سه شنبه ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۰۶ - ۲۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۶۹۰
تجارت و بازرگانی

نقش رایزنان در مراودات تجاری ایران با دیگر کشورها

تجارت و توسعه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

تجارت و توسعه، مقوله‌ای است چندوجهی و متکی بر استراتژی‌های گوناگون که به‌طور معمول با توجه به شرایط اقلیمی، جغرافیایی، منابع طبیعی، نیروی انسانی، فرهنگی و اجتماعی جوامع مختلف به‌وسیله دولت‌ها و حکومت‌ها تعیین و اجرا می‌شود. در دنیای امروز، تجارت خارجی از ارکان مهم اقتصاد محسوب می‌شود و نیز نقش رایزنان بازرگانی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در توسعه بازرگانی بین کشور متبوع و سرزمینی هستند که در آن به فعالیت اشتغال دارند.

 

رایزنان به دلیل حضور فعال در بازارهای کشور هدف‌، قادر هستند اطلاعات دست‌اول اقتصادی و تجاری را به تجار و بازرگانان کشور متبوع بدهند و ازطرف‌دیگر آنها در ساماندهی هیات‌های تجاری یا اعزام هیات‌های اقتصادی و کمک به موفقیت‌آمیزبودن مذاکرات، نقش مهمی ایفا می‌کنند و درواقع پل ارتباطی بین بخش خصوصی و دولتی دو کشور هستند اما باید به این نکته توجه داشت که توسعه و ترویج تجارت و البته افزایش حجم مراودات با دیگر کشورها مستلزم ارائه مشاوره و راهکارهای جذب سرمایه‌گذاری‌ها توسط رایزنان است که اگر از عهده این ماموریت به‌خوبی برنیایند، ورود سرمایه‌گذاری خارجی به کشور با مشکلاتی مواجه خواهد شد. در این نوشتار قصد داریم بر نقش مهم رایزنان تاکید کرده و نشان دهیم که «آگاهی اقتصادی» باید اولویت انتخابی یک رایزن باشد. 

 

 

دیپلماسی اقتصادی در ایران فرازوفرودهای بسیاری داشته است. برای نخستین‌بار معاونت اقتصادی در وزارت امورخارجه در دوران ریاست‌جمهوری سیدمحمد خاتمی ایجاد شد و در دولت نهم به‌ دلیل فقدان تربیت دیپلمات اقتصادی توانمند و همین‌طور بی‌توجهی به این ابزار مهم در تجارت، کم‌کم تضعیف و به حاشیه رانده شد. تکلیف رایزن‌های بازرگانی هم مشخص است. این پست در سفارت‌های ایران در کشورهای دیگر به پستی تشریفاتی بدل شده و عملا بدون هیچ خروجی در سفارت‌ها مستقر هستند.

 

 

محمود دودانگه، قائم‌مقام معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت در گفت‌وگو با وقایع‌اتفاقیه بر لزوم بهره‌گیری از رایزنانی که توسط بخش خصوصی انتخاب شوند، تاکید کرد. دودانگه درباره اهمیت تعامل و تجارت بین‌المللی گفت: «تجارت خارجی و تعاملات بین‌المللی، موضوعات بسیار مهمی هستند که باید موردتوجه قرار گیرند. برای موفقیت در این عرصه باید دیپلماسی شفاف و برنامه‌ریزی‌شده داشت. به بیان دیگر در‌عرصه بین‌المللی باید الگوی عملی برای تجارت و سرمایه‌گذاری داشت که این مهم محقق نمی‌شود مگر با داشتن دیپلماسی عملی و برنامه شفاف که در قالب آن نقش و جایگاه بخش خصوصی مشخص شده باشد».

 

قائم‌مقام وزارت صنعت معتقد است در چارچوب این برنامه است که می‌توان مطالبات تجاری را پیگیری و از رایزنان بازخواست کرد. این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: «تجربه نشان می‌دهد الگوی فعلی برای انتخاب رایزنان در شرایط فعلی اقتصاد کشور نمی‌تواند راهساز باشد و به روابط گسترده بینجامد». عضو هیات اتاق بازرگانی تهران، نگاه دولتی حاکم بر انتخاب رایزنان را نقد کرده و ادامه داد: «نگاه دولتی که بر انتخاب رایزنان تجاری حاکم است، نمی‌تواند کشور را به نتیجه مطلوب برای گسترش تجارت برساند و نگاه و الگوی انتخاب رایزنان تجاری باید از اساس تغییر کند».

 

 

دودانگه درباره نقش بخش خصوصی در توسعه و گسترش روابط تجاری گفت: «در برنامه دیپلماسی تجاری، بخش خصوصی و اتاق‌ها را باید محور توسعه روابط تجاری قرار داد و رایزن‌ها را از اتاق‌های مشترک انتخاب کرد. با این کار، عملکرد رایزنان را کنترل کرده و در مواقع حساس می‌توان بازخواست‌شان کرد». این کارشناس اقتصادی نسبت به برنامه دیپلماسی تجاری نیز واکنش نشان داد و گفت: «برای هرگونه رابطه تجاری باید بخش خصوصی را مدنظر قرار داد و انتظار به‌سرانجام‌رساندن هر رابطه تجاری و سرمایه‌گذاری را از این بخش داشته باشیم اما متاسفانه رویکرد حاصل هم به بخش خصوصی و هم در انتخاب رایزنان، منسجم و درست نیست زیرا در این رابطه فرد منتخب از طرف دولت گمارده می‌شود و تمام پیگیری‌هایش در چارچوب ضوابط دیکته شده که طبعا نمی‌تواند برای تجار و بازرگانان بهره‌ای داشته باشد». 

 

 

او با بیان اینکه دغدغه «اقتصاددان»بودن رایزن‌ها وجود دارد در ادامه گفت: «رایزن‌های تجاری باید اقتصاد و تجارت را لمس کرده باشند. این دغدغه، زمانی ابعاد جدی‌تر به خود می‌گیرد که سفرای ما هم باید به نوعی نگاه اقتصادی داشته باشند و در کنار آن نگاه سیاسی. متاسفانه این امر به‌صورت جدی دنبال نشد و نگاه عمومی آنها همچنان سیاسی است». 

 

 

دودانگه به راهکار وزارت امورخارجه برای حل این معضل اشاره کرد و گفت: «وزارت امورخارجه تصمیم دارد معاونت اقتصادی ایجاد کند اما این تغییر رویکرد نیز زمانبر است؛ البته باید به این نکته توجه داشت که نگاه وزارت امورخارجه به مسائل باید سیاسی باشد ولی الزاما برای انتخاب رایزنان باید دیدگاه اقتصادی وجود داشته باشد». 

 

 

دودانگه تصریح کرد: «با توجه به شرایط امروز، ‌رایزنان درنهایت کارمند دولت هستند و نگاه دولتی بر این اعمال و رفتارشان حاکم است. نگاه دولتی در همه حوزه‌ها نمی‌تواند تضمین‌کننده منافع تجار و بازرگانان باشد».

 

 

معاون وزارت صنعت در پایان به ارائه پیشنهاد برای حل این معضل پرداخت و گفت: «برای تقویت دیپلماسی تجاری باید چند کار انجام داد؛ اول اینکه از توانمندی‌ها و پتانسیل بخش خصوصی استفاده کرد زیرا این بخش با تجار و بازرگانان در ارتباط است و منافع آنها را به‌خوبی می‌شناسد. دومین کاری که می‌توان انجام داد، استقرار «رایزنان گروهی» در کشورهای هدف است. این کار باعث تسلط و تخصص‌گرایی در بخش‌های مختلف تجاری می‌شود. اولویت سوم انتخاب رایزن نیز باید بر‌اساس درک اقتصادی باشد».

 

رشد توسعه تجارت با کشورهای هدف بیشتر تابع وضعیت روابط سیاسی کشور مقصد است و از‌طرف‌‌دیگر با توجه به اینکه رایزنان تجاری ما، بیشتر سیاسی هستند تا اقتصادی‌، نیاز به بازنگری دوباره و حتی چندباره نه‌تنها در نحوه انتخاب آنان بلکه در شرح وظایف و ارزیابی عملکردها‌ بسیار حس می‌شود. مخلص کلام اینکه در ایران همه مسائل تحت‌تاثیر سیاست است و دیپلماسی اقتصادی عملا وجود ندارد. برای حل مسائل اقتصادی از ابزار سیاسی استفاده می‌شود که همیشه کارگشا نیست. در کشور مبنا سیاست است و اقتصاد نیز دنباله‌روی سیاست.

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش