یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۷ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۲۴۱
اقتصاد کلان

تصاعد بوی تند بی‌عدالتی از بودجه سال آینده

۶۵ درصد از جمعیت کشور در بودجه ۱۴۰۲ نادیده گرفته شده‌اند

بوی تند بی‌عدالتی از بودجه سال آینده,بودجه 1402
حبیبی فعال کارگری: دولت با سطرهای ناعادلانه لایحه بودجه، دردسر و مناقشه جدیدی برای کارگران ایجاد می‌کند. متاسفم که در این اوضاع اقتصادی و بحران معیشت، کارگران را در چه مسائلی درگیر می‌کنند و برای آنها دغدغه جدید می‌تراشند

توسعه ایرانی: سال‌هاست لوایح بودجه سالانه به عرصه‌ای جدید برای مناقشه چندماهه‌ میان دولت‌ها و کارگران بدل شده است. یک ماجرای تکراری؛ دولت‌ها بندهایی را در لایحه بودجه می‌گنجانند که خلاف منافع جمعی کارگران است و حقوق اولیه کارگران با این سطرهای ضدکارگری از دست می‌رود. ناگزیر، کارگران هفته‌ها و ماه‌ها تلاش می‌کنند تا تاثیر این پیشنهادات ضدکارگری ظاهراً قانونی را خنثی کنند یا دولت‌ها و مجالس را به عقب‌نشینی وادارند.

البته وقتی حق مشارکت جمعی در تعیین خط و خطوط اصلی زندگی کارگران به رسمیت شناخته نمی‌شود، کارگران مجبورند هر سال، طرف‌های مقابل را خاکریز به خاکریز و قدم به قدم عقب برانند یا خود عقب بنشینند. البته جدال فقط بر سر دستمزد و سطح پایین تاثیرگذاری کارگران در شورای عالی کار نیست. بودجه سالانه هم محلی برای مناقشه بدل شده چون سهم عادلانه کارگران از بودجه سالانه و از خزانه ملی به رسمیت شناخته نمی‌شود. نه تنها کارگران سهمی از بودجه‌های مسکن، بهداشت و آموزش ندارند و جای خالی اصول قانون اساسی از اصل ۲۹ و ۳۰ و ۳۱ گرفته تا اصل ۴۳ خالی‌ست، بلکه لوایح بودجه حقوق قانونی کارگران را به مخاطره می‌اندازد؛ حقوقی چون حق داشتن دستمزد شایسته، اشتغال ایمن و تامین فردایی مطمئن و امن.

بودجه‌ای که کارگران را نمی‌بیند

به باور فعالان کارگری، اصلی‌ترین کمبودهای بودجه ۱۴۰۲، فقدان اعتبار کافی برای تامین مسکن کارگری و دیده نشدن سهم مناسب برای یارانه دارو و درمان و البته تضعیف درمان رایگان به طور مستقیم و غیرمستقیم است. از طرفی، تامین بیمه و درمان رایگان برای مردم به روال هر سال، فراموش شده و از طرف دیگر، اعتبار مشخصی برای تامین اجتماعی در نظر گرفته‌ نشده است. در دو سال گذشته، یک اعتبار حداقلی برای تامین اجتماعی در بودجه بود که امسال همان هم حذف شده است! وقتی بدهی دولت به سازمان پرداخت نشود، هم درمان رایگان و هم پرداخت مستمری بازنشستگان با بحران مواجه خواهد شد.

در این شرایط، چالش سر پا ماندن سازمان تامین اجتماعی با پوشش ۶۵درصدی جمعیت کشور، به یک چالش اساسی بدل خواهد شد و کارگرانی که قرار نیست اصل ۳۱ قانون اساسی منجر به خانه‌دارشدن‌شان شود، آینده خود را هم در مخاطره می‌بینند. با این رویکرد آیا منابعی برای آیندگان در تامین اجتماعی باقی می‌ماند، آیا می‌توان به پایداری همین درمان نیم‌بند در مراکز درمانی تامین اجتماعی امید بست و آیا بار بحران صندوق‌ها، بر دوش کارگران و بازنشستگان افتاده است؟

تصمیمات غیرقانونی در لایحه بودجه ۱۴۰۲

«حسین حبیبی» عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، ضمن تاکید بر این نواقص، با ریز شدن در بندهای بودجه، عیوب دیگری هم می‌بیند؛ عیوبی که منجر به بروز مشکلات برای گروه‌های مختلف نیروی کار خواهد شد و عرصه‌های جدیدی از مناقشه‌ای نابرابر تعریف خواهد کرد.

او به افزایش ۲۰درصدی حقوق کارکنان دولت و نهادهای اجرایی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اشاره می‌کند؛ بندی که به طور غیرقانونی، حقوق بخشی از کارگران کشور را زیر سوال برده است: «عبارت افزایش ۲۰درصدی حقوق و دستمزد مشمولین قانون کار شاغل در دستگاه‌های دولتی که دولت در بند الف تبصره ۱۲ لایحه بودجه سال آینده آورده، تکرار قانون‌گریزی سال قبل است. باز هم این دولت برای مزد کارگران دولت تکلیف تعیین کرده است! جای تعجب و تاسف دارد که سال قبل کارگران دولت ماه‌ها دوندگی کردند تا این عبارت از لایحه بودجه ۱۴۰۱ حذف شود و حالا دوباره همان سطر با همان مختصات در لایحه بودجه ۱۴۰۲ قد علم کرده است. آیا دولت توجهی به قانون و الزامات آن ندارد و نمی‌داند براساس مواد ۲ و ۴۱ قانون کار، مسئول تعیین دستمزد برای تمام کارگران کشور، شورای عالی کار است؟».

این فعال کارگری از اعضای کمیسیون تلفیق بودجه در مجلس می‌خواهد قبل از هر کاری، عبارت مشمولین قانون کار در دستگاه‌های اجرایی، از متن بند الف تبصره ۱۲ بودجه حذف شود.

سال قبل، کارگران دولت ازجمله اپراتورهای فشار قوی برق یا همان کلاه‌زردها، بارها برای بازگشت دولت و بودجه به قانون مطالبه‌گری کردند. نماینده کلاه‌زردها که از بی‌قانونی مجدد امسال انتقاد دارد، در این رابطه می‌گوید: سال قبل سه چهار ماه دوندگی کردیم. با لباس‌های کارمان مقابل مجلس تجمع کردیم، نامه نوشتیم و این در و آن در زدیم تا افزایش مزد ما از لایحه بودجه حذف شد. مزد قانونی که همان افزایش ۳۸درصدی به اضافه مبلغ ثابت مصوب شورای عالی کار بود بعد از پایان بهار به ما رسید. حالا چرا دوباره همان قانون‌گریزی را تکرار کرده‌اند؟ یعنی ما باز باید چند ماه برای حقوق اولیه خودمان و برای بدیهی‌ترین حق که دستمزد قانونی‌ست، دوندگی کنیم و مجادله داشته باشیم؟!

نکته اینجاست که این دستگاه‌های اجرایی که در لایحه بودجه آمده، در عمل دامنه شمول گسترده‌ای پیدا می‌کند؛ شهرداری‌ها نیز به تاسی از حکم دولت، بخشنامه خواهند زد که افزایش حقوق نیروهایمان همان ۲۰درصد است، حداقل برای قرارداد مستقیم‌ها.

افزایش اختیاری سن بازنشستگی  باید حذف شود

در لایحه بودجه، نکات ضدکارگری دیگری هم وجود دارد. یکی از آنها به گفته «حسین حبیبی» عبارت بند د تبصره ۲۰‌ لایحه بودجه ۱۴۰۲ مبنی بر افزایش سن بازنشستگی‌ست که در صورت اعلام نیاز دستگاه و رضایت مستخدم به نظر اختیاری می‌آید. او تاکید می‌کند: این عبارت باید حذف شود چون با توجه به جمعیت انبوه جوانان بیکار و جویای کار و همچنین با سخت‌تر شدن شرایط ادامه کار از نظر اقتصادی و اجتماعی که توام با رنج و مشقت بسیار برای شاغلان است، افزودن دو سال به سن بازنشستگی حتی به اختیار و انتخاب نیروی کار، عاقلانه و منطقی نیست و حتی عادلانه هم نیست!

این فعال کارگری ادامه می‌دهد: در شرایطی که کارگران باید متحد و متشکل برای تصویب دستمزد برابر با سبد معیشت، مطالبه‌گری و چانه‌زنی کنند و ابزار لازم برای اعتراض و فشار از پایین را در اختیار داشته باشند، دولت با سطرهای ناعادلانه لایحه بودجه، دردسر و مناقشه جدیدی ایجاد می‌کند. جمعیت قابل توجهی از کارگران مشمول قانون کار باید هر سال کفش آهنین بپوشند و مقابل نهادهای تصمیم‌گیر بایستند تا آنهایی که باید، بپذیرند که تعیین دستمزد برعهده شورای عالی کار است. بسیار متاسفم که در این اوضاع اقتصادی و بحران معیشت، کارگران را در چه مسائلی درگیر می‌کنند. چرا برای کارگران دغدغه می‌تراشند؟!

عدالت دیدنی دولت  در تخصیص بیت‌المال

قرار است لوایح بودجه سنواتی، بستری برای تقسیم عادلانه درآمدهای ملی باشد اما وقتی بودجه برخی نهادها ازجمله صداوسیما و بنیادها ۴۰درصد یا حتی بیشتر زیاد شده، دولت انقباض را فقط متوجه مزدبگیران دانسته است. یک بازنشسته کشوری و لشگری و یک کارمند عادی باید ۲۰درصد افزایش مزد داشته باشد ولی یک نهاد پرپول و معاف از مالیات، میلیاردها تومان اعتبار می‌گیرد! تازه کارگران دستگاه‌های اجرایی و نهادهای دولتی را هم شامل این ۲۰درصد دانسته‌اند. آیا حق یک کارگر شهرداری که از جان و دل برای خدمت به مردم مایه می‌گذارد، از بودجه سالانه همین ۲۰درصد افزایش حقوق است؟

نسرین هزاره مقدم

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش