پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۵۶ - ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۱۰۲۸۷۹
بانک و بیمه

نگاهی به حواشی اظهارات سیف

چرا سود بالا عامل ورشکستگی بانک‌هاست؟

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه,بانکها
اخیرا رئیس کل بانک مرکزی در اظهاراتی به رابطه سود بالا و ورشکستگی بانک‌هایی که از حد معمول و قانونی تعیین شده پرداخت‌هایی را انجام می‌دهند اشاره داشته است که خود با حواشی همراه بود.

به گزارش ایسنا، در حالی با توافق تیرماه سال گذشته بانک‌ها نرخ سود سپرده تا ۱۵ درصد و تسهیلات به ۱۸ درصد کاهش یافت و در دستور کار شبکه بانکی قرار گرفت که در ادامه انحراف‌هایی از نرخ‌ها مشهود بود. حتی این پرونده بانک‌های متخلف به کمیته انضباطی ارجاع و حدود ۱۰ بانک اخطار دریافت کردند.

 

این در حالی است که به تازگی ولی‌اله سیف-رئیس کل بانک مرکزی- عنوان کرده که یکی از دلایل پرداخت سودهای بالا توسط بانک‌ها زمان خریدن برای جلوگیری از ورشکستگی آنها می‌تواند باشد. اظهاراتی که البته با واکنش‌هایی از سوی برخی کارشناسان و تحلیلگران مواجه شده و حتی نظارت بانک مرکزی را مورد توجه قراره و تاکید شد که در این میان وقتی بانک مرکزی از ورشکستگی بانکها سخن می گوید خود چه نقشی ایفا می‌کند. در مواردی عنوان شد که اعلام ورشکستگی از سوی رئیس کل بانک مرکزی در مورد بانک‌هایی که سود بالا می‌پردازند، می‌تواند احساس خطری برای سپرده‌گذاران بوده و حتی برای دریافت سپرده‌های خود به بانک‌هایی که سودهای بالاتری می‌پردازند و در آن سپرده‌گذاری کرده‌اند، مراجعه کنند.

 

اما اینکه چرا سیف به صراحت از ورشکستگی و زمان خریدن برای آن سخن می‌گوید و تا چه اندازه واقعیت بانک‌ها با این موضوع منطبق است، موضوعی است که جمشیدی، دبیر کانون بانک‌های خصوصی آن را در گفت‌وگو با ایسنا تشریح کرد.

 

در اظهارات این مدیر ارشد بانکی این گونه بیان می‌شود که آنچه که رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرده هشداری به آن دسته از بانک‌هایی است که از نرخ‌های مصوب منحرف شده‌اند و نباید بیش از این در این مسیر قدم بردارند چرا که از سویی موجب بهم ریختگی در نظم نظام بانکی و تحریک بانک‌هایی خواهد شد که بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار و توافق مدیران بانکی در رابطه با سود حرکت می‌کنند و از سویی دیگر می‌تواند در واقعیت آنها را به سمت ورشکستگی سوق دهد.

 

بر اساس توضیحات جمشیدی، وقتی سود بانکی از حد مصوب و قانونی بالاتر پرداخت می‌شود، این اضافه پرداخت به سپرده‌گذاران از جمله هزینه‌های غیرقابل قبول سیستم مالیاتی به شمار می‌رود چرا که مالیات بر درآمد تعریف شده و بعد از کسر هزینه‌های مشخص و تعیین سود از آن مالیات کسر می‌شود. بنابراین وقتی که برخی بانک‌ها سود بالاتر از ۱۵ درصد پرداخت می‌کنند در مجموع با توجه به بالا رفتن هزینه‌های آنها سود نهایی کمتر شده و مالیات پایین‌تری نیز به آنها تعلق می‌گیرد. این در حالی است که سیستم مالیاتی این موضوع را نپذیرفته و میزان هزینه‌های آنها را بر اساس سود مصوب در نظر می‌گیرد و باید برای مازاد آن هم مالیات پرداخت شود.

 

در این شرایط بایدهزینه‌های مازاد از سهم سهامداران کسر شده و به تدریج عاملی برای محدود شدن سود خواهد بود. این شرایط موجب ایجاد زیان به بانک‌ها و به مرور زمان افزایش زیان انباشته آنها خواهد شد که عاملی برای ورشکستگی  به شمار می‌رود. پس در این حالت هشدار نسبت به پرداخت سودهای بالا می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که از سویی با اینکه می‌تواند موجب دریافت منابع بیشتر شود، اما خود عامل افزایش هزینه بانک‌ها نیز خواهد بود و لازم است تا مراقبت لازم در این باره انجام شود.

 

با این حال جمشیدی در رابطه با نقش بانک مرکزی بر قوی تر شدن نظارت تاکید داشته و عنوان می کند که با این وجود در حال حاضر هم نظارت بر بانکها به طور جدی در حال انجام است. اما با توجه به گستردگی نظام بانکی به روز شدن سیستم نظارتی و افزایش قدرت آن الزامی خواهد بود.

 

اما آن طور که دبیر کانون بانک‌های خصوصی عنوان می‌کند بانک‌ها هم برای پرداخت سودهای بالای سپرده چندان بی‌تقصیر نیستند، چرا که از سویی منابع قابل توجهی از طریق شرکت‌های بزرگ خودروسازی با سودهای بالای ۲۰ درصد و همچنین موسسات غیرمجاز دریافت می‌شود که مانع ورود منابع به بانک‌ها خواهد بود و آنها را در انجام تعهدات دچار مشکل می‌کند. بنابراین این طبیعی است که وقتی با کمبود منابع مواجهند به سمت اضافه برداشت از بانک مرکزی پیش بروند و در سمتی دیگر برای تامین کوتاه‌مدت نقدینگی به سمت بازار بین بانکی و قرض از سایر بانک‌ها می‌روند که در برخی موارد بانک‌های پرریسک موجب افزایش سود بازار بین بانکی نیز خواهند شد.

 

همچنین موضوع دیگری که در این میان مطرح می‌شود روند کاهش نرخ سود بانکی در سال‌های گذشته است که عمدتا به صورت دستوری شکل گرفت. هرچند که سود موجود در شبکه بانکی با شرایط اقتصادی ایران منطبق نیست، اما در هر صورت کاهش سود باید بر اساس نیاز بازار تعیین شود نه اینکه در مورد کاهش آن تصمیم‌ اتخاذ شود.

 

این در حالی است که به گفته جمشیدی در حال حاضر ۱۵ درصدی که برای سود سپرده وجود دارد در عمل با هزینه‌های دیگر تا ۱۸ درصد برای بانک‌ها بهای تمام شده را به دنبال دارد که در سویی دیگر با توجه به نرخ ۱۸ درصدی سود تسهیلات که عامل اصلی درآمدزایی آنها به شمار می‌رود منطبق نبوده و در مجموع به زیان بانک‌ها تمام می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش