یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۴۰ - ۰۷ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۰۶۹۴
اقتصاد کلان

نسیه که هیچ؛ بقالی هم مُرد!/ هزینه میلیاردی برای راه اندازی یک بقالی

بقالی‌ها دیگر نمی‌توانند به مردم جنس قرضی بدهند/ نسیه؛ رسمی نیکو که تورم برانداخت

نسیه دادن به مردم,پرداخت نسیه ممنوع

نوسانات روزانه قیمت کالاهای اساسی این روزها حیات بقالی‌های محلی را به خطر انداخته‌است؛ بقالی‌هایی که تاکنون به زور نسیه زنده ماندند در شرف از دست دادن این شاهراه ارتباطی هستند.

سایت خبری دیدبان ایران در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: روی کار آمدن دولت سیزدهم و اتخاذ سیاست‌هایی همچون حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی با نوسانات شدید قیمتی در بازار کالاهای اساسی همراه شد؛ نوساناتی که قیمت هر کیلو برنج را در یک‌سالگی این دولت ۸۰ هزار تومان افزایش داد و قیمت هر لیتر روغن مایع را از ۲۵ هزار تومان به ۶۶ هزار تومان رساند.اما این نوسانات شدید قیمتی تنها به برنج و روغن خلاصه نشد و از«شیر مرغ تا جان آدمی‌زاد» کالاهای اساسی در یک سال زمامداری دولت سیزدهم افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها را تجربه کردند؛ قیمت ۵۰۰ گرم ماکارونی از ۶ هزار تومان در ابتدای کار دولت سیزدهم به ۱۶ هزار تومان در یک‌سالگی این دولت رسید و هر لیتر شیر در این بازه زمانی ۱۰ هزار تومان گران شد.

در حالی که افزایش قیمت‌ها در بازه زمانی یک ساله شتاب بی‌سابقه‌ای گرفته است اما اقتصاد ایران دهه‌ها است که با معضل تورم دست و پنجه نرم می‌کند؛ کسری بودجه دولت‌ها که در دولت سیزدهم به اوج خود رسیده است و سرعت گرفتن چاپ پول در چاپ‌خانه بانک مرکزی مهم‌ترین عوامل تورم‌زا برای دهه‌ها در اقتصاد ایران بوده است که از سیاست‌های پولی اشتباه نشات می‌گیرد. نزدیک به یک دهه زندگی در اقتصاد تورم‌زده، ایرانیان را به رسم دیرینه دریافت نسیه سوق داده است؛ رسمی که ناجی قشر کم‌درآمد جامعه برای ادامه حیات و رفع نیاز‌های حداقلی خود بوده است و از طرفی بقالی‌های محلی را از خظر ورشکستگی و از دست دادن مشتریان به دلیل گرانی‌های روزافزون نجات داده‌است.حال پس از یک دهه دست و پنجه نرم کردن با این اقتصاد تورم‌زده سرانجام غول تورم روزی را از دست قشر کم‌درآمد جامعه درآورد و بقالی‌های محلی را وادار به برچیدن بساط نسیه کرد و بالا گرفتن نوسانات قیمتی کالاهای اساسی و روزانه شدن این نوسانات بقالی‌ها را برای پرداخت نسیه در مضیقه قرار داد.

بقال‌های محلی این روزها در حال خط زدن اسامی اهل محل از دفترچه‌های خود هستند؛ یکی از این بقال‌ها در گفت و گو با خبرنگار دیده‌بان ایران گفت:«بازپرداخت نسیه یک تا دو ماه بعد از اینکه محصولی را فروخته‌ایم نه تنها برای ما دیگر سودی نخواهد داشت بلکه ضرر‌های سنگینی را در پی خواهد داشت، چراکه به عنوان مثال هر شانه تخم مرغ ممکن است در این زمان ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان گران شود.»

همزمان با خط خوردن اسامی اهل محل از دفترچه بقالی‌های محلی، تقاضا برای خرید کالا از این فروشگاه‌های نقلی جامانده در کوچه پس کوچه‌های شهر نیز به شدت کاهش یافته‌است چراکه بدون نسیه قشر کم‌درآمد حتی قادر به خرید تخم‌مرغ و شروع روز خود نخواهد بود.حالا بقالی‌های محلی که به زور نسیه خود را در سیل ساخت‌و‌ساز فروشگاه‌های زنجیره‌ای و افزایش افسارگسیخته نرخ اجاره‌ زنده نگه‌داشته بودند با خطر ورشکستگی مواجه‌اند.

بنابر گزارش دیده بان ایران؛ رشد قارچی فروشگاه‌های زنجیره‌ای در کشور در طی سال‌های اخیر و همخوانی نحوه ارائه خدمات و محصولات توسط این فروشگاه‌ها با ذائقه قشر متوسط و پردرآمد جامعه، بقال‌های محلی را در خطر از دست دادن شغل قرار داده است؛ بقال‌هایی که همچون فروشگاه‌های زنجیره‌ای مالیات و عوارض پرداخت می‌کنند و در حالی زیر دست و پای بی‌تدبیری‌ها در حال له شدن هستند که نرخ بیکاری در جامعه بیداد می‌کند.

دست و پا زدن بقال‌ها برای حیات به اینجا ختم نمی‌شود و افزایش روزافزون اجاره‌بها این فعالان اقتصادی را از نفس انداخته است؛ پرداخت اجاره‌بها این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری به معضلی برای مستاجران بدل شده است چراکه هزینه ودیعه یک واحد تجاری این روزها در تهران از یک تا دو میلیارد گذشته است و حتی به سه میلیارد تومان رسیده است آن هم با پرداخت ماهانه ۶۰۰ میلیون تومان اجاره‌بها و رهن کامل واحد‌های تجاری نیز حداقل ۵ میلیارد تومان هزینه‌ می‌برد.

بی‌توجهی به بقال‌ها نتیجه‌ای جز از بین رفتن این صنف نخواهد داشت، صنفی که تعداد زیادی از شاغلان را در ایران در خود جای داده است و می‌بایست در کنار حفظ منافع فروشگاه‌های زنجیره‌ای و توسعه مارکت‌ها به منافع این صنف نیز پرداخته شود چراکه بی‌برنامگی و گسترش بی‌حساب و کتاب فروشگاه‌های زنجیره‌ای نه تنها منافعی در پی نخواهد داشت بلکه صدمات جبران ناپذیری بر پیکره اقتصاد و جامعه وارد خواهد کرد.

  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش