مهمترین عناوین خبری
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۲۱:۲۷ - ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۱۹۵
بازنشستگان و مستمری بگیران

یک کارشناس: تعارف نداریم؛ اگر ابربحران صندوق‌های بازنشستگی حل نشود، می‌تواند مانند یک سونامی، کشور را با خطرات بسیار جدی مواجه کند

صندوق‌های بازنشستگی,مشکلات صندوق‌های بازنشستگی در ایران
بحران‌های صندوق‌های بازنشستگی و بیمه به حدی رسیده است که اکنون هشدارهای مقامات درباره خطرات آن را می‌شنویم؛ مشخصا رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است صندوق‌های بازنشستگی ناترازی‌های شدید دارند و دچار کسری هستند، این صحبت داوود منظور نشان می‌دهد که آینده صندوق‌های بازنشستگی با توجه به کاهش میزان پرداخت کنندگان بیمه و افزایش ارائه بیمه و معافیت‌های بیمه‌ای که عمدتا نیز ناشفاف هستند، در خطر جدیست.

علیرضا امیرپور، کارشناس حوزه رفاه و تامین اجتماعی، درباره بحران صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی به انتخاب گفت: ابربحران صندوق‌های بازنشستگی و تامین اجتماعی در دهه نود توسط دولت وقت رسما اعلام شد، البته این قضیه به اواخر دهه هفتاد در زمان مدیرعاملی آقای ستاری فر برمی گردد که ایشان هشدار جدی داده بود که اگر اصلاحاتی در حوزه سازمان‌های بیمه‌ای صورت نگیرد کشور دچار مشکل می‌شود. از این مقوله برخی صاحب نظران تحت عنوان سونامی ورشکستگی صندوق‌ها نام می‌برند. وضعیت اورژانسی این صندوق‌ها چیزیست که هیچکس منکر آن نیست. مهم‌ترین شاخص این سونامی مبحث شکاف منافع و مصارف است.

او ادامه داد: در ابتدای پیروزی انقلاب نقطه سر به سری که یک واژه تخصصی در بحث تامین اجتماعی درباره نسبت به بیمه پردازان و بیمه بگیران است، وجود داشت. یعنی بیست نفر بیمه می‌دهند بیست نفر بیمه می‌گیرند. در دهه شصت این مسئله به نقطه دوازده به یک رسید. در سال‌های اخیر و الان طبق آخرین آمار حدودا به ۲/۳ رسیده ایم و زنگ خطریست که صندوق‌های بازنشستگی را تهدید می‌کند. سازمان تامین اجتماعی که بیش از ۴۵ میلیون نفر را تحت پوشش قرار داده است، نود درصد درآمدش از محل حق بیمه است. وقتی تولید و اشتغال با مشکل مواجه شود و اقتصاد حالت رکود پیدا کند تولید و اشتغال جدی به وجود نمی‌آید و منابع تامین اجتماعی با مشکل مواجه می‌شود، هرچقدر تولید و اشتغال بیشتر باشد تعداد پرداخت کنندگان حق بیمه بیشتر است.

وی افزود: وقتی که شکاف منابع و مصارف وجود داشته باشد بحران سر می‌رسد. ما ۱۸ صندوق داریم که بزرگترین آن تامین اجتماعی سپس صندوق بازنشستگی و صندوق بازنشستگی صدا و سیما و فولاد و... است. وقتی این‌ها نتوانند درآمد داشته باشند برای پرداخت‌های خود با مشکل مواجه می‌شوند. اگر این صندوق‌ها خدایی ناکرده حتی یک ساعت در پرداخت هایشان تاخیر پیدا کنند یک مشکل امنیت اجتماعی در کشور به وجود می‌آید. از منظر نقطه نظر امنیت اجتماعی اگر نگاه کنید باید مجموعه دولت و نظام به این فکر باشند که بتوانند از راه‌های متعدد این بحران را کمتر کنند و سعی شود این مشکل به شکلی حل شود.

این کارشناس بیمه سپس درباره راه حل‌های عبور از بحران‌های صندوق‌ها اشاره کرد: الان متاسفانه به جایی رسیده ایم که حتما لازم است اصلاحات عمیقی در این حوزه ایجاد شود. مخصوصا در سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری که ۹۴ درصد جامعه زیرمجموعه این صندوق‌ها هستند. البته طبق نظر کارشناسان ده درصد جامعه کشور هنوز تحت پوشش هیچ صندوقی نیستند. ما یک اصلاحات پارامتریک در حوزه صندوق‌ها نیاز داریم و باید حکمرانی خوب در صندوق‌ها اعمال شود، تعارف هم نداریم. اگر این اتفاق رخ ندهد ابربحران صندوق‌ها و این سونامی ممکن است کشور را با خطرات بسیار جدی مواجه کند. حاکمیت قانون و شفافیت و پاسخگویی نیز باید در صندوق‌ها حاکم شود که در سالیان متوالی در صندوق‌ها مشاهده نکرده ایم. 

امیرپور درباره سوءاستفاده‌های اقتصادی از صندوق گفت: در بحث افراد غیرحقی که وارد صندوق تامین اجتماعی می‌شوند و به علت رانت‌هایی که برخی نمایندگان برای حوزه‌های انتخاباتی شان دارند از معافیت‌های بیمه‌ای استفاده می‌کنند که منجر به یک چالش شده است؛ وقتی منابع این معافیت‌ها دیده نمی‌شود صندوق‌ها را با مشکل جدی مواجه می‌کند. مثلا معافیت بیمه‌ای که برای رانندگان تاکسی درنظر گرفته شد، قشر پرتلاش رانندگان تاکسی قرار بود از این معافیت برخوردار شوند، اما منابع آن دیده نشده بود و یک سری افراد غیرحق خود را به شکل غیرواقعی به عنوان راننده جا زدند و طبق آخرین آمار‌ها با تحقیقی که کرده اند ۵۰ درصد کسانیکه به عنوان شغلی راننده تاکسی به تامین اجتماعی حق بیمه می‌دهند جز دهک‌های توانمند هستند در حالیکه رانندگان تاکسی جز دهک‌های توانمند و ثروتمند نیستند. یا بحث کارگران ساختمانی که خیلی از افرادیکه تاجر و مغازه دار و طلافروش بودند خود را کارگر ساختمانی جا می‌زدند و از این معافیت استفاده می‌کردند. اصلاحات اقتصادی در حوزه بیمه‌ها مهم است زیر ۹۰ درصد درآمد صندوق‌ها از حق بیمه است. صندوق بازنشتسگی و تامین اجتماعی شرکت‌های متعدد در بازار سرمایه دارند، اما متاسفانه نتوانستند این شرکت‌ها را سودآور کنند و این شرکت‌های دارایی‌های غیرمولد و نیروانسانی مازاد را دارند و فعالیت رقابتی ندارند. مهم این است که یک شفافیت درست در این شرکت‌ها ایجاد شود و افرادی در این شرکت‌ها مسئول باشند که بتوانند تراز مالی را مثبت کنند.

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش