سالها قبل برای تردد بین شهر باید کنار خیابان میایستادیم تا یک تاکسی یا اتوبوس از راه برسد و سوار شویم یا درنهایت خودمان را به نزدیکترین آژانس محل برسانیم و ماشینی برای مقصد بگیریم. اما امروزه کمتر اوضاع به این شکل است. تاکسیهای اینترنتی کار همه را راحت کردهاند. شما در حالی که در خانه نشستهاید و به اینترنت وصل هستید، میتوانید ماشین موردنظرتان را سفارش دهید و سریع به مقصدتان برسید بدون اینکه از خانه خارج شده باشید. بسیاری از خریدها اینترنتی شده و در بسیاری از مواقع برای خرید لباس، کفش و خیلی چیزهای دیگر لزومی به خروج از منزل ندارید و پشت کامپیوتر یا با گوشی میتوانید کالای دلخواهتان را سفارش دهید و در کمترین زمان ممکن آن را در خانه تحویل بگیرید.
این روند که ماحصل پیشرفت فناوریهای روز دنیاست، درحالی که زندگیها را راحتتر و بدون دردسرتر کرده، باعث از بین رفتن بسیاری از مشاغل سنتی یا تغییر این قبیل شغلها شده است. در دنیای فناوری، نرمافزارها و اپلیکیشنهایی روی کار آمدهاند که شما حتی میتوانید با آن نان مصرفی روزانهتان را سفارش دهید یا لباسهایتان را برای اتو بفرستید یا اگر معلولی در خانه دارید، به راحتی پرستار برایش استخدام کنید. پیشرفت فناوری در دهههای اخیر، فرصتهای شغلی متعددی را پیشروی علاقهمندان حوزههای علمی قرار داده و همین باعث شده مشاغل سنتی تغییرشکل دهند و به شیوه امروزی خدماترسانی کنند. در دنیای امروز تنها با داشتن یک گوشی هوشمند یا یک لپتاپ میتوانید با دنیا در ارتباط باشید و در جایی که هستید بسیاری از نیازهای روزانه خود را برآورده کنید، بدون اینکه از جایتان تکان بخورید.
مشاغل مرتبط با هوافضا
یکی از حوزههای دانشبنیان که باعث شکلگیری مشاغل متعدد در کشورهای مختلف شده، حوزه هوافضاست. کسبوکارهایی که بر پایه فضا ایجاد شدهاند، زمینههای مختلفی چون کشاورزی و بیمه، خدمات شهری و روستایی، هواشناسی و مدیریت بحران و محیطزیست، نیرو و انرژیهای تجدیدپذیر و مدیریت منابع آبی، صنایع نفت و گاز را دربرمیگیرد. در حال حاضر بیش از ۸۰ کشور ماهواره به فضا اعزام کردهاند و این درحالی است که ۵۶۰ نفر تاکنون قدم به فضا گذاشتهاند. بهطورکلی، از سال ۲۰۰۰ میلادی چیزی قریب ۱۶ میلیارد دلار صرف ایجاد استارتاپها در حوزه هوافضا شده است. تنها در سال ۲۰۱۶، حدود ۳۳۹ میلیارد دلار صرف بازار فضایی شده است. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، ماموریتهای برنامهریزیشدهای برای سفر انسان به مریخ در سالهای ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۰ انجام شده است. براساس برآوردها، در دنیا حدود ۲۶۰ میلیارد دلار در صنعت ماهوارهای هزینه میشود که ۷۷ درصد اقتصاد فضایی را شامل میشود که در مقایسه بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، با دو درصد رشد مواجه است. در این بین میتوان حوزه هوافضا را عامل رشد و توسعه فناوری در حوزههای مختلفی چون ارتباطات مخابراتی، مشاهدات زمینی، علم و امنیت ملی دانست. حدود ۳۳۹ دلار صرف اقتصاد فضای جهانی میشود که از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ با رشد یک درصدی روبهرو بودهایم. خدمات ماهوارهای ۱۲۷.۷ میلیارد، صنایع غیرماهوارهای ۷۸.۶ میلیارد، تجهیزات زمینی ۱۱۳.۴ میلیارد، صنایع مربوط به راهاندازی ۵.۵ میلیارد و ساخت ماهواره هم ۱۳.۹ میلیارد دلار را دربرمیگیرد.
سیستمهای ماهوارهای بخشی از فناوریهای دانشبنیان را شامل میشوند که در سالهای اخیر شاهد رشد و توسعه چشمگیر آنها در دنیا بودهایم و از آنها در حوزههای مختلف استفاده میشود.
بخش انرژی
در حوزه انرژی، از ماهوارهها در جانمایی خطوط نیرو، پایش تجهیزات، پیشبینی الگوهای هوا برای افزایش بهرهوری، اطمینان از امنیت نیروی کار، تولید نقشه زیستمحیطی منطقه، شناسایی مناطق جدید انرژی و پیشبینی ریسک استفاده میشود.
شهرهای آینده از ماهوارهها برای تجهیز شهرهای آینده هم استفاده میشود. مدیریت ترافیک، ارتباط سرویسهای اورژانس، پایش آلودگی هوا، تولید نقشه دو و سهبعدی، برنامهریزی شهری، پایش سلامت درختان و ناوبری و موقعیتیابی ازجمله حوزههای آن است.
پایش بخش کشاورزی
در حوزه کشاورزی و پایش این بخش از ماهوارهها برای پیشبینی هوا، تهیه نقشه زمین، مدیریت منابع آبی، تخمین بازده محصول، پایش مراحل رشد، مدیریت سلامت محصول، مدیریت خاک، پایش و پیشبینی آفات، پایش تغییرات و کاربری زمین، هدایت تجهیزات خودکار و برقراری ارتباط بین مزرعهها استفاده میشود.
کمک به بازیابی بلایای طبیعی
در این بخش، ماهوارهها به منظور پیشبینی تغییرات جوی منجر به بلایای طبیعی، تخمین آسیب وارد شده، شناسایی راههای فرار، پایش تغییرات زمین، تولید نقشههای بهروز، مدیریت امداد و نجات و برقراری ارتباط مورد استفاده قرار میگیرند.
کمک به حملونقل حملونقل از دیگر حوزههایی است که از ماهوارهها نهایت استفاده را میبرد. مسیریابی، موقعیتیابی دقیق، بهینهسازی مصرف سوخت، کمک به ترکیب روشهای مختلف سفر، خودروهای خودران، اینترنت در سفر هوایی و برقراری ارتباط با مراکز اورژانس از قابلیت ماهوارهها استفاده میکنند.
پایش محیطزیست
در بحث محیطزیست، ماهوارهها برای اندازهگیری کیفیت هوا، پایش ذوب شدن یخها، اندازهگیری سطح دریا، پایش ذخایر ماهی، اندازهگیری اراضی با کاربرد شهری، مدیریت منابع آبی و شناسایی منابع تولید آلودگی به کار میروند.
بخش مالی
ماهوارهها حتی در حوزههای مالی هم مفید واقع میشوند و از آنها برای مشخص کردن زمان دقیق معاملات مالی، دنبال کردن داراییها، مشخص کردن آنی مجاز بودن کارتهای بانکی، کمک به سیاستهای بیمهگذاری، ایجاد خدمات بانکی و مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی در مناطق غیرشهری استفاده میشود.
مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی
بخش دیگر از فناوریهای دانش بنیان برپایه هوش مصنوعی تولید شدهاند:
تشخیص پوست بیمار
این استارتاپ که بر پایه دانشبنیان بنا شده، در سال ۲۰۱۸ تاسیس شد. این استارتاپ در حوزه فناوری پزشکی فعالیت میکند و با شناسایی انواع حالات پوست، بیماریهای مختلف را شناسایی میکند. پوست سرطانی، پوست قبل از سرطانی شدن، پوست ویروسی و ساختارهای خوشخیم پوستی ازجمله مواردی هستند که در قالب این استارتاپ میتوان آنها را شناسایی کرد. راهحل این استارتاپ برپایه هوشمصنوعی طراحی شده و به راحتی خالها و لکههای پوستی را بررسی میکند. فقط کافی است از خال یا لکه پوستیتان عکسی بگیرید و در قسمت ربات قرار دهید. این عکسها را میتوانید از طریق پیامرسان فیسبوک به قسمت ربات بفرستید.
جایگزینی برای مترجمها
این استارتاپ، نوعی پلتفرم مترجم زنده کنترل از راه دور برای همایشهایی است که افراد حاضر به چند زبان صحبت میکنند و موانع زبانی را در سه مرحله از بین میبرد: نرمافزار مربوطه را حذف کنید. کد کنفرانس را اسکن کنید. به زبانتان گوش کنید. مترجمان در حالی از راه دور کار ترجمه را انجام میدهند که شنوندگان و حضار، ترجمه صحبتها را از طریق نرمافزار Speakus دریافت میکنند. این پلتفرم به مدیران همایشها کمک میکند تا بتوانند هزینه ترجمه همزمان را برای این قبیل مراسم مدیریت کرده و به حداقل برسانند. این کار برای همایشها، آژانسهای ترجمه، مترجمان، کنفرانسها، نمایشگاهها، جلسات و سمینارها کاربردی است. این نرمافزار در سال ۲۰۱۷ توسط ایرلند، روسیه و قزاقستان طراحی شد.
تبلیغات سیار در برلین آلمان
یک استارتاپ آلمانی در برلین به نام Kayzen که چند ماهی از فعالیت غیررسمی آن میگذرد، مدتی است بهطور رسمی آغاز به کار کرده تا به تبلیغکنندگان موبایلی کمک کند از مزیت برنامهنویسی داخلی استفاده کنند. این استارتاپ از خبرگان حوزه برنامهنویسی موبایل تشکیل شده و با همکاری هم یک پلتفرم نرمافزاری را برای توسعهدهندگان اپلیکیشنها و آژانسها طراحی کردهاند تا از برنامهنویسی داخلی بهرهمند شوند. این پلتفرم برنامهنویسی با تغییر قدرت از واسطهها به تبلیغکنندگان میتواند بازار تبلیغات دیجیتال را دگرگون کند. درحال حاضر شاهد افزایش استفاده برندهای بزرگ از این پلتفرم برنامهنویسی تبلیغاتی هستیم. هماکنون، تبلیغکنندگان موبایلی با واسطه کار میکنند و تبلیغاتشان را در میان دهها هزار تبلیغ اپلیکیشنهای iOS و اندروید، به گوش مخاطبانشان میرسانند.
گردشگری متفاوت
پلتفرم Localie، رابطهای را بین گردشگران و محلیهایی برقرار میکند که انگلیسی را به خوبی صحبت میکنند و از ورود گردشگر به شهرهایشان استقبال میکنند. این افراد معمولا به همان اندازه از دیدن گردشگران خوشحال میشوند که بعد از مدتها دوستی قدیمی را ملاقات میکنند. این نرمافزار به گردشگران کمک میکند به راحتی بتوانند در طول سفر، مناطق گردشگری را جستوجو کنند و علاوهبر دیدن از مناطق بکر گردشگری و انگلیسی را روان صحبت کنند. این نرمافزار همچنین اطلاعات خوبی را از خیابانها و کافهها، حتی موزهها و کافههای روباز و نقاط گردشگری مناطق مختلف در اختیار آنها قرار میدهد و با آن میتوانند فروشگاههایی را برای خرید پیدا کنند. تور گردشگریای که از طریق این نرمافزار طراحی میشود بر پایه علایق شخصی هر فرد است.
حملونقل هوشمند
نرمافزار ParkWise را شاید بتوان یکی از کاربردیترین نرمافزارهایی دانست که پارکینگهای موجود و قابلدسترس و خالی را در سطح شهر به کاربران اطلاع میدهد؛ بهطوری که در مواقع لزوم و زمانی که کاربر باید خودرو را حرکت دهد، به کمک میآید و جای پارکی را به او خبر میدهد. استفاده از این نرمافزار در هزینه افراد صرفهجویی میکند. در ParkWise از یادگیری ماشینی هوش مصنوعی استفاده شده و تمام اطلاعات درباره الگوهای حرکتی رانندگان، رفتارها و واکنشهای آنها را هم جمعآوری میکند تا بتوانند پیشبینیهای درستی را پیرامون رفتارهای آنها انجام دهند. استفاده از این نرمافزار برای پیدا کردن جای مناسب برای پارک خودرو برای هر راننده حدود ۵۴ هزار و ۷۶۰ ساعت در زمان او صرفهجویی میکند.
- 16
- 2