شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۱۳ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۴۳۷
بانک و بیمه

چرا پیگیری چک برگشتی با روش اجرای ثبت کمتر به نتیجه می رسد؟

چک برگشتی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

به گزارش فارس، برمبنای قانون صدور چک، یکی از راه ‏های پیش ‏بینی‎شده برای رسیدگی به چک‎های برگشتی، مراجعه به واحد اجرای احکام سازمان ثبت اسناد است. این روش به همراه پیگیری در دادگاه‎های حقوقی و کیفری، سه روشی هستند که قانون صدور چک برای رسیدگی به چک‏ های برگشتی پیش ‏بینی کرده است. در روش پیگیری ثبتی، طلبکار با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت صادرشده از طرف بانک به اداره‏ ی اجرای احکام مراجعه کرده و درخواست توقیف اموال غیرمنقول و حساب‏ های بانکی بدهکار را می ‏نماید.

 

اداره مزبور نیز از سازمان ثبت اسناد، بانک مرکزی و پلیس راهنمایی و رانندگی اموال غیرمنقول، وسایل نقلیه و حساب‎های بانکی بدهکار را استعلام کرده و درصورت وجود،آن‏ها را توقیف خواهد کرد. برمبنای مطالعات میدانی، درصورتی که مشکل خاصی در این روند بوجود نیاید، فرد طلبکار در مدت سه ماه می‏تواند طلب خود را از راه توقیف و حراج اموال فرد بدهکار، وصول کند.

 

این روند مختص کشور ما نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا توقیف و مصادره ‏ی اموال فرد بدهکار از شیوه‏ های معمول پیگیری دعاوی مالی از جمله چک است. با این حال کارایی این روش در کشور ما بالا نیست و بسیاری از طلبکاران تمایلی به انتخاب این روش ندارند. علت این امر چیست؟

 

 

یکی از موانع کارایی روش پیگیری ثبتی در کشور ما، عدم وجود شفافیت مالکیت است؛ بدین معنی که حاکمیت از همه ‏ی اموال مردم آگاه نبوده و قادر به شناسایی کامل آن‏ها نمی‏ باشد. از همین رو هیچ تضمینی نیست که با استعلامات سه ‏گانه ‏ی فوق، تمام اموال فرد بدهکار شناسایی گردد.

 

مالکیت‏ هایی در شکل اسناد عادی و سرقفلی، مهمترین ریشه‎ی این امر هستند؛ زیرا قابل شناسایی نبوده و توقیف آن‏ها توسط حکومت بی‏ معنی است. با توجه به این خلاء ، بسیاری از افراد در معرض چک برگشتی (کلاهبردار، افراد پرریسک و...) سعی می‏ کنند بخش قابل توجهی از اموال خود را بدین شکل نگهداری کرده تا از معرض توقیف اموال مصون بمانند. وجود مالکیت غیرشفاف در کشور، باعث شده کارایی روش ثبتی و توقیف اموال بدهکار کاهش یابد و قانون به اهداف از پیش تعیین شده نرسد.

 

از دیگر موانعی که کارایی روش ثبتی را در کشور ما کاهش داده، مسئله ‏ی مستثنیات دین است؛ بدین معنی که ضروریات زندگی هر فرد بدهکار قابل مصادره نخواهد بود. بر مبنای "ماده ۶۱ آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء" مواردی همچون مسکن و وسیله ‏ی نقلیه قابل حراج نیست. در نتیجه هر طلبکار عملا باید برای استیفای حقوق خود دو منزل یا وسیله‏ ی نقلیه از بدهکار شناسایی کند.

 

علاوه ‏بر این، ابهام قانون در این زمینه باعث شده که مبحث مستثنیات دین به ابزار سوء استفاده تبدیل شود. به عنوان مثال ممکن است فرد بدهکار منزلی به قیمت چندده برابر بدهی خود داشته باشد و از مابه ‏التفاوت قیمت منزل و بدهی نیز می‏تواند منزلی تهیه کند؛ اما قانون چنین امری را پیش‏ بینی نکرده و بسیاری از افراد با استفاده از همین خلاء ، بازپرداخت بدهی خود را به تعویق می ‏اندازند.

 

یکی دیگر از مواردی که تا چندسال پیش از موانع کارایی شیوه ‏ی پیگیری ثبتی بود؛ نحوه ‏ی شناسایی اموال بدهکار بود؛ زیرا تا چندسال پیش امکان استعلام اموال غیرمنقول از سازمان ثبت اسناد وجود نداشت. دلیل این امر کاغذی بودن بخش اعظم اسناد ثبت‏شده کشور و عدم قابلیت جست ‏وجو الکترونیکی بود. با این حال سازمان ثبت اسناد در چند سال اخیر از سامانه ‏ای رونمایی کرده که طبق ادعای سازمان ثبت، امکان جست ‏وجوی اموال غیرمنقول بر مبنای شماره ملی را فراهم می‏ کند.

 

البته پوشش جغرافیایی و زمانی این سامانه بصورت دقیق اعلام نشده و وجود تمام اسناد ثبت شده یک قرن اخیر در تمام حوزه ‏ی سرزمینی ایران در این سامانه، در هاله ‏ای از ابهام قرار دارد. بااین حال حرکت سازمان ثبت در جهت تبدیل اسناد کاغذی به داده ‏های الکترونیک اقدام قابل تقدیری است که یکی از مهمترین موانع پیگیری ثبتی را از میان برداشت.

 

در نتیجه ‏ی خلاهای فوق ‏الذکر، بسیاری از چک ‏هایی که به اجرای احکام سازمان ثبت می‏ روند، وصول نمی‏گردند و مراجعه ‏کنندگان نیز اطمینانی از استیفای حقوق خود نخواهند داشت. از همین رو فقط افرادی به اجرای احکام سازمان ثبت مراجعه می ‏کنند که مطمئن باشند از دو مانع فوق الذکر(عدم شفافیت مالکیت و مستثنیات دین) عبور می ‏کنند.

 

در نتیجه وجود زیرساخت‏ های اجرای قانون از وجود متن مصوب قانون مهم‏تر است؛ زیرا تحقق اهداف پیش‏ بینی‏ شده برای قانون منوط به وجود زیرساخت‏ هایی است که قانون در بستر آن اجرا گردد. وجود قوانینی که توقیف و حراج اموال افراد بدهکار را پیگیری کند؛ در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران وجود دارد؛ اما این قانون در کشور ما از کارایی لازم برخوردار نیست که این امر به فقدان زیرساخت ‏های اجرای قانون مربوط است.

 

وجود شفافیت در مالکیت و قاعده ‏مندی مسئله ‏ی مستثنیات دین از زیرساخت‏ هایی هستند که برای کارایی در اجرای قانون آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء لازم‏ند و بدون آن‎ها قانون تبدیل به نوشته‏ای برکاغذ خواهد شد و تاثیرگذاری لازم در جامعه را نخواهد داشت.

 

حمید رضا عظیمی نیا

 

 

  • 17
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش