دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۴۳ - ۰۲ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۰۱۳۳
اقتصاد کلان

کارنامه دولت رئیسی در مهرماه و ادامه روند افزایش قیمت مواد غذایی

گرانی در دولت رئیسی,کارنامه دولت رئیسی در مهرماه 1400
رشد قیمت ها در یک سال گذشته و حتی در دولت سیزدهم رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است، اما به نظر می رسد که غول گرانی قابل شکست است زیرا در چند قلم کالا روند کاهشی قیمت را شاهد هستیم.

به گزارش فارس، تورم مهمترین مسئله ای است که مردم انتظار دارند در دولت سیزدهم از تب و تاب گذشته فاصله بگیرد و حداقل آرامشی بر بازار حاکم باشد، اما آمارها نشان می‌دهد که در اغلب اقلام اینگونه نبوده و پیکان نرخ محصولات غذایی که مردم روزانه مصرف می‌کنند، همچنان رو به بالا است.

دولت سیزدهم از ابتدای کار به اهمیت مهار تورم پی برده است اما اولویت ضروری‌تری هم یعنی سلامت مردم آن هم در دوره همه گیری ویروس کرونا وجود داشت که نمی شد به آن بی تفاوت بود.

پس از ورود بیش از ۶۰ میلیون دز واکسن به کشور و کاهش قابل توجه فوتی‌ها و مبتلایان و تغییر رنگ استان‌ها از قرمز به نارنجی و آبی، رئیس دولت در هیئت دولت بر مهار تورم و گرانی ‌تاکید کرد‌ و به وزرای مرتبط به ویژه جهاد کشاورزی و صمت دستوراتی داد‌ که نتایج آن را در روزها و ماه های آینده باید دید.

با این حال داده های مرکز آمار ایران که وضعیت قیمت ها و تورم را از شهریور گذشته  تا شهریور امسال بررسی‌کرده است، نشان می‌دهد که وضعیت اقلام خوراکی و اساسی در یک سال گذشته و حتی در دوره دولت جدید به غیر از چند قلم کالا، همه در قیمت، افزایشی بوده است.

*رشد ۵۶ درصدی قیمت برنج در یک سال

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران در موضوع «متوسط قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری»، برنج ایرانی درجه یک در یک سال گذشته ۵۵.۷ درصد رشد قیمت داشته و فقط در ماه شهریور قیمت این کالای اساسی ۱۱.۲ درصد بیشتر شده است، نکته جالب توجه این که اکنون فصل برداشت برنج است و در حالی که شالی‌کاران محصول خود را به بازار عرضه می کنند قیمت بالا رفته است.

بر اساس این گزارش، میانگین قیمت برنج ایرانی درجه یک در شهریور ‌امسال کیلویی ۴۳ هزار تومان به فروش رفته که در شهریور سال گذشته قیمت ۲۷ هزا رو ۶۰۰ تومان بوده است.

در این میان قیمت برنج خارجی هم از قافله افزایش قیمت‌ها عقب نمانده و نسبت به شهریور سال گذشته رشد ۲۷.۵ درصدی قیمت را ثبت کرده است این افزایش در ماه شهریور نسبت به مرداد ۳.۲ درصد بوده است.

میانگین قیمت این نوع برنج در شهریور امسال کیلویی ۲۶ هزار تومان بوده اما در شهریور سال گذشته به کیلویی ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان معامله می شد.

ایران سالانه حدود ۲ میلیون تن برنج تولید می کند و حدود یک میلیون تن هم واردات دارد.

*لبنیات امسال رکوردهای جدیدی از گرانی را ثبت کرد

بررسی جداول آماری مرکز آمار نشان می‌دهد ‌لبنیات مرزهای گرانی را جابه‌جا کرده و رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است، در این گروه که کره، شیر، ماست‌، پنیر و غیره جای گرفته است، افزایش‌هایی از ۶۸ تا ۱۰۸ درصد را ثبت کرده اند‌.

کره پاستوریزه حیوانی نسبت به سال گذشته ۱۰۸ درصد رشد قیمت داشته که تنها در ماه شهریور افزایش ۵ درصدی را ثبت کرده است، کره ۱۰۰ گرمی که در شهریور سال گذشته ۵۴۵۰ تومان بوده اکنون به ۱۱۳۰۰ تومان افزایش داشته است.

همچنین شیر پاستوریزه و ماست و پنیر هم افزایش هایی به ترتیب ۶۹ ،۷۶ و ۶۸ درصد را ثبت کرده اند، سرانه مصرف شیر در کشور حدود ۸۰ کیلوگرم و نصف میانگین جهانی است، البته کشورهای اروپایی هستند که سرانه مصرف شیر تا ۶۰۰ کیلو هم دارند یعنی سرانه آنها ۷.۵ برابر ما است، هر چه قیمت ها بیشتر شود روی سرانه مصرف فشار می آورد که به اعتقاد کارشناسان افزایش های اخیر روی سرانه مصرف لبنیات کشور تاثیر منفی گذاشته است.

مرکز آمار ایران دو روز پیش گزارش داد «سرانه مصرف شیر در ایران سه لیوان در هفته است.»

گرانی در دولت رئیسی,کارنامه دولت رئیسی در مهرماه 1400

* افزایش قیمت ۶۳ درصدی گوشت قرمز/ پیشی گرفتن قیمت گوشت گاو از گوسفند

یکی از اتفاقات جالب سال گذشته که شاید برای اولین بار بود رخ داد، قیمت گوشت گاو از گوسفند پیشی گرفت، مهمترین دلیل آن کمبود خوراک بود که روی دام های سنگین فشار بیشتری می آورد و عرضه این دام‌ها به کشتارگاه‌ها را بیشتر کرده بود، دام‌های سبک چون برای چرا بیرون می روند مشکلات کمتری در مقایسه با دام سنگین در برابر کمبود علوفه و خوراک دارند.

آمار مرکز آمار نشان می‌دهد که قیمت هر کیلو گوشت گوساله رشد ۶۳ درصدی را در یکسال گذشته ثبت کرده و در ماه شهریور هم نسبت به مرداد رشد ۴.۵ درصدی داشته است. قیمت هر کیلو گوشت گاو یا گوساله در سال گذشته ۸۸ هزار و ۶۰۰ تومان بوده که امسال در شهریور به ۱۴۴ هزار تومان رسیده است.

گوشت گوسفند هم روند افزایشی قیمت را در یکسال گذشته داشته و ۳۵ درصد رشد را ثبت کرده است، هر کیلو گوشت گوسفند که در شهریور سال گذشته ۱۰۵ هزا تومان بوده به ۱۴۱ هزار تومان افزایش یافته است.

ایران سالانه ۸۵۰ هزار تن گوشت قرمز تولید می کند که تنها ۱۵۰ هزار تن با خودکفایی در این بخش فاصله دارد. اما امسال دامداران معتقد بودند که تولید از تقاضا پیشی گرفته و به همین دلیل بارها تقاضای صدور مجوز صادرات از سوی دولت را کرده اند که بالاخره موفق شدند و هفته پیش مجوز صادرات دام صادر شد. 

عده ای عرضه مازاد را نتیجه روانه کردن دام های زیاد و حتی مولد و آبستن به کشتارگاه به دلیل کمبود علوفه می دانند، درحقیقت منظور آنها این است که این فراوانی عرضه به دلیل تولید واقعی نیست و یک مسئله زودگذر است و اگر دولت صادرات را ادامه دهد در نیمه دوم سال با گرانی بیشتری در گوشت قرمز مواجه می شویم، راهکار این است که شرکت پشتیبانی امور دام کشور دام به اصطلاح مازاد را جمع آوری و به عنوان ذخایر استراتژیک استفاده کند و یا در زمان نیاز به بازار تزریق کند و دولت باید به هر نحوی از خروج دام تحت عنوان صادرات از کشور جلوگیری کند.

* افزایش قیمت ۶۳ درصدی مرغ

قیمت مرغ در یک سال گذشته ۶۳ درصد رشد کرده و از کیلویی ۱۸ هزار تومان شهریور سال گذشته به ۲۹ هزار و ۶۰۰ تومان افزایش یافته است، اما قیمت این محصول در ماه شهریور نسبت به مرداد کاهش ۲.۴ درصدی را ثبت کرده است.

* افزایش‌عجیب و غریب قیمت در صیفی جات

بر اساس اطلاعات مرکز آمار در یک سال اخیر گرانی‌های عجیب و غریب در صیفی جات ثبت شده است به طوری که گوجه فرنگی رشد قیمت ۱۲۲ درصدی، پیاز ۱۰۲ درصد، سیب زمینی ۶۸ درصدی و رب گوجه ۳۹ درصدی را ثبت کرده است.

در این میان حبوبات،و میوه ها و دیگر اقلام هم گرانی زیادی را دیده‌اند به طوری که‌ شکر ۷۲ درصد، چای خارجی ۶۱ درصد، سیب ۴۶ د رصد، موز ۲۷ درصد،لوبیا چیتی ۶۴ درصد و عدس ۵۴.۷ درصد رشد قیمت داشته است.

* کدام محصولات در شهریور ۱۴۰۰ کاهش قیمت داشته‌اند

آمارها نشان می‌دهد که زور برخی از کالاها در شهریور به تورم نرسیده و قیمت آهنگ کاهشی داشته‌اند مثلا مرغ ماشینی ( منفی ۲.۴ درصد)، روغن مایع ( منفی ۱.۹ درصد) و موز ( منفی ۱.۳ درصد)، کاهش قیمت را تجربه کرده اند.

به نظر می رسد اگر همتی بین مسئولان باشد، غول گرانی کالاها چندان هم غیر قابل شکست نیست، همچنان که در برخی کالاها نشانه‌های شکست قیمت پدیدار شده، امید است دیگر محصولات هم چنین تجربه ای را داشته باشند ولی این موضوع همت مسوولان و بکارگیری شیوه‌‌های درست و صحیح اقتصادی را می‌طلبد.‌

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
کدوم کالا کاهش قیمت داشته؟ همه کالاها ۲۰۰ درصد گرون شدن ۱۰ درصد اومدن پایین! به این میگن کاهش؟ بازم ۱۹۰ درصد گرون شده دیگه!
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش