سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۱۲ - ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۱۵۸
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

بازار بی بر و روی نوبرانه‌ها در اصفهان | گرانی بی پروا می‌تازد

بازار میوه اصفهان,گرانی میوه در اصفهان
بازار میوه در آستانه تابستان رنگ و لعاب دیگری به خود گرفته است و خبر از گرانی می دهد تا جایی که سبد خانوارها از نوبرانه هایی مانند چغاله بادام و گوجه سبز خالی است.

به گزارش تحلیل بازار، به تدریج که به روزهای گرم سال نزدیک می شویم، هر روز نوبرانه‌ای در بازار میوه رخ می نمایند، میوه‌های بهارانه‌ای که دهان هر رهگذری را آب می‌اندازد اما فقط از دور می توان به نظاره آنها نشست.

براساس مشاهدات میدانی از برخی از خرده‌فروشی‌های سطح شهر اصفهان قیمت هر کیلو توت فرهنگی معادل ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان است و این قیمت شامل میوه فروشی های لوکس جنوب شهر اصفهان نمی‌شود.

در همین راستا قیمت یک کیلو گوجه سبز برابر ۱۲۰ هزار تومان، موز۳۲ هزار تومان است و چغاله بادام هم در بسته های کوچک ۵۰ هزار تومانی فروخته می شود.

حالا اگر بخواهیم هزینه‌ یک سبد میوه فصل برای خانواده‌های کارگری را در نظر بگیریم و فرض کنیم که یک کارگر اصفهانی بخواهد میوه‌های شاهانه و نوبرانه را تنها دو یا سه بار در ماه تهیه کند باید حداقل ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان کنار بگذارد یا کلا سبد خانوارش را از این نوبرانه‌ها حذف کند.

قید خرید را می‌زنیم

بر این منوال میوه های بهاره، این روزها آن قدر لاکچری شده اند که بسیاری از خانواده ها قید خرید آنها را می زنند.

گرانی میوه های نوبرانه باعث شده که طبقه فرهنگی جامعه تنها یک بار بتواند این نوبرانه ها را بخرد و مابقی روزها سبد خانواده اش از این نوع میوه ها خالی می ماند

دور ماندن برخی میوه ها از دست بسیاری از طبقات جامعه نتیجه‌ای است که گرانی بازار میوه با خود به همراه دارد؛ تحولاتی که این روزها در هر سوپر میوه‌ای می توانی بیابی.

به گفته محمد شمس که اکنون کارمند آموزش و پرورش است، گرانی میوه های نوبرانه باعث شده که طبقه فرهنگی جامعه تنها یک بار بتواند این نوبرانه ها را بخرد و مابقی روزها سبد خانواده اش از این نوع میوه ها خالی می ماند.

حیدری نیز کارمند یک شرکت بازرگانی است و حقوق حداقلی می گیرد، او از جدا کردن میوه ها گله دارد.

به گفته او وقتی وارد میوه فروشی ها می شوی اگر بخواهی میوه خوب بخری باید دو برابر پول بدهی و اگر بودجه ات نرسد باید به همان میوه های درهم که بیشترشان پلاسیده و خراب است اکتفا کنی.

نبود نظارت بر بازار میوه

نبود نظارت ها و بعضا نوبرانه هایی که با محدودیت و گرانی وارد بازار می شوند باعث شده که میوه فروشان هم از این بازار خراب استقبال کرده و قیمت ها را هر طور که می خواهند اعلام کنند.

رضایی از دیگر شهروندانی است که از این موضوع گله دارد. او کارگر کارواش است و به قول خودش حقوق چندانی ندارد به بازار می گوید: وقتی به میوه فروشی ها مراجعه می کنی، میوه هایی که جلو پیشخوان چیده شده همه قیمت دار هستند و مسئولان نظارت هم فکر می کنند میوه فروشان با قیمت درست میوه‌ها و سبزیجات را به مردم ارائه می کنند.

وی می افزاید: البته این طور نیست اگر بخواهی میوه با کیفیت بخری هر قیمتی که میوه فروش بگوید را باید تقبل کنی؛ بماند که این همه ماجرا نیست چرا که قیمت میوه‌های ارزان‌تر فصل مانند هنداونه هم گران شده است.

نوبرانه های سرمازده اما گران

گرچه به نسبت اوایل فصل قیمت میوه های نوبرانه کمی کاهش پیدا کرده اما همچنان این میوه ها در صدر گرانی ها قرار دارند،میوه هایی که بسیاری از آنها سرمازده است و یا کیفیت خوب و تازگی ندارد.

دراین ارتباط رئیس اتحادیه صنف میوه و سبزی‌فروشان اصفهان به بازار گفت: متاسفانه امسال نوبرانه ها به علت سرمازدگی دچار قیمت های بالا شدند.

میوه فروش ها به علت کمیاب بودن و گرانی ها از این موضوع سو استفاده کنند اما مردم و شهروندان باید در این زمینه اطلاع رسانی کنند و نسبت به گرانی ها عکس العمل نشان دهند

نوروزعلی اسماعیلی ادامه می دهد: این موضوع باعث شده که میوه فروش ها به علت کمیاب بودن و گرانی ها از این موضوع سو استفاده کنند اما مردم و شهروندان باید در این زمینه اطلاع رسانی کنند و نسبت به گرانی ها عکس العمل نشان دهند.

وی می افزاید: به هر حال در اوایل هر فصل میوه های نوبرانه گران تر هستند اما امسال این موضوع با توجه به شرایط آب و هوایی مشکلات بیشتری را ایجاد کرده و از سبد غذایی بسیاری از خانواده ها حذف شده است.

اسماعیلی درباره قیمت های نجومی این میوه ها نیز به بازار می گوید: در این باره راهکاری وجود ندارد به این خاطر که وضعیت خوبی در قبال گوجه سبز که اکنون گران ترین میوه محسوب می شود نیست.

وی ادامه می دهد: متاسفانه سرمای شدیدی که یکباره اتفاق افتاد، نرخ ها افزایش پیدا کرد.

سرنوشت میوه‌های سردرختی، بهتر از نوبرانه‌ها نیست

رئیس اتحادیه میوه و تره بار اصفهان در پاسخ به این سوال که هنوز میوه های سردرختی مثل گیلاس و آلبالو به بازار نیامده و آیا این میوه ها نیز مثل گوجه سبز بیش از حد گران خواهند بود به خبرنگار بازار گفت: سعی کرده ایم که با تعادل در بازار این اتفاق نیافتد اما با توجه به شرایط آب و هوایی معلوم نیست این میوه ها نیز شرایط مساعدی داشته باشند و ممکن است آنها نیز در فصل نوبر و ابتدای ورود به بازار کمی گران تر به فروش برسند.

نوروزی ادامه می دهد: البته انتظار داریم که قیمت میوه های دیگر از جمله هندوانه و گرمک با گرمتر شدن هوا کمی کاهش یابد، همانطور که اکنون با کاهش قیمت مواجه شده اند.

وی با اشاره به اینکه هزینه‌های جانبی مانند افزایش قیمت حمل بار و کرایه باعث افزایش قیمت میوه هایی شده که از شهرهای دیگر وارد می شود، تاکید می کند: فعالان میدان تره بار هم از خارج استان بار می‌آورند و در این قضیه نقشی ندارند.

دو دسته میوه بر پیشانی خود مهر گرانی را دارند، یکی روزهای آخر حضورش در بازار را می گذراند و رو به نایابی است و دیگری هنوز به طور کامل نیامده که بخواهد جای زمستانی ها را پر کند و همین موضوع باعث شدت گرفتن روند افزایش قیمت میوه شده است

«رفته‌ها گران»، «آمده‌ها» گران‌تر

بماند که این اوضاع به همین جا ختم نمی شود میوه هایی که در حال رفتن هستند و فصلشان در حال پایان یافتن هست نیز کم کم رنگ گرانی به خود گرفته اند و میوه هایی هم که تازه پا به مغازه ها می گذارند به خاطر تازه رسیدنشان گران هستند.

این دو دسته به هر حال بر پیشانی خود مهر گرانی را دارند، یکی روزهای آخر حضورش در بازار را می گذراند و رو به نایابی است و دیگری هنوز به طور کامل نیامده که بخواهد جای زمستانی ها را پر کند و همین موضوع باعث شدت گرفتن روند افزایش قیمت میوه شده است.

در این میان برخی از مردم هم می گویند به علت قیمت‌های زیاد میوه ترجیح می دهیم که میوه نخوریم مثلا چغاله تازه به دوران رسیده این فصل در جعبه های فانتزی و کاغذی وقتی به قیمت بالای ۱۵۰ هزار تومان می رسد که می توان با همان قیمت چند نوع میوه دیگر که نام نوبرانه بر خود ندارند را گرفت .

میوه‌هایی به نام ارگانیک به کام گرانی

در این میان برخی از میوه ها هم به این سبب که بر پیشانی خود نام ارگانیک را دارند، بالطبع قیمتشان هم بالا می رود و قدرت خرید را از خیلی ها می گیرد. این میوه های کمیاب سالم که بنا بر اظهارنظرها کود شیمیایی را لمس نکرده اند، آنقدر قیمت دارند که در مغازه های پایین و مرکز شهر جایی باز نکرده اند اما از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند اصلا میوه ارگانیک به معنای واقعی در بازار وجود ندارد چراکه فقط زمین کاشت میوه ارگانیک نیازمند چندین ماه آماده سازی شرایط است.

نوروزی رئیس اتحادیه میوه و تره بار اصفهان در این ارتباط نیز کلید حل این مشکلات را بازارهای روز میوه و تره بار می داند و می گوید: مردم باید از میادین میوه و تره بار یا بازارهای روز خریداری کنند تا قیمت کمتری بپردازند.

وساطت دلالان برای گرانی میوه

پای یک واسطه هم در گرانی میوه در میان است؛ واسطه هایی که بازار میوه را خانه تکانی می کنند تا در محیطی غبار آلود دست دلالان به چرخه تولید باز شود و قیمت ها همچنان از پله صعود کاذب بالا برود .

در این ارتباط نیز رئیس اتحادیه عمده فروشان میوه و سبزی اصفهان به مردم توصیه می کند که برای اینکه مردم دست دلالان را کوتاه کنند باید به میادین مراجعه کرده و از آن مکان ها احتیاجاتشان را مرتفع کنند، چرا که خرده فروشان باعث گرانی میوه ها به خصوص نوبرانه ها می شوند.

مردم برای تهیه کالاهایشان بهتر از از بازارهای روز بازدید داشته باشند تا بتوانند اقلام را با قیمت های عادلانه تری تهیه کنند و از خرده فروش ها کمتر خرید کنند به علت اینکه به هر حال قیمت خرده فروش ها به نسبت بازارهای روز گران تر است

دست دلالان کوتاه می شود؟

اما در همین ارتباط معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز در گفت و گو با بازار با تاکید بر اینکه تلاش ما این است که دست دلالان را از بازار میوه و اقلام اساسی مردم کوتاه کنیم در پاسخ به این سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه چند نرخی بودن بازار میوه سبب شده که مردم گلایه مند باشند به بازار گفت: سعی کرده ایم که در راستای حذف واسطه ها و دلالان گام برداریم و امیدواریم که در این رابطه بتوانیم رضایت مردم را جلب کنیم .

امیر رضا نقش ادامه می دهد: تیم های تخصصی در این زمینه فعال شده اند تا هم بر بازار ماه رمضان نظارت داشته باشند و هم بر بازار میوه و گران فروشان نظارت کنند.

وی می افزاید: اینکه هر کالایی چند نرخی باشد موجب مشکلات بسیاری می شود و به همین خاطر باید یک نرخ درست برای اقلام باشد البته این موضوع را هم باید مدنظر قرار دهیم که مردم برای تهیه کالاهایشان بهتر از از بازارهای روز بازدید داشته باشند تا بتوانند اقلام را با قیمت های عادلانه تری تهیه کنند و از خرده فروش ها کمتر خرید کنند به علت اینکه به هر حال قیمت خرده فروش ها به نسبت بازارهای روز گران تر است.

بسیاری از مردم اعتقاد دارند که باید در خصوص قیمت میوه مسئولان نظارت بیشتری را اعمال کنند. چرا که حتی اگر میوه را با صندوق آن هم از بازارهای روز خریداری کنند، بسیار با صرفه تر است، اما متاسفانه فقط میوه هایی که در قسمت بالا و روی صندوق انباشته شده سالم بوده و مابقی خراب و فاسد است و این به صرفه مشتریان نخواهد بود.

این در حالی است که میوه هایی که جدا یا به قول معروف سوا می شوند، تا دو برابر قیمت را به خود اختصاص می دهند و این موضوع همواره به ضرر قشر متوسط جامعه است که نمی تواند با هزینه ها و دخل و خرجی که دارد، میوه هایی متناسب با فصل یا به اصطلاح نوبرانه را خریداری کند و این در حالی است که طی دو سال اخیر تورم و گرانی ها دست به دست هم داده اند تا بسیاری از اقلامی که خانواده ها نیاز کمتری به آن دارند از سفره و سبد آنها حذف شود.

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
خدا لعنت کنه اونی که باعث این گرون ها شده دیگه میوه داره میشه جزو آرزوها همین طور که برنج گوشتو مرغ شده چرا اصلا واستون مهم نیست ما داریم نابود میشیم
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش