روزنامه همدلی نوشت: اولین روز از ماه می هر سال در تقویم میلادی که در تقویم هجری شمسی معمولاً با روزهای ۱۱ یا ۱۲ اردیبهشت مصادف است با روز جهانی کار و کارگر. دلیل نامگذاری این روز به این نام، این است که در سال ۱۸۸۶ میلادی (۱۲۷ سال قبل) درچنین روزهایی شماری از کارگران در شهر شیکاگو آمریکا علیه شرایط سخت و ناعادلانه کاری خود دست به اعتراضاتی زدند که این اعتراضات موجب قتل تعدادی از آنان شد. با این حال قشر کارگر مبارزات خود را برای احقاق حقوقشان، ادامه دادند تا اینکه سرانجام به نتایج مطلوبی دست یافتند. به همین مناسبت این ایام در بسیاری ازکشورهای جهان به روز کارگر معروف شده است. همین ماجرا نشان میدهد که کارگران همواره برای احقاق حقوق خود درحال جنگیدن هستند.
قبل از اینکه در مورد جدول حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۲ صحبت کنیم، باید عنوان کنیم که در سال گذشته (۱۴۰۱) دولت افزایش ۱۰ درصدی را برای کارمندان خود در نظر گرفت که حداقل حقوق کارمندان و بازنشستگان به ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید.
همچنین اداره کار این افزایش را برای سال ۱۴۰۱ کارمندان و کارگران مشمول این قانون حدود ۵۷ درصد نظر گرفت. به این معنا، که بازنشستگان، کارمندان و کارگران مشمول قانون کار و همچنین کارمندان دولت نباید از این رقم کمتر دریافت میکردند. البته بر سر رقم حق مسکن ۱۴۰۱ مشمولین قانون کار اختلاف نظرهای زیادی وجود داشت که در نهایت در مهرماه ۱۴۰۱ رقم حق مسکن ۶۵۰ هزارتومان اعلام شد. این موارد در حالی مطرح شد که میزان تورم بالا در کشور باعث شد که در نیمه سال نیز، دولت و مجلس طرحی برای افزایش حقوق کارمندان در نظر بگیرد و در آن زمان، حقوق کارمندان دولت افزایش پیدا کرد.میزان حقوق بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشگری و سایر صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲، به میزان ۲۰ درصد افزایش مییابد. به نحوی که پس از اعمال این افزایش حکم بازنشستگان، وظیفهبگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی مذکور، متناسب با سنوات خدمت قابل قبول، از شصت و سه میلیون ریال کمتر نباشد.
ماده ۴۱ قانون کار – شورای عالی کار همه ساله موظف است، میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف با توجه به معیارهایذیل تعیین نماید:
۱ – حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام میشود.
۲ – حداقل مزد بدون آن که مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگیهای کار محول شده را مورد توجه قرار دهد باید به اندازهای باشد تازندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام میشود را تأمین نماید.
تبصره – کارفرمایان موظفند که در ازای انجام کار در ساعات تعیین شده قانونی به هیچ کارگری کمتر از حداقل مزد تعیین شده جدید پرداخت ننمایند و در صورت تخلف ضامن تأدیه مابهالتفاوت مزد پرداخت شده و حداقل مزد جدید است.در همین خصوص احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت در مورد آخرین وضعیت افزایش حقوق کارمندان و احکام مندرج در لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفت: «بهطور کلی سه مدل مختلف برای افزایش حقوقها برای سال آینده در دولت مطرح شده است که یکی از پیشنهادات این بود که بهجای افزایش ۲۰درصدی حقوق همه کارکنان، میزان افزایش دستمزد و حقوق برای دهکهای کمدرآمد (کارکنان دولت ) بیشتر باشد.»
مقایسه یک وضعیت
حالا شما همین وضعیت کارگران و حقوق آنها را مقایسه کنید با بازیکن فوتبالی که به او پیشنهاد ۹۵ میلیارد تومانی دادهاند. ماجرای پیشنهاد ۹۵ میلیاردی استقلال به بیرانوند از این قرار است که در هفتههای اخیر مشکلاتی بر سر دریافت مطالباتش با باشگاه پرسپولیس داشت، شنبه بعد از جلسه با رضا درویش به توافق رسید که به کارش در این باشگاه ادامه دهد اما این در حالی است که او یک پیشنهاد جدی از باشگاه رقیب دارد.
علیرضا بیرانوند روز شنبه بعد از جلسه با رضا درویش، جلسهای با حجت کریمی مدیر عامل باشگاه استقلال در دفتر شخصی او برگزار کرده و در این جلسه باشگاه استقلال حاضر شده ۹۵ میلیارد تومان بابت دو سال به بیرانوند بپردازد که شایعات پیرامون به انجام رسیدن این معامله متفاوت است. با توجه به پیشنهاد ۹۵ میلیارد تومانی استقلال به این دروازهبان برای دو فصل، به نظر بیرانوند حاضر شده با مبلغ کمتر از سوی پرسپولیس قید پیشنهاد استقلال را بزند، با شرط آنکه حداقل باشگاه پرسپولیس به اندازه نیمی از پیشنهاد مالی استقلال یعنی حدود ۵۰ میلیارد تومان برای دو فصل آینده با بیرانوند قرارداد ببندد. یعنی اگر پیشنهاد استقلال را بپذیرد به مدت ۱۶ ماه، هر ماه ۵ میلیارد و ۹۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزارتومان( نزدیک به ۶ میلیارد تومان) به دست میآورد هرچند که این ماجرا ناشی از توانمندی این ورزشکار است و توانسته این جایگاه را به دست بیاورد اما این یک مسئله ساده از نابرابری درآمدی بین افراد جامعه است. اساسا در چنین وضعیت معضلی که پیش میآید افزایش اختلاف طبقاتی است. باشگاهی مثل استقلال که تحت نظارت دولت است و طبیعتا بخشی از درآمد خود را از دولت طلب میکند و در حالی که چنین مکانی میتواند تا این اندازه بودجه دولتی داشته باشد، سازمان تامین اجتماعی هر سال از نبود بودجه دم میزند.
اما مسئله اختلاف طبقاتی و نابرابری درآمد تنها به ماجرای دستمزد علیرضا بیرانوند اختصاص پیدا نمیکند، و این ماجرا تنها یک اِشِل کوچک از عدم توازن بین نظامهای مالیاتی است.
احسان حاج صفی، سردار آزمون، وحید امیری، شجاع خلیل زاده، صالح حردانی، یاسین سلمانی، رامین رضاییان، علی کریمی، کریم انصاری فرد، سامان قدوس، مهدی قایدی، میلاد سرلک، سعید عزتاللهی، میلاد محمدی، مرتضی پورعلی گنجی، امید ابراهیمی، مهدی طارمی، علیرضا بیرانوند، صادق محرمی، سید مجید حسینی، علی قلی زاده، مهدی ترابی، ابوالفضل جلالی، سیاوش یزدانی، علیرضا جهانبخش، امیر عابدزاده، محمدحسین کنعانی زادگان، امید نورافکن، سید پیام نیازمند، احمدنوراللهی، روزبه چشمی و سید حسین حسینی. اینها اسامی بازیکنانی هستند که بعد از مسابقات جام جهانی حواله واردات خودرو دریافت کردند.در این میان ۵ بازیکن خودروهای خود را از گمرک وارد کردهاند. بر این اساس پیام نیازمند، علی قلی زاده و احمد نوراللهی پورشه ماکان وارد کردند، مهدی ترابی با مجوز خود اقدام به واردات یک خودرو مازراتی کرده و سردار آزمون هم رنجرور ولار وارد کشور کرده است و دلیلی که حرف از اختلاف طبقاتی میشود این است که بسیاری از همان کارگرانی که در ابتدای گزارش به دستمزد آنها اشاره شد، توانایی خرید پراید را هم ندارند.
توجیههایی که از عمق فاجعه کم نمیکند
ماجرا وقتی شکل دراماتیک به خود می گیرد که مقایسه وضع معیشت کارگران با دستهای پینه بسته با فوتبالیست ها با ساقهای ورزیده وخسته، اولین چیزی است که با شنیدن پاداشها و قراردادهای فوتبالیستهای کشور به ذهن خطور می کند. چیزی که از هر زاویه که به آن نگاه کنیم چیزی نیست جز یک بیعدالتی بزرگ. در این میان توجیههایی مانند «فوتبال حرفهای همین است» و «لازمه باشگاهداری جابه جا شدن این ارقام است» و «همه جای دنیای همین است» از این معضل بزرگ نمیکاهد.
- 10
- 1