پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۳۸ - ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۶۰۱۰۴۲
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

۲ اشتباه دولت باعث افزایش ۱۰ برابری قیمت کود شیمیایی شد/ تخم مرغ هم ۴۸ درصد گران شد

افزایش قیمت کود و تخم مرغ,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت
در آستانه فصل کشت قیمت کود شیمیایی تا ۱۰ برابر افزایش یافته که تهدیدی برای امنیت غذایی کشور است.

دو اشتباه دولت یعنی اختصاص ارز نیمایی و حذف یارانه باعث افزایش قیمت کود شیمیایی و کاهش دسترسی کشاورزان به این نهاده موثر در تولید شد. در واقع، کشاورزان امسال با دستان خالی به جنگ با مشکلات تولید می روند.

دولت به تازگی تصویب کرده قیمت کود شیمیایی افزایش یابد این افزایش قیمت به حدی است که کارشناسان می گویند نسبت به سال گذشته ۴ تا ۱۰ برابر شده است و تا این حد گرانی تهدیدی بر امنیت غذایی کشور است چرا که کود شیمیایی نقش بسیار موثری در تولید محصولات کشاورزی دارد.

در این میان  کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی با جعفر سرقینی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت نشست مشترکی را برای تامین کود فسفاته برگزار کردند که نشان می دهد مشکل اصلی تنها افزایش قیمت کود کشاورزی نیست بلکه باید نگران تامین کود کشاورزان حتی با این قیمت های نجومی هم باید باشیم.

در بخش کشاورزی طیف وسیعی از کودهای کشاورزی استفاده می شود که کودهای ازته سوپر فسفات تریپل، دی آمونیوم فسفات، کلرول پتاسیم، سولفات پتاسیم از آن  جمله است کشور در کودهای ازته خودکفا است اما در تامین کودهای فسفاته و پتاسه وابسته به واردات است.

*۷۵ درصد کود فسفاته و پتاسه وارداتی است

محمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم به خبرنگار فارس گفت:« از ۶۰۰ هزار تن کود مورد نیاز فسفات و پتاسیم تنها ۱۵۰ هزار تن در داخل کشور تولید می‌شود.» بنابراین با این حساب سر انگشتی متوجه می شویم که حداقل نیاز به واردات ۴۵۰ هزار تن کودهای پتاسه و فسفاته در کشور وجود دارد که با توجه به شرایط سخت اختصاص ارز از سوی بانک مرکزی و نیز شرایط  تحریم که واردات را سخت کرده است نگرانی از تامین این گونه کودها بیشتر شده است.

کود شیمیایی از مهمترین نهاده های بخش زراعی و باغی کشور است که اگر به درستی استفاده شود به ازای استفاده یک واحد تا ۱۰ برابر در افزایش محصول نقش دارد در حالی که کمتر از دو هفته دیگر سال زراعی جدید در کشور آغاز می شود اما قیمت کود شیمیای ۱۰ برابر افزایش یافته و تامین آن هم جای شک و تردید است.

*۲ تصمیم اشتباه دولت که منجر به افزایش قیمت کود شیمیایی شد

کارشناسان معتقدند درچنین شرایطی دولت درباره کودهای شیمیایی دو تصمیم اشتباه  گرفته است و منجر به افزایش ۱۰ برابری قیمت کود شیمیایی و نیز کمبود آن در بازار شده است.

محمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم می گوید: «دولت اولا با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کودهای شیمیایی و تبدیل آن به ارز نیمایی باعث قیمت های نجومی کود شیمیایی شد. از سوی دیگر یارانه کودهای شمیایی که در سالهای گذشته بر اساس تبصره ۱۴ قانون برنامه و بودجه پرداخت می شد را قطع کرد».

در بخش کشاورزی یک سری نهاده ها وجوددارند که در حقیقت واسطه تولید محصول اصلی محسوب می شوند خوراک دام باید باشد تا مرغ و تخم مرغ تولید شود و کود شیمایی و سموم کشاورزی باید باشند تا محصولات زراعی و باغی به عمل بیایند.

کارشناسان معتقدند که در تولیدات کشاورزی باید ارز ۴۲۰۰ تومانی به نهاده های واسط داده شود اما ارز دولتی محصول نهایی باید حذف شود.

عباس کشاورز سرپرست سابق وزارت جهاد کشاورزی هم به این نظر معتقد بود و گفت:«در صورتی که ارز نهاده ها حذف شود قیمت بازار کشاورزی را به شدت افزایش می دهد به طوری که اگر ارز خوراک دام و طیور حذف شود قیمت مرغ احتمالا تا کیلویی ۳۰ هزار تومان هم می رسد  بنابراین دولت باید به جای حذف ارز نهاده ها ارز دولتی محصول نهایی را حذف کند که در مورد کود شیمایی این اصل صادق است.»

*در نشست دیروز مقامات ارشد وزارت جهاد کشاورزی و صمت چه گذشت؟

جعفر سرقینی سرپرست و زارت صمت در نشستی که روز گذشته با وزیر جهاد کشاورزی داشت، گفته است: شرکت ملی صنایع مس ایران پروژه های بسیار بزرگی را در دست اجرا دارد که تامین کود فسفاته مورد نیاز بخش کشاورزی را نیز می‌تواند با توجه به فسفات وارداتی و ذخایر فسفات کشور انجام دهد.

وی همچنین گفته است تامین کود سوپر فسفات ساده(ssp) در قالب یک پکیج می تواند با تامین مواد اولیه لازم(خاک مورد نیاز) در دستور کار تولید قرار بگیرد.

پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی هم نوشت در نشست مشترک وزیر جهاد کشاورزی و سرپرست وزارت صمت دغدغه کشاورزان در تامین کودهای فسفاته و پتاسه و سایر کودهای کشاورزی مطرح و مقرر شد در قالب همکاری مشترک دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت، انواع کودهای کشاورزی مورد نیاز کشاورزان تامین شود.

در خروجی خبر پایگاه اطلاع رسانی وزارت  جهاد کشاورزی آمده است در این همکاری، تامین کودهای فسفاته در اولویت برنامه های عملیاتی قرار گرفت و امکان تولید داخلی این نهاده تا پایان امسال بررسی شد در این نشست، وزارت جهاد کشاورزی، تضمین خرید کودهای فسفاته تولید داخل را متعهد شد.

برگزاری چنین نشستهایی اگر منجر به نتیجه شود خوب است امابایددر زمان خودش و طبق برنامه باشد تا تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشور به خطر نیفتد.کشاورزان در حال حاضر هم برای تامین کود شیمیایی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و چند روز دیگر هم که فصل کشت آنها شروع می شود وجود این نهاده بسیار ضروری است و نبودن آنها کاهش تولید را به همراه خواهد داشت.

*کشاورز پول ندارد کود گران بخرد

نورالدین موسی زاده کشاورز اردبیلی به خبرنگار فارس گفت: هر کیسه کود ۵۰ کیلوگرمی را به قیمت ۱۲۰ تا ۱۸۰ هزار تومان از بازار سیاه خریداری می کنیم و کودی که دولت به عنوان سهمیه به کشاورزان می دهد یک دهم نیاز کشاورزان هم نیست.

وی گفت: گران بودن کود شیمیایی باعث شده که بسیار کمتر از نیاز محصول کود بدهیم و خیلی از  کشاورزان هم به دلیل این گرانی اصلا کود به محصول خود نمی دهند.

*وزارت جهاد هم دل خوشی از افزایش قیمت کود ندارد

دولت قیمت های جدید کود شیمیایی را مصوب کرده و تاکنون توضیح نداده است که دلیل این  افزایش چه بوده است.وزارت جهاد کشاورزی هم از این افزایش قیمت ها دل خوشی ندارد.

کامبیز بازرگان رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در برنامه تلویزیونی شبکه آموزش که شب گذشته پخش شد از این مصوبه دولت به طور تلویحی انتقاد کرد و گفت: ما در حقیقت در این افزایش قیمت ها نقشی ندا ریم و مصوبات دولت را اجرا می کنیم.

ایران در تولید کالاهای اساسی مانند دانه های روغنی بیش از ۹۰ درصد و در تولید خوراک دام و طیور بیش از ۷۰ درصد وابسته است سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن گوشت، یک میلیون تن شکرو ۱۰۰ هزار تن چای وارد کشور می شود و عدم تامین نهاده تولید این گونه محصولات اساسی را کمتر خواهد کرد این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها به تولید محصولات استراتژیک و اساسی در داخل کشور تاکید کرده است.

در این میان، برخی هم معتقدند که افزایش ۱۰ برابری قیمت کودهای شیمیایی، تولید محصولات کشاورزی را در سال آینده با خطر جدی مواجه خواهد کرد و در حقیقت، این اقدام، دولت بعدی را با مشکلات جدی مواجه می سازد. عوارض این افزایش قیمت‌ها احتمالا خود را امسال نشان نخواهد داد، اما سال آینده دولت سیزدهم را با خطر جدی مواجه خواهد کرد. 

در  روزهای گذشته انتقاد از این اقدام دولت در افزایش ۱۰ برابری قیمت کود شیمیایی و تبعاتی که می تواند داشته باشد در حد گسترده ای ادامه داشت به طوری که مسعود اسدی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس و در واکنش به افزایش قیمت کود شیمیایی گفت: میزان افزایش قیمت کود شیمیایی کشاورزان به حدی غیرقابل باور و ناپذیرفتنی است که فقط یک معنی را به ذهن هر فعال بخش کشاورزی و یا تحلیلگر سیاسی اقتصادی متبادر می کند و آن این است که تیم اقتصادی حاکم بر دولت در راستای سیاست های نئولیبرالی خود قصد دارند بخش کشاورزی کشور را به مسیری ببرند که کشاورزان داوطلبانه از مزارع بگریزند.

وی که عضو شورای مرکزی نظام صنفی کشاورزی ایران است، افزود: بنده وظیفه دارم بعنوان یک نماینده جامعه کشاورزان و بعنوان یک سرباز نظاک مقدس جمهوری اسلامی ایران به دلسوزان نظام در مورد خطرات جدی این گونه تصمیمات تیم اقتصادی دولت برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران هشدار دهم.

*کشاورزی مدرن بستر مناسب میخواهد

کشاورزی دوره سنتی راگذرانده و دوران مدرن خود را سپری میکند بنابراین نمی توان انتظار داشت که کشاورزان تنها با داس و بیل بتوانند ا منیت غذایی کشور را تامین کنند،  کشاورزی امروز نیاز به فراهم کردن بسترهای لازم دارد تا بتوانند به ویژه در شرایط تحریم که واردات بسیار سخت شده است نیاز کشور را در داخل تامین کنند.

دولت بایدحمایتهای خود را از کشاورزان دریغ نکند به ویژه زمانی که میداند اینها هستند که برای کشور آبروداری می کنند و رشد تولید ناخالص داخلی کشور به لطف همین کشاورزان مثبت می شود.

در پایان خاطرنشان می گردد امروزه امنیت غذایی با توجه به تاثیری که در سیاستهای خارجه کشورها دارد فراتر از تامین غذاست کشورها از طریق غذا بر دیگر کشورها فشار می آورند و سیاست ها خود را تحمیل می کنند بنابراین امنیت غذایی امروزه تامین کننده امنیت ملی کشورهاست. 

-----------------------------------

افزایش ۴۸ درصدی قیمت تخم مرغ/ صادرات از ۲۸ میلیون دلار گذشت

در حالی قیمت تخم مرغ حدود ۴۸ درصد نسبت به پارسال افزایش داشته و از دلایل آن صادرات عنوان می‌شود که طبق گزارش گمرک طی پنج ماهه اول امسال بیش از ۲۸ میلیون دلار صادرات تخم مرغ و انواع تخم خوراکی انجام شده است.

افزایش قیمت کود و تخم مرغ,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت

به گزارش ایسنا، طی مدت اخیر بازار تخم مرغ با افزایش قیمت مواجه شد و هر شانه تا ۲۵ هزار تومان هم فروش رفت. دلایل مختلفی برای این افزایش قیمت مطرح بود که فعالان بازار از جمله آن‌ را صادرات و افزایش مصرف تخم مرغ اعلام کردند.

اما بررسی آمار مرکز آمار از وضعیت تورم تخم مرغ نشان می‌دهد که در مردادماه سال جاری هر کیلوگرم از این محصول به طور متوسط ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان فروش رفته که در مقایسه با مرداد سال گذشته که هر کیلو گرم ۹۲۰۰ تومان ۴۸ درصد افزایش قیمت دارد.

قیمت هر کیلو تخم مرغ نسبت به تیرماه کاهش دارد و  به طور متوسط ۱۵ هزار و ۴۰۰ تومان فروش رفته که در مرداد ماه ۱۱ درصد کاهش پیدا کرده است.

اما با توجه به اشاره‌ای که به وضعیت صادرات تخم مرغ از سوی فعالان بازار و اثرگذاری آن بر قیمت تخم مرغ شده است، پیگیری وضعیت صادرات این محصول از گمرک ایران با توضیحاتی از سوی سیدروح‌الله لطیفی - سخنگوی گمرک - به ایسنا همراه بود.

بر این اساس اعلام شد که در پنج ماهه اول امسال ۲۸ میلیون و ۸۳۵ هزار و ۲۲۰ دلار تخم مرغ و انواع تخم خوراکی صادرات شده که وزنی حدود ۴۸ هزار و ۱۱۹ تن داشته است.

این در حالی است که تا پایان تیرماه ۲۳ میلیون و ۵۱۴ هزار و ۵۸۱ دلار انواع تخم خوراکی صادر شده بود که نشان دهنده افزایش حدود پنج میلیون دلاری در ماه گذشته است.

صادرات انجام شده به کشورهای مختلف این گونه بوده است که ۲۱ میلیون و ۸۸۱ هزار دلار به عراق، پنج میلیون و ۵۷۹ هزار دلار به افغانستان، ۷۲۰ هزار دلار به عمان، ۵۹۰ هزار دلار به قطر، ۱۷ هزار دلار به پاکستان، ۱۳ هزار دلار به امارات، ۳۴ هزار و ۶۶۰ دلار به بحرین صادر شده است.

به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی، صادرات تخم مرغ با وجود عوارض هنوز برای صادرکنندگان صرفه اقتصادی دارد؛ هر چند که ما بیشتر از مصرف داخلی، تخم مرغ تولید می کنیم و ناچاریم صادرات داشته باشیم.

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش