روز وکیل
روز بزرگداشت وکیل مدافع، مصادف با ۷ اسفند ماه می باشد که در سال ۱۳۳۱به مناسبت استقلال کانون وکلا و با پافشاری های دکتر مصدق، لایحه استقلال وکلا به تصویب رسید. یکی از قدیمی ترین نهادهای مدنی ایران، کانون وکلای دادگستری ایران میباشد که در فضای حقوقی اجتماعی کشور از آغاز تا به امروز، جایگاه مهمی داشته است ولی این روز به دلایل نامشخصی در تقویم رسمی ایران به ثبت نرسیده است. با این حال، باز هم جایگاه این شغل از احترام ویژه ای برخوردار است. این رو هفته بزرگداشت وکیل مدافع از اول تا ۷ اسفند ماه می باشد.
تاریخچه وکیل
وکیل در دوران صفویه به کسی اطلاق میشد که نایب السلطنه بود و در اصل از همان دوران، عنوان وکیل الرعایا باب شد.
دلیل نامگذاری روز وکیل
دکتر مصدق تقاضا داشت که لایحه استقلال وکلا در روز هفتم اسفند سال ۱۳۳۱ تصویب شود؛ همین امر باعث شد تا ۷ اسفند ماه هر سال به عنوان روز وکیل معرفی شود و در این روز به قدردانی از وکلا بپردازند.
وکیل
شخصی که برای انجام کاری از طرف یک شخص حقوقی یا حقیقی به موجب عقد وکالت، مأمور می شود؛ وکیل نام دارد. بسیاری از وکلای دادگستری از هر نظری شئونات حرفه ای و اخلاقی وکالت را رعایت می کنند درحالیکه برخی دیگر، اداب و اخلاق حرفه ای وکالت را رعایت نمی کنند و بتدریج موجبات عواملی همچون وَهن و بدنامی احتمالی و تدریجی جامعه صنفی وکالت و زوال اعتبار قانونی، حقوقی، عرفی، ملی و بین المللی آنرا ، فراهم می کند.
شخصی که در مقطع لیسانس و یا بالاتر، پس از طی دوره تحصیلات دانشگاهی در رشته حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی یا هم تراز آن در حوزه علمیه، در آزمون کانون وکلای دادگستری معدلی را کسب کند که بعنوان کارآموز وکالت در بین رقبایش انتخاب شده باشد، وکیل پایه یک دادگستری نام دارد.
انواع وکیل
- وکیل انتخابی:
قابلیت تعيين حد و مرز برای وکیل انتخابی وجود دارد؛ به این صورت که وکیل انتخابی از طرف شما اجازه وکالت در چه زمینه ای دارد و علاوه بر آن خود شما باید در چه زمینه ای حضور داشته باشید.
- وکیل تسخیری:
در صورت وجود دعوای کیفری و الزام به حضور وکیل در دادرسی و محاکمات، با این وجود وکیلی برای دفاع از متهم در پرونده وارد نشده است؛ بدین دلیل که متهم بنا به دلایلی نظیر عدم توانایی مالی، وکیل نگرفته است که در اینصورت از بین وکلای دادگستری به تشخیص دادگاه، یک وکیل رایگان برای او گرفته می شود که به چنین وکیلی، وکیل تسخیری می گویند.
- وکیل معاضدتی:
اگر اشخاص در دعاوی حقوقی، نیازمند وکالت به منظور دفاع از حقوق خود باشند ولی نتوانند به دلیل مشکلات مالی، وکیل انتخاب کنند؛ از این رو اداره معاضدت کانون وکلای دادگستری تشخیص می دهد که وکیلی تحت عنوان وکیل معاضدتی به صورت رایگان از حقوق شخص مُعسِر، دفاع کند.
- وکیل اتفاقی:
چنانچه تحصیل کرده ی رشته حقوق، فاقد پروانه وکالت باشد و بخواهد برای حل مشکلات بستگانش در مراجع قضایی به صورت اتفاقی برای همان مورد خاص، خارج از ازمون های سخت کانون وکلای دادگستری، پروانه وکالت موردی بگیرد باید مراحل قانونی را طی کند و هزینه ی مربوطه را بپردازد.
ویژگی های وکیل خوب
یک وکیل خوب باید بتواند جلسه ای را قبل از پذیرش یک پرونده ترتیب دهد تا درمورد پرونده با موکلش صحبت کند و با حوصله جزء به جزء تمامی اسناد و مدارک ارائه شده را بررسی کند و نتایج احتمالی ناشی از طرح دعوا را در زمان آینده با او درمیان بگذارد. همچنین به موکلش، هزینه های دادرسی دعاوی حق الوکاله وکیل و مدت زمان تقریبی رسیدگی به پرونده را بگوید تا موکلش راجب طرح دعوا یا عدم طرح آن تصمیم درستی بگیرد. پس از آن با بررسی های انجام شده یک شروع قدرتمندی را نسبت به پرونده آغاز کند تا موکل به موفقیت برسد.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 17
- 5