شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
۰۸:۴۲ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۰۴۸
حقوق و دستمزد

اختلافات جدی در مذاکرات سه‌جانبه دستمزد

حقوق ودستمزد,تعیین دستمزد
توفیقی: ادعای دولت مبنی بر اینکه میانگین افراد خانوار پایین آمده، کالری مصرفی کمتر شده و سهم خوراکی‌ها در سبد معیشت بالا رفته پس باید سبد معیشت را پایین‌تر از خط فقر بیاوریم، یک بازی است

بیش از دوازده روز از آغاز ماه پایانی سال گذشته اما نه تنها مذاکرات مزد ۱۴۰۲ به نتیجه خاصی نرسیده بلکه هنوز محاسبه سبد معیشت خانوارهای کارگری نیز در نیمه راه باقی مانده است.

برای اینکه بهتر بدانیم تاخیر امسال چقدر طولانی و نگران‌کننده است، باید به یاد بیاوریم که سال گذشته در نیمه بهمن ماه، محاسبات سبد معیشت به پایان رسیده بود و هر سه گروه دولتی، کارگری و کارفرمایی پای رقم نهایی آن امضا گذاشته بودند. سبد معیشت حدودا ۹ میلیون تومانی مذاکرات مزدی ۱۴۰۱، براساس آمارهای تورمی دی ماه ۱۴۰۰ محاسبه شده بود ولی حالا مدت‌هاست که آمارهای تورمی دی و بهمن به طور رسمی اعلام شده اما ظاهراً اجماع در کمیته دستمزد ذیل شورای عالی کار، دور از دسترس به نظر می‌رسد.

توفیقی: ادعای دولت مبنی بر اینکه میانگین افراد خانوار پایین آمده، کالری مصرفی کمتر شده و سهم خوراکی‌ها در سبد معیشت بالا رفته پس باید سبد معیشت را پایین‌تر از خط فقر بیاوریم، یک بازی است

اخبار خوبی از کمیته دستمزد  به گوش نمی‌رسد

به‌رغم این تاخیر طولانی، خبرهای خوبی هم از کمیته دستمزد به گوش نمی‌رسد. «علی خدایی» عضو کارگری شورای عالی کار در این باره می‌گوید: طرف دولتی قصد دارد با عددسازی به مساله ورود کرده و اعداد و ارقام سبد را تعمداً پایین بکشد که این به معنای زیر پا گذاشتن اصول کارشناسی محاسبه سبد معیشت است که در سال‌های گذشته بر سر آن توافق شده بود.

او اضافه می‌کند: رویکرد دولت به مقوله دستمزد در حالت کلی و به طور خاص در موضوع سبد معیشت، غیرعلمی و غیرکارشناسی‌ست و کارگران نمی‌توانند این رویکرد را بپذیرند.

در ماه‌های گذشته، اعداد و ارقام نهادهای رسمی نشان می‌‌داد که هزینه‌های زندگی در چند ماه سپری شده از سال ۱۴۰۱، صعود چشمگیری داشته است. برای اولین بار بود که معاونت رفاه وزارت کار به عنوان اصلی‌ترین نهاد متولی معیشت، خط فقر را برای خانوارهای ۴ نفره کارگری در تهران حدود ۱۵ میلیون تومان اعلام کرد. رونمایی از خط فقر ۱۵ میلیون تومانی در فضای اجتماع بازتاب زیادی داشت. این عدد نشان داد که محاسبات کمیته دستمزد کانون عالی شوراها و تشکل‌های مستقل کارگری، مبتنی بر واقعیت بوده و هزینه‌های زندگی زیر ۱۴ یا ۱۵ میلیون تومان نیست.

سبد معیشت و خط فقر

با این حال، به نظر می‌رسد وزارت کار به عنوان گرداننده اصلی مذاکرات مزدی، در محاسبات سه‌جانبه سبد معیشت خانوارهای کارگری، قرار نیست به فرمول‌های توافق شده و علمی پایبند بماند. محاسبه سبد، طبق سال‌های قبل راهکار مشخصی دارد که طبق آن و براساس آمارهای تورمی خوراکی‌ها که مرکز آمار ایران اعلام می‌کند و میزان کالری مصرفی فرد که از جدول‌های انستیتو پاستور استخراج می‌شود، سبد خوراکی‌ها محاسبه و با اعمال یک ضریب به سبد معیشت خانوار متوسط ۳.۳ نفره تبدیل می‌شود. ظاهراً حتی این سبد که به گفته «فرامرز توفیقی» مشاور کانون عالی شوراهای اسلامی کار، دست پایین را می‌گیرد، امسال مورد قبول طرف دولتی‌ نیست و ظاهراً دولت قصد دارد رقم سبد معیشت را از رقم خط فقر پایین‌تر عنوان کند. این در حالی‌ست که براساس استانداردهای جهانی، سبد معیشت که مبنای حداقل دستمزد است باید حداقل ۱۰ تا ۱۵درصد بالاتر از خط فقر رسمی باشد. حداقل دستمزد برابر با خط فقر، به معنای فقیرسازی کارگران است، حال آنکه سال‌هاست حداقل دستمزد بسیار پایین‌تر از خط فقر تعیین می‌شود و این یعنی کشیده شدن کارگران به زیر خط فقر مطلق.

رویکردهای غیرعلمی  دولت سیزدهم

سوال این است که چالش‌های امسال بر سر محاسبه سبد معیشت چیست، گروه دولتی چه مسائلی را نمی‌پذیرند و استانداردها و فرمول‌ها چه می‌گویند؟ توفیقی در این رابطه می‌گوید: خبرهای کمیته دستمزد اصلاً خوب نیست. در کل، اظهارات و سوگیری‌های دولتی‌ها مبتنی بر قانون نیست در حالی‌که در برنامه پنجم توسعه قانون‌گذار به صراحت اعلام کرده تمام تصمیمات و محاسبات باید براساس داده‌های مراکز رسمی و مرکز آمار باشد.

خدایی: دولت قصد دارد با عددسازی، اعداد و ارقام سبد معیشت را پایین بکشد. این به معنای زیر پا گذاشتن اصول کارشناسی محاسبه سبد معیشت است که در سال‌های گذشته بر سر آن توافق شده بود

او در توضیح این سو‌گیری‌های خلاف قانون می‌گوید: در مقوله سبد، نمی‌توانیم براساس پیش‌بینی‌های مرکز آمار محاسبه کنیم و باید براساس داده‌های قطعی این مرکز تصمیم‌سازی کنیم. اینکه مرکز آمار براساس یک بررسی میدانی در سال ۱۴۰۰، پیش‌بینی کرده که میانگین جمعیت خانوار در کشور از ۳.۳ به ۳.۱۸ در شهرها و ۳.۱۷ در روستاها رسیده، قابل استناد نیست. مرکز آمار تصریح کرده که این فقط پیش‌بینی است و آمار رسمی و قطعی نیست. ما براساس این پیش‌بینی نمی‌توانیم تعداد افراد خانوارهای کارگری را کاهش دهیم، ضمن اینکه بحث ما بر سر میانگین خانوارهای کارگری است نه میانگین کل خانوارهای کشور. میانگین خانوارهای کارگری کشور همچنان ۳.۳ تا ۴ نفر است.

مساله دیگری که موجب عدم تفاهم در کمیته دستمزد شده، بحث میزان کالری مصرفی هر فرد است که مبنای محاسبه سبد خوراکی‌ها قرار می‌گیرد. توفیقی در این رابطه می‌گوید: با توجه به آمارهای مرکز آمار، نرخ زاد و ولد در کشور کاهش یافته که معنی‌اش این است که میانگین سنین پایینی در خانوار کمتر شده و میانگین سن‌های بالاتر افزایش یافته است. به عبارتی میانگین سن افراد شاغل یا در سن کار افزایش یافته و بنابراین این ۳.۳ تا ۴ نفر، بیشتر بزرگسال هستند که میزان کالری مصرفی بیشتری نسبت به کودکان و نوزادان دارند. پس نمی‌توانیم دنبال کاهش کالری مصرفی خانوارهای کارگری باشیم. اگر قبلاً میانگین مصرف هر نفر ۲۳۱۵ کالری بوده، حالا ۲۵۰۰ کالری شده است. تازه به این میزان کالری، کالری فقط زنده ماندن می‌گویند. میزان کالری فعال حداقل ۴۰ تا ۴۵درصد بیشتر است که ما سراغ آن نمی‌رویم. در مشاغل یدی، میزان کالری مورد نیاز دو برابر می‌شود که ما باز آن را هم در محاسبات لحاظ نمی‌کنیم. همان حداقل کالری مورد نیاز را در نظر می‌گیریم اما متاسفانه طرف دولتی‌ حاضر به پذیرش استانداردهای حداقلی هم نیست.

او در جمع‌بندی خود می‌گوید: وقتی میزان کالری بیشتر شود، رقم سبد خوراکی بالا می‌رود و در نتیجه نرخ سبد معیشت بیشتر می‌شود. در عین حال، به هم خوردن توازن سهم خوراکی‌ها و مسکن و فشارهایی که وارد می‌شود، موجب شده که خانوارهای کارگری به اجبار از سبد خوراکی‌ها بزنند تا سرپناه داشته باشند لذا ناخواسته به دهک پنجم سوق پیدا می‌کنند (قبلاً دهک چهارم بوده‌اند). در کمیته دستمزد، کار علمی و زیربنایی در مورد سهم دقیق مسکن نمی‌شود و مبنا فقط سبد خوراکی‌هاست بنابراین باید کارگران را در دهک پنجم در نظر بگیرند. اینکه بگوییم «میانگین افراد خانوار پایین آمده، کالری مصرفی کمتر شده و سهم خوراکی‌ها در سبد معیشت بالا رفته پس نتیجه می‌گیریم باید سبد معیشت را پایین‌تر از خط فقر بیاوریم» یک بازی‌ست. از دولت می‌خواهیم به قانون و استانداردهای قانونی بازگردد.

تلاش دولت برای خارج کردن  ابزار چانه‌زنی از دست کارگران

اعلام نرخ نهایی سبد معیشت براساس استانداردها و اصول علمی قابل قبول، اولین گام در مذاکرات جدی دستمزد است. هرچند از میانه دهه ۹۰ و بعد از رونمایی از چهارچوب سبد معیشت، هیچ‌گاه بند دوم ماده ۴۱ به درستی اجرا نشد و هیچ زمان حداقل دستمزد برابر با نرخ سبد تعیین نشد اما سبد معیشت واقعی یا تقریبا واقعی، ابزار مطالبه‌گری خوبی در دست کارگران بوده، هم نمایندگان رسمی که با دولتی‌ها پشت میز می‌نشینند و هم تشکل‌های کارگری که سال‌هاست خواستار تعیین دستمزد شایسته به عنوان یک مطالبه جمعی مشترک هستند. امسال گویا دولت قصد دارد تا این ابزار چانه‌زنی را هم از محتوا خالی کند.

toseeirani.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
رویکردهای غیرعلمی دولت سیزدهم!! مگه پنچ کلاس سواد علم هم میفهمه
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش