رقابتهای وزنهبرداری قهرمانی اروپا در سال ۲۰۱۹ در شهر باتومی گرجستان با حضور ۳۹ کشور اروپایی در بخش مردان و ۳۴ کشور در بخش بانوان آغاز شد. رقابتی جذاب که به واسطه حضور ستارههای اروپایی وزنهبرداری جهان در این دوره از مسابقات که اتفاقا رقابت گزینشی بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو نیز در قاره اروپا به شمار میرود از سطح کیفی بالاتری نسبت به دوره قبلی برخوردار است. حضور چهرههای شاخصی همچون لیدی والنتینای اسپانیایی و کاشرینای روس در بخش بانوان و لاشا تالاخادزه گرجستانی، گورمیناسیان، روبن الکسنایان، سیمون مارتیروسیان ارمنی و مارت سیم اسلوونیایی در بخش مردان که همگی جزو ستارههای رکوردشکن و طلایی وزنهبرداری جهان به شمار میروند، باعث رونق گرفتن این جدال اروپایی نسبت به ادوار گذشته میشود.
سال ۲۰۱۹ میلادی به این دلیل که سال ماقبل بازیهای المپیک (۲۰۲۰ توکیو) است، به واسطه برگزاری مسابقات متعدد گزینشی، سالی پرترافیک و شلوغ برای اهالی وزنهبرداری در سراسر دنیا و سالی پرکار برای فدراسیون جهانی وزنهبرداری است. علاوه براین، چون فدراسیون جهانی وزنهبرداری در سال ۲۰۱۸، قوانین مسابقات ورودی و گزینشی المپیک را دستخوش تغییرات اساسی کرده و اوزان وزنهبرداری در رقابتهای جهانی و نیز بازیهای المپیک را تغییر داد، شرایط حضور و رقابت وزنهبرداران و تیمهای مدعی شرکت در بازیهای المپیک به نسبت سالهای گذشته به مراتب حساستر و پیچیدهتر شده است.
بدینترتیب که با توجه به تغییر اوزان المپیکی نسبت به بازیهای المپیک ۲۰۱۶ ریو و لزوم عبور وزنهبرداران مدعی در المپیک از ۶ تورنمنت معتبر و گزینشی بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو در حالیکه آنها در هر شرایطی باید مهیای دادن آزمایش دوپینگ باشند طوری شرایط را برای ستارههای وزنهبرداری دنیا دشوار کرده که اگر هرکدام از مدعیان المپیکی شدن نتوانند در مسیر رسیدن به المپیک از یکی از این موانع عبور کنند، چارهای جز خداحافظی با المپیک ۲۰۲۰ توکیو ندارند.
بنابراین همین موضوع باعث شده تمامی مدعیان عنواندار وزنهبرداری جهان با حضور در تمامی تورنمنتها و مسابقات بینالمللی معتبری که در فهرست مسابقات گزینشی فدراسیون جهانی قرار دارد، بدون اینکه بتوانند مثل ادوار گذشته، به شکل دلخواه با گلچین کردن تعدادی مسابقه خاص صاحب مجوز حضور در بازیهای المپیک شوند، چارهای جز تمکین از قوانین فدراسیون جهانی وزنهبرداری بابت حضور در بازیهای المپیک آینده ندارند.
رقابتهای وزنهبرداری قهرمانی سال ۲۰۱۹ قاره اروپا که هماکنون در شهر باتومی گرجستان در حال برگزاری است نیز از این قاعده مستثنی نیست، به همین دلیل در این دوره از رقابتهای وزنهبرداری قاره اروپا بهترینهای وزنهبرداری این قاره وزنهبردار خیز، سعی کردند با حضور پرقدرت خود روی تخته مسابقه، ضمن اینکه در همین رقابت اروپایی به شکلی جدی برای رقبای خود در دنیای وزنهبرداری خط و نشان جدی بکشند، آمادگی رکوردیشان را نیز محک بزنند.
نبرد ۴ کشور برای قهرمانی
وقتی نیم نگاهی به شروع فهرست مسابقات وزنهبرداری قهرمانی اروپا در اوزان مختلف میاندازیم، مشخص میشود که ۴ تیم قدرتمند اروپایی یعنی تیمهای ملی روسیه، گرجستان، ارمنستان و بلاروس در بخش مردان با توجه به اینکه هرکدام با ۱۰ وزنهبردار یعنی ترکیب کامل در اوزان دهگانه (۵۵، ۶۱، ۶۷، ۷۳، ۸۱، ۸۹، ۹۶، ۱۰۲، ۱۰۹ و ۱۰۹+ کیلوگرم) وارد گردونه رقابتها شدهاند، نگاهشان سوای کسب مدالهای خوشرنگ اروپایی و شکستن احتمالی رکوردهای قارهای و جهانی در اوزان مختلف، کسب امتیاز تیمی کامل برای قرار گرفتن روی سکوی قهرمانی تیمی قاره اروپا در سال ۲۰۱۹ است.
در این دوره از مسابقات و با توجه به اینکه ۳۹ کشور در بخش مردان و ۳۴ کشور در بخش بانوان، وزنهبردار به گرجستان اعزام کردهاند، این ۴ تیم مدعی در بخش مردان میتوانند با استفاده از وزنهبرداران قدرتمند و شاخص خود، سایر رقبای نامدار را کنار زده و شانس مسلم کسب عنوان قهرمانی قاره اروپا در بخش مردان باشند اما در بخش بانوان که وزنهبرداران باید در اوزان دهگانه (۴۵، ۴۹، ۵۵، ۵۹، ۶۴، ۷۱، ۷۶، ۸۱، ۸۷ و ۸۷+ کیلوگرم) برای کسب عناوین قهرمانی به مصاف یکدیگر بروند، تنها تیم ملی وزنهبرداری بانوان روسیه است که با اعزام ترکیب کامل یعنی ۱۰ وزنهبردار مدعی اصلی کسب عنوان قهرمانی رقابتهای وزنهبرداری بانوان در قاره اروپا است.
روسها البته به واسطه محرومیتهای سنگینی که در سالهای گذشته گریبان آنها را گرفته و باعث زمینگیر شدنشان در بین مدعیان طراز اول وزنهبرداری قاره اروپا شده است، در این دوره از مسابقات با جوانگرایی سعی دارند در آستانه بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو شرایطی ایدهآل همراه با آرامش و دوری از حواشی تلخ گذشته را برای وزنهبرداری و وزنهبرداران ملیپوش خود ایجاد کنند. به همین دلیل اگرچه آنها در هر دو بخش مردان و بانوان امسال یکی از مدعیان اصلی کسب عنوان قهرمانی به شمار میروند اما اینگونه به نظر میرسد که تزارها بیشتر از ریسک کردن برای کسب عنوان قهرمانی با هر شرایطی، تمایل دارند محتاطتر از قبل در مسیر رسیدن به المپیک توکیو قدم بردارند.
البته در هر دو بخش مردان و بانوان نیز تعدادی از اوزان تخصصی نسبت به وزنهای دیگر با توجه به اینکه این اوزان، دستههای وزنی المپیکی وزنهبرداری به شمار میروند در رقابتهای قهرمانی اروپا شلوغتر از بقیه اوزان است. به طور مثال در رقابتهای اروپایی مردان اوزان ۸۱ کیلوگرم (۲۷ وزنهبردار)، ۸۹ کیلوگرم (۲۰ وزنهبردار)، ۹۶ کیلوگرم (۲۳ وزنهبردار)، ۱۰۹ کیلوگرم (۲۱ وزنهبردار) و در نهایت در دسته وزنی ۱۰۹+ کیلوگرم (۱۹ وزنهبردار) که حضور لاشا تالاخادزه اسطوره فوق سنگین گرجها که با آمادگی خیرهکنندهای در این دوره از مسابقات اروپایی قرار است روی تخته مسابقه حاضر شود، خود بیانگر سطح کیفی و کمی بسیار بالای مسابقات وزنهبرداری قهرمانی قاره اروپا (گزینشی بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو) است.
در بخش بانوان نیز به ترتیب اوزان ۵۵، ۵۹، ۶۴ و ۷۶ کیلوگرم جزو شلوغترین اوزان این دوره از مسابقات اروپایی است که قطعا رقابتهای آن برای مشخص شدن چهرههای برتر این دوره از رقابتهای وزنهبرداری قاره اروپا تماشاییتر از قبل به نظر میرسد.
رقبای اروپایی سرحالتر از ستارههای وزنهبرداری ایران!
رویت شرایط آمادگی وزنهبرداران مطرح و مدعی اروپایی در رقابتهای وزنهبرداری قهرمانی اروپا از زوایای مختلف فنی میتواند برای بچههای ملیپوش وزنهبرداری و کادرفنی تیم ملی ایران نیز ارزشمند باشد. زیرا مقایسه شرایط آمادگی و رکوردی ستارههای وزنهبرداری ایران با مشابه خارجی آنها در رقابتهای قهرمانی اروپا خصوصا در اوزان ۹۶، ۱۰۹ و ۱۰۹+ کیلوگرم که به نوعی اوزان اصلی و پرامید تیم ملی ایران در حال حاضر به شمار میرود، میتواند برای آینده مفید و موثر باشد. البته با توجه به اینکه تعدادی از ستارههای کلیدی و اصلی تیم ملی وزنهبرداری ایران مثل سهراب مرادی، سعید علیحسینی، علی هاشمی و یا رضا بیرالوند، آسیبدیدگیهای جدی دارند، به جرات میتوان گفت در شرایط فعلی وضعیت آمادگی و رکوردی رقبای اروپایی و یا حتی آسیایی در اوزانی که ذکر شد، بهتر و قابل قبولتر است.
باید بپذیریم که فعلا شرایط رقبای خارجی ما از آمادگی بچههای ملیپوش ایران بهتر است، زیرا وقتی ما هنوز در فوق سنگین بعد از خداحافظی بهداد سلیمی نتوانستهایم سعید علی حسینی یا حتی علی داودی را به فرمی استاندارد برای رقابت با ستارههای فوق سنگین حال حاضر دنیا مثل تالاخادزه، مارت سیم اسلوونیایی یا گرومیناسیان و روبن الکسانیان ارمنستانی برسانیم، یا اینکه در اوزان ۹۶ و ۱۰۹ کیلوگرم ستارههای حال حاضر ما مثل سهراب مرادی، کیانوش رستمی، علی هاشمی و یا رضا بیرالوند یا مصدوم هستند یا هنوز آنطوری که باید به وضعیت رکوردی ایدهآل برای کسب مدال در این اوزان نرسیدهاند چطور میتوانیم مدعی باشیم که خیلی فاصلهای با رقبای خارجی قدرتمند خود نداریم؟
پس به نظر میرسد کادرفنی تیم ملی چارهای ندارد جز اینکه با آنالیز رکوردی رقابتهای اروپایی در اوزان ذکر شده و بعد از آن محک زدن وضعیت رکوردی ملیپوشان کشورمان در رقابتهای آسیایی ۲۰۱۹ چین، هر طور شده بچههای عنواندار ملیپوش را جمع و جور کرده تا ضمن عبور از تورنمنتهای گزینشی المپیک ۲۰۲۰، برای درخشش در رقابتهای جهانی ۲۰۱۹ تایلند و اعزام ۲ نماینده شایسته از بین وزنهبرداران فعلی حاضر در دستههای ۹۶، ۱۰۹ و یا ۱۰۹+ کیلوگرم برای دفاع از نتیجه درخشانی که در المپیک ۲۰۱۶ ریو (کسب ۲ مدال طلا) به دست آوردیم، در مسیر توکیو ۲۰۲۰ پر قدرتتر از قبل حرکت کنیم.
رضا عباسپور
- 18
- 4