روز صنعت و معدن
وزارت صنعت، معدن و تجارت که به آن وزارت صمت می گویند، با ادغام دو وزارتخانهٔ بازرگانی و صنایع و معادن پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۸ تیر ۱۳۹۰ و تصویب شورای نگهبان در تاریخ ۱۲ تیر به منظور طرح کوچک سازی دولت تشکیل شد.
روز صنعت و معدن طبق مصوبه ی شورای عالی انقلاب فرهنگی در روز دهم تیر ماه می باشد. روز دهم تیر ماه، یک فرصت مناسبی تلقی میشود تا از این طریق به مهم ترین موتور محركه ی اقتصاد یعنی بخش صنعت و معدن، بطور متفکرانه بیاندیشیم. صنعت و معدن، نقش مهم و موثری در مقام عامل مولد اشتغال پایدار در افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) و درآمد سرانه دارد. با اوج گیری و سپس پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ معدن کاری و توسعه صنایع نیز مانند سایر فعالیتهای تولیدی در کشور از نظر تغییر و تحولات بنیادی متوقف شد.
بر اساس اصول ۴۴ و ۴۵ قانون اساسی، پس از تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی، شورای انقلاب اسلامی برای جلوگیری از اتلاف ذخایر معدنی، طی مصوبه ای از صدور اجازه بهره برداری جدید و یا تمدید مدت پروانه های قبلی جلوگیری کرد و وزارت صنعت و معدن مکلف به تدوین قانون جدید معادن شد. شورای انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۵۹ بدون هیچ مشکلی به شركتها و موسسات دولتی این جازه را داد تا از معادن استخراج کنند و این امر متعاقبا طی ماده واحده ای توسط شورای انقلاب اسلامی تصویب شد و دادستان كل كشور مکلف شد تا نسبت به تشکیل ستاد بهره برداری و حفظ و مراقبت معادن كشور اقدام کند.
از نکات بزرگداشت روز صنعت و معدن می توان در این حوزه از خدمات شرکتهای برتر قدردانی کرد و همین امر، برای دیگر شرکت های داخلی یک تشویق و انگیزه محسوب میشد تا بتوانند خدمات و محصولاتشان را ارتقا دهند. یکی از دیگر اثرات این همایش ها، اینست که در میان حضور مستقیم مسئولان، فعالان بخش خصوصی با صراحت مشکلات و نواقص احتمالی را ارائه میدهند و مسئولان دولت نیز مسایل را بعنوان گوش شنوای این بخش، از نزدیک می شنوند. در مراكز استانها و شهرستانها، این ستاد نیز تشكیل شد و بر اساس آیین نامه های مربوطه، كلیه ستادهای مذكور، وضعیت معادن را بررسی می کنند و با تائید ستاد مركزی نسبت به تعیین بهره بردار اقدام می کنند. جهاد سازندگی در مركز استانها و شهرستانها یكی از اعضای اصلی در ستاد بهره برداری و حفظ و مراقبت معادن كشور محسوب میشد. جهادگران فعالیت گسترده ای را باتوجه به ضرورتی كه احساس کردند در زمینه معادن شروع كردند.
تاریخچه صنعت و معدن
وقتی که انقلاب صنعت و معدن به وقوع پیوست، تقریبآَ مواد معدنی و كانی های اقتصادی در كلیه ی صنفها نظیر صنعتی، كشاورزی، ساختمانی، داروئی، دفاعی، الكترونیك، بهداشتی و …، نقش بسیار مهمی را بعنوان مواد اولیه یا مواد خام ایفا می كنند و اساساً یكی از ارکان اصلی اقتصاد هركشور به شمار می روند. درواقع نحوه ی استفاده از چنین ثروت های خدادادی و سرمایه های ارزشمند، به گونه ایست كه علاوه بر حفظ حقوق نسل های آینده، حداكثر منافع از برداشت آنها با روش های اصولی و صحیح، بکار گرفته شود.
به طور کلی نخستین و مهمترین قدم مشارکت دو بخش دولتی و غیر دولتی برای توسعه صنعت و معدن اینست که با یکدیگر اتحاد و اتفاق نظر داشته باشند. این روش مثبت و كارآمد که نیازمند همكاری و وحدت رویه ملی است باعث جهش كمی و كیفی فعالیت های تولیدی صنعتی كشور میشود.
چگونگی رفع مشکلات صنعت و معدن
از دو جهت باید به روز صنعت و معدن توجه داشته باشید. به این منظور ابتدا، به مطرح کردن موضوعاتی با محوریت و میدان داری بخش خصوصی در اقتصاد بپردازید و برای رفع این مشکلات، ایده ها و راهکارهای اجرایی ارائه دهید و ثانیا، مسئولان بخش خصوصی و بخش صنعت و معدن برای رفع مشکلات با همفکری و همیاری یکدیگر اقدام کنند، به این علت که برای حمایت از تولید، علاوه بر وزارت صنعت، معدن و تجارت، به حمایت و پشتیبانی بعضی از وزارتخانه های زیربنایی و اقتصادی نیاز است.
وضعیت صنعت و معدن در ایران
ایران به این جهت از كشورهای غنی دنیا به شمار میرود که منابع و ذخایر سوختی و همچنین دیگر مواد معدنی موردنیاز صنایع گوناگون را در اختیار خود دارد. در زمینه های گوناگون صنعت و معدن، استخراج معادن و معدن كاری و توسعه ی صنعت از گذشته تابحال در كشور ما مرسوم بوده است. طبق نوشته ی تاریخ نگاران، مردم ایران نخستین كسانی بودند كه موفق به استخراج و ذوب مس شدند. از حفاری های عظیم در اغلب معادن ایران و به خصوص معادن سرب و مس، آثار فراوانی وجود دارد. نمونه هایی که از ظروف و وسایل فلزی باقی مانده است، بیانگر فعالیت های گسترده صنعت و معدن می باشد.
ایران در سال های اخیر، گام های اساسی ارزنده ای به منظور مقررات زدایی و آزاد سازی تجارت برداشته و موفقیت های چشمگیری را کسب کرده است. به همین خاطر، طرح ساماندهی اقتصادی دولت تشکیل شده است. همینطور در زمینه تعدیل نرخ های مالیاتی و دریافتی های دولت از صنایع و تجمع عوارض اصلاحاتی انجام شده که به عنوان یک فعالیت بنیادی محسوب میشود و توانایی این را دارد که بر سرعت و میزان آن، تا جایی که برای بخش خصوصی در راستای دست زدن به هر نوع فعالیت مثبت اقتصادی و کارافرینی تحسین برانگیز باشد، بیافزاید.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 19
- 2