جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۸:۴۰ - ۲۵ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۲۲۵۷
اقتصاد کلان

نهادها و سازمان‌های«ویژه» سال آینده چقدر بودجه می‌گیرند؟ / تداوم خاص‌پروری در ایران

بودجه نهادهای خاص,لایحه بودجه سال 1402
شقاقی شهری، اقتصاددان: لایحه‌ بودجه سال آینده به دلیل این‌که مثل گذشته تنظیم شده، کسری بودجه عیانی دارد. کسری بودجه عملیاتی بالایی هم دارد، چون باید اوراق و اموال بفروشیم. ما برای پرداخت حقوق و دستمزد داریم اموال می‌فروشیم و این یعنی اوج بی‌خردی در نظام بودجه‌ریزی. ما حق نداریم برای حقوق و دستمزد پایدار، اموال بفروشیم یا اوراق منتشر کنیم

روزنامه توسعه ایرانی: یکی از پیام‌های بودجه ۱۴۰۲ این است: از هر کس که می‌توانیم بیشتر بگیریم و به نهادهای بی‌اثر بیشتر بدهیم.

 این را عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی در صفحه شخصی خود در شبکه فیلتر شده اینستاگرام نوشته است. بودجه سال آینده با بیش از یک ماه تاخیر به بهارستان رسید اما آنها که انتظار داشتند این بودجه تغییری ماهوی و شکلی را نسبت به سال‌های گذشته تجربه کرده باشد تا اوضاع نابسامان مملکت را سامان دهد سخت ناامید شده‌اند.

 بودجه سال آینده تغییری در ماهیت و شکل با بودجه‌های سال‌های گذشته نداشته است و رشد بودجه نهادهای خاص نیز نشان می‌دهد شعارهای دولت همگی قرار است در حد و اندازه شعار باقی بماند. دولت تنها به شعارهایی کلی در خصوص مهار تورم و ضرورت ایجاد شغل و بهبود وضعیت اقصادی و رشد و ... بسنده کرده است؛ اما نگفته این اقدامات و شعارها بر پایه کدام برنامه‌ریزی قرار است رنگ تحقق گیرند.

بررسی دقیق بودجه نشان می‌دهد در بودجه سال آینده یارانه‌های پنهان ۱۲۰ درصد افزایش یافته است. میزان رشد هزینه‌هاز دولت ۴۶ درصد و میزان رشد بودجه شرکت‌های دولتی ۴۰ درصد برآورد می‌شود. این در حالی است که میزان افزایش حقوق کارمندان، با وجود تورم ۴۵ درصدی تنها ۲۰ درصد پیش‌بینی شده است.

رئیس موافق عقب‌ماندگی  حقوق از تورم

نکته اینجاست که رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز معتقد است این اقدام مفید است. مسعود میرکاظمی معتقد است در سال‌های گذشته نیز به همین ترتیب بوده است. دو راه‌حل در این مورد وجود دارد. شما گاهی وقت‌ها با یک منابع ناپایدار حقوق‌ها را افزایش می‌دهید و پرداخت هم می‌کنید، یعنی به نوعی از یک‌طرف به مردم پرداخت می‌کنید و از طرف دیگر از جیب مردم خارج می‌کنید. این به نفع مردم نیست.

وی می‌گوید: اما می‌شود ظرف دو سال تورم را به یک عدد منطقی رساند؛ یعنی به سمت یک رقمی شدن حرکت کنیم. این روند را از سال گذشته شروع کردیم. اما اتفاقاتی افتاد، اصلاحات اقتصادی صورت گرفت که قانونی هم بود و باید انجام می‌شد.

نهادهای خاص چقدر بودجه می‌گیرند؟

 همواره بودجه نهادهای فرهنگی و خاص با حساسیت ویژه‌ای از سوی افکار عمومی رصد می‎شود. شاید بودجه صدا و سیما را بتوان یکی از حساسیت‌برانگیزترین بودجه‌ها نامید، چرا که بسیاری از مردم معتقدند صدا و سیما در برنامه‌سازی قافیه را به رقبای خارجی خود باخته است و چابکی لازم برای تهیه برنامه‌های سرگرم‌کننده برای مردم را ندارد. بودجه سازمان صدا و سیما در سال آینده افزایشی برابر با ۳۱ درصد را شاهد است و قرار است این سازمان بودجه‌ای در محدوده ۷۹۳۸ میلیارد تومان دریافت کند.

بودجه ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر نیز رشدی ۴۳ درصدی را شاهد است. بودجه این ستاد از ۵۷ میلیارد تومان در سال جاری به ۷۶ میلیارد تومان در سال آینده افزایش خواهد یافت.

 شورای عالی حوزه‌های علمیه نیز با رشد ۶۰ درصدی بودجه مواجه خواهد بود. بودجه این شورا از ۱۹۷۵ میلیارد تومان به ۳۱۷۲ میلیارد تومان می‌رسد.

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم نیز در سال جاری ۲۲۶ میلیارد تومان بودجه داشت که با رشدی ۵۴ درصدی قرار است در سال آینده بودجه ۳۴۹ میلیارد تومانی دریافت کند.

 بودجه حفظ آثار دفاع مقدس نیز از ۱۶۷ میلیارد تومان در سال جاری به ۴۳۳ میلیارد تومان در سال آینده افزایش خواهد یافت که رشد این بودجه ۱۵۹ درصد است.   بسیج سازندگی نیز با افزایش ۳۷۵ درصدی بودجه قرار است سال آینده ۷۶ میلیارد تومان بودجه دریافت کند. بودجه این نهاد در سال جاری برابر با ۱۶ میلیارد تومان بود.

 شاید به واسطه شرایط کشور است که بودجه سازمان زندان‌ها نیز ۵۴ درصد افزایش یافته و از شش هزار میلیارد تومان به ۹۲۷۳ میلیارد تومان خواهد رسید.

بنیاد سعدی به ریاست حداد عادل در سال ۱۴۰۲ مبلغ ۳۵ میلیارد تومان از بیتالمال بودجه دریافت می‌کند. این در حالی است که رقم یارانه‌ها با وجود موج شدید تورمی و بی‌اثر شدن این یارانه‌ها قرار است همچنان ثابت باقی بماند و دولت قرار است از خانه‌ها و خودروهای لوکس نیز مالیات دریافت کرده و رقم مالیات‌ها نیز قرار است رشدی قابل توجه را در سال آینده تجربه کند.

کارشناسان چه می‌گویند؟

استاد جامعه‌شناسی دانشگاه می‌گوید: با حقوقی که دولت در لایحه بودجه در نظر گرفته است، در سال آتی شاهد افزایش طلاق، کاهش ازدواج و فرزندآوری، روسپی‌گری، در اختیار قرار دادن دختران برای کسب درآمد، کارتن‌خوابی و انواع آسیب‌ها خواهیم بود.

امان‌الله قرایی‌مقدم، می‌افزاید: با افزایش تورم و این مبلغ حقوق که تا خط فقر فاصله بسیار زیادی دارد، باید منتظر افزایش بزه باشیم. چرا که زیر بنا وقتی به لرزه دربیاید، روبنا را تخریب می‌کند.

همچنین وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی می‌گوید: ۲۰ سال پیش قرار بود بودجه‌ریزی را عملیاتی کنیم و بودجه‌ریزی هدفمند و برنامه‌محور و در عین حال، ناظر بر حل چالش‌های کشور باشد. این شعاری بود که از ۲۰ سال پیش به این نتیجه رسیده بودیم نظام بودجه‌ریزی کشور ناظر بر ارتقای بهره‌وری و حل بحران‌ها و چالش‌های کشور نیست.

وی عنوان می‌کند: در سال ۱۳۸۰ به خاطر دارم که سازمان برنامه و بودجه وقت همایشی برای بودجه‌ریزی عملیاتی گذاشته بود و مباحث این بود که این نظام بودجه‌ریزی جز اتلاف منابع، عایدی دیگری ندارد. الان ۲۱ سال گذشته و همان مسیر گذشته را ادامه می‌دهیم و بودجه‌ریزی، افزایشی و چانه‌زنی است. یکی از بدترین نظامات بودجه‌ریزی این است.

شقاقی‌شهری می‌افزاید: لایحه‌ای که من دیدم، به دلیل این‌که مثل گذشته تنظیم شده، کسری بودجه عیانی دارد. کسری بودجه عملیاتی بالایی هم دارد، چون باید اوراق و اموال بفروشیم. ما برای پرداخت حقوق و دستمزد داریم اموال می‌فروشیم و این یعنی اوج بی‌خردی در نظام بودجه‌ریزی. ما حق نداریم برای حقوق و دستمزد پایدار، اموال بفروشیم یا اوراق منتشر کنیم.

وی عنوان می‌کند: به نظر من نظام اداری ما نیازمند تغییرات اساسی است. این نظام اداری در جهت راحت‌طلبی است، یعنی حقوق می‌دهیم و بهره‌وری منفی است. این نظام اداری با این وضعیت ساختار سازمانی و استخدامی بهره‌وری ندارد. ما باید از دستگاه‌ها برنامه بخواهیم. ما نباید به کارمند پول دهیم، باید برای حل مساله پول دهیم. ساختار است که ایراد دارد و هر سال هم تکرار می‌شود و این همان روزمرگی است.

او تنها کارشناسی نیست که معتقد است پیام این بودجه برای اقتصاد ایران هیچ است؛ اقتصادی که درگیر بحران‌های شدید است. نسل جوان به واسطه ابهام در آینده حالا در جایگاه مطالبه‌گر، خواهان بهبود وضعیت است. خواسته‌ای که جایگاهی در بوجه سال آینده ندارد.

باران زرین قلم

  • 10
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
والله خیلی زور داره از ما مالیات بگیرن یه کارمند جزه هستیم رقم مالیات هم نسبت به حقوقمون بالاست واقعا . بعد با همین پول ما بودجه نهادها و سازمان های بالا که ذکر شده رو تامین کنند.این پول زور و دزدی حساب میشه
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش