پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۲۸ - ۰۷ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۱۶۴۴
بانک و بیمه

آیا طیب‌نیا رييس بانك مركزی می شود؟

علي طيب‌نيا,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

شنيده مي‌شود حسن روحاني، رييس دولت دوازدهم در حال مذاكره با علي طيب‌نيا، وزير اقتصاد دولت يازدهم براي جانشيني ولي‌الله سيف در بانك مركزي است. اين در حالي است كه روز گذشته رمضانعلي سبحاني‌فر، نماينده مجلس شوراي اسلامي از آغاز تغييرات تيم اقتصادي دولت خبر داده بود. بر اساس اين شنيده علي طيب‌نيا در وهله اول اين پيشنهاد رييس‌جمهور را رد كرده است اما رييس دولت همچنان بر اين تصميم پافشاري مي‌كند. در روزهايي كه وضعيت اقتصادي به ويژه بازار ارز ملتهب است، رييس‌جمهور تصميم دارد تا با ترميم تيم اقتصادي خود وضعيت را كنترل كند.

 

احتمالا نخستين گزينه ولي‌الله سيف، رييس بانك مركزي است كه بايد قطار دولت دوازدهم را ترك كند. عملكردي كه طيب‌نيا در وزارت اقتصاد دولت يازدهم داشت آنچنان موفق بود كه بسياري از منتقدين و حتي مخالفين دولت از غيبت او در دولت دوازدهم گله‌مند بودند. اما چرا طيب‌نيا گزينه مناسبي براي رياست بانك مركزي است؟

 

در سال ٩٢ كه حسن روحاني، طيب‌نيا را به عنوان وزير اقتصاد معرفي كرد، اقتصاد كشور در لبه پرتگاه قرار داشت. وضعيت نا‌بساماني كه از دولت قبلي به ارث رسيده بود و همگان معتقد بودند كه ماموريت طيب‌نيا براي نجات اقتصاد كشور ماموريتي غيرممكن است. در نخستين روزهاي فعاليت دولت يازدهم وزارت امور اقتصادي و دارايي اصلي‌ترين برنامه خود را بر مقابله با اين شرايط پيچيده گذاشت. پيچيده از اين نظر كه در شرايط ركود تورمي اگر سياست‌ها بر مبناي مهار تورم بود، ركود عميق‌تر مي‌شد و در صورتي كه دولت به مقابله با ركود مي‌پرداخت، نرخ تورم افزايش پيدا مي‌كرد.

 

اما اين مشكلات با يك برنامه منسجم از سوي وزارت اقتصاد هر دوي اين مشكلات به طور همزمان در دستوركار قرار گرفت كه نتيجه آن نرخ تورم كمتر از ١٥ درصد و رشد اقتصادي بالاي ٣ درصد بود. در واقع وزارت اقتصاد براي ازبين بردن ركود اقتصادي به سراغ تورم رفت تا از اين طريق نوسانات قيمتي را به حداقل برساند؛ نوساناتي كه براي مردم در دوران دولت دهم عادي شده بود تا جايي كه هر ساعت قيمت‌ها تغيير مي‌كرد. براساس برنامه‌هايي كه در دستور كار وزارت اقتصاد دولت يازدهم قرار گرفت، ضمن آنكه تورم سرسام آور مهار شد، با بهبود نرخ رشد اقتصادي ركود نيز از بين رفت. برپايه گزارش‌هاي رسمي مركز آمار ايران درحالي كه در مناطق شهري در خرداد ١٣٩٢ يعني برگزاري انتخابات يازدهمين دوره رياست‌جمهوري، نرخ تورم نقطه به نقطه ٢/٤١ درصد اعلام شده بود اين شاخص در سال ٩٤ به ٨/١٢ درصد كاهش يافت كه بيانگر بهبود ٤/٢٨ درصدي اين شاخص بود.

 

از ديگر برنامه‌هاي طيب‌نيا در وزارت اقتصاد، خروج اقتصاد از ركود بود بدين‌ترتيب در حالي كه نرخ رشد اقتصادي در سال ١٣٩١ به منفي ٨/٦ درصد سقوط كرده بود، با اجراي برنامه‌هاي دقيق اقتصادي اين رشد در سال ٩٣ به مثبت ٣ درصد صعود كرده كه گوياي بهبود ٨/٩ درصدي اقتصاد ايران در سال نخست مديريت طيب‌نيا است. از زمستان سال ٩٢ تاكنون نرخ رشد اقتصادي تمام فصل‌ها مثبت شده است كه نشان‌دهنده خروج اقتصاد ايران از ركود و پي‌ريزي دقيق طيب‌نيا است.

 

علي طيب‌نيا همواره يكي از منتقدين جدي اقتصاد دولتي و نفتي است. او در خرداد ٩٦ يكي از جدي‌ترين انتقادات خود را نسبت به اقتصاد دولتي مطرح كرد و گفت: «دو بيماري دولتي بودن و نفتي بودن، عامل اصلي رشد اقتصادي ناچيز در ايران است؛ اين دو مشكل ساختاري، زمينه‌ساز ركود اقتصادي و تورم در اقتصاد ايران بوده و بايد به دنبال درمان آن باشيم.» طيب‌نيا يك مدير برنامه‌محور است. روزي كه طيب‌نيا از ساختمان خيابان صوراسرافيل رفت، بخش اعظمي از برنامه‌هاي او كه درسال ٩٢ ارايه شده بود، اجرايي شد اما به دليل برخي اختلافات نتوانست به همكاري خود با دولت دوازدهم ادامه دهد اما امروز پس از يك سال از آغاز به كار دولت دوازدهم، حسن روحاني بار ديگر سراغ او رفته و خواسته است تا سكان هدايت بانك مركزي را در دست گيرد.

 

عملكرد قابل قبول طيب‌نيا در بزنگاه‌هاي حساس و درست در شرايطي كه حال اقتصاد بازهم خوب نيست نويد روز‌هاي خوب براي بانك مركزي را مي‌دهد. مديري كه در دوران وزارت توانست تورم را كنترل كرده و ثبات را به بازار برگرداند، اين‌بار نيز در صورت قبول مسووليت، شرايط و ماموريتي مشابه خواهد داشت و اين‌بار بايد ثبات را به بازار ارز و بانك‌ها بازگرداند. ماموريتي كه بر اساس تجربه، آمار، اعداد و ارقام شايد تنها از عهده طيب‌نيا برآيد.

 

زهير موسوي

 

etemadnewspaper.ir
  • 24
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش