روز فرهنگ عمومی
۱۴ آبان ماه در تقویم سال ۱۳۸۷ توسط شورای فرهنگ عمومی به عنوان "روز فرهنگ عمومی" نام گذاری شد. در چهارصد و شصت و ششمین جلسه این شورا برطبق اعلام روابط عمومی دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی، به روز ۱۴ آبان، روز فرهنگ عمومی می گویند که توسط آیین نامه شورای فرهنگ عمومی تصویب شده است.
فرهنگ عمومی چیست؟
فرهنگ، درواقع نحوه تفكر و احساس اعضای جامعه را تعيين می کند و به عنوان راهنمای اعمال انسان ها و معرف جهان بینی های آن ها در زندگی محسوب میشود. معنای فرهنگ عمومی، فرهنگ غالب و گسترده ی مرسوم در میان عموم جامعه میباشد و یک اجتماع غیر رسمی به الزام، حوزه ای از عقاید، ارزشها، جلوه های احساسی و هنجارها را حمایت می كنند که این اجتماع، فراتر از گروهها و اقشار خاص در كلیت جامعه مورد قبول است.
هدف از روز فرهنگ عمومی
روز فرهنگ عمومی، با هدف توجه به فرهنگ و فرهنگ سازی جامعه و اصلاح فرهنگ عمومی جامعه نامگذاری شده است.
ویژگی ها و شاخص های فرهنگ عمومی
فرهنگ عمومی، دو مسیر عینی و اعتباری دارد که این دو مسیر، لازمه ی شناخت فرهنگ می باشد. این دو بعد فرهنگ عمومی در ایران، متشکل از دو بخش است که یکی از این بخشها ظاهری و شفاف میباشد مانند شکل لباس و شکل معماری که بر روی ذهنیت، اخلاقیات، رفتار و تربیت افراد یک جامعه تأثیر خاصی می گذارد و بخش دیگرش به امور نامحسوس یا باطنی مربوط میشود مانند اخلاقیات فردی و اجتماعی، وجدان کاری، وقت شناسی، مهمان دوستی و احترام به بزرگترهای یک جامعه.
به بخشی از نظام فرهنگی یک ملت، فرهنگ عمومی جامعه می گویند که قانون یا اجبار دولت به عنوان پشتوانه ایجاد و عمل به آن محسوب نمیشود بلکه عمل به آن در یک جامعه واسته به اجبار اعمال ملت، تشکل های عمومی و سازمان های غیر رسمی( غیر دولتی) آن جامعه می باشد.
ضرورت اصلاح فرهنگ عمومی
اصلاح فرهنگ عمومی به دلایل زیر، امری ضروریست:
لازمه ی یادگیری راه و رسم زندگی توسط نسلهای تازه ی هر ملت،« انتقال» فرهنگ می باشد. نسل جدید با انتقال فرهنگ می توانند اشنا به شیوه زندگی نسل قدیم شوند و همچنین یاد می گیرند که چگونه به شیوه آنان زندگی کنند. انتظار پذیرش تجربه گذشتگان توسط نسل های جدید، خارج از طبیعت آدمی است و چون و چرا کردن، پدیده ای را با خود دارد که به آن نقد و بررسی یا« ارزیابی» می گویند. از این رو فرهنگ عمومی هر ملتی، وابسته به ارزیابی نسل های تازه است و کاستی ها و راستی ها در جریان نقد و بررسی، نمایان میشود.
افراد باید حتما به مسائل و نیازهای زندگی، پاسخ دهند. شیوه های زندگی یا فرهنگ عمومی در اثر تلاش برای پاسخ گویی به نیازهای تازه و رفع کاستی های برملا شده در جریان ارزیابی فرهنگ، بوجود می آید. بنیادهای جریان توسعه فرهنگ، در زمانی که با شناخت درست و ارزیابی دقیق، تشکیل شود؛ میتواند به عنوان یک جریان اصلاح گرا یا کمال بخش محسوب شود.
اصول اصلاح فرهنگ عمومی
بکارگیری نکات زیر در اصلاح فرهنگ عمومی، الزامیست:
- باورها و دیدگاههای مردم و مسئولان باید نسبت به اصلاح فرهنگی تغيير کند؛ از این رو اصلاح فرهنگ عمومی، یک امری پیچیده، تدریجی، کم جلوه و پنهانی و همگانی تلقی میشود.
- مردم باید برای تغيير اصلاح فرهنگ عمومی، دخالت داشته باشند.
- باید به قدرت فرهنگ در جهت جریان تحول و تکامل جامعه، توجه و اهمیت داده شود.
- از دیگر اصول اصلاح فرهنگ عمومی می توان به ادراک و احساس ایجاد تغيير در فرهنگ عمومی جامعه به شکل سیستماتیک و منظم اشاره کرد.
- همچنین باید باورهای اصیل مذهبی و ملی مردم جامعه را بعنوان پایه های بنیادین برای تغيير در نظر گرفت.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 11
- 3