کارگران بازنشسته که حدود ۶۵درصد جمعیت بازنشسته کشور را تشکیل میدهند، دغدغهها و مطالبات بسیار دارند. از یک طرف، حداقل مستمری پایین است و از سوی دیگر، هنوز باقیمانده متناسبسازی سال گذشته بهرغم وعدههای مکرر اجرایی نشده است. در این شرایط، دولت مبلغ عیدی پایان سال را برای گروههای مزدی مختلف ازجمله کارگران بازنشسته فقط یک میلیون و ۸۰۰هزار تومان مصوب کرده است. این همه در حالیست که بازنشستگان تامین اجتماعی در طول سال جاری، مشمول هیچ مدل ترمیم مزد یا کمک معیشت نشدند و بازنشستگان سایر سطوح مزدی نیز بعد از گذشت پنج ماه توانستند از مستمری قانونی خود بهرهمند شوند؛ مسیری طولانی که هنوز پرداخت معوقات آن به پایان نرسیده است. «محمد اسدی» رئیس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی در این گفتوگو با تاکید بر اینکه با جدیت پیگیر حقوق مزدی بازنشستگان ازجمله ۲۵درصد باقیمانده متناسبسازی سال قبل هستیم، میگوید: با مستمری ۶ میلیون تومانی، فقط میتوان ۶ روز زندگی کرد.
تصویب عیدی یک میلیون و ۸۰۰هزار تومانی توسط هیات دولت، با انتقاد بازنشستگان مواجه شده است. بعد از گذشت یک سال توام با گرانی، عیدی فقط ۲۰۰ تا ۳۰۰هزار تومان زیاد شده درحالیکه هزینههای زندگی در این مدت بیش از دو برابر افزایش یافته است. نظر شما چیست و کانون عالی چه پیگیریهایی قرار است صورت دهد چون چند سال پیش تامین اجتماعی، مبلغی روی رقم عیدی مصوب دولت گذاشت. آیا میتوان به تکرار این موضوع امیدوار بود؟
فقط یک سال این اتفاق افتاد آن هم در قالب کمک معیشت بود و شب عید تامین اجتماعی یک میلیون به بازنشستگان پرداخت. آن سال استثنا بود و یکسری اتفاقات رخ داده بود که تامین اجتماعی تصمیم به این پرداخت گرفت. در مورد عیدی باید یک نشست با مدیرعامل تامین اجتماعی داشته باشیم و انتقادات را به وی منتقل کنیم. الان نمیتوانم با قطعیت بگویم که آیا تامین اجتماعی یک مبلغ اضافه برای پایان سالِ بازنشستگان در نظر میگیرد یا نه. باید اول نشست داشته باشیم.
با این حال مشخص است که رقم عیدی بسیار پایین است. عدد یک میلیون و ۸۰۰هزار تومانی هیچ بخشی از هزینههای عید خانوادههای بازنشسته را پوشش نمیدهد و به همین خاطر قصد داریم نشستی با مدیرعامل تامین اجتماعی داشته باشیم. روی این عدد واقعاً نمیتوان اسم عیدی گذاشت. عیدی با این رقم در خور کرامت انسانها نیست. وقتی میگوییم عیدی، باید چیزی به یک پیرمرد بازنشسته بدهیم که لااقل پول یک دست کتوشلوار بشود.
فرض محال بگیریم که همه در رفاه هستند و سفرهها خالی نیست. عیدی باید لااقل پول یک دست کت و شلوار بشود. الان کجا با یک میلیون و ۸۰۰هزار تومان میشود یک دست کت و شلوار خرید؛ رنگین کردن سفره عید بازنشستگان به کنار. دولت عیدی را برای همه گروهها از کارمندان شاغل و بازنشسته گرفته تا نظامیها، یکسان تعیین میکند و کارگران بازنشسته را هم مشمول همین مصوبه قرار میدهد درحالیکه کارگران بازنشسته معتقدند باید برابر با کارگران شاغل، عیدی پایان سال بگیرند.
البته گروههای شغلی دیگر، به نسبت حقوقهای بالاتری دارند. بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشگری، متوسط حقوقشان بالاتر از کارگران بازنشسته است مضاف بر اینکه در میانه امسال مشمول ترمیم حقوق شدند.
بله، این قسمت قضیه هم اشکال دارد. در صندوق تامین اجتماعی، ۶۰درصد بازنشستگان ۶ میلیون و کمتر از آن حقوق میگیرند اما در کشوریها دو درصد بازنشسته نداریم که ۶.۵ میلیون حقوق بگیرند و همه بیش از این رقم دریافتی دارند بنابراین دریافتیها اصلاً قابل قیاس نیست. به این ترتیب اکنون مهم است که فقط یک مطالبه عام و زیرساختی داشته باشیم و آن اینکه، ۶ میلیون تومان یعنی کف قانونی حقوق، شش روز هم زندگی یک خانواده ساده را تامین نمیکند. یک خرید بروی، این پول تمام میشود.
توقع شما از افزایش مستمری سال بعد چیست و چقدر باید افزایش حقوق اعمال شود تا این شرایط تغییر کند؟
الان نمیتوانیم عدد بگوییم اما بارها اعلام کردهایم دولت قانون را اجرا کند. قانون میگوید افزایش سالیانه حقوق لااقل باید براساس نرخ تورم جاری باشد. نرخ تورم را هم که نهادهای رسمی و دولتی یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام میکنند و ما از خودمان عدد درنمیآوریم! لااقل اعداد ساختگی و غیرواقعی تورم که گاهی آدم را به خنده میاندازد، باید روی کف حقوق اعمال شود. البته معیارهای حداقل هزینههای زندگی هم در قانون تعریف شده و ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی بر لزوم افزایش مستمری براساس افزایش هزینههای زندگی تاکید کرده است.
قانون باید رعایت شود و دولت، مجلس و کل تصمیمسازان باید به قانون احترام بگذارند. اجرای حداقل قانون یعنی افزایش حقوق نباید از افزایش تورم کمتر باشد. امیدواریم امسال در این شرایط سنگین تورمی به قانون عمل کنند. مواد ۱۱۱ و ۹۶ قانون تامین اجتماعی از الف تا یای افزایش حقوق را مشخص کرده و جای هیچ شک و شبههای هم نیست.
در مورد ۲۵درصد باقیمانده متناسبسازی، برنامه کانون عالی چیست، چطور قرار است این مطالبه را پیگیری کنید و آیا امیدی به تحقق آن قبل از پایان سال هست؟
این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم چون این مساله، مطالبه مستمر ماست. دو سه نامه به تامین اجتماعی نوشتهایم و سازمان هم موضوع را به معاونت فنی خود برای رسیدگی ارجاع داده است. با وزیر کار هم در این رابطه صحبت کردهایم. بحث ما این است که حتی اگر منابع ریالی ندارند، احکام بازنشستگان را قبل از پایان سال بزنند و بعد پرداخت مطالبات را در دستور کار قرار دهند. زمان چندانی هم تا پایان سال نداریم. بحث همچنان بر سر اجرایی شدن آن است و متاسفانه هنوز در مورد زمان آغاز پرداخت بحث نکردهایم. توقع داریم سازمان مساله را قبول کرده و احکام را صادر کند، بعد در مورد جزئیات صحبت خواهیم کرد.
به بازنشستگان اطمینان میدهم که این مساله یکی از اولویتهای ماست. با وزیر کار، نمایندگان مجلس و مدیرعامل سازمان، چندین جلسه، نشست و مکاتبات مکرر داشتهایم. پیگیریهای ما به صورت روزانه است و هر روز این موضوع را پیگیری میکنیم. از نمایندگان مجلس نیز خواستهایم به عنوان ناظران قانون، طرح سوال کنند. ما از طریق تمام مسئولان مساله را پیگیری کردهایم. البته تمایل نداریم موضوع را از مسیر مجاری قضایی و طرح شکایت پیگیری کنیم اما اگر بابت حقوق بازنشستگان ناچار شویم، آن کار را هم میکنیم چون راه دیگری نمیماند.
نسرین هزاره مقدم
- 13
- 3