دشت لار و مسیرهای دسترسی:
دشت لار منطقه ای بسیار خوش آب و هوا در مرز استان تهران و مازندران است که به دو قسمت تقسیم می شود. بخش شمالی و شمال شرقی این دشت متعلق به استان مازندران و بخش جنوبی و جنوب غربی آن به تهران مربوط است. کوه دماوند در دامنه این دشت قرار دارد که به وسیله راه های مختلفی به شهرها و مناطق بسیاری من جمله قله دماوند، شهر نور، شهر دماوند، پلور، ایرا، افجه، لواسون و... راه دارد.
مسیر دسترسی به دشت لار دماوند:
مسیرهای دسترسی متنوعی برای رسیدن به دشت لار وجود دارد که اولین آنها لواسان می باشد. آغاز این مسیر از روستای ایراست و ورودی آن به پارک ملی لار برمی گردد. درصورتی که بخواهید از طریق لواسان به دشت بروید باید از برگ جهان، نیک نام، سد لتیان، رسنان، چهارباغ و روستای کلان عبور کرده تا به ایرا برسید سپس با عبور از گردنه ایرا می توانید دشت زیبا و دیدنی لار را مشاهده کنید.
نقطه بعدی رسیدن به این شهر مربوط به شهر پلور و جاده آبعلی است. این مسیر از سه راهی پلور به سمت محیط بانی دلیچای می رسد که بعد از آن مانند مسیر اول باید راه را تا دشت لار ادامه دهید.
مسیر بعدی هم به روستای گرمابدر مربوط می شود که به پارک کلی لار منتهی می شود. البته باید توجه کرد که دریافت مجوز از شکاربانی گرمابدر برای عبور از این مسیر لازم است.
مسیر دسترسی از دشت هویج به دشت لار:
برای رسیدن به دشت لار مسیر دیگر و البته قدیمی تری وجود دارد که در قدیم راهی برای عبور و مرور دامداران منطقه افجه محسوب می شده است. این مسیر از افجه آغاز می شود و بعد از عبور از دشت هویج لواسان و گردنه افجه به شم، به لار خشک یا لار کوچک خواهید رسید که محلی ها آن را به نام قلقلک می شناسند.
باید از لار کوچک مسیر خود را ادامه دهید و بعد از عبور رودخانه و کوه کافر به دشت لار خواهید رسید. این مسیر حدود ۲۶ کیلومتر طول دارد.
پوشش گیاهی و جانوری دشت لار:
دشت لار دارای تنوع گیاهی خوبی است، انواع گیاهان دارویی و خوراکی را می توانید در این دشت زیبا و بکر مشاهده کنید. از جمله این موارد می توان به گون، خرگوشک، آویشن یا اوشم، شنگ، لواش، سیرک یا تلم، پیازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر یا الرگ، شیرین بیان، باریجه، چای کوهی، بارهنگ و والک اشاره کرد که در ارتفاعات به چشم می خورند.
دشت لار پز از گل های زیبا و رنگین است که با حضور انواع گلهای زنبق وحشی بنفش و ارغوانی، زرد مرغک و شقایق به یک رنگین کمان مجسم تبدیل شده است. شما می توانید قدرت خداوند را در رنگ های این گل ها به وضوح مشاهده کنید.
دشت لار به دنبال پوشش گیاهی غنی همچنین تنوع بالای گل و گیاهان برای زنبورداری و پرروش زنبور عسل بسیار کارآمد است. فعالیت در این حوزه از ابتدای خردادماه آغاز می شود و تا اواخر شهریور ماه نیز ادامه دارد.
تمامی جانوران و گیاهان منطقه البرز مرکزی در دشت لار زندگی می کنند. در رودخانه دریاچه لار ماهی قزل آلای خارداد قرمز که جزء ماهیان تحت حفاظت محیط زیست می باشد، قابل مشاهده است. بزمجه، مارمولک، روباه، گرگ، خرس قهوهای، پلنگ، گراز، كل و بزكوهی، قوچ و میش، آهو، موش صحرایی، قورباغه، لاکپشت، واشه، شهباز، عقاب، كبک، كبک دری و خفاش گونههای جانوری هستند كه در دشت لار مشاهده میشوند. افعی دماوندی و البرزی، از جمله گونههای اندمیک یا بومی این منطقه هستند.
دیدنیهای دشت لار:
شقایقهای دشت لار:
یکی از دلایل محبوبیت دشت لار به گل های شقایق آن مربوط است که تحت عنوان شقایق وحشی شناخته می شوند. یکی از دیدنی های شدت لار که سبب شهرت بسیار زیادی شده است گل های دلربای قرمز می باشد که در دشت بهار سرتاسر دشت را می پوشانند، به گونه ای که به نظر می رسید حریری نرم و نازک از شقایق برتن دشت کرده اند.
همین موضوع سبب شده است دشت باصفای لار به شقایق های وحشی خود شناخته شود. اگر دوست دارید زیبایی های شقایق را ببینید، فصل بهار بهترین زمان برای دلربایی دشت لار است.
کوهها و ارتفاعات دشت لار:
در دشت لار ارتفاعات و کوه های بسیار زیبایی وجود دارند که علاوه بر زیبایی از دشت نیز محافظت می کنند. این قله ها فرصت بسیار مناسبی برای کوهنوردان و علاقه مندان به این ورزش است. دیو آسیاب، یخ کمر، گل زرد، پهنک، زرشکی، کمردشت، نمک کوسر، سیاه چال، آرو برارو، اسب کلک، کافر راه و کبود از جمله مهمترین کوه های این منطقه شناخته می شوند. در جنوب این دشت قلل مهرچال، آتشکده، ریزان، سیاه چال و ماز و در جبهه شمال شرقی آن کوههای خنسک و شادکوه دیده میشوند.
رودهای دشت لار:
در دل کوه های دشت لار می توانید رودهایی با آب گوارا مشاهده کنید که گیاهان و جانواران را سیراب می کند. لار، دیو آسیاب، سفید آب، ورارود، الرم، چهل بره، آب امام پهنک و آب سیاه چال از جمله رودهای این دشت هستند. رود لار معروفترین این رودها به شمار میرود که سد لار روی آن احداث شده است.
آبشار سفیدآب:
یکی از آبشارهای جاری دشت لار سفید آب است که تحت عنوان آبشار قو نیز شناخته می شود. این آبشار زیبا در انتهای سفید آب واقع شده است. این دره محل قشلاق دامداران و عشایر نیز هست.
دریاچه و سد لار:
یکی دیگر از دیدنی های دشت لار؛ دریاچه و سد لار می باشد. این سد جزء پارک کلی محسوب نمی شود اما از مکان های دیدنی استان مازندران محسوب می شود.
احداث سد لار به سال ۱۳۶۱ برمی گردد و بخشی از آب رود لار را برای مصارف آشامیدنی و کشاورزی ذخیره کرده و به تهران منتقل می کنند و باقی آب هم در منطقه پلور به رود هراز میپیوندد. از آب این سد همچنین برای تولید انرژی برق استفاده می شود.
بسیاری از گردشگران دوست دارند تعطیلات خود را در دشت زیبای لار و کنار دریاچه این منطقه بگذرانند، از جمله تفریحات این مکان می توان به ماهیگیری، قایقرانی، طبیعتگردی و دوچرخهسواری اشاره کرد.
شاید برای شما هم جالب باشد که اولین مسابقه ماهیگیری بعد از انقلاب نیز در سال ۱۳۷۹ در دریاچه لار برگزار شد و سال ۱۳۷۳ همه ساله این مراسمات ادامه داشتند. اول خرداد مربوط به فصل مجاز ماهیگیری در دریاچه لار می باشد و این زمان تا شهریور ادامه دارد. علاقهمندان برای پرداختن به این تفریح باید پروانه ویژه صید روزانه را از واحدهای محیطزیست قوشخانه، پلور و دلیچای دریافت کنند.
عشایر دشت لار:
عشایر در دشت لار زندگی خود را می گذرانند شما می توانید ساعاتی را در نزد این مردم مهربان و مهمان نواز بگذرانید و با نحوه زندگی آنها بیشتر آشنایی پیدا کنید. عشایر این دشت از شهرهای ورامین و پیشوا استان تهران هستند و دشت لار منطقه ییلاق تابستانی آنها محسوب میشود.
در سفر به دشت لار کجا اقامت کنیم؟
توصیه می شود برای بازدید و تفریح در دشت لار اقاماتگاه هایی در شهرهای نزدیک به منطقه را پیدا کرده و سفرهای یک روزه ترتیب دهید. از طرفی می توانید برای اقامت کمپ ها را نیز انتخاب کنید، البته باید توجه کنید که دشت لار تحت حفاظت محیط زیست است به همین دلیل برای برپا کردن کمپ باید با محیط بانی هماهنگ شوید. اگر قصد دارید شب را در این منطقه بگذرانید بهتر است که تجهیزات لازم و تجربه کافی را داشته باشید و یا اینکه با گروههای حرفهای این کار را انجام بدهید.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 18
- 3