اسکی
اسکی برای اولین بار بعنوان یک ورزش، در نروژ شروع شد. در حقیقت ، شهر مورگدال نروژ به« مهد ورزش اسکی» مشهور است ، بدین دلیل که این منطقه برای مدتی طولانی به عنوان یک منطقه ی بسیار برف گیر شناخته میشد. اسکی به ورزشی گفته میشود که بر روی برف و چمن با استفاده از چوب های مخصوصی سر میخورید. جنس اسکی های اولیه و قدیمی از چوب بود. اسکی های امروزی به روش های ویژه هر کارخانه سازنده با ترکیبی از موادی مانند کامپوزیت و پلاستیک و فلز ساخته می شود.
اسکی شامل دو صفحه ی باریک و بلند میباشد که به هریک از پاهای اسکی باز با استفاده از فیکساسیون بسته می شود. اسکی باز با استفاده از این دسته ها می تواند خود را در زمین صاف به سمت جلو هل بدهد و سرعت زیادش را در سرازیری ها کنترل کند. هر دسته در انتهایش، دارای یک رینگ یا چرخ میباشد که مانع از اسکی در محل های عمیق برفی میشود. نوعی موم یا وکس در لباسهای اسکی، وجود دارد که سبب حفظ وضعیت فرد در اسکی میشود، ولی با گذشت زمان مواد صمغی و پوشاننده اسکی ها پیشرفت کرد و در بسیاری از اسکی ها، دیگر از وکس استفاده نشد. طراحی لباس های اسکی بگونه ایست که مانع جذب رطوبت میشود در نتیجه فرد، گرما و راحتی بیشتری را در لباس احساس می کند.
اسکی کردن درواقع به نوعی جابجایی با یک جفت وسیله گفته میشود که یکی از آن ها موجب هدایت حرکت پای فرد میشود. از قدیمی ترین ها و پرطرفدارترین نوع اسکی می توان به اسکی روی یخ اشاره کرد که با گذشت زمان سبب شد تا اسکی روی چمن، شن و اسکی روی آب بوجود آید. اسکی بطور گسترده به عنوان فعالیت سرگرم کننده ای محسوب میشود که خواهان بسیاری در مسابقات دارد.
اِسکی متشکل از دو دسته اصلی میباشد که در اسکاندیناوی، نوع قدیمی تر آن وجود داشته به گونه ای که اتصالات پاشنه اش رها و آزاد است و تخته اش را به پنجه چکمه اسکی باز وصل می کنند، نه به پاشنه اسکی باز. در این صورت اسکی باز می تواند مانور دهد و پیچ های بیشتری را ایجاد کند.
تاریخچه اسکی در خاورمیانه
اسکی بعد از جنگ جهانی دوم، در منطقه خاورمیانه و به ویژه در ارتش برای اهداف نظامی توسعه و رواج پیدا کرد. از این جهت نظامیان نخستین قهرمانان اسکی خاورمیانه به شمار میرفتند و یا هر شخصی که مقام قهرمانی را کسب میکرد بعد از مدت کوتاهی به ارتش جذب می شد. در ۱۳۱۷ شمسی اولین مسابقات اسکی در ایران برگزار شد و در سال ۱۳۲۵ شمسی، فدراسیون اسکی تاسیس شد. فدراسیون اسکی در کشورهایی همچون ترکیه( ۱۹۳۶ میلادی)، لبنان( ۱۸۴۸ میلادی)، قبرس( ۱۹۴۷ میلادی) و یونان( ۱۹۳۰ میلادی) تأسیس شد.
تاریخچه اسکی در ایران
طبق روایات، بعد از ورود دو گروه خارجی به ایران، آن ها توانستند موجب ترویج اسکی مدرن در ایران شوند. نخستین گروه خارجی ها، آلمانی هایی بودند که قصد داشتند در ایران، راه آهن ملی بسازند و در فصل زمستان، به دامنه های البرز برمیگشتند و در آن جا تورهای اسکی برگزار می کردند. تماشای اسکی برای محلی ها و روستاییان آن نواحی در نوع خودش جذاب بود و به همین خاطر مردم زیادی برای تماشا دور هم جمع می شدند. ایرانی های تحصیل کرده در خارج از ایران( عمدتاً فرانسه و سوئیس) از دومین گروه خارجی ها بودند که آموزش اسکی را پس از اتمام تحصیلات و بازگشت یه ایران برای مبتدیان شروع میکردند. وسایل اسکی را در سال های ۱۳۲۹ و ۱۳۲۰ بخاطر درگیر شدن جنگ جهانی دوم به ایران وارد نکردند، به همین منظور ورزش اسکی پیشرفت چندانی نداشت. ورزش اسکی در سال ۱۳۲۵ که باب روابط بازرگانی ایران و اروپا باز شد مجددا رونق پیدا کرد و بعد از آن وسایلش را به ایران وارد کردند.
انواع مختلف ورزش اسکی
با این که اسکی سرازیری و آلپاین به عنوان پرطرفدارترین نوع اسکی محسوب می شوند، ولی این ورزش انواع مختلف دیگری دارد که می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید. انواع مختلفی از اسکی در این قسمت چه از نوع صحرایی و چه فری استایل آورده شده است.
- اسکی آلپاین یا سرازیری:
در ورزش اسکی آلپاین با داشتن یک صندلی اسکی میتوانید خود را به قله های کوه برسانید و اسکی بازی کنید. در اسکی آلپاین ، پاشنه پای اسکی باز بر خلاف اسکی شمالی روی اسکی ثابت است. در بسیاری از کشورها که مناطق کوهستانی و برف گیر دارند، این نوع اسکی رواج دارد. در بعضی از کشورها در سال های اخیر، اقدام به ایجاد پیست های اسکی مصنوعی کرده اند. از سال ۱۹۳۶ در مسابقات المپیک زمستانی ، ورزش اسکی آلپاین برپا شده است. در ادامه با انواع اسکی آلپاین در مسابقات ورزشی گوناگون اشنا شوید:
>> مارپیچ کوچک یا اسلالوم:
اسلالوم در بین رشته های دیگر، کوتاه ترین مسیر حرکت را دارد. شرکت کنندگان در این ورزش دومسیر مارپیچی مختلف را می پیمایند و هر کس بتواند با زمان کمتری این مسیر را بپیماید، موفق میشود.
>> مارپیچ بزرگ یا اسلالوم بزرگ:
مارپیچ بزرگ مشابه مارپیچ کوچک است و تنها تفاوت آن ها در اینست که پیچ ها و علامت ها در مارپیچ بزرگ، فاصله بیشتری دارند.
>> اسکی سرعت یا دانهیل:
برای اسکی سرعت می توانید در یک مسیر مستقیمی که پیچ آن کم تر است، با سرعت بالا بازی کنید.
>> اسکی مارپیچ سرعت، اسلالوم سوپر ژه آن:
سرعت اسلالوم سوپر ژه آن چیزی مابین مارپیچ بزرگ و اسکی سرعت می باشد.
>> اسکی سوپر ترکیبی:
اسکی باز در ورزش اسکی سوپر ترکیبی در ابتدا یک مسیر مستقیم را طی می کند و بعد از آن یک مسیر مارپیچ را می پیماید.
- اسکی فری استایل:
از حرکات چرخشی و هوازی در اسکی فری استایل استفاده شده است. درواقع اسکی فری استایل به عنوان یک ورزش رقابتی محسوب میشود که ورزشکاران در این ورزش به رقابت با یکدیگر از جنبه های مختلف می پردازند که از این جنبه ها می توان به حرکات اکروباتی، پرش ها، حرکت مغولی( فرو کردن عصا در زمین و پرش از آن) هوای بزرگ( حرکات چرخش به دور خود و پیچشی در هوا) و مغولی دوتایی( دو رقیب روبروی هم و انجام حرکت مغولی) اشاره کرد.
- اسکی انطباقی:
اسکی انطباقی برای افرادی مناسب است که از ناتوانی فیزیکی برخوردارند، مانند مسابقات پارالمپیک که در آن از تجهیزات انطباقی متفاوت بهره میبرند. هرکسی میتواند با این روش از طریق چوب اسکی به طرف پائین سرازیر شود. بیشتر افراد از تجهیزات کاملی برای این نوع اسکی برخوردارند، ولی حتماً این اسکی در برنامه ی تعطیلات خود بگنجانید.
- اسکی رو به جلو یا تله مارک:
تله مارک مشابه اسکی آلپاین است و در طی این ورزش باید از کوه به طرف پائین بیایید. معمولاً قهرمانان تله مارک روی پاشنه پایشان نمی ایستند. این ورزش موجب افزایش انعطاف بدن میشود.
- اسکی در فضای باز یا صحرایی:
اسکی صحرایی یکی از انواع دیگر اسکی محسوب میشود. اسکی صحرایی به ميزان اسکی آلپاین ، تندی سرازیری ندارد ولی اسکی در فضای باز، هوازی تر و ارزان تر است چون الزامی به پرداخت هزینه ی لیفت در این نوع از اسکی نیست. این مسابقه اسکی دارای مسافت ۵۰ کیلومتر میباشد و معمولاً می توانید در سطح زمین از فراز و نشیب تپه ها اسکی کنید. چوب اسکی صحرایی در مقایسه با سایر اسکی ها باریکتر و سبکتر است و کفش سبکی دارد بدین دلیل که مسافت زیاد است و نحوه ی اتصال آن از ناحیه پنجه پا به اسکی می باشد.
- اسنوبرد:
در اسکی اسنوبرد برخلاف اسکی آلپاین که با دو چوب اسکی و دستی قابل انجام است، پاها را بر روی یک چوب ثابت میکنند. حرکت در این نوع اسکی، بیشتر حالت مورب دارد. در اسکی اسنوبرد، تعداد حرکت¬هایی که آموزش میدهند در مقایسه با اسکی آلپاین ، کم تر است.
- اسکی بدون پیست:
اسکی بدون پیست در واقع ، اسکی روی پیست برفی نیست که دست نخورده باشد. این اسکی که تقریباً خطرناک است نیازمند مهارت های پیشرفته ایست. به طوریکه توصیه میشود برای کسب مهارت های حداقل متوسط، دوره های آنرا بگذرانید.
تجهیزات ورزش اسکی
به دلیل محیط و همچنین ماهیت اسکی که بسیار سریع و باهیجان انجام می شود، نیازمند تجهیزاتی همچون تجهیزات خاص و پوشاک گرم و کاملاً استاندارد می باشد. تجهیزات ورزش اسکی، متشکل از دو دسته لباس اسکی و وسایل اسکی یا همان ست اسکی می باشد.
۱. لباس اسکی
از لباس هایی که در ورزش اسکی مورد استفاده قرار میگیرد می توان به دستکش اسکی، کاپشن و شلوار اسکی، کلاه اسکی، عینک اسکی و کفش اسکی اشاره کرد. لباسهای اسکی آلپاین در مقایسه با اسنوبرد اندکی متفاوت است. در ادامه با نکات موردنیاز برای تهیه این وسایل اشنا شوید:
* مهمترین تجهیزات اسکی در فضای سرد، کاپشن اسکی میباشد که می تواند دمای بدن را در حالت مطلوبی قرار دهد و دیگر نیازی نیست که به منظور گرم شدن از لباس فراوان استفاده کنید. اغلب برای این که کاپشن های اسکی در محیط های برفی به خوبی دیده شوند بهتر است رنگ هایی به غیر از سفید بپوشید. همچنین توجه کنید که کاپشن و شلوار اسکی باید با سایز بدن شما بطور کامل، هماهنگ باشد. کاپشن و شلوار تنگ باعث میشود که حرکت اسکی باز محدود شود و کاپشن و شلوار گشاد موجب نفوذ سرما به آن میکند. این نکته را در نظر داشته باشید که محل دوخت و زیپ های شلوار و کاپشن اسکی باید کاملاً ضد آب باشد.
* یکی از حساس ترین بخش های بدن در ورزش اسکی، دستکش اسکی است که از دست ها در معرض خطر یخ زدن و سرما محافظت میکند. چنانچه جنس دستکش اسکی از الیاف گورتکس باشد، بهتر است چون هم ضدآب است و هم دست ها را خشک و گرم نگه میدارد. وجود برف باعث محدود شدن دید انسان میشود، برای این منظور می توانید از عینک اسکی استفاده کنید که موجب دید بهتر و فیلتر اشعه UV خوشید می شود. همچنین استفاده از عینک های ضدبخار، دوجداره و با جنس پلی کربنات مناسب است.
* کلاه اسکی در سه نوع کلاه فک دار، کلاه کامل و کلاه معمولی با پوشش گوش ارائه میشود. کلاه هایی برای ورزش اسکی مناسب هستند که قابلیت تهویه و ضد ضربه دارند.
* از مهم ترین تجهیزات و رابط پا با چوب اسکی می توان به کفش اسکی اشاره کرد. در زمان خرید کفش مناسب اسکی باید به مواردی مانند سایز و فلکس کفش دقت کنید. فلکس به ضریبی گفته میشود که باعث تعيين مقدار انعطاف زاویه ساق کفش با پنجه کفش میشود. انواع مختلفی از فلکس کفش اسکی برای سطوح مبتدی تا حرفه ای برای کفش آقایان و خانوم ها در بازار وجود دارد.
* اسکی بازان در بعضی مواقع سرمای بیشتری را احساس می کنند، به این منظور از کلاه بافتنی در کنار پوشش خود استفاده می کنند تا از سرما در امان باشند.
۲. لوازم یا ست اسکی
لوازم موردنیاز برای ورزش اسکی باتوجه به نوع آن یعنی اسکی آلپاین و اسنوبرد با هم فرق دارد. بدین ترتیب لوازم موردنیاز برای اسکی شامل فیکس کفش اسکی، چوب اسکی و باتوم اسکی می باشد.
> از مهم ترین وسیله های اسکی می توان از چوب اسکی یاد کرد که از دو چوب اسکی آلپاین برای هر پا بطور جداگانه استفاده میشود درحالیکه در اسنوبرد از یک چوب برای هر دو پا استفاده می شود. برای اسکی بازان مبتدی، طول چوب اسکی باید برابر با قد اسکی باز تا چانه انتخاب شود.
> باتوم به وسیله ای گفته میشود که به منظور حفظ هماهنگی و تعادل و همینطور زیبایی بخشیدن به حرکات اسکی باز در ورزش اسکی مورد استفاده قرار میگیرد و قد اسکی باز در زمان انتخاب باتوم بسیار مهم است.
> فیکس کفش اسکی وسیله ایست که با آن کفش اسکی را بر روی چوب اسکی میبندند و ثابت میکنند. یکی از مزایای این وسیله اینست که چوب اسکی را در مواقع اضطراری( مانند زمین خوردن) اسکی باز، باز می کند تا از اسیب احتمالی جلوگیری شود. فیکس کفش اسکی برای اسکی آلپاین در مقایسه با اسکی اسنوبرد متفاوت است.
فواید ورزش اسکی
از فواید ورزش اسکی می توان به تقویت ماهیچه ها، تقویت سیستم عصبی بدن، کنترل سوخت و ساز بدن، کاهش استرس، بهبودی بیماریهای روحی مانند اضطراب و افسردگی، کمک به حفظ تعادل بیشتر بدن، افزایش سطح تمرکز، تقویت نیرو و قوای جسمانی، کاهش وزن و هماهنگی بیشتر حرکات عضلات بدن اشاره کرد.
معایب ورزش اسکی
از مهمترین آسیب های ورزش اسکی می توان از آسیب جمجمه، اسیب ران و ساق و پا، آسیب تنه دست، اسیب مچ دست و آسیب مچ پا یاد کرد.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 9
- 4