ناصر نبی پور در گفتگو با مهر با اشاره به قیمت گذاری دستوری دولت که بی توجه به هزینههای تولید بوده و منجر به زیان تولیدکنندگان شده است، گفت: قیمت مصوب ۱۲ هزار تومان برای هر کیلوگرم تخم مرغ مورد تأیید ما نبود اما حدود دو ماه قبل قرار شد که دولت ۱۰۰ درصد ذرت و ۷۰ درصد کنجاله سویای مورد نیاز تولیدکنندگان را تأمین کند تا این قیمت برای تولیدکننده به صرفه باشد؛ متأسفانه با گذشت حدود دو ماه، دولت هنوز به وعده خود عمل نکرده است.
دو ماه قبل قرار شد که دولت ۱۰۰ درصد ذرت و ۷۰ درصد کنجاله سویای مورد نیاز تولیدکنندگان را تأمین کند تا قیمت ۱۲ هزارتومان مصوب، برای تولیدکننده به صرفه باشد؛ متأسفانه با گذشت حدود دو ماه، دولت هنوز به وعده خود عمل نکرده است
وی قیمت هر کیلوگرم کنجاله سویا را در حال حاضر ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان اعلام و اضافه کرد: قیمت هر کیلوگرم ذرت بیش از ۴۴۰۰ تا ۴,۵۰۰ تومان است.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه مشکل اصلی دولت کمبود نهاده است، گفت: حتی وقتی تولیدکنندگان تعیین سهمیه میشوند، شرکتهای توزیع کننده اعلام میکنند که نهاده نداریم ضمن اینکه بین ۱۰ تا ۵۰ روز طول میکشد تا این شرکتها از بنادر بارگیری کنند و بیاورند.
نبی پور با بیان اینکه بانک مرکزی مرتب اعلام میکند که تخصیص ارز نهادههای دامی انجام شده است، افزود: متأسفانه ارزهای تخصیص داده شده قابلیت انتقال ندارند و این مساله واردکنندگان را دچار چالش کرده است.
وی با اشاره به اینکه شرایط تولید برای مرغداران بسیار دشوار شده است، تصریح کرد: قرار بود مرغداران در اعتراض به شرایط موجود طی روزهای آتی تجمعاتی داشته باشند که به دلیل کرونا رایزنیهایی انجام شد که این کار انجام نشود و بنا شد که جلسهای با حضور مسئولان وزارت خانههای جهاد کشاورزی و صمت و همچنین نمایندگان مرغداران برگزار و به وضعیت آنها رسیدگی شود.
برخی مرغداران ناچار شده اند آپارتمان و خانه خود را بفروشند تا بتوانند خوراک مورد نیاز برای جوجه ریزی های انجام شده را تأمین کنند و سرمایه شأن به باد نرود
نبی پور با بیان اینکه مرغداران از شرایط فعلی بسیار خسته شده اند و به اصطلاح کارد به استخوانشان رسیده است، افزود: هزینههای بالای تولید در کنار فشار دولت برای عرضه تخم مرغ به قیمت کیلویی ۱۲ هزار تومان فشار زیادی به تولیدکنندگان وارد آورده است.
وی با اشاره به اینکه ستاد تنظیم بازار حتی شرط صادرات را عدم تغییر قیمت تخم مرغ در بازار داخل اعلام کرده است، گفت: این حرف بسیار غیرمنطقی است چرا که همین الان هم مرغدار در هر کیلوگرم از تولید خود حدود ۳ تا ۴ هزار تومان زیان میکند.
این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: تولیدکنندگان با بحران مواجه شده اند و اگر این روند ادامه یابد، مرغدار نمیتواند خوراک مورد نیاز طیور خود را تأمین کند و در ماههای آینده خطر کاهش تولید کاملاً جدی است. ضمن اینکه همین الان هم برخی از مرغداران ناچار به فروش آپارتمان و خانههای خود شده اند تا بتوانند خوراک مورد نیاز برای جوجه ریزی های انجام شده را تأمین کنند و سرمایه شأن به باد نرود.
فاجعههای صادراتی/ ماجرای فاسدشدن ۱۰۰۰تن گوجه در مرز عراق درحال تکرار برای ۱۱۰۰کامیون سیبزمینی است؟
خراسان نوشت: شاید باورتان نشود اما تنها سه روز پس از صحبت های عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران درخصوص توافق ایران و عراق برای آزاد شدن صادرات سیب زمینی کشورمان، کامیون های حامل بار سیب زمینی به سمت مرز عراق روانه شدند و آن قدر تعداد کامیون ها زیاد بود که یک روز مانده به صادرات اعلام شد از فرستادن کامیون های با بار سیب زمینی به مرز خودداری کنید تا بلایی که سر گوجه فرنگی ها آمد، سر سیب زمینی ها نیاید.
به گفته عضو اتاق مشترک ایران و عراق تا روز گذشته بیش از ۱۱۰۰ کامیون سیب زمینی وارد مرز پرویزخان شدنددر حالی که ظرفیت پذیرش طرف عراقی روزانه فقط ۷۰ کامیون است. در این گزارش کوتاه به این ضعف مدیریت صادراتی پرداخته ایم که در کشورمان بارها شاهدش بوده ایم.
ماجرای گوجه های فاسد
تا چندی قبل صادرات گوجه فرنگی به عراق ممنوع بود اما از اواخر مهر صادرات آن آزاد شد و سیل کامیونهای صادراتی گوجه به سمت مرزهای عراق به راه افتاد، بهگونهای که در استان کرمانشاه انبوهی از کامیونهای حامل گوجه فرنگی به سمت مرز پرویزخان به عنوان مرز اصلی صادرات محصولات کشاورزی به عراق،حرکت کردند.ورود این مقدار گوجه فرنگی به مرزهای عراق، عرضه را بسیار بیشتر از تقاضا کرد و از آن جا که نیاز بازار عراق مشخص و محدود است، بقیه گوجه فرنگیها از مرزبرگشت خورد. با توجه به این که هوا هنوز چندان خنک نشده بود و گوجه نیز یک محصول کشاورزی زودفساد است، بخش زیادی از این گوجهها با زیان فراوان از دست رفت، در حالی که در همان روزها که البته هنوز هم ادامه دارد قیمت گوجه فرنگی به دلیل کمبود در بازار داخل کشور بسیار بالا رفت و حتی تا کیلویی ۱۵ هزار تومان هم رسید، در صورتی که با مدیریت می توانستیم در کنار صادرات، بازار داخلی را هم از دست ندهیم و هزار تن گوجه را هم به نابودی نکشانیم.
موضوع تکراری
پیش از این هم شاهد تعداد زیادی از کامیون های حامل سیب درختی در مرز های شمال غربی کشور بودیم که به دلیل فاسد شدن کنار جاده ها رها می شدند،اتفاقی که برای پیاز هم در سال های مختلف تکرار شده.جالب آن که این تجربه برای تمام این محصولات در سال های مختلف در حال تکرار شدن است و انگار کسی حاضر به برنامه ریزی برای حل این معضل نیست ومتاسفانه بیش از همه کشاورزان دچار ضرر و زیان می شوند.
دلیل سوء مدیریت و بی برنامگی در صادرات
جدای از بحث نوسان ارزی که صادرات را توجیه پذیر و سود آور می کند یکی از مهم ترین دلایل این اتفاق ارزان بودن محصول در بازار داخل به علت نبود آمایش سرزمینی است که در برخی سال ها یک محصول بیشتر از تقاضا در کشور وجود دارد و در برخی سال ها کمتر. با این حال اکنون در موضوع صادرات سیب زمینی به گفته یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و عراق حق العمل کاران هم مقصرند، آن ها برای سود بیشتر خود، کشاورزان را تشویق می کنند تا محمولههای صادراتی خود را هر چه زودتر به مرز ارسال کنند. البته در این میان نباید از سوء مدیریتی که در زمینه صادرات وجود دارد غافل شد. متاسفانه هنوز در بسیاری از موارد صادرات در کشور به صورت سنتی و به شکل مقطعی و محدود توسط برخی تجار انجام میشود، درحالیکه بازارهای بزرگ مثل روسیه و اروپا دیگر به تجارت کوچک و محدود مواد غذایی روی خوشنشان نمیدهند. آنها خواستار تجارت پایدار و قراردادهای طولانیمدت هستند.
- 16
- 3