چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۲۹ - ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۱۷۴۵
حقوق و دستمزد

خواسته فوری؛ ضرورت ابطال مزد ۱۴۰۲ و واکنش ها به مشکلات معیشتی کارگران

 در حال حاضر انتظار کارگران از دولت این است که مزد ۱۴۰۲ باطل شود و دستوری صادر شود تا جلسات مزدی دوباره برگزار شود. چراکه نه تنها قیمت کالاها و خدمات در بازار روند صعودی داشته بلکه داده‌های تورمی تازه منتشرشده نشان می‌دهد که وعده‌ «کنترل تورم» نیز محقق نشده است. این در حالی است که گذر از چنین شرایطی واقعا برای کارگران امکان‌پذیر نیست و آنها با حقوق‌های ناچیزی که دریافت می‌کنند، حتی نمی‌توانند از پس مخارج معیشتی ساده خود برآیند.

بنابراین با وجود اینکه بسیاری از مسوولان حاضر نیستند واقعیت‌های بازار و گرانی‌های سرسام‌آور در بازار کالاهای مختلف به خصوص کالاهای اساسی و مصرفی را بپذیرند اما شواهد بازار گویای بسیاری از این موارد است. به عنوان مثال در همین ماه یعنی دومین ماه از سال جاری، قیمت مصوب مرغ ۷۳ هزار تومان شده است به این معنا که قیمت رسمی تنظیم بازار این کالای اصلی پروتئینی از اسفند سال قبل تا امروز ده هزار تومان افزایش یافته است. اوضاع اما وقتی تامل‌برانگیزتر می‌شود که می‌بینیم قیمت‌های موجود در بازار بیشتر از نرخ مصوب اعلامی است. در عین حال، تولیدکنندگان، تثبیت قیمت مرغ عرضه‌شده به بازار را به تامین یارانه و دان به نرخ مناسب منوط دانسته‌اند؛ در غیر این صورت، ثبات قیمت ممکن نخواهد بود.

دومین نمونه‌ اثبات این قضیه، صعود کرایه خانه در یکی دو ماه ابتدای بهار، یک صعود با شیب تند است؛ به دنبال شوک بازار مسکن در زمستان سال قبل، حالا تاثیرات افزایش بیش از ۴۰ درصدی قیمت هر متر آپارتمان به بازار اجاره خانه منتقل شده است؛ موجران در شهرهای بزرگ، حداقل ۴۰ درصد کرایه خانه‌ها را بالا برده‌اند؛ در مواردی پیشنهاد افزایش اجاره‌بها تا سقف ۱۰۰ درصد نیز مشاهده شده است؛ دلالان و واسطه‌های بخش املاک با این استدلال که «چون قیمت هر متر زمین و آپارتمان مسکونی افزایش یافته و قیمت اجاره خانه نیز در هر حال تابعی از نرخ خرید و فروش مسکن است و بنابراین بازار اجاره خانه در بهار امسال تکان خورده است»، قیمت‌های بازار را به سمت جلو هل می‌دهند و این مساله موجب شده که حجم عظیم نقدینگی به جای اینکه در تولید یا صنعت به جریان بیفتد، در بازار ملک جولان دهد.

گرانی رسمی نرخ حمل‌ونقل عمومی

شاهد سوم ماجرای تورم، گرانی رسمی نرخ حمل‌ونقل عمومی است؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی کرایه تاکسی، بلیت اتوبوس و بلیت مترو، آن چیزی است که ساکنان شهرها به خصوص تهران از اول اردیبهشت سال جدید به چشم دیده‌اند؛ امروز که از سر کار به خانه بازگشتیم، ده هزار تومان کرایه تاکسی دادیم اما فردا صبح که بیدار شدیم و سر کار رفتیم، مجبور شدیم ۱۴ یا حتی ۱۵ هزار تومان کرایه تاکسی بدهیم و لاجرم هزینه‌های ایاب‌وذهاب در ترددهای ساده درون‌شهری برای کارگرانی که دستمزدشان فقط ۲۷ درصد زیاد شده بود، ۴۰ درصد افزایش یافت.

شاهد دیگر اما زمزمه‌های کمبود و گرانی دارو در سال جدید است. ضمن اینکه خارج شدن داروهای ساده و پرمصرف از شمول بیمه‌ها و به‌طور خاص تامین اجتماعی از سال قبل و سال قبل‌تر آغاز شده بود؛ در سال گذشته بسیاری از داروهای ساده از جمله مسکن‌ها و داروهای ضد درد گاه تا مرز ۴۰ درصد گران شدند و سرایت موج گرانی به سال جاری، منجر به این شده که هزینه‌های درمانی خانواده‌های فرودست کشور به شدت افزایش یابد، نادر، پدر کارگر یک دختر جوان مبتلا به بیماری «ام‌اس» با احساس نگرانی نسبت به تامین داروی دختر خود می‌گوید: «در یکی دو سال اخیر، هزینه‌های دارو و بستری فرزندم در بیمارستان، تقریبا دو برابر شده؛ سختی اصلی کار جای دیگری است، گاهی داروهای دخترم به سادگی پیدا نمی‌شود؛ صبح زود بیدار می‌شوم و از ۱۳ آبان تا هلال‌احمر و…، داروخانه‌های شهر را زیر پا می‌گذارم…»

اینها نشانه‌هایی است که برای مردم و اقشار ضعیف از جمله کارگران به شدت ملموس است. کارگران و بازنشستگانی که حقوق ماهانه‌شان فقط ۸ میلیون و چند صد هزار تومان است و با بحران موقتی‌سازی و بی‌حقوقی، مزایایی جز همین حقوق ساده ندارند، اضافه کار و حق ماموریت و بسته‌های کمک معیشتی غیرنقدی در بسیاری از کارگاه‌ها از جمله کارگاه‌های کوچک و متوسط سال‌هاست که به تاریخ پیوسته است.

هرچند مرکز آمار هنوز داده‌های کاملی در مورد تورم فروردین اعلام نکرده، اما ناکافی بودنِ مزد و حقوق نیاز به داده چندانی ندارد؛ یک چرخ در بازار و یک خرید ساده که یک‌هشتم یا یک‌پنجم دستمزد ماهانه را خیلی ساده مصرف می‌کند، گواهی بر این مدعاست.

کارگران همین امروز در معرض مشکلات معیشتی هستند

در این خصوص حسین حبیبی فعال کارگری به شکایت‌های ابطال دستمزد ۱۴۰۲ در دیوان عدالت اشاره می‌کند و می‌گوید: «ابطال دستمزد یک خواسته فوری است و بایستی رسیدگی فوری شود؛ کارگران همین امروز در معرض مشکلات معیشتی هستند و نمی‌توانند چند ماه در انتظار صدور رای باشند؛ دیوان عدالت بایستی با در نظر گرفتن فوریت بالای مساله، دستمزد ۱۴۰۲ را قبل از پایان بهار باطل کند چراکه کارگر حداقل‌بگیر امروز نمی‌تواند اجاره خانه بدهد یا از پس مخارج درمان و آموزش فرزندان خود بربیاید.»

او تاکید می‌کند: انتظار کارگران این است که با یک دستورالعمل فوری، مزد ۱۴۰۲ باطل شود و دستور صادر کنند که جلسات مزدی دوباره برگزار شود؛ در این دستور باید اجرای قانون، الزام شود. به‌طور مشخص بایستی الزام شود که مزد مجددا براساس شرایط ماده ۴۱ قانون کار و خصوصا سبد معیشت خانوارهای کارگری تعیین شود. تنها دستمزدی که براساس «سبد معیشت» تعیین شود، می‌تواند کارگران را در جایگاه اقتصادی فعلی تثبیت کند.

کارگران از فردای صدور مصوبه دستمزد ۱۴۰۲ که علیرغم افزایش حداقل ۵۰ درصدی قیمت‌ها در ۱۴۰۱ و چشم‌انداز تورمی پیش رو، افزایش مزد حداقلی را ۲۷ درصد و سایر سطوح مزدی را ۲۱ درصد تعیین کرد، دست به شکایت زدند. در مذاکرات مزدی ۱۴۰۲ روزها جدال بر سر نرخ سبد معیشت ادامه داشت ولی در نهایت همان سبد ۱۳ میلیون تومانی نیز در تعیین دستمزد مبنا قرار نگرفت. بند دوم ماده ۴۱، بند آمره و الزام‌آور این قانون است و تاکید دارد حداقل دستمزد باید بتواند هزینه‌های زندگی را تامین کند؛ این بند ناظر بر معیشت میلیون‌ها کارگر است اما در مذاکرات مزدی این بند قانونی زیر پا گذاشته شد. حالا دیوان عدالت به گفته حبیبی باید با فوریت به یک قانون‌گریزی ورود کند که خانواده‌های کارگری را از امکانات حداقل زندگی محروم کرده است.

jahanesanat.ir
  • 14
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش