جمعه ۰۵ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۳ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۲۱۸
تجارت و بازرگانی

آنکتاد بررسی کرد

تلخ و شیرین جنگ تجاری

جنگ تجاری چین و آمریکا,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

آنکتاد در گزارش جدید خود به بررسی فرصت‌ها و چالش‌های جنگ تجاری میان دو قدرت اقتصادی جهان پرداخته است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که اعمال تعرفه‌های تجاری از سوی چین و آمریکا به طرز غیرقابل اجتنابی پیامدهایی را برای تجارت بین‌الملل در پی خواهد داشت. این مطالعه تاکید می‌کند که اعمال تعرفه‌ها منجر به کاهش تجارت دوجانبه آمریکا و چین خواهد شد، اما روند رقابت‌های جهانی را در راستای منافع شرکت‌های کشورهای دیگر تغییر می‌دهد که هدف این تعرفه‌ها قرار ندارند. مطابق بررسی‌ها اروپا بیشترین منفعت را از این جنگ تجاری کسب می‌کند.

 

هم‌اکنون طرف‌های مهمی که از جنگ تجاری میان آمریکا و چین منفعت قابل توجهی کسب می‌کنند برزیل، کانادا، مکزیک، استرالیا و نیز اتحادیه اروپاهستند که به‌دلیل کاهش سهم صادرات واشنگتن و پکن، مقدار زیادی از این سهم صادراتی در اختیار کشورهای اروپایی قرار خواهد گرفت. اما تنش‌های تجاری دارای آثار مخرب جدی‌تری است که یکی از کلیدی‌ترین آن‌ها سرایت سیاست‌های حمایت‌گرایانه به عرصه جهانی و اجرایی شدن آن توسط دیگر قدرت‌های اقتصادی است که این عامل موجب آن می‌شود تا اقتصاد‌های ضعیف‌تر متحمل بیشترین صدمات شوند.

 

درنهایت در یک اقتصاد به‌هم پیوسته جهانی و با مقابله به ‌مثل قدرت‌های تجاری به احتمال فراوان یک اثر دومینویی مخرب فراتر از مرزها و بخش‌های مختلف در عرصه اقتصاد جهانی حاصل خواهد شد. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد»، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل( آنکتاد ) در گزارش جدید خود به بررسی فرصت‌ها و چالش‌های جنگ تجاری کنونی میان دو قدرت اقتصادی جهان پرداخت و نوشت: با قرار گرفتن جنگ‌های تجاری در صدر اخبار رسانه‌های خارجی باید دید که دستاورد‌ها و زیان‌های آن متوجه چه طرف‌هایی خواهد بود؟ و تداوم شرایط کنونی برای کشورهای درحال توسعه به چه معنا است؟

 

مطالعه جدیدی که (آنکتاد) انجام داده است پیامد‌های افزایش تعرفه‌های تجاری میان آمریکا و چین را مورد بررسی قرار می‌دهد. پاملا همیلتون، رئیس بخش تجارت بین‌الملل آنکتاد در این باره می‌گوید: «به‌دلیل آنکه آمریکا و چین دارای بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان هستند، اعمال تعرفه‌های تجاری از سوی دو طرف به طرز غیرقابل اجتنابی پیامدهایی را برای تجارت بین‌الملل درپی خواهد داشت.» این مطالعه تاکید می‌کند که تعرفه‌های دوجانبه تاثیر اندکی در تقویت شرکت‌های داخلی برای حضور در بازارهای مربوطه خواهد داشت.

 

جذب کالاهای تعرفه دار توسط کشور سوم

همیلتون می‌گوید: «تحلیل ما نشان می‌دهد در حالی که اعمال تعرفه‌های تجاری در حمایت از شرکت‌های داخلی کارآمد نیستند، اما ابزار بسیار مهمی برای محدود ساختن تجارت از کشور مورد هدف هستند.» به گفته او تاثیر تنش‌های تجاری میان پکن و واشنگتن اغلب تغییر نظم سابق خواهد بود. تجارت دوجانبه آمریکا و چین کاهش خواهد یافت و کشورهای دیگر وارد میدان خواهند شد.

 

از ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی که با تعرفه‌های آمریکا مورد هدف قرار گرفته‌اند، ۸۲ درصد توسط شرکت‌هایی که در کشورهای دیگر قرار دارند خریداری خواهند شد در حالی که ۱۲ درصد از آن را شرکت‌های چینی و تنها ۶ درصد را شرکت‌های آمریکایی خریداری خواهند کرد. همچنین از ۸۵ میلیارد دلار کالای آمریکایی که تعرفه‌های چینی بر آن‌ها اعمال شده است، شرکت‌های آمریکایی تنها کمتر از ۱۰ درصد آن را خریداری خواهند کرد و شرکت‌های چینی نیز تنها ۵ درصد را جذب می‌کنند. این نتیجه در مورد بخش‌های مختلف نظیر صنایع ماشینی، تولیدات چوبی، مبل، تجهیزات ارتباطی و مواد شیمیایی و خوراکی صدق می‌کند.

 

اروپا برنده جنگ تجاری واشنگتن و پکن

دلیل اینکه اروپا بیشترین منفعت را از این جنگ تجاری کسب می‌کند بسیار ساده است: تعرفه‌های دوجانبه روند رقابت‌های جهانی را در راستای منافع شرکت‌های کشورهای دیگر تغییر داد که هدف این تعرفه‌ها قرار ندارند. این موضوع در الگوهای صادرات وواردات در سرتاسر جهان نیز منعکس خواهد شد. کشورهایی که انتظار می‌رود از جنگ تجاری میان آمریکا و چین بیشترین منفعت را کسب کنند آنهایی خواهند بود که دارای فضای رقابتی بیشتر و ظرفیت اقتصادی بالاتر هستند.

 

این مطالعه نشان می‌دهد که صادرات اتحادیه‌اروپا به احتمال فراوان افزایش خواهد یافت و در حدود ۷۰ میلیارد دلار از تجارت میان آمریکا و چین را به خود اختصاص خواهد داد که شامل ۵۰ میلیارد دلار از صادرات چین به آمریکا و ۲۰ میلیارد دلار از صادرات آمریکا به چین می‌شود. همچنین ژاپن، مکزیک و کانادا نیز هر یک ۲۰ میلیارد دلار را از این جنگ تجاری کسب می‌کنند. اگرچه این رقم‌ها بخش بزرگی از تجارت جهانی محسوب نمی‌شوند که تنها در سال ۲۰۱۷ ارزش ۱۷ تریلیون دلاری داشته است برای بسیاری از کشورها این رقم‌ها سهم عظیمی از صادرات به شمار می‌آیند.

 

برای مثال سهم صادرات ۲۷ میلیارد دلاری که به دلیل جنگ تجاری میان آمریکا و چین برای مکزیک حاصل خواهد شد ۶ درصد از کل صادرات این کشور را شامل می‌شود که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. همچنین تاثیرات کلان برگرفته از این جنگ تجاری برای صادرات کشورهایی نظیر برزیل، استرالیا، پاکستان ویتنام نیزانتظار می‌رود.

 

پیامدهای مخرب دوئل تجاری

این گزارش در بخش دیگری خاطرنشان می‌کند که حتی برای کشورهایی که دراثر این جنگ تجاری با افزایش میزان صادرات خود مواجه می‌شوند همه پیامد‌ها مثبت نخواهد بود. برای مثال بازار لوبیا یکی از همین موارد است.

 

اعمال تعرفه‌های تجاری بر لوبیای آمریکا موجب شده است تا تغییر نظم در برخی کشورهای صادر‌کننده آن ایجاد شود به‌ویژه برزیل که به‌طور ناگهانی به تامین‌کننده اصلی لوبیا چین بدل شده است. اما به‌دلیل آنکه گستره و زمان تعرفه‌ها نامشخص است تولید‌کنندگان برزیلی مایل نیستند تا تصمیمات خود را در راستای سرمایه گذاری در این زمینه انجام دهند چرا که بر این باور هستند این اقدام می‌تواند درصورت لغو تعرفه‌ها زیان‌ده باشد. به علاوه شرکت‌های برزیلی که از لوبیا برای تولید اقلام غذایی استفاده می‌کنند ممکن است به‌دلیل روانه شدن حجم زیادی از لوبیا به چین و افزایش قیمت‌ها با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌شوند.

 

این گزارش همچنین یادآور می‌شود درحالی که برخی از کشورها ممکن است با افزایش میزان صادرات خود مواجه شوند تاثیرات منفی جهانی این جنگ تجاری بر آثار مثبت آن چیره خواهد شد. یک نگرانی شایع تاثیر غیرقابل انکار تنش‌های تجاری بر اقتصاد جهانی است که همچنان شکننده است. کسادی اقتصادی اغلب موجب نوسان قیمت اقلام خوراکی و برهم خوردن نظم بازارهای مالی و واحدهای پولی می‌شود که همگی این عوامل پیامدهای مخربی برای کشورهای درحال توسعه خواهد داشت. یکی از نگرانی‌های اصلی آن است که تنش‌های تجاری می‌تواند به جنگی میان واحد‌های پولی بدل شود و از همین‌رو پرداخت بدهی‌های کشورها با دلار دشوارتر از گذشته شود. 

 

سرایت تنش‌ها به عرصه جهانی 

از موضوعات دیگری که موجب نگرانی کارشناسان و مفسران شده است اینکه ممکن است کشورهای دیگری نیز سیاست‌های حمایت‌گرایی را درپیش بگیرند و بدین ترتیب این روند در عرصه جهانی متداول شود. با توجه به اینکه سیاست‌های حمایت‌گرایانه بیش از همه به کشورهای با اقتصاد ضعیف‌تر صدمه می‌زند یک سیستم تجاری چند جانبه با عملکرد مناسب برای خنثی کردن صدمات حمایت‌گرایی و حفظ دسترسی کشورهای فقیرتر به بازارها دارای ضرورت بنیادی است.

 

درنهایت در یک اقتصاد به‌هم پیوسته جهانی و با مقابله به ‌مثل قدرت‌های تجاری به احتمال فراوان یک اثر دومینویی فراتر از مرزها و بخش‌های مختلف در اقتصاد جهان حاصل می‌شود. افزایش تعرفه‌ها نه‌تنها موجب صدمه دیدن تولیدکننده می‌شود بلکه تامین‌کننده مواداولیه را نیز با مشکلاتی مواجه می‌سازد. برای مثال میزان قابل‌توجه کالاهای چینی که مورد هدف تعرفه‌های آمریکا قرار گرفته است می‌تواند بیشترین اثر تخریبی را بر ارزش زنجیره تامین مواد در شرق آسیا داشته باشد. تنش‌های تجاری کنونی برای نخستین‌بار در اوایل سال ۲۰۱۸ و در زمانی که چین و آمریکا تصمیم گرفتند تا بر ۵۰ میلیارد دلار از صادرات یکدیگر تعرفه وضع کنند، کلید خورد. با این حال در اوایل دسامبر سال ۲۰۱۸ دو طرف توافق کردند تا افزایش تعرفه‌ها را تا اول مارس ۲۰۱۹ متوقف کنند.

 

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش