ورزش زنان ایران، امسال، سال خوبی را شروع کرد. در مهمترین اتفاق طلسم ٤٠ساله حضور بانوان بسکتبالیست در مسابقات بینالمللی شکسته شد. اینکه بالاخره فدراسیون جهانی بسکتبال بعد از سالهای طولانی با حجاب این بانوان موافقت کرد.
زنان اسکواشباز که تا پیش از این بهصورت موردی در رقابتهای خارجی با پوشش اسلامی شرکت میکردند، در همین برهه با چراغ سبز سران فدراسیون جهانی اسکواش روبهرو شدند و حضورشان در مسابقات بینالمللی این رشته آن هم با لباس پوشیده، همیشگی شد.
بعد از آن بود که خبر راهاندازی ورزش وزنهبرداری و کشتی کلاسیک، خوشحالی مضاعفی را بین زنان ورزشکار کشور ایجاد کرد. دو رشتهای که مردان ورزش ایران در تمامی میادین المپیک، جهانی و آسیایی در آن مدالآور بودهاند. با راهاندازی این ورزشها برای زنان، این امیدواری به وجود آمده تا زنان کشتیگیر و وزنهبردار هم با بهرهگیری از دانش مربیان زبده مرد ایرانی، بتوانند در آینده سهم خوبی در مدالآوری کاروان ورزش کشور در رقابتهای بینالمللی داشته باشند.
حرکت پسندیده دیگر وزارت ورزش و جوانان برای بانوان، اجازه فعالیت به آنها در ورزشهای سهگانه (شنا، دو و دوچرخهسواری) بود. مشکل این زنان برای شرکت در مسابقات سهگانه، در رشته شنا بود که طبق موازین اسلامی و شرعی، به آنها اجازه فعالیت داده نمیشد. با توجه به این ممنوعیت، فدراسیون ورزشهای سهگانه زمینه را برای حضور زنان در ورزش دوگانه که متشکل از دو و دوچرخهسواری بود، فراهم کرد تا رفتهرفته با فرهنگسازی لازم، این سد از جلوی پای آنها برداشته شود.
حالا بعد از گذشت ٩ سال و پشتسرگذاشتن روزهای سخت، وزارت ورزش با پوششی که برای شناکردن این بانوان طراحی کرده، این مجوز را به آنها داده است تا از این پس، فعالیت خود را رسما در مسابقات داخلی و برونمرزی آغاز کنند. وزارت ورزش و جوانان دولت دوازدهم در تازهترین اقدام مثبت خود برای حضور زنان ورزشکار ایرانی در رقابتهای بینالمللی، اینبار مجوز حجاب اسلامی را برای بانوان اسکی روی آب صادر کرده است.
اقدامات اصلی برای طراحی این پوشش از طرف مسئولان انجمن اسکی روی آب که زیرمجموعه فدراسیون انجمنهای ورزشی هستند، انجام شده است. این لباس چندی پیش از سوی فدراسیونهای جهانی و آسیایی اسکی روی آب تأیید شد و قرار است خانمهای فعال در این رشته بهزودی فعالیت خود را در پیکارهای برونمرزی آغاز کنند. پوشش درنظرگرفتهشده برای بانوان اسکی روی آب متشکل از یک شلوار استرچ و یک مانتو است که کاملا بدن را میپوشاند. به گفته عباس ناطقنوری، دبیر انجمن اسکی روی آب، مراحل اداری این طرح در وزارتخانه در حال نهاییشدن است.
او به «شرق» میگوید: «خوشبختانه مسئولان فدراسیون جهانی و آسیایی اسکی روی آب از ابتدا مخالفتی با حجاب خانمهای ما در مسابقات نداشتند. برای همین سختگیریای مثل رشته بسکتبال وجود نداشت که لباس خاصی را طراحی کنیم. با توجه به این موضوع یک شلوار از جنس استرچ و یک مانتو سبک و نازک که مثل بادگیر است و آب زیادی را جذب نمیکند، طراحی کردیم که مسئولان وزارتخانه هم با آن موافقت کردند. لباسی که ما طراحی کردیم از خیلی رشتههای دیگر مثل قایقرانی اسلامیتر است و هیچ مشکلی از لحاظ شرعی ندارد».
فعالیت خانمهای اسکی روی آب تاکنون فقط به شرکت در رقابتهای داخلی محدود بوده است. دبیر انجمن اسکی روی آب دراینباره ادامه میدهد: «متأسفانه تا پیش از این در تهران سختگیری و حساسیت بیشتری نسبت به شهرستان برای تمرینکردن و برگزاری مسابقات برای خانمها وجود داشت. در شهرستان اینطور نیست و بانوان راحتتر فعالیت میکنند. برای همین ما تاکنون فقط توانستهایم دو دوره رقابتهای کاپ آزاد را در کیش که منطقه آزاد بود، برگزار کنیم. قطعا از این به بعد با گرفتن مجوز حجاب، مسابقات داخلی را بیشتر و با نظم بهتری برگزار خواهیم کرد».
درحالحاضر تعداد محدودی از خانمها هستند که بهصورت حرفهای روی آب اسکی میکنند؛ بنابراین انجمن اسکی روی آب درصدد است ابتدا مربیان زن بیشتری را در این رشته تعلیم دهد تا بتواند بعد از آن بیشتر در این زمینه استعدادیابی کند: «حدودا میتوانم بگویم درحالحاضر ٢٠ خانم هستند که بهصورت حرفهای کار میکنند و زیر نظر انجمن هستند. ما در وهله اول برنامهمان این است که مربیان خانم را پرورش دهیم تا از این طریق نفرات بیشتری را در سطح کشور جذب کنیم.
فعلا در این شرایط تشکیل تیم ملی زود است. هر زمان هم که تیم ملی تشکیل دادیم، از مربیان مرد بالای سر مربیان زن استفاده خواهیم کرد. بههرحال ما باید بپذیریم مربیان زنی هم که داریم، دانش بالایی ندارند. در قایقرانی هم همینطور است. ما بهتازگی در اجلاس جهانی پاریس هم شرکت کردیم و با کشورهای صاحبنام در اسکی روی آب به توافق رسیدیم مربیان خانم ایرانی را در دورههای آموزشی شرکت دهیم تا ارتقای سطح داشته باشند.
تعاملات ما با فدراسیون جهانی اسکی روی آب خوب است، قرار است سال آینده رئیس این فدراسیون به تهران بیاید. ما قول میزبانی مسابقات جهانی و آسیایی مردان را هم گرفتهایم». او درباره تنها لژیونر اسکی روی آب زنان ایران توضیح میدهد: «شیما امینیمقدم، تنها بانوی ایرانی در رشته اسکی روی آب است که بهواسطه اقامتش در کشور آمریکا توانسته برای کشورمان در رقابتهای بینالمللی شرکت کند.
این اسکیباز ٢٧ساله سال گذشته، با پرچم ایران و پوشش اسلامی کامل در رقابتهای آسیایی پوکت تایلند در رشته کیبل اسکی حضور یافت. البته اگر تا سه ماه آینده بتوانیم تیم ملی را تشکیل دهیم، شاید اولین اعزام را به رقابتهای آسیایی چین تایپه داشته باشیم. هنوز چیزی قطعی نیست». ناطقنوری در آخر گلایهای هم از وزارتیها میکند؛ او معتقد است حمایتها از بانوان اسکی روی آب آنطور که باید نیست: «متأسفانه ما برای هر کاری باید خودمان اقدام کنیم.
وزارت ورزش درباره بعضی رشتهها خودش شخصا عمل میکند و آن رشتهها از حمایت بیشتری برخوردار هستند، اما درخصوص رشتههایی مثل اسکی روی آب حمایت چندانی وجود ندارد. ما خودمان باید دنبال خانمها برویم و آنها را به سمت این رشته جذب کنیم که این روند قدری کار را دشوار میکند. وزارت ورزش باید بستری فراهم کند تا زنان این رشته را بشناسند و سمت آن بیایند».
سارا گودرزی
- 15
- 3