی ایران
    چادرملو اردکان - ملوان
    ۱۶:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    اوساسونا - ویارئال
    ۱۶:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ساوتهمپتون - لیورپول
    ۱۷:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    کومو - فیورنتینا
    ۱۷:۳۰
  • جام حذفی ایران
    فولاد - فولاد هرمزگان
    ۱۷:۴۵
  • لالیگا اسپانیا
    سویا - رایو وایه کانو
    ۱۸:۴۵
  • لیگ برتر روسیه
    نیژنی نووگورود - دینامو ماخاچ قلعه
    ۱۹:۳۰
  • سوپرلیگ ترکیه
    بشیکتاش - گزتپه
    ۱۹:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ایپسویچ - منچستر یونایتد
    ۲۰:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    ناپولی - آاس رم
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الفتح
    ۲۰:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    لگانس - رئال مادرید
    ۲۱:۰۰
  • سوپرلیگ یونان
    المپیاکوس - آ ا ک آتن
    ۲۲:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    لاتزیو - بولونیا
    ۲۳:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیک بیلبائو - رئال سوسیداد
    ۲۳:۳۰
  • دوشنبه ۵ آذر
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    بوستون سلتیکس - مینه سوتا تیمبرولوز
    ۰۰:۰۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    میامی هیت - دالاس ماوریکس
    ۰۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    ساکرامنتو کینگز - بروکلین نتس
    ۰۵:۳۰
  • لیگ برتر هندبال
    نیروی زمینی کازرون - سپاهان
    ۱۶:۰۰
  • لیگ نخبگان آسیا
    العین امارات - الاهلی عربستان
    ۱۷:۳۰
  • لیگ نخبگان آسیا
    الغرافه - النصر
    ۱۹:۳۰
  • لیگ نخبگان آسیا
    استقلال - پاختاکور
    ۱۹:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    امپولی - اودینزه
    ۲۱:۰۰
  • لیگ نخبگان آسیا
    الریان - پرسپولیس
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    نیوکسل - وستهم
    ۲۳:۳۰
ویژه سرپوش