یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۳۳ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۲۹۶
اشتغال و تعاون

شکاف عمیق ۸۰ درصدی میان معیشت و دستمزد کارگران

دستمزد کارگران,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

 ماه‌ها آمدوشد فعالان کارگری با هدف ترمیم مزد کارگران و کاهش فاصله دستمزدها با رشد تورم در سال ۹۷، بی‌نتیجه ماند تا روز گذشته و طبق روال هر ساله جلسات شورای‌عالی کار با دستور تعیین دستمزد سال جدید تشکیل شود. البته دولت در گامی روبه جلو و با هدف کاهش فشار ناکامی جامعه کارگری در ترمیم مزد در اقدامی پیش‌دستانه افزایش حق مسکن را مطرح کرد و در نهایت این شورا افزایش ۱۵۰درصدی حق مسکن کارگری برای سال ۹۸ را تصویب کرد که البته اجرایی‌شدن آن، منوط به تصویب در هیات وزیران است.

 

این افزایش اگرچه ناچیز بوده و با توجه به رشد تورم در هزینه‌های خانوار بی‌تاثیر به‌نظر می‌رسد اما به باور برخی از فعالان کارگری می‌تواند کورسوی امیدی برای افزایش مولفه‌های دیگر بسته دستمزدی کارگران که حق مسکن تنها یکی از آنهاست، باشد. از سوی دیگر همزمان با صحبت‌ها پیرامون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری، بحث همسان‌سازی حقوق کارگران بازنشسته نیز مطرح شده تا نگاه مسئولان را به این بخش مغفول‌مانده در جامعه کارگری سوق دهد. «آرمان» در گفت‌وگو با فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار به بررسی نتایج مورد توقع نمایندگان کارگری از جلسه تعیین دستمزد و گام‌های دست‌اندرکاران این حوزه و دولت برای حقوق بازنشستگان پرداخته و موضع جامعه کارگری نسبت به افزایش ۶۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران را جویا شده است که در ادامه می‌خوانید.

 

به‌طور کلی خواسته‌های نمایندگان کارگری در جلسه تعیین دستمزد چه بود؟

خواسته‌های جامعه کارگری در جلسه مزدی روز گذشته، به‌روزرسانی دستمزد و اجرایی‌شدن ماده ۴۱ قانون کار است؛ این ماده دو بند دارد که بند اول آن می‌گوید حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی اعلام می‌شود تعیین شود و بند دوم آن نیز تاکید می‌کند که حداقل مزد بدون آنکه مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی‌های کار محول‌شده را مورد توجه قرار دهد باید به اندازه‌ای باشد تا زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام می‌شود را تامین نماید و این به همان سبد معیشت خانوار تاکید دارد که بر طبق این قانون، دستمزد تعیین‌شده باید بتواند جوابگوی این هزینه باشد.

 

آیا نمایندگان کارگری ارقامی را به‌عنوان حداقل افزایش دستمزد پیشنهاد کردند؟

نمایندگان کارگری در این جلسه سناریوهای مختلفی را در دست داشتند. با توجه به تجربه‌هایی که سالیان سال در جلسات شورای‌عالی کار داشته‌ایم و مباحثی از این دست را بررسی کرده‌ایم و آشنایی با نگرش دولت به عنوان کارفرمای بزرگ نسبت به مساله دستمزد، قطعا سناریوهای متعددی مورد بحث نمایندگان کارگری قرار گرفته و اعداد و ارقامی هم مد‌نظر داشته‌اند که این ارقام در جلسه عینیت می‌یابد و طی مذاکراتی که آغاز شده است، بررسی خواهند شد. البته امیدواریم این مذاکرات مثل برخی موارد در سال‌های گذشته به شب عید یا بعد از عید به تعویق نیفتد و طولانی نشود. تاکید می‌کنم همه این موارد، روی میز سه‌جانبه‌گرایی و با نگاه به فرضیه‌هایی که طرف‌های دیگر مطرح می‌کنند، عینیت خواهد یافت.

 

شما از شکاف ۸۷درصدی دستمزد کارگران و سبد معیشت سخن گفته بودید؛ به باور شما این شکاف حاصل چیست؟

این واقعیتی ‌است که وجود دارد؛ ظرف یکی دو سال گذشته، با توجه به سیاست‌ها و تمهیداتی که در شورای‌عالی کار انجام شده بود و دستمزدی که تا درصد اندکی بالاتر از تورم اعلامی بسته شده بود، داشتیم این نگاه را دنبال می‌کردیم که سبد معیشت و دستمزدها را به هم نزدیک کنیم؛ اما متاسفانه با این سوءتدبیری که در سال ۹۷ رخ داد، نه تنها آن نتیجه‌ای که ظرف چهار سال به‌دست آورده بودیم را از بین برد، بلکه این شکاف را به‌شدت زیاد کرد به‌گونه‌ای که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد فاصله میان معیشت خانوارهای کارگری با دستمزدشان ایجاد شد. آمار مرکز ملی آمار برای تورم دی‌ماه هم موید همین مساله است.

مشاهده می‌کنید که صحبت از تورم ۳۰ درصدی در دی‌ماه نسبت به دی سال گذشته می‌شود. که اگر آن را خرد کنیم روی مولفه‌های ما تا ۷۰ یا ۸۰ درصد تاثیر داشته است. این شکاف به شکاف قبلی افزوده شد و سبب تعمیق این شکاف بسیار بزرگ میان دستمزد و سبد معیشت شد.

 

در هفته‌های گذشته شاهد افزایش حق مسکن کارگران از ۴۰ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان بودیم؛ این میزان افزایش تا چه حد مورد پذیرش جامعه کارگری قرار گرفت؟

از دو زاویه می‌توان به بحث حق مسکن نگاه کرد؛ یک نگاه این است که حق مسکن با این اعداد و ارقام، بسیار توهین‌آمیز است و نه‌تنها نمایندگان کارفرمایی یا دولت بلکه حتی کودکان هم می‌دانند که حق مسکن اصلا معنای درستی به‌عنوان حوزه‌ای که بگوییم قرار است تکافوی مسکن یک خانواده کارگری را بدهد ندارد. اگر بخواهیم از این زاویه به آن نگاه کنیم بسیار توهین‌آمیز است.

 

اما اگر بخواهیم با دید دیگری به آن بپردازیم باید گفت که این مولفه پس از مصوب‌شدن قانون کار توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۶۹، در در دستمزد کارگران گنجانده شده است. یکی از مولفه‌هایی که می‌توان تغییر داد و افزایش را بر آن اعمال کرد و به معیشت خانواده کارگری کمک کرد و به عبارتی آن را سرجمع دید، همین مولفه حق مسکن است. حق مسکن به تنهایی محلی از اعراب ندارد اما وقتی آن را در بسته مزدی که در آن حداقل دستمزد، بن خواروبار و حق مسکن قرار دارد می‌بینیم، هر کدام از این مولفه‌ها که تغییراتی در آن اتفاق بیفتد، در مجموع می‌تواند درصدی از اندیشه‌های افزایش دستمزد را پوشش دهد.درمورد تمامی این مولفه‌ها می‌توان تک‌تک صحبت کرد؛ اگر با این دید به آن نگاه کنیم، بله قدیمی برداشته شده و یک ۶۰ هزار تومان به حقوق کارگران اضافه می‌شود.

 

این بحث البته جدا از بحث قبلی‌ است زیرا این‌بار خود دولت پیشنهاددهنده افزایش حق مسکن بوده است؛ در دوره قبل چون کارگران پیشنهاددهنده افزایش این حق بودند، بسیار طول کشید تا در هیات دولت مطرح شود و مصوبه آن هم دیر آمد؛ اما این بار چون پیشنهاددهنده خود دولت بوده است و مصوبه آن را گرفته است، این پیش‌بینی و توقع را داریم که دیگر مانند قبل برای تصویب نهایی طول نکشد و در راهروهای هیات دولت معطل نشود؛ بلکه هر چه سریعتر مصوب شود و کارگران محترم بتوانند آن را در فیش حقوقی خود ببینند.

 

مساله دیگری که مطرح شده، همسان‌سازی حقوق کارگران بازنشسته است. ارزیابی شما از دلایل تعویق در این امر چیست؟

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان محترم، قطعا و یقینا یکی از ضروری‌ترین و الزام‌آورترین مواردی است که دولتمردان باید برای آن فکری کنند. زیرا واقعا دستمزد خانوارهای بازنشسته کارگری آنقدر نسبت به معیشت‌شان کاهش یافته که ما نمایندگان کارگران نگران از بین‌رفتن کرامت و احترام بزرگان خود هستیم که فردای ما نیز هست. این امر به‌طور قطعی باید رسیدگی شود و در برنامه‌های چهارم، پنجم و ششم توسعه نیز به‌عنوان اسناد بالادستی آمده و باید اجرایی شود. اما این امر اتفاق نیفتاده است و می‌توان ریشه آن را در عدم پرداخت مطالبات دولت به سازمان تامین اجتماعی و تضعیف این سازمان دانست. اگر دولت هر چه سریعتر وظیفه خود را اجرا و دیون خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند و معنای درست و هد

 

زینب مختاری

 

armandaily.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش