یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۸ - ۲۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۹۹۰
اشتغال و تعاون

نتایج اجرای یک طرح کارورزی بعد از گذشت پنج ماه

طرح کارورزی,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون
منتقدان طرح کارورزی می‌گویند این طرح نه‌تنها به اشتغال‌زایی منجر نمی‌شود بلکه در نهایت به استثمار کارگران و کارورزان منجر خواهد شد.

اردیبهشت ماه امسال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از طرحی به نام «کاج» رونمایی کرد. نام این طرح برگرفته از حروف اول کلمات «کارآفرینی و اشتغال برای جوانان» است و مهم‌ترین بخش آن را کارورزی جوانان تحصیل‌کرده تشکیل می‌دهد.

 

مسئولان وزارتخانه اعلام کردند که هدف از اجرای این طرح ایجاد ارتباط بین کارفرمایان و نیروی کار است و افراد تحصیل‌کرده بین سنین ۲۳ تا ۳۴ سال می‌توانند در سامانه کارورزی ثبت‌نام کرده و از طرف کارفرمایان فراخوانده شوند. آنها کارشان را با حقوقی نزدیک به یک سوم حداقل حقوق مصوب ( یعنی رقمی در حدود ۳۰۰ هزار تومان) شروع می کنند به این امید که بعد از پایان دوران کارورزی در همان محل مشغول به کار شوند.

 

اهمیت چنین طرحی وقتی مشخص می‌شود که بدانید بیکاری در کنار معضلات زیست‌محیطی یکی از دو ابرچالش جامعه ایرانی است، کشوری که حداقل ۳ میلیون بیکار دارد و از این تعداد ۱.۳ میلیون نفر تحصیلات دانشگاهی دارند. طرح «کاج» تیرماه کارش را شروع کرد و مسئولان از استقبال افراد جویای کار از این طرح و ثبت‌نام هزاران نفر در «سامانه کارورزی» خبر دادند. اما از سوی دیگر این طرح منتقدانی هم دارد. یکی از این منتقدان محمدرضا تاجیک، رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران است که در گفت‌وگو با اعتمادآنلاین حتی استقبال از این طرح را هم نشانه خوبی نمی‌داند و می‌گوید: «اینکه عده زیادی برای کارورزی ثبت‌نام کرده‌اند نشان می‌دهد فشار بیکاری بر افراد آن‌قدر زیاد است که حاضرند با وجود داشتن تحصیلات تن به بهره‌کشی بدهند.»

 

او ادامه می‌دهد: «مدت‌ها پیش هم طرحی به نام استاد - شاگردی اجرا شد که مشابه همین طرح کارورزی بود اما شاهد بودیم آن طرح نیز نتایج خوبی نداشت.»

 

وی قربانی اصلی اجرای چنین طرحی را کارگران می‌داند و می‌گوید: «وقتی کارفرما بتواند یک نیروی تحصیل‌کرده را با یک سوم حقوق یک کارگر جذب کند، انگیزه‌اش برای نگه‌داشتن کارگران شاغل در مجموعه‌اش کم می‌شود و کم‌کم آنها را از چرخه کار حذف می‌کند. بنابراین اعتقاد دارم که کارگران از اجرای چنین طرح‌هایی زیان خواهند دید و از طرف دیگر هدف از اجرای طرح که اشتغال‌زایی است هم محقق نخواهد شد.»

 

فرشاد اسماعیلی پژوهشگر حوزه کار و یکی دیگر از منتقدان «کاج» به اعتمادآنلاین گفت: «طرح کارورزی، اشتغال را وارد حقوق خصوصی می‌کند در حالی اشتغال، مشمول حقوق عمومی است.» 

 

این پژوهشگر ادامه می‌دهد: «ساز و کاری که برای اجرای طرح کارورزی در نظر گرفته شده تا حد زیادی به نفع کارفرما است و رابطه کارگری و کارفرما را به سمت حقوق خصوصی می‌برد، مثل دو نفر که با هم برای خریدوفروش کالا قراردادی بسته باشند. اما اشتغال یک بحث در حقوق عمومی است و دولت باید به عنوان مدافع کارگر اقدام کند اما در این طرح چنین حضوری از دولت دیده نمی‌شود.»

 

اسماعیلی با اشاره به اینکه این طرح با فلسفه حقوق کار در تضاد است، می‌گوید: «از آنجایی که ابزار کار و سرمایه در دستان کارفرما قرار دارد، در شرایط عادی او دست بالا را در رابطه با کارگر خواهد داشت به همین دلیل هم دولت باید ناظر بر ارتباط این دو باشد. قبلاً طرح کارورزی زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای بود اما طرح جدید این‌طور نیست و حتی این طرح زیر مجموعه قانون کار هم قرار ندارد.»

 

وی در واکنش به این ادعا که طرح کارورزی در نهایت منجر به اشتغال کارورزان خواهد شد، توضیح داد: «حتی کسانی که از این طرح دفاع می‌کنند هم نمی‌توانند چنین چیزی را ثابت کنند. ادعای اصلی آنها این است که طرح کارورزی، برای آماده کردن نیروهای کار برای اشتغال اجرا می‌شود، بهانه‌شان هم این است که نیروهای تحصیل کرده ما مهارت ندارند. استناد آن‌ها به نتایج بنگاه‌های کاریابی است که نشان می‌دهد ۷۰ درصد افراد جویای کار مهارت کافی نداشته‌اند، اما آنها به این مورد اشاره نمی‌کنند که درصد بسیار بالایی از این افراد تحصیلات زیر لیسانس داشته‌اند.»

 

او ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد مهارت نداشتن نیروی کار، اسم رمزی است برای ورود به شیوه تولید جهانی که درآن افراد مجبور به کار با حداقل دستمزد، کمترین ایمنی یا امنیت شغلی و... می‌شوند. در غیر این صورت راه‌های زیادی برای مهارت‌آموزی به افراد تحصیل‌کرده وجود دارد.»

 

اسماعیلی در بخش پایانی انتقادهایش می‌گوید: «در نهایت باید گفت که طرح کارورزی بیشتر به نفع کارفرما تمام خواهد شد چون او هیچ تضمینی برای جذب فردی که کارورزی می‌کند ندارد و می‌تواند بعد از اتمام دوره، کارورز دیگری جذب کند و به این سیکل ادامه بدهد. شرایط صنایع ما و نیاز آنها به نیروی کار هم نشان می‌دهد همین میزان نیروی کار می‌تواند نیازشان را برای سوددهی بیشتر برآورده کند.»

 

 

  • 20
  • 8
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش