شکرالله حاجیوند در گفتوگو با فارس اظهار داشت: سرمازدگی بهاره بیش از ۱۱ میلیارد تومان به محصولات سردرختی در بخشهای مختلف کشور آسیب وارد کرد که از این مقدار محصولاتی همچون گردو، پسته، سیب و میوههای هستهدار آسیب بسیاری دیدند.
وی با بیان اینکه گیلاس و آلبالو در برخی از مناطق از جمله استان تهران، البرز، آذربایجان غربی و شرقی آسیب زیادی دید تصریح کرد: پیشبینی ما این بود که امسال ۱۳ میلیون تن محصولات سردسیری تولید شود اما به دلیل تنشهای اقلیمی از جمله سرمازدگی و گرمازدگی تولید ما کاهش یافت اما حداقل چیزی حدود ۱۰ میلیون تن از این محصولات تولید شده است چرا که در کنار آسیبها در برخی استانها شاهد افزایش تولید نسبت به سال گذشته بودهایم که تا حد زیادی نیاز بازار را تأمین میکند.
حاجیوند به این نکته اشاره کرد که تغییرات شدید قیمتی از جمله در محصولاتی مثل گردو چندان به سرمازدگی ربطی ندارد چرا که فاصله قیمتی مغز گردو در بازار ۴ تا ۵ برابر قیمت واقعی است و افزایش قیمت بیشتر ناشی از عوامل سوداگری و دست به دست چرخیدن محصول است.
وی گفت: ما از نظر سطح زیر کشت محصولی همچون گردو رتبه دوم دنیا بعد از چین را داریم که یک میلیون و ۱۹۰ هزار هکتار سطح زیر کشت ما است و سالانه ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تن از این محصول تولید میکنیم یعنی بعد از چین و آمریکا رتبه سوم تولید گردو در دنیا را داریم.
وی با بیان اینکه تولید گردو از ۲۲۰ هزار تن در سال ۹۴ به ۲۶۲ هزار تن در سال ۹۶ رسیده است، خاطرنشان کرد: این در حالی است که چیزی حدود ۳ هزار تن از این محصول سالانه صادر میشود و در سال ۹۷ با سرمایی که اواخر فروردین ماه آمد بخش زیادی از گردو در استانهای گردوخیز از جمله آذربایجان غربی و شرقی آسیب بسیاری دید و مشکل اینجاست که وقتی یک سال درختان گردو دچار سرمازدگی میشوند تا دو سال متوالی تولید گردو با افت شدیدی مواجه میشود.
حاجیوند سرشاخهکاری درختان گردو و تغییر رقم را یکی از کارهایی عنوان کرد که وزارت جهاد کشاورزی با دعوت از کارشناسان خبره از کشورهای مختلف و برگزاری دورههای آموزشی به صورت ملی وارد آن شده است؛ به طوری که تیمهای پیوند زدن و سرشاخهکاری برای درختان گردو از سال ۹۶ در استانهای همدان، فارس، خراسان، کردستان و آذربایجان شرقی متمرکز شده تا بتوانند کیفیت محصول گردو را حفظ کنند.
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه با توجه به تنشهای آب و هوایی کاشت چه نوع از رقم گردو را در دستور کار دارید تا به محیط مقاوم باشد، گفت: در بررسیهایی که در کمیته فنی تخصصی انجام شد رقم چَندلِر که دیربرگده است و اکنون در کشورهایی همچون ترکیه از آن استفاده میشود را انتخاب کردیم چرا که هم مغز گردوی شفافی دارد و هم به دلیل دیر برگدهی با سرمازدگیهای فصل بهار دچار مشکل نمیشود.
وی اضافه کرد: البته ارقام گردوزای دیگری مانند فرانکت، پدرو را در کنار این رقم به صورت درصدی و متناوب بین باغات پیوند میزنیم مضاف بر آنکه همچنان رقم سنتی باغات خود را هم حفظ میکنیم.
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی همچنین عملکرد و میزان بهرهوری در باغات گردو را بسیار مهم برشمرد و افزود: بیش از یک تا دو تن عملکرد باغات گردوی ما است در حالی که در رقم چَندلِر میزان عملکرد به بیش از ۵ تن در هکتار میرسد که قیمت تمام شده را هم پایین آورده و درآمد باغدار افزایش مییابد.
به دلیل آنچه که سرمازدگی و کم شدن محصول گردو عنوان میشود هم اکنون قیمت هر کیلوگرم مغز گردو در بازار بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان رسیده است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته قیمت این محصول در هر کیلوگرم ۴۰ هزار تومان بود، گردو به عنوان یکی از مواد غذایی مهم در سفره ایرانیان جای دارد که در تهیه غذا و یا وعده صبحانه و تهیه انواع شیرینی مورد استفاده قرار میگیرد.
- 13
- 4