سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۴۶ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۳۶۷۲
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

گفت و گو با معاون فنی و اجرایی شرکت شهرک‌های کشاورزی

کشت گلخانه‌ای ضرورت است نه انتخاب

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت,کشت گلخانه‌ای
در حالی محدودیت منابع آبی کشورمان به نوعی کشت برخی از محصولات کشاورزی را با مشکل مواجه کرده است که بسیاری معتقدند با مدیریت فتوسنتز یا همان کشت گلخانه‌ای می‌توان بخش قابل توجهی از منابع آبی را مدیریت کرده محصولات مورد نیاز مصرف‌کنندگان را با کمترین میزان برداشت از منابع آبی تامین کرد.

در این زمینه برنامه‌های مختلفی در وزارت‌ جهاد کشاورزی تدوین و اجرایی شده است که یکی از آنها تاسیس شرکت شهرک‌های گلخانه‌ای با اهداف توسعه‌ای و ترویجی تولید محصولات کشاورزی در فضای کنترل شده گلخانه‌هاست. از این رو جام‌جم گفت‌وگویی با سیدرحمت‌الله پریچهر، معاون فنی و اجرایی شرکت شهرک‌های کشاورزی و مدیرکل اسبق امور میوه وزارت جهاد کشاورزی داشته تا از اهمیت توسعه کشت گلخانه‌ای بپرسد.

 

به عقیده شما اهمیت توسعه کشت گلخانه‌ای در ایران چیست؟

به طور کلی با توجه به این که ایران در کمربند خشک و نیمه‌خشک اقلیمی قرار دارد، توسعه گلخانه‌ها در کشور امروز یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است و باید تامین محصولات مورد نیاز ایران در زمان‌های مختلف (کشت خارج از فصل) انجام شود، اما بخش دیگر این است که در واقع افزایش کارایی آب بین ده تا ۱۲ برابر در گلخانه‌ها نسبت به کشت در فضای باز صورت می‌گیرد، هرچند تولید هم نزدیک به همین میزان افزایش خواهد داشت. به عنوان مثال اگر حدود ۳۵ تن تولید در فضای آزاد داشته باشیم، همین میزان در گلخانه‌ها حدود ۳۵۰ تن می‌شود.

 

آیا برآوردی از حجم صرفه‌جویی‌ آب در کشت گلخانه‌ای دارید؟

بله؛ فرض کنید برای تولید همان حجم ۳۵۰ تن محصول یاد شده برنامه‌ریزی کرده‌ایم که این میزان محصول تنها ده هزار مترمکعب مصرف آب دارد. به طور کلی برای اشراف بهتر اجازه دهید مثالی بزنم. براساس تحقیقات انجام شده اگر فقط دو محصول خیار و گوجه‌فرنگی را از کشت سنتی به داخل گلخانه‌ها هدایت کنیم، سالانه بیش از سه میلیارد مترمکعب آب صرفه‌جویی کرده‌ایم. از سوی دیگر برآوردها از میزان آب مصرفی در کشت فضای باز این است که به ازای هر هکتار ۱۵ هزار مترمکعب آب مصرف می‌شود.

 

تاکنون چه تعداد مجتمع گلخانه‌ای راه‌اندازی و احداث شده است؟

اصولا تلاش این شرکت بر این است که با ساماندهی گلخانه‌های تکمیل نشده که از گذشته اجرای آنها آغاز شده است علاوه بر صرفه‌جویی مصرف آب نسبت به افزایش تولید نیز گام برداشته باشیم، هرچند برنامه‌های جدید و پروژه‌های نوینی با نظر کارشناسی در دست اقدام داریم، بر همین اساس تاکنون ۵۲ مجتمع تکمیل یا واگذار شده است و با تکمیل آنها ۱۱۰۰ هکتار سطح زیر کشت خواهیم داشت. در مجموع با توجه به رسالت این شرکت، در سه زمینه گلخانه‌ها، شیلات و دامپروری فعالیت داریم.

 

اما اولویت تعیین شده شهرک‌های گلخانه‌ای است. البته براساس بند (ه) تبصره ۳ از سال گذشته بخشی از اعتبارات تملک دارایی استان‌ها به موضوع ایجاد زیر ساخت‌برای شهرک‌های گلخانه‌ای، شیلات و دامپروری ایجاد شده که حدود ۶۰۵ شهرک گلخانه‌ای، دامپروری و شیلات در کشور مصوب شده است. این شهرک‌ها از ۱۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برخی از آنها به بهره‌برداری رسیده‌اند.

 

معمولا برای اجرایی شدن چنین پروژه‌هایی موازی‌کاری و کاغذبازی‌های مورد نیاز اهداف را دور از دسترس می‌کند. راهکار شما برای کاهش این اثر منفی چست؟

اجازه دهید این گونه توضیح دهم که شرکت شهرک‌های گلخانه‌ای با توجه به گسترده فعالیت و اهدافی که در نظر دارد، قطعا نیازمند ارتباط با ارگان‌ها و نهادهای مختلف است. به همین دلیل اگر به اعضای مجمع شرکت توجه داشته باشید، می‌بینید که برای بهبود مشکلات درباره هماهنگی نهادها و ارگان‌ها اعضای مجمع انتخاب شده‌اند.

 

به این ترتیب اعضای مجمع این شرکت، عبارتند از وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رئیس مجمع، وزیر نیرو، وزیر اقتصاد و دارایی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان برنامه. با این سیاست به دلیل حضور مدیران ارشد نهادهای مرتبط در اجرای اهداف تعیین شده شرکت کمترین چالش را تجربه خواهیم کرد.

 

شرایط واگذاری اراضی و واحدهای تصویب شده چگونه است؟

نحوه واگذاری این گلخانه‌ها این گونه است که قیمت مجتمع مورد نظر از طریق کارشناسان رسمی دادگستری تعیین شده و متقاضیان با پرداخت ۳۰ درصد از مبلغ کل می‌توانند فعالیتشان را آغاز کرده و باقی مبلغ را در اقساط شش ماهه و دوره بازپرداخت سه ساله پرداخت کنند. مشوق اصلی وزارتخانه نیز این است که با شروع بهره‌برداری طرح، عرصه آن مجتمع به سرمایه‌گذار واگذار می‌شود.

 

درباره دیگر فعالیت‌های شرکت لازم است یادآوری کنم با توجه به اولویت‌های تعیین شده و همچنین پتانسیل‌های موجود در اقصی‌نقاط کشور ازجمله وجود منابع قابل اتکای آب، مشاورین ذی‌صلاح طرح‌ها را مطالعه و طراحی می‌کنند. تا امروز تقریبا ۴۵۰ پروژه بارز شناسایی شده و مراحل مطالعاتی آن نیز انجام شده است که با تامین اعتبار مورد نیاز، تامین زیرساخت‌های مورد نظر آغاز و برای واگذاری ارائه خواهند شد.

 

ملاک تعیین مناطق مناسب تاسیس شهرک‌های گلخانه‌ای چیست؟

ملاک‌های تعیین مناطق منابع مهم آبی، اقلیم، نزدیکی به بازارهای مصرف و از همه مهم‌تر بحث دسترسی به انرژی مثل انرژی‌های تجدیدپذیر و نوین است.

 

اشتغالزایی در گلخانه‌ها نسبت به سطح فضای باز چه تفاوتی دارد؟

درباره اشتغالزایی لازم است درنظر داشته باشیم در هر هکتار کاشت سنتی تقریبا یک یا دو نفر مشغول به کار می‌شود. درحالی که براساس اصول علمی برای کشت گلخانه‌ای با توجه به حجم برداشت و گستردگی کار تقریبا تعداد افراد مورد نیاز برای هر هکتار ۶ تا ۱۰ نفر تعریف شده است. افزایش تعداد نیروی شاغل در گلخانه‌ها به دلیل افزایش میزان تولید با این شیوه، سورتینگ، بسته بندی و همچنین خدمات جانبی در این بخش است.

 

آیا براساس اهداف تعیین شده، فقط به دنبال احداث و توسعه گلخانه‌ها هستید؟

خیر تنها به دنبال گلخانه‌ها نیستیم. بلکه برای تکمیل زنجیره تولید برنامه‌ریزی نیز شده است تا شهرک‌ها در زمان فعالیت بتوانند بهینه فعالیت اقتصادی داشته باشند. به عنوان مثال هنگام اجرایی شدن یک طرح به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده است که واحدهای سورتینگ، باسکون، سردخانه بالای صفر و امکاناتی از این دست نیز در کنار شهرک‌ افتتاح شود.

 

مشوق شما برای حضور سرمایه‌گذاران در صنایع تکمیلی مورد نیاز شهرک‌ها چیست؟

برای تشویق سرمایه‌گذاران جهت حضور در این بخش از تولید نیز وزارت جهاد کشاورزی فضای مورد نیاز احداث این کارگاه‌ها و کارخانه‌ها را به عنوان تغییرکاربری زمین زراعی در نظر نگرفته و اجازه می‌دهد سرمایه‌گذاران تحت پوشش طرح شهرک‌های گلخانه‌ای فعالیت کنند.

 

یکی از مشکلات بخش کشاورزی ایران، نبود صنایع تکمیلی به میزان کافی و متناسب با ظرفیت تولید است در این زمینه چه راهکاری اندیشیده شده است؟

اگر منظور شما مجموعه‌های فرآوری و تبدیلی است؛ باید بگویم به طور کلی محصولات تولید شده در گلخانه‌ها درجه کیفی بالایی دارند که از لحاظ اقتصادی این محصولات با قیمتی که دارند برای ورود به بخش فرآوری اینچنینی قابلیت و مزیت ندارند، اما برای جلوگیری از ضایعات و همچین بروز مشکلاتی از این دست، طرح‌های دیگری برای بازاریابی و ارسال محصولات به بازارهای هدف درنظر گرفته شده است.

 

توجهی به توسعه بازارهای صادراتی داشته‌اید؟

یکی از این موارد بحث دسترسی به بازارهای صادراتی است. بنابراین در برخی از شهرک‌ها در نظر گرفته شده که اگر دسترسی به حمل و نقل مناسب و سریع امکان‌پذیر نبوده و طرح دارای توجیه اقتصادی باشد، حتی باند فرودگاه برای ارسال سریع محصول به بازارهای هدف احداث شود. بنابراین با توجه به فسادپذیری محصولات و ماندگاری محدود آنها شرایط را به‌گونه‌ای فراهم می‌کنیم که در حداقل زمان محصولات تولید شده به بازارها ارسال شود.

 

آیا امکان استفاده از منابع خارجی و تجارب کشورهای پیشرفته وجود دارد؟

با توجه به این که این شرکت جزو سازمان‌های توسعه‌ای قرار گرفته است. همکاری خارجی و امکان استفاده از تجارب کشورهای مطرح در زمینه کشت‌های نوین کاملا وجود دارد

 

. به عنوان مثال درباره همکاری‌های خارجی در شرایط فعلی دو یا سه پیشنهاد عمده داریم که شرایط و نوع مشارکت یا درخواست اطلاعات و همکاری مشخص شده و درحال مذاکره با دو بانک توسعه آسیایی و بانک توسعه اسلامی هستیم.

 

یکی از مهم‌ترین نیازهای توسعه گلخانه‌ها دستیابی به فناوری‌های نوین است و با توجه به این که این نوع کشت در ایران جدید است، احتمالا همکاری با کشورهای پیشرفته غیرقابل انکار است در این زمینه برای به دست آوردن فناوری‌های مورد نیاز چه برنامه‌ای دارید؟

درباره فناوری‌های نوین و تجهیزاتی که لازم داریم، برنامه‌ این گونه است که با استفاده از همکاری و مشارکت‌خارجی‌ها به این موارد دسترسی داشته باشیم و با واردکردن آنها به داخل ایران روند بومی سازی آنها را متناسب با نیازهایمان فراهم کنیم و در نهایت به صورت تمام بومی از آنها در جهت توسعه این نوع کشت استفاده کنیم.

 

در این زمینه با کشور هلند و چین که در این بخش پیشرفت‌های قابل قبولی داشته‌اند درحال مذاکره هستیم. به عنوان مثال استفاده از کشت بدون خاک در گلخانه، سیستم‌های بسته آبیاری، انرژی‌های نوین برای تامین گرما و سرما و... .

 

جامعه هدف شما برای حضور در گلخانه چه کسانی هستند؟

به طور کلی با توجه به این که این نوع کشت نوین است و هنوز برای گسترده شدن آن باید سرمایه‌گذاری و فرهنگسازی انجام شود مخاطبان را به سه گروه عمده تقسیم کرده‌ایم:

 

۱ ـ کشاورزان بزرگ مالک. در این بخش آن گروه از کشاورزان که دارای زمین‌های وسیع با منابع آبی مناسبی هستند را تشویق می‌کنیم. محصولات یاد شده را در گلخانه‌ها کشت کنند و به جای تولید محصولات مذکور به شیوه سنتی، در گلخانه پرورش دهند. البته باقیمانده زمین این افراد برای تولید محصولات استراتژیک دیگر متناسب با منابع موجود مثل دانه‌های روغنی و... استفاده می‌شود.

 

۲ ـ طرح خوشه‌ای. با توجه به این که سرانه زمین آبی برای کشاورزان در ایران تقریبا حدود دو هکتار است، سعی می‌کنیم خوشه‌های کشاورزی ایجاد کنیم این گونه که با تشویق مالکان کوچک برای تجمیع و همکاری به صورت خوشه‌ای، سعی در ایجاد عرصه‌های بزرگ داریم؛ در گوشه‌ای از این اراضی به احداث مجتمع گلخانه‌ای که حداقل آن پنج هکتار و کنار هم قرار گرفتن دو مجتمع به عنوان شهرک یعنی ده هکتار تعیین شده است، اقدام می‌کنیم.

 

با این شیوه منابع بهینه استفاده می‌شود. برنامه‌ریزی شده‌ است این گروه از کشاورزان که در کنار یکدیگر فعالیت دارند بتوانند برای بازاریابی، توسعه و دیگر فعالیت‌های مربوطه به صورت گروهی برنامه‌ریزی کرده و منابع خود را در جهت رسیدن به اهداف گروه استفاده کنند.

 

۳ ـ اما بخش دیگر، ساماندهی و پروژه‌های جدید است که در مناطق مستعد زیرساخت‌ها را فراهم کرده و آنها را برای جذب سرمایه‌گذاران ارائه می‌کنیم. به منظور تشویق حضور سرمایه‌گذاران نیز با توجه به این که سرمایه اولیه بالاست طرح‌های کشت گلخانه‌ای و پرورش ماهی در قفس در اولویت ارائه تسهیلات از سوی وزارتخانه قرار گرفته‌اند.

 

اشاره کردید به پرورش آبزیان، در این زمینه هم کمی توضیح دهید؟

در کل میزان سرانه مصرف ماهی و آبزیان در کشور بالا نیست، اما به دلیل شرایط مناسب ایران برای پرورش انواع آبزیان می‌توانیم در این زمینه سرمایه‌گذاری بالا و ایجاد بازارهای مناسبی داشته باشیم. اکنون ده شهرک با همکاری موسسه جهاد نصر برای پرورش ماهی در قفس در شمال و جنوب کشور ایجاد شده است. هرچند پتانسیل‌های بیشتری در این بخش وجود دارد که باید نسبت به آن برنامه‌ریزی شود.

 

شما فکر می‌کنید توسعه گلخانه‌ها و فعالیت گسترده آنها در بخش کشاورزی چه ارتباطی با مفاهیم اقتصاد مقاومتی و تاکید مقام معظم رهبری دارد؟

با توجه به این که اقتصاد مقاومتی در واقع بحث درون‌زا بودن است، دور از واقعیت نیست اگر بگوییم بخش کشاورزی یکی از مصادیق اقتصاد مقاومتی است. در این زمینه نباید فراموش کنیم در تحریم‌های خصمانه غرب علیه ایران بخش کشاورزی کمترین تنش را تجربه کرد و به اقتصاد کشورمان کمک‌های مناسبی انجام داد. از این رو کشاورزی سمبل اقتصاد مقاومتی است.

 

فکر نمی‌کنید افزایش تولید گلخانه‌ها با توجه به نیاز مصرف داخلی و بازارهای صادراتی می‌تواند مشکل ساز باشد و در برخی موارد احتمال ضایعات بالا می‌رود؟

افزایش تولید مشکلی ایجاد نمی‌کند. به این دلیل که تصمیم گرفتیم تولید ۴۰۰ هکتار از اراضی سنتی را در ۴۰ هزار هکتار فضای کنترل شده یعنی گلخانه، ادامه دهیم. به این ترتیب ۳۶۰ هزار هکتار آزاد شده است. بنابراین مشکل ایجاد نمی‌شود. البته قبلا نیز اشاره شد که برای بازارهای مختلف تدابیری درنظر گرفته شده است.

 

برنامه‌های سال آینده این شرکت چیست؟

سال آینده براساس برنامه ششم توسعه اقتصادی پیش‌بینی شده است ۱۶۷۰۰ هکتار کشت گلخانه‌ای داشته باشیم که تصمیم براین است ۴۰ درصد آن از طریق شرکت شهرک‌های گلخانه‌ای صورت پذیرد.

 

به عنوان آخرین سوال نظر شما با توجه به سمت‌ قبلی در وزارت جهاد کشاورزی و مسئولیت فعلی درباره موضوع خرید تضمینی محصولات کشاورزی چیست؟

من اعتقاد دارم خرید تضمینی آخرین چاره است. در قانونی که اوایل دهه ۶۰ شمسی تصویب شده است، آمده خرید تضمینی در واقع کمترین هزینه برای جلوگیری از زیان کشاورزان بدون سود است. هنگامی که تولیدکنندگان خریداری برای محصولاتشان ندارند، بهترین راهکار به عقیده من بحث خرید توافقی است که می‌تواند منافع تولیدکنندگان را نیز ایجاد کند.

 

به همین دلیل باید به این سمت حرکت کنیم، اما یک راهکار دیگر که کمی سخت‌تر است، بحث بیمه تولید است تا کشاورزان با استفاده از امتیاز این شیوه که در دنیا متداول است بتوانند بدون نگرانی تولید داشته باشند.

 

 

jamejamonline.ir
  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش