دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۸:۰۰ - ۱۱ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۲۰۰
اشتغال و تعاون

تعدیل نیروهای شرکتی؛ نزدیک‌تر از آنچه می‌پندارید

تعدیل نیروهای شرکتی,تعدیل نیروها در مشاغل کشور
بیکاری بعد از ۱۰-۲۰ سال کار آن هم در سنین میانسالی و با تحصیلات عالیه و در شرایطی که حتی کار با حداقل حقوق هم به سختی پیدا می‌شود، دلهره شدیدی در دل بسیاری از نیروهای کار ایجاد می‌کند.

به گزارش ایلنا، طی روزهای گذشته خبرهایی از بیکار شدن برخی نیروهای پیمانکاری به گوش می‌رسد. در این بین پرسنل پیمانکاری بخش فروش بلیت مترو تازه‌ترین مواردی هستند که با اشاره به بیکاری تعدادی از نیروهای خطوط مختلف مترو طی چند ماه گذشته گفتند: «از کل خطوط، ۱۰ تا ۱۵ نفر بیکار شدند و در روزهای گذشته هم به برخی از نیروها گفتند نیایید اما بعد منصرف شدند. این‌طور شنیده‌ایم که می‌خواهند تا پایان سال تعدادی را کنار بگذارند».

البته این برای نخستین بار نیست که پرسنل پیمانکاری بخش فروش بلیت مترو از مشکلات خود گفته باشند. آنها پیشتر هم گفته بودند که کار اضافی اجباری انجام می‌دهند اما پولی بابت آن نمی‌گیرند. گفته بودند که در روزهای تعطیل هم کار می‌کنند اما نه تعطیل‌کاری می‌گیرند و نه نوبت‌کاری. این پرسنل هم از نیروهایی هستند که مانند همه نیروهای پیمانکاری دیگر، وضعیتی عجیب دارند؛ کسانی که بعد از بیشتر شدن کارشان حقوقشان کمتر از قبل شد و بعد از افزایش سابقه‌شان، امنیت شغلی‌شان هم کاهش یافته است. می‌گویند: «سال‌ها کار کردیم. خارج از وظایفمان کار روی دوشمان گذاشتند و حقوقی ندادند. با ترفند تغییر نام و شماره کارگاه، سنواتمان را بریدند باز هم چیزی نگفتیم تا اخراج نشویم اما حالا به راحتی نیروها را تعدیل می‌کنند. کسی که وارد دوره میانسالی شده و بیش از ۱۰سال سابقه کار دارد، بعد از اخراج چطور باید کار پیدا کند و کجا باید برود».

آنها مدعی هستند که از اواخر سال قبل، هیچ قراردادی با این نیروها بسته نشده است. می‌گویند: «قبلا سه ماه یک بار قرارداد می‌بستند، بعد یک ماه یک ماه شد و حالا هم هیچ قراردادی نداریم. همه چیز برای تعدیل فراهم است و هر روز که بخواهند می‌توانند بگویید از فردا نیایید. این چه قانونی است که به کارفرما اجازه می‌دهد یک‌شبه تمام زحمات یک کارگر را از بین ببرد و  بیکارش کند».

مدیریت منابع انسانی شرکت پیمانکار توسن سها البته این تعدیل‌ها را تکذیب کرده و در گفت‌وگو با ایلنا گفته که از ابتدای سال تاکنون نیرویی تعدیلی نداشته است؛ موضوعی که از طرف نیروهای بخش فروش بلیت مترو رد می‌شود. به گفته این نیروها، نه تنها تعدادی نیرو تعدیل شده بلکه دائم از طرف مسئولان خطوط به نیروها گفته می‌شود که به دنبال کار باشند و قرار است به زودی تعدیل شوند.

البته این کارگران تنها نیستند. در روزهای اخیر خبر تعدیل تعدادی از نیروهای پیمانکاری در نقاط مختلف کشور به گوش رسیده است. سوال این است که علت افزایش شمار این تعدیل‌ها چیست؟ در همین رابطه فعالان کارگری می‌گویند طولانی شدن جریان تصویب طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت، فرصت کافی در اختیار سازمان‌ها قرار داده تا نیروهای شرکتی خود را کاهش دهند و آنها را کنار بگذارند تا اگر طرح به تصویب رسید، بار مالی کمتری برایشان داشته باشد و مجبور به جذب نیروی کمتری شوند. کاهش نیروهایی که تا امروز بخشی از وظایف سازمان مربوطه را انجام داده‌اند، نه فقط برای نیروی تعدیل شده مشکلات بسیاری ایجاد می‌کند، بلکه به ضرر سازمان و شرکت تعدیل‌کننده هم هست. به طور مثال کنار گذاشتن معلمان خرید خدمات در شرایطی که آموزش و پرورش با کمبود معلم مواجه است، آسیب‌های بسیاری به آموزش و پرورش می‌زند. یکی از معلمان خرید خدمات پیشتر گفته بود که در محل خدمت آنها دانش‌آموزان نمی‌‎توانند به رشته فنی و حرفه‌ای بروند چون آموزش و پرورش معلمان این بخش را تعدیل کرده است.

همین مسأله در مورد سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز صادق است. شرکت پیمانکار موسسه آموزش شهر که زیر نظر این سازمان کار می‌کند، نیز به تازگی دست به تعدیل نیروهایش زده است. آن‌طور که نیروهای شرکتی این سازمان می‌گویند این شرکت در نظر دارد یکی از دو گروه مربیان یا پرسنل اداری را نگه دارد و در صورت تعدیل هر بخش، بخش دیگر کار مربوط به آنها را انجام دهد.

فعالان کارگری در این میان معتقدند حالا که قرار است یکی از مطالبات چندین ساله و البته حداقلی کارگران، یعنی کنار گذاشتن پیمانکاران از مراکز دولتی، عمومی و نیمه‌دولتی، در قالب طرح ساماندهی نیروی انسانی به سرانجام برسد، باید مقابل چنین عملی ایستاد. اگر نمایندگان مجلس به دنبال این هستند تا کاری برای نیروی کار انجام دهند، باید در کنار تصویب سریع طرح ساماندهی، راه‌های کنار گذاشتن این نیروها و شانه‌خالی کردن از زیر بار اجرای این طرح را ببندند.

«فتح‌الله بیات» رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور درباره موج جدید اخراج نیروهای پیمانکاری می‌گوید: متأسفانه امروز به نیروی کار مانند ابزار نگاه می‌شود، در حالی‌که نیروی انسانی برای رشد و پیشرفت یک کشور مهم‌ترین مولفه است. وقتی چنین نگاهی غالب باشد، نتیجه این می‌شود که با کوچکترین فشار اقتصادی، کارفرما دست به تعدیل نیروی کار خود می‌زند.

بیات می‌گوید: قراردادهای موقت، شرایط را به نحوی کرده که کارگر نتواند حتی با سابقه بالا، هیچ ادعایی داشته باشد و به راحتی تعدیل می‌شود. در واقع قراردادهای موقت ابزاری در دست کارفرمایان است که جلوی مطالبه به‌حق کارگران را بگیرند.

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور با اشاره به طرح ساماندهی کارکنان دولت می‌گوید: برخی از کارفرمایان با تعدیل نیروی کار خود، دست پیش را می‌گیرند تا به قانون‌گذار بفهمانند که زیر بار چنین قانونی نمی‌روند. دستگاه‌های قانون‌گذار باید به نحوی عمل کنند که به کارفرما اجازه ندهند هر کاری می‌خواهد انجام دهد. مجلس باید از نیروی کار حمایت کند.

وی تاکید می‌کند: وقتی مجلس در پی تصویب طرحی برای تبدیل وضعیت کارگران پیمانکاری و حذف پیمانکاران است، کارفرما حق ندارد با تعدیل نیروی کار مقابل این تصمیم بایستد.

بیات می‌گوید: سال‌ها به دنبال تصویب چنین طرحی هستیم. قرار نیست کارگر بعد از سال‌ها کار و در شرایطی که تجربه کسب کرده، یک‌باره کنار گذاشته شود. قانون‌گذار باید پشت قوانینی که وضع می‌کند، محکم بایستد و اجازه ندهد کارفرمایان به راحتی آن را زیر پا بگذارند. باید برخوردی جدی با این قبیل رفتارها شود. دولت و مجلس باید از نیروی کار و قانون حمایت کنند و ضمانت اجرایی قوانین را تضمین کنند.

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش