تا پیش از حادثه تروریستی مجلس، تحصنهای گاهوبیگاه کارگران روبهروی بهارستان یک صحنه تکراری بود. حادثه که اتفاق افتاد، بساط تحصنها هم برافتاد. بااینحال، انتقادها به وضعیت معیشت دغدغهای است که حالا در میان کارگران شرکت آذرآب اراک بالا گرفته و به مقابله و درگیری میان مأموران و کارگران کشیده شده است.
خبرها در شبکههای اجتماعی پر شده و حالا در نخستین روز بهارستان، گلهگذاری و انتقاد نمایندگان از وزیر کشور به گوش میرسد. بااینحال، صداهای منتقد بسیار کمتر از آن چیزی است که به نظر میآید. پنج نماینده از ٢٩٠ نماینده حاضر در مجلس دهم، به برخوردها معترضاند. نامه دستنوشته محمود صادقی، نماینده تهران، است. موضوع نامه تذکر کتبی به وزیر کشور است در برخورد با کارگران.
نخستینبار نامه اعتراضی در کانال تلگرامی محمود صادقی منتشر میشود؛ «تذکر کتبی به وزیر کشور». موضوع نامه «انتقاد به برخورد انتظامى با کارگران شرکت آذرآب اراک است، بهجاى رسیدگى به مطالبات و خواستههاى شرعى و قانونى آنان است».
علاوه بر صادقی، امضای محمدعلی وکیلی، محسن علیجانی، سهیلا جلودارزاده و احمد مازنی پای نامه آمده است. متن تذکر این است: «چرا بهجای رسیدگی به خواستهها و مطالبات قانونی و شرعی کارگران کارخانه آذرآب اراک که چند ماه است از حقوق و مزایا محروم شدهاند، با آنها برخورد خشن و انتظامی میشود؟ کارگران کارخانه آذرآب اراک که به علت سوءمدیریت این واحد صنعتی مدتهاست خواهان حل مشکلات خود هستند و چند ماه است از دریافت حقوق محروم شدهاند، بهناچار برای پیگیری مطالبات خود وفق اصل ۲۷ قانون اساسی، دست به اعتراض زدند که متأسفانه در تاریخ ۲۹/۶/٩٦ با برخورد خشن مأموران تعدادی از آنها مصدوم و مجروح شدند.
چرا وزارت کشور بهجای رسیدگی به خواستهها و مطالبات قانونی و شرعی کارگران، زمینه را برای اعتراضات آنان فراهم كرده و موجبات نگرانی و تنگناهای معیشتی برای خانوادههای آنان شده است؟». اعتراضها به همینجا ختم نشد. علیرضا محجوب در نشست علنی روز گذشته در اخطار قانون اساسی، برخورد با کارگران هپکو را نقد کرده و گفته: «نباید با کارگران معترض شرکت آذرآب و هپکو با وجود داشتن قانون برنامه ششم توسعه و همچنین تأکید قانون اساسی مبنی بر آزادی اجتماعات برخورد میشد».
او همچنین تأکید کرده: «نحوه برخورد با کارگران باید بررسی شود؛ چراکه قانون اساسی، قانون برنامه ششم و قانون کار حق اعتراض به کارگران را داده و کارگران در زمینه حقوق دریافتنشده خود اعتراضات را مطرح کردهاند؛ بنابراین هيئترئیسه مجلس و مراجع اساسی باید توجهات لازم را مبذول دارند». محجوب با بیان اینکه باید به نحوه برخورد با کارگران در محیط کار رسیدگی شود، گفته: «توجه به آزادی اجتماعات و صیانت از آزادی اجتماعات در محیط کار بسیار مهم است و نباید به محیط کار اهانت شود».
حق اعتراض در قانون اساسي
علی مطهری، نایبرئیس مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به اخطار محجوب گفته: «حق اعتراض در قانون اساسی نهتنها برای کارگران بلکه برای تمام مردم محفوظ است؛ مشروط بر اینکه این اعتراضات به صورت مخالفت با احکام اسلام یا اینکه مسلحانه نباشد؛ بنابراین در سایر موارد مسئولان تذکرات مطرحشده را شنیدهاند و انشاءالله به آن عمل خواهند کرد».
در همین حال، رئيس کل دادگستری استان مرکزی نیز تأکید دارد: «مشکل آذرآب لاینحل نبوده و اعلام ورشکستگی هپکو نیز هیچ دردی از این شرکت و کارگران دوا نمیکند. البته مشکلات آذرآب و هپکو با برنامهریزی درست و بردباری رفع خواهد». حجتالاسلام قاسم عبداللهی به ایسنا گفته: «مشکلاتی که برخی از شرکتهای استان با آن مواجه هستند، نزدیک به یک سالونیم است که هم در سطح مدیریت استان و هم در سطح کلان کشور از سوی وزرای مربوطه پیگیری میشود».
صدها نفر از کارگران کارخانه آذرآب و هپکوی اراک از ماهها پیش در اعتراض به دریافتنکردن پنج يا شش ماه حقوق ناچیزشان، تجمعات صنفی کرده بودند؛ اما پاسخی نگرفته و کماکان چندین ماه حقوق خود را طلب داشتند. آنها ماههاست درحالیکه خود و خانوادهشان در وضعیت معیشتی سختی به سر میبرند، برای دریافت حقوق معوقه خود کماکان به تجمعات خود ادامه میدهند.
کارگران کارخانه آذرآب اراک دچار مشکلات معیشتی جدیای شده و نیاز مبرمی به دریافت حقوقشان داشتند تا بتوانند هزینههای تحصیل کودکانشان را در روزهای شروع سال تحصیلی جدید تأمین کنند. آنها روز سهشنبه ۲۸شهریور ۹۶ دوباره اقدام به تجمع کرده و ورودی کمربندی اراک را بستند. تجمع کارگران اینبار با خشونت و برخورد برخی نیروها مواجه شد و همین برخوردها موجب شد تعدادی از نمایندگان روز گذشته در صحن علنی صدای کارگران باشند و از گلههای آنها بگویند.
- 10
- 4