چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۰ - ۲۰ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۱۵۲۲
فناوری اطلاعات و ارتباطات

افت سرعت اینترنت همزمان با افزایش وعده‌ها

کمبود پهنای باند عامل اختلالات اینترنتی است؟

اختلالات اینترنتی,اختلال های شبکه
کاربران اینترنت طی روزهای گذشته اختلال های زيادي در شبکه دسترسی تجربه می کنند که حالا بنظر میرسد کمبود پهنای باند بین الملل مهم ترین علت آن است.

روز یکشنبه میزان اختلالات اینترنتی به اوج خود رسید به طوریکه « رادار آروان» که در حال حاضر تنها منبع عمومی سنجش کیفیت اینترنت ایران است اختلالات شدیدی روی سرویس های مختلف اینترنتی نشان داد. همچنين تعداد زيادي از کاربران هم گلایه هایی از افت کیفیت اینترنت در شبکه های اجتماعی منتشر کرده اند.

مسئولان ارتباطی اما تا به حال دربرابر دلایل این اختلال یا سکوت کرده اند یا وعده رسیدگی داده اند. برخی شنیده ها حاکی است باتوجه به رشد طبیعی تقاضا میزان خرید پهنای باند بین الملل نیز باید افزایش یابد ولی حداقل در دولت جدید این اتفاق رخ نداده است. برخی دیگر از عدم صدور مجوز از طرف شورای فضای مجازی در این زمینه خبر داده اند.

معاون وزیر ارتباطات در گفت وگویی که روز یکشنبه با« ایرنا» انجام داد گفت که آغاز سال تحصیلی جدید و بر گزاری اغلب کلاس های دانشجویان و دانش آموزان به صورت مجازی باعث افزایش حجم استفاده از اینترنت شده که این امر باعث کندی سرعت اینترنت در برخی نقاط و ساعات پیک شده است. به گفته حسین فلاح جوشقانی برای رفع این مشکل جلساتی با حضور همه عوامل تامین و توزیع اینترنت از جمله شرکت زیرساخت، شرکت مخابرات، اپراتورها و شرکت های اینترنت ثابت برگزار شد. با این حال پرسش اصلی این است که چرا دولت در زمینه پهنای باند آن هم در آغاز سال تحصیلی پیش بینی لازم را انجام نداده است.

رابطه پهنای باند و رشد اقتصاد دیجیتال ایران

سال ها از اثبات تأثير رشد پهنای باند بر GDP می گذرد. در ایران و از اواسط دهه ۹۰ شمسی رابطه پهنای باند و توسعه کسب و کارهای دیجیتالی به وضوح مشخص کننده تأثير این موضوع است. اغلب استارت آپ ها در ایران زمانی به رشد سریع رسیدند که دسترسی ارتباطی پرسرعت تر از طریق ۳G و ۴G اتفاق افتاد. حتی سال ها قبل از آن افزایش سرعت اینترنت ثابت نیز تأثير مشابهی بر فضای کسب و کار ایران گذاشت. در دوران کرونا سرمایه گذاری های قبلی در زمینه پهنای باند و بطور کلی زیرساخت نتیجه خود را نشان داد. طبق اعلام رییس قبلی سازمان فن آوری اطلاعات رشد اقتصاد دیجیتال در دوره پاندمی بالغ بر ۴ درصد بود و این در دوره ای که اقتصاد کشور با رکود مواجه بود، اتفاق افتاده است. از همین رو کمتر تغییری در پهنای باند اینترنت یا تغییری در کیفیت دسترسی تأثير مستقیمی بر کسب وکار دارد و نه فقط کاربران عادی که کسب وکارها را هم دچار مشکل می کند.

در ایران با توجه به فضای اینترنت و حساسیت های سیاسی پیرامون آن موضوع پهنای باند سال هاست از یک بحث فنی به یک بحث سیاسی تبدیل شده است. طراحان طرح صیانت که طی روزهای اخیر کمیسیون آن در مجلس هم شکل گرفته، ابزارهای اجرایی این طرح را روی کاهش پهنای باند شبکه های اجتماعی خارجی متمرکز کرده اند با این امید که به دور از هزینه های فیلترینگ یک باره، به تدریج میزان استفاده از شبکه های اجتماعی خارجی کاهش یابد.

حمید فرامزی نیا متخصص شبکه های کامپیوتری در گفت وگو با« دنیای اقتصاد» می گوید:سیاست توسعه پهنای باند در ایران توسط برخی از مسوولان سیاسی با سیاست واردات دیگر کالاها اشتباه گرفته می شود. پهنای باند یک مسیر ارتباطی با جهان است و به دلایل جغرافیایی، سیاست های زیرساختی و ... ایران نتوانسته یک شاهراه درون مرزی برای این موضوع ایجاد کند؛ نتیجه آن شده که از نظر اقتصادی پهنای باند بین الملل هزینه قابل توجهی را به کشور تحمیل می کند، ولی از سوی ديگر پهنای باند( چه بین الملل و چه داخلی) حتی برای توسعه کسب وکارهای داخلی هم مهم است. فرامرزی می افزاید:این شاید فقط در ایران باشد که مسئولان سیاسی و فنی از عبارت پهنای باند خارجی- داخلی استفاده می کنند، این خیلی طبیعی است که داده های حساس و ملی در داخل کشور باشند و ترافیک داخلی مسیر طولانی را برای رسیدن به مقصد داخلی طی نکند ولی اینها همه راه حل های فنی مطمئنی در همه جای دنیا دارد و کسی شبکه ای را برای قطع ارتباط با دنیا توسعه نمی دهد.

به گفته او این که تصور کنیم با کاهش پهنای باند مردم را به سمت کسب وکارهای داخلی هدایت می کنیم، نشان از عدم درک واقعیت فضای اینترنت دارد. کسب وکارهای ایرانی در شرایطی رشد می کنند که در فضای بین المللی رقابت کنند و به خصوص در شرایطی که بسیاری از کشورها به دلیل تحریم راه را به روی کاربران و کسب وکارهای ایرانی بسته اند، محدود کردن پهنای باند در داخل – در صورت رخداد – صرفا کمک به آنهاست.

زیرساخت و سیاست های جدید

دولت جدید که جدیدا مستقر شده در زمینه پهنای باند سیاست مشخصی را اعلام نکرده است. در تیرماه امسال معاون وزیر ارتباطات از افزایش ۳۰ درصدی ظرفیت شبکه پهن باند کشور خبر داده بود. بنا به گزارش سازمان تنظیم مقررات در زمستان سال گذشته پهنای باند بین الملل ایران هم در ۶ سال گذشته بیش از ۵ هزار درصد رشد کرده است. ظرفیت پهنای باند داخل کشور از ۶۲۴گیگابیت بر ثانیه در سال ۱۳۹۲ به ۲۴ هزار ۲۰گیگابیت برثانیه در سال ۹۸ رسیده است.

سازمان تنظیم مقررات ظرفیت پهنای باند داخلی در ۷ سال گذشته را با افزایش ۳هزار و ۸۰۰ درصدی عنوان کرده است. این رشد در بخش پهنای باند بین الملل بیشتر هم بوده است. طبق اطلاعات این گزارش ظرفیت پهنای باند اینترنت بین الملل از ۸۲ گیگابیت بر ثانیه در سال ۱۳۹۲ به ۴ هزار و ۳۰۹ گیگابیت برثانیه در سال ۱۳۹۸ رسیده است، یعنی افزایش در این بخش پنج هزار و ۲۰۰ درصد بوده است.

ظرفیت پهنای باند شبکه انتقال کشور از یک هزار و ۱۱۶ ترابیت برثانیه در سال ۱۳۹۲ به ۲۷ هزار و ۶۰۱ ترابیت برثانیه در سال قبل رسیده است. در زمینه ظرفیت پهنای باند انتقال کشور هم افزایش ۲ هزار و ۴۰۰ درصدی ثبت شده است.

اختلالات اینترنتی,اختلال های شبکه

موضع دولت جدید درباره محدودیت های اینترنتی

در دولت جدید اما بنظر میرسد روی بحث سیاستگذاری در این عرصه چندان تمایلی به پاسخگویی وجود ندارد. وزیر ارتباطات در مورد طرح جنجالی صیانت که آشکارا مورد انتقاد کسب وکارها واقع شده و حتی در آن مسوولیت های حوزه وزارت ارتباطات را هم در زمینه اینترنت به شکل چشمگیری کاهش داده، مخالفتی نکرده و حتی تلویحا از آن حمایت هم کرده است. روز گذشته عیسی زارع پور حتی در مورد احتمال قطع دسترسی به اینستاگرام هم گفته که این جزو تصمیماتی نیست که در اختیار این وزارتخانه باشد.

عیسی زارع پور در گفتگو با« ایسنا» در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا قصدی برای مسدودسازی دسترسی کاربران به برخی از شبکه های اجتماعی و پیام رسان های غیربومی وجود دارد یا خیر، گفت:ما حتما باید در فضای مجازی شرایطی را فراهم کنیم که از حقوق مردم در این فضا حمایت کنیم. وقتی تمام زندگی مردم با فضای مجازی گره خورده حتماً و قطعاً باید دولت زیرساخت هایی را در این زمینه فراهم کند که از حقوق مردم حمایت کند، این به هیچ وجه به معنای مسدودسازی نیست بلکه به معنای قانونمند کردن و نظام مند کردن است.

زارع پور درباره اینکه آیا این سخنان شما به این معناست که مردم و صاحبان کسب وکارها نگرانی بابت قطع اینستاگرام و ... نداشته باشند، به« ایسنا» گفت:این ها تصمیماتی نیست که وزارت ارتباطات بگیرد و درهرصورت نهادهای تصمیم گیر در این حوزه باید تصمیم گیری کنند.

وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات ادامه داد :نگاه ما این است که حداکثر استفاده را از این ابزار برای حل مشکلات کشور داشته باشیم. در عین حال فضا باید قانونمند باشد تا اگر حقی از کسی ضایع شد ، بتواند آن را پیگیری کند، اما تصمیمات درباره این که چه پلت فرمی استفاده بشود یا نشود، در اختیار وزارت ارتباطات نیست.

رشد سریع کشورهای عربی

گزارش اخیر آنکتاد از اقتصاد دیجیتال که همین هفته( ۱۷ مهر) در همین صفحه منتشر شد، نشان دهنده رشد انفجاری پهنای باند در جهان به ویژه در میان کشورهای توسعه یافته است. در همین حال این گزارش نشان می دهد کشورهای عربی و همسایه های جنوبی ایران سرمایه گذاری عظیمی برای توسعه زیرساخت ها و دسترسی به پهنای باند انجام داده اند.

بر اساس گزارش آنکتاد طی یک دهه اخیر کشورهای عربی رشد زیادی در توسعه پهنای باند و به خصوص پهنای باند موبایل داشته اند؛ هرچند هنوز از زاویه رشد، کشورهای توسعه یافته در این زمینه همچنان پیشرو هستند.

کارشناسان معتقدند که توسعه پهنای باند یک نیاز اساسی توسعه اقتصاد دیجیتال در جهان است و محدود کردن این مسیر مستقیما به ضرر اقتصاد کسب وکارهای اینترنتی است. امروزه میلیون ها نفر از طریق اینستاگرام مشغول به کسب وکارند و مبالغ هنگفتی برای توسعه کسب وکارشان و نفوذ بین مخاطبان هزینه کرده اند و هدف گرفتن شبکه های اجتماعی مشابه اینستاگرام تنها نگران کردن این کسب وکارها از آینده است.

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش