چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۴۰۰۰۲۱

کاخ گلستان یکی از کاخ های با شکوه شهر تهران

کاخ گلستان,کاخ گلستان آدرس,قدیمی ترین بنای کاخ گلستانکاخ گلستان، منحصر بفرد ترین مجموعه های تاریخی ایران
کاخ گلستان برای مدتها میزبان شاهان بوده و امروزه از آن همه ابهت کاخ گلستان فقط چند ساختمان باقی مانده است. با این وجود هنوز هم زندگی در این قسمت از تهران جریان دارد و صحنه های بی نظیری قابل رویت است.

کاخ گلستان

کاخ گلستان بی تردید یکی از نام آشناترین کاخ های شهر تهران می باشد. کاخ گلستان که تنها اثر ثبت جهانی شده پایتخت است شامل سیزده موزه متفاوت و مجزا میباشد که بازدید از آن برای هر پایتخت نشینی شدیداً توصیه می شود. کاخ گلستان با قدمتی که از نظر حافظه تاریخی به ۴۴۲ سال میرسد یکی از منحصر بفرد ترین مجموعه های تاریخی ایران است. این مجموعه با این قدمت، نه تنها تبیین گر بخش مهمی از تاریخ هنر این مرز و بوم است بلکه به واسطه اتفاقات فوق العاده مؤثر اتفاق افتاده در آن، یا به نوعی مرتبط با آن، به مجموعه ای بی بدیل و سندی زنده از مهمترین بخش تاریخ ایران تبدیل گشته است.

ساختمان های بزرگ تزئین شده با کاشی های رنگارنگ در سرتاسر کاخ گلستان، شکوه و عظمت پادشاهان قاجار را به تصویر می کشد. در حوالی کاخ گلستان، باغ زیبایی وجود دارد که ارزش ویژه ای به آن بخشیده است. این اثر باعظمت در سی و هفتمین مراسم سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است. کاخ گلستان از چند بخش جداگانه تشکیل شده است که برای بازدید از هر بخش باید بلیت جداگانه تهیه کنید.

تاریخچه كاخ گلستان

کاخ گلستان با قدمتی بالغ بر ۴۴۰ سال یکی از منحصر به فردترین مجموعه های تاریخی ایران می باشد. اطلاق نام گلستان به این مجموعه ریشه در بنیان تالاری به نام «گلستان» که از بناهای عهد آقا محمد خان قاجار بوده و در سال ۱۲۱۶ ه‍.ق و در عهد فتحعلی شاه قاجار به پایان میرسد دارد. کاخ گلستان از عهد صفویه تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی گردیده است. 

در عهد كریمخان زند ما بین سالهای ۱۱۷۳ تا ۱۱۸۰ ه.ق کاخ گلستان با ساخت دیوانخانه ای دچار تغییرات اساسی گردیده، ولی اهمیت حقیقی ارگ را میتوان به دوران آقا محمدخان قاجار نسبت داد. او در اواخر دوران زندیه و بعد از مرگ كریمخان (۱۱۹۳ ه.ق) از بحران داخلی ایران استفاده کرده، ایلات قاجار را از دشت گرگان كه مركز سكونت آنان بود به دامنه های جنوبی البرز یعنی ولایات تهران و دامغان سوق داد و تلاش كرد كه کم کم راه خود را به طرف فارس یعنی مركز حكومت و قدرت زندیه باز كند. آقا محمد خان پس از غلبه بر لطفعلی خان زند در شعبان ۱۲۰۹ ه.ق به تهران برگشته و در نوروز ۱۲۱۰ ه.ق به نام پادشاه ایران تاجگذاری می كند.

تالار برلیان کاخ گلستان,کاخ گلستان,کاخ گلستان تهراندر حوالی کاخ گلستان، باغ های زیبایی وجود دارد

این حركت آقا محمد خان به اهمیت ارگ سلطنتی بیش از پیش افزوده و در عهد فتحعلی شاه قاجار هم بخاطر تاجگذاری او در این شهر (۲۴ ربیع الاول ۱۲۱۲ ه.ق/ ۱۷۹۷ میلادی در آستانه قرن ۱۹ و هم زمان با ناپلئون) و هم بواسطه خیالات شكوهمند این پادشاه كاخ گلستان توسعه بیشتر و آراستگی بهتری را تجربه كرد. در عهد ناصرالدین شاه قاجار (تاجگذاری جمعه ۲۱ ذی القعده ۱۲۶۴ ه.ق/ كاخ گلستان) كاخ گلستان بواسطه مدت حكومت او (قریب به ۴۹ سال) و دیدار او به عنوان نخستین پادشاه ایران از اروپا در سه سفر خود به سال های ۱۲۹۰، ۱۲۹۵ و ۱۳۰۶ ه.ق دستخوش تغییرات اساسی و متأثر از اروپا گردید.

کاخ گلستان چه بخش هایی دارد؟

این فقط کاخ ها و عمارت های مجموعه نیست که جذاب و دیدنی اند. محوطه کاخ گلستان با درخت های سربه فلک کشیده و استخرها و کاشی کاری های بناها، حالمان را عوض می کند. میتوان از بازارچه گوشه محوطه خرید کرد یا در کافه کوچک آن چای خورد.

شمس العماره کاخ گلستان

شمس العماره، سوغات فرنگ  و یادگار طبع ناصرالدین شاه جوان است. عمارت­ های رفیع اروپایی شاه را به فکر ساختن قصری انداخت که هم فرنگی مآب باشد و هم از بلندای آن بتوان کوه­ های البرز را دید و هم شکوه و عظمت عالی قاپو اصفهان را یادآوری کند. این بود که این برج را در ضلع شرقی کاخ گلستان تهران با اسلوب معماری ایرانی ساخت و از یک طرف با کاشی ­های هفت رنگ قاجاری و ارسی و پنجره ها به شاه نشین و اتاق­ های گوشواره جلوه بخشید و از طرف دیگر با آینه کاری­ ها و نقاشی ­های اروپایی حال و هوای آنرا دوگانه کرد. کاخ ۳۵ متر ارتفاع و ۵ طبقه دارد.

آدرس کاخ گلستان,تاريخچه كاخ گلستان,کاخ گلستانشمس العماره، در ضلع شرقی کاخ گلستان تهران بنا شده است

ایوان تخت مرمر کاخ گلستان

ایوان تخت مرمر، در سال ۱۲۲۱ به فرمان فتحلعلی شاه تختی از سنگ مرمر زرد یزد به وسیله سنگ تراشان معروف اصفهانی ساخته شد که در وسط ایوان نصب گردید و دارای تزئینات معماری بسیار زیبایی است و بعنوان کهن ترین بنای تاریخی کاخ گلستان است. این مکان محل به تخت نشستن پادشاهان و مکانی برای برگزاری مراسم و اعیاد رسمی بود. مراسمی مثل سلام که در مقابل این تخت برگزارمی گردید. تالار اصلی، این تالار شامل تالارهای سلام، عاج، برلیان، آیینه و ظروف است که همراه با آینه کاری های فراوان است.

کاخ گلستان,موزه کاخ گلستان,بازدید از کاخ گلستانایوان تخت مرمر، بعنوان کهن ترین بنای تاریخی کاخ گلستان است 

خلوت کریمخانی کاخ گلستان

در گوشه شمال غربی محوطه کاخ گلستان جلوخان یا خلوت کریمخانی قرار گرفته است. زمان ساخت این بنا به دوره کریمخان برمیگردد و از این لحاظ اهمیت دارد که آقا محمدخان دستور انتقال استخوان های کریمخان را از شیراز به تهران می دهد. این استخوان ها در زیر جایی که محل عبور و مرور آقامحمدخان بود، دفن می شود و آقامحمدخان، هر روز از رویشان راه می رود. این مکان در زمان ناصرالدین شاه، محلی بود برای خلوت کردن و قلیان کشیدن پادشاه تا این که رضا شاه دستور پیدا کردن استخوان های کریم خان و انتقال آن به جای مناسبی را داد.

عکس کاخ گلستان,کاخ گلستان,معماری کاخ گلستاندر ضلع شمال غربی محوطه کاخ گلستان خلوت کریمخانی قرار گرفته است

تالار برلیان کاخ گلستان

تالار برلیان یکی از تالارهای کاخ گلستان است که قبل از احداث این تالار، کاخ یا تالار بلور در جای آن قرار داشت. پیش از احداث تالار برلیان، بنای دیگری به نام تالار بلور در این مکان قرار داشت. برای یافتن اطلاعات در خصوص تالار بلور که از بناهای دوران فتحعلی شاه بشمار می‎آید، منابع خاصی در دسترس نیست. در بین اسناد موجود هم جز نام و اشاره ای مختصر به تالار بلور، اطلاعات خاص دیگری وجود ندارد و حتی تصویری هم از تالار به جای نمانده است تا طبق آن بتوان طرح و شکل بنا را بررسی کرد. در زمان ناصرالدین شاه خیلی از بناهای قدیمی ارگ به دلیل کهنگی و فرسودگی ویران و به جایشان ساختمان‎های جدید ساخته شد. سرنوشت تالار بلور هم به همین جا ختم و تالار برلیان بنا و جایگزین آن شد.

خلوت کریمخانی کاخ گلستان,تصاویر کاخ گلستان,کاخ گلستانتالار برلیان یکی از تالارهای کاخ گلستان است

عمارت بادگیر در کاخ گلستان

عمارت بادگیر در کاخ گلستان میدان ارک تهران واقع شده است که به امر فتحعلی شاه قاجار ساخته شد. مظفرالدین شاه قاجار در «عمارت بادگیر» کاخ گلستان تاج گذاری کرد. پلان تالار اصلی عمارت بادگیر به صورت صلیبی بوده و این تالار با ارسی بسیار وسیع و زیبا به همراه تزئینات آیینه کاری و گچ بری آراسته شده است. برج های بادگیر تنها بادگیرهای تزئین شده با معرق در ایران می باشند.

کاخ گلستان,عکسهای کاخ گلستان,مرمت کاخ گلستانپلان تالار اصلی عمارت بادگیر در کاخ گلستان به صورت صلیبی است

تالار سلام کاخ گلستان

ناصرالدین شاه و شاهان بعدی قاجار در سفر به اروپا متوجه تالارهایی شدند که در آن ها اشیاء گرانبها و قدیمی نگهداری می ­شد. به همین علت تصمیم گرفتند چنین بنایی را به کاخ گلستان اصافه کنند. تالار سلام در کاخ گلستان با همین هدف ساخته شده است. این کاخ زمان پهلوی اول و دوم، محل برگزاری مراسم تاج گذاری بود. مهم ترین تاج گذاری این تالار، تاج گذاری محمدرضا پهلوی و فرح دیباست. معمار این عمارت مانند خیلی از عمارت های اعیانی دیگر قاجاری، صنیع الملک بوده و ساخت آن ۲ سال طول کشیده است.

قدیمی ترین بنای کاخ گلستان,کاخ گلستان,مرمت کاخ گلستانمهم ترین تاج گذاری تالار سلام در کاخ گلستان، تاج گذاری محمدرضا پهلوی و فرح دیباست

چگونه به کاخ گلستان تهران برویم؟

در صورتیکه بخواهید با خودروی شخصی به کاخ گلستان بروید، در نظر داشته باشید که خیابان های منتهی به کاخ گلستان مثل باب همایون، صور اسرافیل، داور و سبزه میدان سنگ فرش شده اند و وسایل نقلیه نمی توانند در این محدوده تردد کنند. پس باید در خیابان های اطراف خودروی خود را پارک کنید و ادامه مسیر را پیاده بروید. همچنین این بخش از شهر در محدوده طرح ترافیک قرار دارد.

بهترین روش برای رسیدن به کاخ گلستان مترو است که باید به ایستگاه پانزده خرداد بروید و با کمی پیاده روی کاخ گلستان را خواهید دید.

روش دیگر برای رسیدن به کاخ گلستان، اتوبوس است که باید از خطوطی استفاده کنید که از خیابان خیام عبور می کنند و در ایستگاه گلوبندک توقف دارند. تاکسی هم از سراسر تهران شما را به چهار راه گلوبندک می رسانند. این تاکسی ها در مکانهایی مثل فلکه دوم صادقیه، میدان فاطمی، میدان انقلاب، خیابان جمهوری اسلامی، میدان رازی و ... یافت می شوند.

گردآوری: بخش گردشگری سرپوش

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش