سه شنبه ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۰۹ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۱۱۸
تجارت و بازرگانی

تغییرات سالانه شاخص صادراتی پس از ۵ سال ۳ رقمی شد

صادرات,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

به گزارش دنیای‌اقتصاد، تغییرات سالانه شاخص صادراتی پس از ۵ سال بار دیگر ۳ رقمی شد. براساس گزارش بانک مرکزی، تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص صادراتی در تیرماه امسال نسبت به تیرماه ۹۶ رشد ۱۳۰ درصدی را ثبت کرده است.علاوه‌بر این، شاخص کل نسبت به ماه سوم سال، رشد ۶/ ۲۴ درصدی را ثبت کرده که پس از مهر ۹۱، بیشترین نوسان ماهانه به‌حساب می‌آید. علاوه‌بر این، در چهار ماه ابتدایی سال ۱۳۹۷، شاخص بهای صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل، بیش از ۸۳ درصد رشد داشته که یک شروع توفانی برای سال‌جاری محسوب می‌شود.

 

نرخ ارز مهم‌ترین عاملی است که رشد اخیر را سبب شده است. همچنین مقایسه تغییرات قیمت کالاهای صادراتی با تغییرات قیمت کالاهای عرضه شده در داخل، نشان می‌دهد که کالاهای صادر شده به خارج از کشور شانس بسیار بیشتری برای رشد قیمت دارند؛ چراکه تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص بهای تولیدکننده در تیرماه حدودا ۲۸ درصد بوده که ۱۰۰ درصد کمتر از تغییرات سالانه شاخص بهای صادراتی است.

 

شاخص بهای کالاهای صادراتی، تغییرات سطح عمومی قیمت کالاهای غیرنفتی صادراتی را براساس قیمت بازار نشان می‌دهد. به گزارش بانک مرکزی، در تهیه این شاخص قیمت ارز کالاهای صادر شده به قیمت ریالی تبدیل می‌شود، در نتیجه تغییرات این شاخص نمایانگر دو فاکتور است: تغییرات قیمت کالاهای صادرشده در بازارهای جهانی و نوسانات نرخ ارز. این شاخص نشان می‌دهد که قیمت کالاهای غیرنفتی صادر شده توسط صادرکنندگان کشور به چه طریقی تغییر کرده است. در تهیه این شاخص، کلیه واحدها و شرکت‌های صادرکننده کالاهای غیرنفتی در کل کشور، جامعه آماری را تشکیل می‌دهند.

 

نرخ معیار محاسبات

در گزارش‌های ماهانه بانک مرکزی که متوسط نرخ تمامی ارز‌ها ذکر می‌شود، دو ماهی است که تغییراتی رخ داده است. با توجه به سیاست دلار ۴۲۰۰ تومانی که از انتهای فروردین‌ماه اعلام شده بود، در گزارش‌های اردیبهشت و خردادماه بانک مرکزی، خبری از نرخ بازار آزاد نیست. در نتیجه نمی‌توان براساس آمار رسمی نرخ بازار آزاد را ملاک قضاوت قرار داد. اما اوج گرفتن شاخص صادراتی در ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که صادرکنندگان چندان مقید به دلار ۴۲۰۰ تومانی نبوده‌اند و از طریق بازار آزاد، دلار حاصل از صادرات را به ریال تبدیل کرده‌اند.

 

در واقع بانک مرکزی نیز برای محاسبه شاخص صادراتی، از نرخ بازار آزاد استفاده کرده است. شاخص کل بهای صادراتی در ایران در ماه گذشته به ۲/ ۵۵۲ واحد رسیده است؛ سطحی که پیش از این دور از ذهن بود که در سال جاری فتح شود چراکه شاخص کل در ابتدای سال در حدود ۳۴۰ واحد قرار داشت اما اکنون به مدد صعود نرخ ارز، شاخص بهای کالاهای صادراتی نیز به رکوردهای جدیدی رسیده است.

 

رشد ماهانه و سالانه شاخص صادراتی یادآور جهش قبلی ارزی در ابتدای دهه ۹۰ است. تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص صادراتی در تیرماه ۱۳۰ درصد بوده که بیشترین مقدار از اسفند ۹۱ به این سو به حساب می‌آید. نکته دیگر اینکه شاخص صادراتی در تیرماه ۹۷ نسبت به تیرماه ۹۶ بیش از ۳/ ۲ برابر شده است. اما نرخ ارز در این بازه به چه نحوی تغییر کرده است؟ اطلاعات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که متوسط نرخ بازار ارز در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته، ۱/ ۲ برابر شده است. در نتیجه رشد شاخص صادراتی از نرخ ارز سبقت گرفته است که این سبقت، از طریق تغییرات قیمت در بازارهای جهانی قابل‌توضیح است.

 

سبقت صادرات از تورم

وضعیت کنونی در بازار ارز باعث شده است تا صادرکنندگان بهترین وضعیت حداقل ۵ سال اخیر خود را سپری کنند. اکنون تغییرات قیمتی کالاهای صادر شده، از کالاهای داخلی سبقت قابل‌توجهی گرفته است. برای صحت‌سنجی این ادعا، می‌توان تغییرات شاخص بهای تولیدکننده و شاخص صادراتی را با یکدیگر مقایسه کرد. شاخص بهای تولیدکننده نماینده قیمت تمام شده تولید در درب کارخانه است و در آن قیمت واسطه‌ها لحاظ نمی‌شود. در حقیقت تورم تولیدکننده می‌تواند بالارفتن قیمت تولیدات داخلی را نمایندگی کند و شاخص صادراتی تداعی کننده تغییرات قیمت کالاهای ارسال شده به خارج از کشور است.

 

مقایسه تغییرات سالانه این دو شاخص از فروردین ۱۳۹۵ تا تیر ۱۳۹۷ نشان می‌دهد که با پیشروی در زمان، فاصله تغییرات این دو شاخص از یکدیگر بیشتر شده است. در آخرین ماه بررسی شده، تورم نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده حدود ۲۸ درصد بوده است، در حالی که تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص صادراتی بیش از ۱۳۰ درصد گزارش شده است. به تعبیری می‌توان گفت که متوسط افزایش قیمت سالانه کالای عرضه شده در داخل کشور در تیر ۲۸ درصد بوده است و کالای صادراتی ۱۰۰ درصد بیشتر از کالای عرضه‌شده در داخل رشد قیمت را به‌واسطه نرخ ارز تجربه کرده است.

 

اجزای تشکیل‌دهنده رشد

شاخص بهای مصرف‌کننده میانگین قیمتی از ۱۵ گروه کالایی صادراتی است که با اوزان مختلف، در تعیین شاخص کل نقش بازیمی‌کنند. هرچند در بین این گروه‌ها، محصولات معدنی، صنایع شیمیایی و صنایع وابسته، محصولات نباتی، مواد پلاستیک و فلزاتمعمولی گروه‌های اصلی صادراتی کشور را تشکیل می‌دهند.پروزن‌ترین گروه: محصولات معدنی، عمدتا محصولات پتروشیمیهمچون پروپان مایع شده، بوتان مایع شده، روغن صنعتی و ... را در برمی‌گیرد. رشد ماهانه گروه در ماه گذشته ۲۶ درصد بوده است. بیشترین رشد گروه بر عهده پروپان مایع شده و روغن موتور بوده است. محصولات معدنی نزدیک به یک سوم از کل کالاهای صادراتی غیرنفتی را تشکیل می‌دهند و تغییرات قیمتی آنها نقش مهمی در تعیین شاخص کل دارد.

 

بیشترین رشد: دومین گروه مهم صادراتی ایران، محصولات صنایع شیمیایی و صنایع وابسته آن هستند. شدیدترین رشد در بین گروه‌های مهم، در این گروه رخ داده تا شاخص محصولات شیمیایی بیش از ۳۰ درصد رشد ماهانه را ثبت کند و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸/ ۲ برابر شود. متانول، کود اوره، استیرن و آمونیاک بیشترین تاثیر را در فراز شاخص صنایع شیمیایی داشته‌اند. همچنین چسب ضدزنگ، شامپو، صابون، اسپری رنگ و رنگ‌های ساختمانی نیز در زیر‌مجموعه محصولات شیمیایی قرار دارند که همگی بیش از ۲۰ درصد رشد قیمت را در بازه یک ماهه ثبت کرده‌اند.

 

مواد پلاستیک و فلزات: دو گروه مهم دیگر صادرات کشور، مواد پلاستیکی و فلزات و مصنوعات آنها هستند. مواد پلاستیکی که بیش از ۱۰ درصد از کالاهای صادراتی متعلق به آنها است، در تیرماه رشد ۲۵ درصدی را در بازه ماهانه پشت‌سر گذاشتند. پلی‌اتیلن سبک و سنگین، شیلنگ پلاستیکی و لاستیک رویی موتور سیکلت از جمله کالاهای صادراتی این گروه بودند که همگی با رشد ارزش بیش از ۲۳ درصدی مواجه شده‌اند. شاخص مواد پلاستیکی و کائوچو در تیرماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۱۲۸ درصد رشد کرده تا صادرکنندگان این گروه همتراز صادرکنندگان محصولات معدنی باشند.

 

اما فلزات، دیگر گروه مهم صادراتی کشور نیز همچون دیگر گروه‌ها، در ماه گذشته بیش از ۲۱ درصد رشد را در شاخص تجربه کرد. برخی از اقلام این گروه، به‌عنوان کالای اولیه صنعت ساختمان محسوب می‌شوند و از این جهت، رشد قیمت در نمونه‌های صادراتی آنها می‌تواند نمونه‌های داخلی آنها را نیز هدف گیرد. مثلا شاخص قیمتی تیرآهن در ماه گذشته، ۲/ ۲۳ درصد تورم ماهانه را ثبت کرد. میلگرد نیز رشد ماهانه بیش از ۲۰ درصدی را ثبت کرده است.

 

صادرات,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

 

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش