به گزارش شرق، در این روزها که بهعنوان روز جهانی ریشهکنی فقر نامیده میشود، فرصتی فراهم آمده که بسیاری درباره فقر بنویسند و تأثیراتش را بررسی کنند. شیوع ویروس کرونا منجر به معکوسشدن چندین دهه پیشرفت در مبارزه با فقر و «فقر شدید» شد و شعار امسال «پایاندادن به فقر پایدار، احترام به همه مردم و سیاره ما» است. شاید سادهترین راه توصیف فقر یادآوری این سه نکته باشد که در شبکههای اجتماعی با همین اینترنت ملی مطرح شده است: «فقر به شدت درد داره. از درد دندون و کمر و معده گرفته تا ضعف و سوءتغذیه/ فقر شبیه آدمی نیست که زانوی غم بغل کرده. آدمیه که داره به خودش میپیچه/ طعم فقر تلخ و بدمزه است، از آدمی که تو تلخی زندگی میکنه نباید انتظارات شیرین داشت».
آمارهای عجیب از فقر در ایران
دامنه فقر در ایران روز به روز در حال افزایش است و جمعیت افراد استمداد طلب و نیازمند ایران نیز به طبع آن روز به روز بیشتر میشود؛ کما این که ۷۷.۴ میلیون و یعنی در حدود ۹۰ درصد ایرانیان یارانه بگیر هستند.
سایت اقتصاد۲۴ در گزارشی نوشت: دامنه فقر در ایران روز به روز در حال افزایش است و جمعیت افراد استمداد طلب و نیازمند ایران نیز به طبع آن روز به روز بیشتر میشود؛ کما این که ۷۷.۴ میلیون و یعنی در حدود ۹۰ درصد ایرانیان یارانه بگیر هستند.
تا فروردین سال ۱۴۰۱ قیمت مواد غذایی در ایران نسبت به سال قبل ۴۳ درصد افزایش یافته است.
تا اوایل سال ۲۰۲۲، حدود ۳۰ درصد از خانوارها زیر خط فقر زندگی میکردند. برخی کارشناسان تخمین زده اند که حداقل نیمی از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران زیر خط فقر زندگی میکنند.
در ایران ۱۸ درصد از افراد جامعه دچار فقر مطلق است؛ یعنی به ازای هر ۵ نفری که در روز ممکن است از کنار شما رد میشود، یک نفر در فقر مطلق به سر میبرد.
اکنون خط فقر نسبی خانوارها در ایران به ۱۸ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان رسیده است.
کودکان ایرانی
شکل فقر در ایران با کشورهای دیگر چندان فرقی نمیکند؛ مثلا وقتی قیمت هر شانه تخممرغ ۳۰ عددی در مغازههای تهران ۹۰ تا صد هزار تومان است و حدود ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان نسبت به ماه قبل گرانتر شده، همین موضوع سبب میشود تا تعداد کسانی که به آن دسترسی داشته باشند، کمتر شود. اما برای یونیسف ایران میزان فقر کودکان ایرانی قطعا مهم نیست و قرار نیست واکنش خاصی نشان دهد. در واقع وقتی اخبار این نهاد در ایران را بررسی میکنیم، آخرین کاری که انجام داده، توزیع ۸۰۰ بسته بهداشتی میان پناهندگان افغانستانی و جامعه میزبان در استان کرمان است آنهم برای یک ماه پیش. البته قطعا این نهاد فعالیتهایی انجام میدهد، اما گزارش آن ارائه نمیشود.
فقر اوکراینیها و افغانستانیها
امسال و همزمان با روز جهانی فقرزدایی یا ریشهکنی فقر، به هر حال تمرکز و ارائه گزارش یونیسف بر روی اوکراین بوده است. این نهاد اعلام کرده بار سنگین ناشی از بحران اقتصادی که جنگ در اوکراین مسبب آن بوده، بر دوش کودکان سنگینی میکند. افزایش تورم، چهار میلیون کودک دیگر را در اروپای شرقی و آسیای میانه به فقر سوق داده است که حاکی از افزایش ۱۹درصدی نسبت به سال ۲۰۲۱ است. یونیسف پس از بررسی دادههای ۲۲ کشور به این نتیجه رسیده است.
در گزارش یونیسف آمده است: روسیه حدود سهچهارم کل افزایش تعداد کودکانی را ثبت کرده است که به دلیل جنگ اوکراین و بحران گرانی هزینههای زندگی در سراسر منطقه در فقر زندگی میکنند و به این آمارها باید ۲.۸ میلیون کودک دیگر را که هماکنون در خانوادههای فقیر زندگی میکنند، اضافه کرد. بر اساس این گزارش، این تأثیر شدید ناشی از تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه است.
اوکراین نیممیلیون کودک فقیر دیگر را به دلیل جنگ در این کشور به ثبت رسانده و پس از آن رومانی قرار دارد که ۱۱۰ هزار کودک دیگر به آمارهای قبلی اضافه شده است.
«افشان خان»، مدیر منطقهای یونیسف در اروپا و آسیای میانه، گفت: جنگ اوکراین بار سنگینش را بر کودکان در سراسر جهان انداخته است. اگر اکنون از این کودکان و خانوادههایشان حمایت نکنیم، قطعا افزایش شدید فقر بین آنها باعث از دست رفتن فرصتهای آموزش میشود. این به آن معناست که ممکن است چهارهزارو ۵۰۰ کودک دیگر قبل از اولین سال تولد جان خود را از دست بدهند و ۱۱۷ هزار کودک نیز تنها در سال جاری ترک تحصیل کنند.
همچنین این نهاد چندی پیش درباره وضعیت نگرانکننده کودکان افغانستان در زمینه بهداشت، آموزش و تغذیه هشدار داده است. در این گزارش هشدار داده شده که در صورت حمایتنشدن جامعه جهانی ۹۷ درصد مردم افغانستان به زیر خط فقر سقوط خواهند کرد؛ چراکه ۲۴.۴ میلیون نفر از شهروندان افغانستان ازجمله ۱۳ میلیون کودک به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. همچنین ۱۸.۹ میلیون نفر از مردم افغانستان در تابستان و پاییز با حالت اضطراری یا بحران عدم مصونیت مواد غذایی مواجه میشوند.
بر اساس این گزارش، ۱.۱ میلیون کودک زیر پنج سال دچار سوءتغذیه حاد هستند. این گزارش افزوده که در سال ۲۰۲۱ میلادی در حدود هفت میلیون نفر در داخل افغانستان بیخانمان شدهاند. همچنین طبق این گزارش هشت میلیون کودک در افغانستان برای دسترسی به آموزش به حمایت نیاز دارند. یونیسف افزوده در صورت پرداختنشدن معاش معلمان و ادامه سطح فلجکننده فقر،
۱۰ میلیون کودک در معرض خطر ترک تحصیل قرار خواهند گرفت. دفتر حمایت کودکان شمار کودکانی را که به حمایت سلامت روانی نیاز دارند، ۴.۵ میلیون نفر ذکر کرده است.
- 9
- 6