پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۲۲:۱۸ - ۲۸ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۸۷۰
اشتغال و تعاون

تکیه بر ظرفیت های داخلی مهمتر است یا سرمایه گذاری خارجی؟

اقتصاد,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون
برخی کارشناسان معتقدند برای اشتغالزایی پایدار باید سرمایه گذاری خارجی صورت گیرد و برخی براین باورند که برای ایجاد اشتغال باید موانع جذب سرمایه گذاری داخلی رفع شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، موضوع اشتغال به یکی از دغدغه های جدی و اساسی کشور در سالیان اخیر مبدل شده است ،به واقع با بررسی معضلات و چالش های اجتماعی و اقتصادی کشور،نقش اشتغال و عارضه بیکاری آنچنان پر رنگ و تعیین کننده به نظر می رسد که به اعتقاد برخی کارشناسان در صورت مهار بیکاری و عرضه مناسب  اشتغال می توان بر بسیاری از نارسایی های موجود چیره شد.

 

اهمیت اشتغال به میزانی است که مقام معظم رهبری در سخنرانی اول فروردین ماه سال ۹۶،در حرم مطهر رضوی یکی از پایه های نامگذاری شعار سال را به این امر قرار دادند.

 

در این میان،برخی معتقدند برای حصول اهداف مورد نظر در بحث اشتغالزایی باید زمینه سرمایه گذاری خارجی فراهم شود.

 

بدون تردید،ارتقای سرمایه گذاری خارجی یکی از مولفه های اساسی در رشد و توسعه اقتصادی کشور به شمار می رود و با مطالعه الگو و روند توسعه جوامع پیشرفته به این واقعیت پی می بریم که باید زمینه سرمایه گذاری خارجی به بهترین نحو ممکن فراهم شود.

 

اما سئوالی که در این مجال به ذهن متبادر می شود،این است که آیا تمامی موفقیت های اقتصادی صرفا از این مجاری می گذرد؟

 

علی روح الامین،کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی، در این خصوص اظهار داشت:آنچنان که برآوردها نشان می دهد برای دستیابی به هدف ایجاد ۹۰۰ هزار تا یک میلیون شغل در سال، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در کشور محقق شود.

 

وی افزود:قطعا در صورت دستیابی به چنین توفیقی،بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور مرتفع می شود که اشتغال نیز جزئی از آن خواهد بود اما اینکه در شرایط فعلی و با عنایت به رویکردی که ایالات متحده در ارتباط با برجام و مناسبات اقتصادی ایران مد نظر قرار داده،حصول این امر ممکن  باشد،موضوعی قابل بحث است که باید با واقع بینی مورد تحلیل و واکاوی قرار گیرد.

 

کارشناس مسائل اقتصادی گفت:آنچنان که گزارشات موجود نشان می دهد،ایران در دو دهه اخیر،قریب به ۵میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب نموده که این عدد و رقم موید فاصله معنا دار میان واقعیات موجود و آرمان هایی است که در اذهان ترسیم می شود.

 

روح الامین گفت:چندی پیش،معاون اول رئیس جمهور در همایش اقتصاد مقاومتی عنوان کرد که ایجاد۹۵۰ هزار شغل(مطابق با هدف لحاظ شده در برنامه ششم توسعه)مستلزم جذب ۷۷۰ هزار میلیارد تومان سرمایه خواهد بود که باید این میزان از طریق بودجه دولت،منابع صندوق توسعه ملی،سرمایه گذاری بخش خصوصی و سرمایه گذاری خارجی و...تامین شود.

 

وی افزود: محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نیز چندی پیش عنوان کرد ،برای تامین این میزان سرمایه(۷۷۰ هزار میلیارد تومان)باید دست کم ۶۵ میلیارد دلار ارزی و معادل آن ۱۹۵ هزار میلیارد تومان در سال بصورت ریالی از منابع خارجی استفاده شود.

 

کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد:با وجود ضرورت جذب سرمایه گذاری خارجی و تلاش حداکثری برای تحقق این امر،به اعتقاد بنده،تامین این میزان از سرمایه با تکیه سرمایه گذاران خارجی در شرایط فعلی بعید خواهد بود و تا حدودی آرمان گرایانه به نظر می رسد که البته باید تلاش شود در سال های آتی با بستر سازی مناسب و باور به شعار "ما می توانیم"،این امر محقق شود اما نمی توان و نباید از فاصله میان خواست ها،بضاعت ها،آرمان ها و اهداف غافل شد.

 

وی افزود:پس از توافق برجام،توفیقاتی در جذب سرمایه گذاری خارجی حاصل شد،اما ضریب این توفیقات با میزان ورود هیات های خارجی ،همسان به نظر نمی رسد و این موضوع موید موانعی است که در این مسیر وجود دارد که بخشی از آن معطوف به بروکراسی اداری،بخشی اقتصادی و وجهی دیگر از آن نیز سیاسی است.

 

از نبود فضای کسب و کار مناسب تا موانع موجود در جذب سرمایه گذاری داخلی

برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند،یکی از مشکلات اصلی اقتصاد کشور به نبود فضای کسب و کار مناسب و وجود موانع در جذب سرمایه گذاری داخلی معطوف می شود.

 

به واقع،در صورت وجود اشتغال مناسب،بصورت بالقوه،ظرفیت جذب سرمایه گذاری داخلی به بالفعل تبدیل می شود و به تبع آن تولید ملی ارتقاء می یابد و طبیعتا رفاه اقتصادی تقویت می شود و در سایه چنین توفیقی،توسعه پایدار اقتصادی نیز رقم خواهد خورد.

 

حسن تقوی،کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی ،با اشاره به وجود فرصت های سرمایه گذاری داخلی بسیار در کشور،عنوان کرد:در شرایطی،برخی ذهن خود را به سرمایه گذاری خارجی متمرکز نموده اند که در داخل کشور با برنامه ریزی و تدبیر می توان بخش قابل توجهی از سرمایه ها و نقدینگی را به سمت فرصت های بالقوه موجود سوق داد اما به دلیل برخی غفلت ها،بی برنامگی ها و موانع موجود،شاهد فرصت سوزی های بسیاری هستیم.

 

کارشناس مسائل اقتصادی گفت:برای رفع چنین فرصت سوزی هایی و همچنین حصول توفیق و موفقیت حداکثری در جذب سرمایه گذاری داخلی باید همگرایی لازم میان تمامی دستگاه های ذی ربط برقرار شود.

 

وی افزود:فرصت ها و توانمندی ها در  ایران از حیث منابع،انرژی،نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده،موقعیت جغرافیایی،برخورداری از جذابیت های گردشگری و...بسیار متنوع و متعدد است و در صورت طراحی و تدوین برنامه های اصولی می توان با تکیه به ظرفیت های داخلی که یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی است به دستاوردهای ارزنده ای نائل شد.

 

تقوی گفت:در مرتبه بعدی می توان به سرمایه گذاری خارجی به عنوان یک اصل و ضرورت اندیشید که البته این امر نیز باید توام  با انتقال فناوری و تکنولوژی باشد در غیر اینصورت سرمایه گذاری خارجی برای تبدیل نمودن ایران به بازار مصرفی دیگر کشورها نه تنها موفقیت محسوب نمی شود بلکه می توان آن را به عقب گردی ویران کننده برای اقتصاد کشور تشبیه کرد.

 

زمینه سرمایه گذاری داخلی و خارجی توامان با یکدیگر فراهم شود

برخی از صاحب نظران همچون احمد کیمیایی اسدی،عضو کمیسیون سرمایه گذاری خارجی اتاق بازرگانی ایران معتقد است صرفا با سرمایه گذاری داخلی نمی توان به اهداف از پیش تعیین شده در برنامه ششم توسعه(ایجاد یک میلیون شغل در سال)نائل شد و باید سرمایه گذاری خارجی نیز به موازات آن مد نظر قرار گیرد.

 

وی با اشاره به تحقق ۸/۱ میلیارد دلار ازمجموع ۸/۱۲ میلیارد دلار تفاهمنامه تجاری و اقتصادی می گوید:با بهبود فضای کسب و کار،بستر سرمایه گذاری مطلوب نیز فراهم خواهد شد و با کاهش نرخ سود سپرده های بانکی و رفع رکود می توان روند سرمایه گذاری داخلی را نیز تسریع کرد.

 

در نقطه مقابل،امید شنعه،مدیر بنیاد توسعه و کارآفرینی تهران معتقد است،منابع داخلی کفایت ایجاد یک میلیون شغل را خواهد داشت و حصول این امر منوط به برنامه ریزی و مدیریت صحیح است.

 

وی می گوید:در شرایطی که بانک ها برای توسعه و ایجاد اشتغال،تسهیلات نمی دهند(یا به تعبیری به سختی به ارائه تسهیلات مبادرت می ورزند)به تبع امکان حصول چنین هدفی(یک میلیون شغل در سال)با دشواری هایی همراه خواهد بود.

 

مدیر بنیاد توسعه و کارآفرینی تهران به بدهکاران بزرگ بانکی اشاره می کند که به دریافت تسهیلات تحت عنوان ایجاد اشتغال اقدام کرده اند اما از عودت آن سرباز می زنند و در ادامه نظارت ضعیف را یکی از دلایل بروز چنین معضلاتی عنوان می کند.

 

به اعتقاد شنعه،در صورت بازگرداندن این تسهیلات و هدایت آن در مسیر صحیح می توان به توفیقات بسیاری در حوزه اشتغال و اقتصاد نائل شد.

 

در این میان،پیچیدگی های قانونی و اداری نیز مزید بر علت شده تا امکان ایجاد اشتغال واقعی و پایدار بصورت مطلوب و شایسته ضعیف و کمرنگ شود و به تبع با اصلاح این موارد می توان در جذب سرمایه گذاری داخلی موفق تر از گذشته اقدام نمود.

 

و سخن آخر اینکه،سرمایه گذاران خارجی با دقت به شرایط اقتصادی ایران می نگرند و در شرایطی که شاهد وجود نارسایی ها و موانع جدی در مسیر سرمایه گذاری داخلی هستند به تبع میل و رغبت آنها برای تزریق سرمایه در بخش های مورد نظر نیز تضعیف می شود و این واقعیتی است که باید با تدبیر و هوشمندی در جهت اصلاح آن تلاش هر چه بیشتری شود.

 

 

 

 

 

  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش