به گزارش توسعه ایرانی، در گردهمایی بازنشستگان در خانه کارگر، «پرویز نصیری» مسئول امور اعضای خانه کارگر با اشاره به لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: اگر این لایحه به همین شکل به تصویب برسد سازمان تامین اجتماعی با بحرانی جدی در پنج سال آینده مواجه میشود.
وی به ماده ۴ این لایحه اشاره کرد و گفت: در این ماده آمده که حق بیمهها را دولت توسط سازمان امور مالیاتی دریافت کند. وظیفه اصلی سازمان امور مالیاتی دریافت مالیات از ثروتمندان است اما در این کار ناموفق بوده است. در کشور حقوقبگیران همان ابتدا مالیات بر درآمد خود را میدهند ولی ثروتمندان از پرداخت مالیات فرار میکنند. این کار احتمالا پرداخت هزینهها را از سوی تامین اجتماعی با بحران مواجه میکند.
این فعال صنفی ادامه داد: با افزایش سن و سابقه بازنشستگی مخالفیم. همچنین شیوه محاسبه مستمری از میانگین دو سال به پنج سال تغییر یافته که به دلیل نرخ روزافزون تورم، این کار سبب کاهش دریافتی مستمریبگیران میشود. این کار دهکهای پایین جامعه را با بحران مواجه میکند و مستمریها را کاهش میدهد.
نصیری افزود: قوانین دائمی را نباید در قالب یک لایحه ۵ ساله تغییر دهند. اگر دولت و مجلس به دنبال حل مشکل ناترازی صندوقهای بازنشستگی هستند پیشنهادات خود را در قالب سهجانبهگرایی ارائه کنند و تصمیمات را پشت درهای بسته نگیرند.
دولت از ایفای مسئولیتهای خود سر باز میزند
«علیرضا محجوب» دبیرکل خانه کارگر نیز در این گردهمایی ضمن تبریک هفته تامین اجتماعی گفت: اهمیت تامین اجتماعی با بزرگ شدن جوامع بیشتر شده است. بحث تامین اجتماعی در قانون اساسی نیز موضوع مهم و بااهمیتی است. در اصل ۲۹ به برخورداری همگان از تامین اجتماعی اشاره شده که این معادل بیمه سلامت و درمان نیست، بلکه تامین اجتماعی فراتر از این حرفها و معادل بازنشستگی و حمایت از بازنشستگان، بیمه بیکاری، ازکارافتادگی و... است. درمان و بیمه سلامت جزئی از تامین اجتماعی هستند.
دبیرکل خانه کارگر بیان کرد: بیمه بیکاری موضوع مهمی در تامین اجتماعی است که باید به همه تعمیم یابد. ما تلاش کردیم در مجلس این کار را انجام دهیم اما با آن موافقت نشد.
محجوب گفت: وظایف دولت و مجلس در مورد تامین اجتماعی فراگیر در اصل ۲۹ نوشته شده و نباید آن را به گردن صندوقها به خصوص تامین اجتماعی انداخت اما متاسفانه دولت امروز این وظیفه خود را به گردن صندوق تامین اجتماعی انداخته است.
دبیرکل خانه کارگر گفت: دولت باید از محل غرامت عمومی و درآمدهای خود، خدمات مربوط به تامین اجتماعی را برای همه فراهم کند.
وی در خصوص لایحه برنامه هفتم توسعه نیز گفت: اهداف تامین اجتماعی فراگیر در این لایحه نه تنها ندیده گرفته شده بلکه از آن فاصله گرفته شده است. راجع به تامین اجتماعی و کارگران مواد تندی در پیشنویس اولیه نوشته شده بود که بعد تا حدی اصلاح شد اما باز هم لایحه دولت، نه تنها حمایت از کارگران و بازنشستگان را تامین نمیکند بلکه دولت در آن سعی دارد از مسئولیتهای خود که پرداخت بدهی به تامین اجتماعی بخشی از آن است، سر باز بزند.
دبیرکل خانه کارگر تاکید کرد: کسانی که نگاه نادرستی به صندوقهای بازنشستگی دارند، بدانند که ما در مقابل این لایحه ساکت نمینشینیم. این مسیر غلط عاقبت بدی دارد، لذا از این روشها دست بردارید.
محجوب گفت: دولت در زمان تدوین لایحه به اصلاح ساختار مالی و حل مشکل ناترازی اشاره کرد. عبارت حل ناترازی زیباست اما آنها میخواهند مشکل را از جیب کارگران و بازنشستگان حل کنند. آنها به دنبال افزایش حق بیمه کارگران و کاهش حق بیمه دولت و کارفرمایان هستند درحالیکه سهم اصلی برای دولت و بعد کارفرماست. در این چند سال چه اتفاقی برای کارگران افتاده که هزینهها را به گردن آنها میاندازید؟
دبیرکل خانه کارگر گفت: ۴۵ حکم راجع به تامین اجتماعی و صندوقهای بیمهای داده شده و مواد کمی به موضوع تامین اجتماعی چندلایه پرداخته است. بیشتر مواد به کاهش حقوق کارگران و بازنشستگان اشاره کرده که از آن جمله افزایش سن بازنشستگی و تغییر مبنای محاسبه مستمری است.
تامین اجتماعی متعلق به کارگران و بازنشستگان است
در ادامه این مراسم «نصرالله دریابیگی» فعال صنفی بازنشسته گفت: بعد از اینکه شورای عالی تامین اجتماعی منحل شد، سازمان تامین اجتماعی دولتی شد و رئیس آن را هم دولت انتخاب میکند. مسئولان بدانند که تامین اجتماعی برای دولت و مجلس نیست بلکه این سازمان برای کارگران است.
وی گفت: در شان ایران نیست که ۷۰درصد این جامعه با مشکل معیشتی مواجه باشند. همه میدانند با ماهی ۷ میلیون تومان زندگی کردن، مرگ تدریجی است. باید عدالت تحقق پیدا کند و مشکل معیشتی مردم رفع شود. برقراری عدالت اجتماعی، رفع تبعیض، درمان رایگان و فراهم کردن امکان استفاده از خدمات تامین اجتماعی برای همه کارگران، به معنای پاسداشت روز تامین اجتماعی است.
لزوم حذف اصلاحات سنجهای از برنامه هفتم
«حسن صادقی» رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در جمع تجمعکنندگان مقابل مجلس گفت: در حالی روز تامین اجتماعی را گرامی میداریم که متاسفانه این ابربیمهگر به سمت ورشکستگی و بحران جدی حرکت میکند. مقابل نهادهای مختلف تجمع میکنیم تا جلوی سقوط سازمان تامین اجتماعی را بگیریم. از نمایندگان مجلس میخواهیم برنامه هفتم توسعه را با چیدمان فعلی تصویب نکنند تا کارگران و تامین اجتماعی بیش از این درگیر بحران نشوند.
به گفته صادقی، برنامه هفتم توسعه براساس نظریات و ایدههایی تنظیم شده که همگی در جهت فقیرترسازی مردم و سقوط معیشت جمعی است. هر کشوری هم چنین نسخههایی را سرمشق خود قرار داده، خیلی زود در تله فقر گرفتار شده و نتیجهای جز این به دست نیاورده است.
صادقی خطاب به ابراهیم رئیسی گفت: رهبری مدتهاست که نظرات خود را در قالب سیاستهای کلی نظام تامین اجتماعی ابلاغ کرده و در سیاستهای کلی تامین اجتماعی دولت مکلف است سازمانهای بیمهای را تقویت و اموال آنها را حفظ کند و با توانمند کردن آنها بر گستره و عمق خدمات این صندوقها بیافزاید اما دولت شما در تدوین برنامه هفتم توسعه هیچیک از این مولفهها را مد نظر قرار نداده است.
او افزود: از نمایندگان مجلس انتظار داریم که مشی و تفکر آنها همان سیاستهای کلی تامین اجتماعی باشد. پیشنهاد من به فراکسیون کارگری این است که هر آنچه در ارتباط با حوزه روابط کار و همچنین تامین اجتماعی در برنامه هفتم است، از این برنامه حذف شود و دولت مکلف شود ظرف شش ماه تا یک سال و در قالب یک کمیته سهجانبه با حضور نمایندگان کارگران، بازنشستگان و کارفرمایان اصلاحات را مدون کند و بعد در قالب یک لایحه در یک برنامه بلندمدت در اختیار مجلس قرار بگیرد.
به گفته صادقی، اصلاحات باید مستمر و پایدار و با مشارکت نمایندگان کارگری و شرکای اجتماعی باشد. تنها چنین اصلاحاتی است که ماندگاری سازمانهای بیمهای را به دنبال دارد.
رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: جای چنین اصلاحاتی در برنامه پنجساله توسعه نیست. قوانین مقطعی محلی برای انجام اصلاحات پارامرتیک یا اصلاحات روابط کار نیست. قوانین کوتاهمدت مشکل کشور را حل نمیکنند و چنین قوانینی باید استمراری و بلندمدت باشند.
صادقی با بیان اینکه با اصلاحات پارامتریک مخالف نیستیم اما مقابل اصلاحات یکطرفه میایستیم، ادامه داد: صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، دلسوز کشورها نیستند. آنها به اسم فقرزدایی، کشورها را بدهکار و در تله فقر گرفتار میکنند. ما به دنبال حفظ داراییهای سازمان و تعمیق خدمات آن، حفظ بانک رفاه به عنوان دارایی سازمان و همچنین پرداخت بدهی دولت به سازمان هستیم. متاسفانه هیچیک از اینها در برنامه هفتم اعمال نشده است.
وی به موضوع درمان بازنشستگان و بیمهشدگان پرداخت و گفت: سیاستهای فعلی به گونهای پیش رفته که درمان پایه بیاعتبار و بیمه مکمل قانونی شده است. چه کسی پشت این تفکر است و چه دستهایی پشت حمایت از بخش خصوصی سودجو است که درمان پایه را سست و باطل کند و بیمهشدگان را به دردسر بیندازد؟ اینها ما را نگران میکند. برنامه توسعه باید به گونهای نوشته شود که با رشد پایدار و کاهش تورم، زندگی قاطبه مردم و مزدبگیران بهتر شود، در حالیکه منافع جمعی مردم و مزدبگیران در لایحه برنامه هفتم توسعه دیده نشده است.
این فعال صنفی با بیان اینکه دستمزد را منجمد کردند و تورم را ندیدند، افزود: تورم پایان سال قبل ۴۷درصد بود ولی حقوق را برای لشگریها و کشوریها فقط ۲۰درصد زیاد کردند و در ادامه این موضوع به کارگران نیز تسری یافت، ماده ۴۱ قانون کار زیر پا گذاشته شد و دولت افزایش ۲۱ و ۲۷درصدی دستمزد را برای کارگران شاغل و بازنشسته در نظر گرفت. این چه معنایی دارد؟ معنایش این است که مجلس به وظایف خود عمل نکرد، واقعیتها را ندید و حقوق را در لایحه بودجه ۲۰درصد افزایش داد و در نتیجه همراه دولت، قانونگریزی کرد.
حقوق باید متناسب با تورم افزایش یابد
«لطفالله سیاهکلی» نماینده قزوین و آبیک و البرز در مجلس نیز با حضور در جمع تجمعکنندگان گفت: کل هزینه کارگری در تولید ۴درصد است و متوجه نمیشویم که این همه مخالفت با افزایش حقوق متناسب با تورم برای چیست؟
وی با اشاره به لایحه برنامه توسعه هفتم گفت: مخالف افزایش سن بازنشستگی و تغییر مبنای محاسبه مستمری از دو سال به ۵ سال هستیم. تغییر مبنای محاسبه مستمری حتما غلط است چون حقوق بازنشستگان همین الان هم کم است و حتی سه سال هم برای مبنا قراردادن محاسبه مستمری زیاد است.
این نماینده مجلس گفت: عنصر مهم تولید، نیروی کار است نه ماشینآلات. مجلس مدافع کارگران است و در برنامه هفتم توسعه هم به کارگران توجه میکنیم. به اعتقاد ما اگر کارگر رشد کند و قوی شود، کشور رشد میکند و توسعه مییابد و بدون توجه به کارگران کشور هم ضعیف میشود.
سیاهکلی ضمن تشکر از حضور کارگران و بازنشستگان گفت: صدای شما را شنیدیم و ما به نمایندگی از شما در مجلس حضور داریم.
مبنای تعیین مستمری در مجلس اصلاح شده است
«رجب رحمانی» نماینده تاکستان هم در ادامه این تجمع گفت: باید به کارگران مزد عادلانه پرداخت کرد. فداکاری کارگران در سازندگی و دوران جنگ فراموش نشده اما آنطور که باید و شایسته است به کارگران توجه نشده است.
وی با انتقاد از پیشنهاد دولت برای تغییر مبنای محاسبه مستمری به ۵ سال گفت: در کمیسیون تلفیق مبنا قرار دادن میانگین ۵ سال را کنار گذاشتیم و اکنون مبنای مستمری همان میانگین دو سال است.
رحمانی با دفاع از حرکتهای صنفی کارگران و بازنشستگان گفت: موضوع همسانسازی و ساماندهی وضعیت کارگران برای حذف قراردادهای سفیدامضا و افزایش امنیت شغلی را دنبال میکنیم. تا حد وسعمان مسائل کارگران را پیگیری میکنیم و مردم را به مسئولان نمیفروشیم.
سطح بیمهها باید ارتقا یابد
«فاطمه محمدبیگی» نماینده قزوین، آبیک و البرز نیز در جمع حاضران در این تجمع صنفی گفت: به عنوان فرزند کارگر، صدای مطالبات شما هستم. با نداری کارگران زندگی کردم و با نان حلال کارگری به خانه ملت آمدم تا مطالبات کارگران را پیگیری کنم. مطالبات شما را در صحن مجلسف مطرح و به وزیر کار منتقل میکنیم و برای از بین بردن قراردادهای سفیدامضا تلاش میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه رفاه کارگران و بازنشستگان بسیار مهم است، گفت: درباره مسائل حوزه بیمه سلامت و بیمه تکمیلی و مسائل درمان چندین بار با وزیر بهداشت و وزیر کار جلسه داشتیم و از آنها میخواهیم درد کارگران را ببینند و سطح بیمهها را بالا ببرند.
این نماینده مجلس گفت: با محاسبه ۵ سال آخر به عنوان مبنای مستمری مخالفیم، هر چند با مبنا قرار دادن حقوق دو سال هم حقوق بازنشستگان ناچیز است. کارگران بدانند که کمیسیون اجتماعی و بهداشت موضوعات را به طور ویژه پیگیری میکند. من نیز در کنار سایر همکاران تمام مطالبات شما را منتقل میکنم.
بیمه کارگران ساختمانی به دامنه تصمیمگیری برگشته است
در پایان این تجمع «علی بابایی کارنامی» نماینده مازندران گفت: معتقدم بخشی از حقوق کارگران تاکنون نادیده گرفته شده است. درباره برنامه هفتم هم با کارگران همنظرم و در این خصوص با رئیس مجلس هم صحبت کردم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر توجه جدی به سهجانبهگرایی گفت: توجه به نقش کارگران در مدیریت تامین اجتماعی و وزارت کار باید بیشتر شود چون بیتوجهی به سهجانبهگرایی در برنامه توسعه هفتم، بیتوجهی به شان کارگران است.
بابایی کارنامی گفت: از روزی که برنامه هفتم به مجلس آمده بسیاری از نگرانیها در کمیسیون تلفیق حل شده و امیدواریم باقی نیز در تصویب نهایی حل و فصل شود.
این نماینده مجلس با انتقاد از مصوبه مزدی شورای عالی کار گفت: ما نیز به این مصوبه نقد داریم و بر سر آن مذاکره میکنیم. کارگران مشکل معیشت دارند و باید با مذاکره و تعامل حداکثری و مشارکت جدی جامعه کارگری این مسائل را پیش ببریم.
بابایی کارنامی با اشاره به بیمه کارگران ساختمانی گفت: خوشبختانه شورای نگهبان با توقف دو ساله بیمه کارگران ساختمانی مخالفت کرد و اکنون مسأله بیمه کارگران ساختمانی مجددا به دامنه تصمیمگیری برگشت. در این خصوص مذاکراتی با فعالان کارگر صورت گرفته بود و در ادامه باید کار کنیم تا مشکلات معیشت و رفاه و امنیت شغلی حل شود.
وی گفت: امنیت شغلی کارگران برای ما از همه چیز واجبتر است. طرح ساماندهی امنیت شغلی کارگران و کارمندان را در مجلس آوردیم و در حال مذاکره هستیم تا بهترین تصمیمات را بگیریم.
بابایی کارنامی گفت: بیش از ۲۰ سال در تشکلهای کارگری بودم و با کارگران همراهم. بر سر منافع کارگری با کسی مسامحه نمیکنیم و از حقوق حداکثری خود دفاع میکنیم. البته این را بپذیرید که مجلس ۲۹۰ نماینده دارد و نه یک نماینده و بر سر طرحها و لوایح باید به اجماع برسیم تا اتفاقی بیفتد.
- 10
- 1