شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۲۳:۴۴ - ۱۳ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۳۰۳
اقتصاد کلان

دولت مردم را در تأمین سفره‌های خود ناتوان کرده است

تورم ۴۷۸ درصدی سبد مصرفی خانوار‌ها طی ۶ سال اخیر! | مصرف سالانه گوشت مردم جیبوتی ۳ و نیم برابر هر ایرانی است

دست دولت در جیب مردم,افزایش قیمتها و پرداخت یارانه
از ابتدای سال جاری دولت عدالت محور به دنبال جراحی اقتصادی بوده و این سیاست را جهت جبران کسری‌های خود اجرایی کرده است اما متأسفانه با اعمال چنین برنامه‌های اقتصادی، بخش زیادی از مواد غذایی از سبد خانوار‌ها حذف شده و در کمال ناباوری دولت همچنان مدعی حفظ معیشت مردم است.

در حالی که بیشتر مردم مصرف کننده در دهک‌های مختلف جامعه عادات خرید خود را تغییر داده‌اند تا بتوانند غذا و خورد و خوراک خود و خانواده‌شان را تأمین کنند، عملکرد ضعیف اقتصادی مردان دولت سیزدهم همچنان از روند افزایش نرخ تورم عقب مانده است.

مردم طبقه متوسط بیشتر از گذشته درحال سقوط به طبقه فقرا هستند و فقیر‌ها از قبل فقیرتر شده اند. ابراهیم رئیسی از ابتدا که سکان دولت سیزدهم را به دست گرفت و هسته مرکزی تیم اقتصادی را تشکیل داد به همراه تیمش معتقد بودند، وضع بد اقتصادی مردم متاثر از سوء مدیریت مدیران دولت گذشته و امید اقتصادی به سیاست خارجی بوده است و همواره با وعده‌های بهبود وضعیت اقتصادی، در همین عمر کوتاه از دولت سیزدهم، معیشت مردم را به مخاطره انداخته است.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، شعار رفع فقر تا پایان سال ۱۴۰۰ از سوی رئیس دولت عدالت محور نه تنها محقق نشد بلکه سفره مردم متاثر از اصلاحات اقتصادی هر روز کوچکتر شد و وضعیت بدتر برای معیشت مردم از سوی کارشناسان پیش بینی شده است.

بار دیگر فشار تورم روی سفره مردم قرار گرفته و خوراکی‌ها نسبت به سایر گروه‌های کالایی سرعت بیشتری در افزایش قیمت پیدا کرده‌اند به طوری که نرخ تورم نقطه‌ای در دی ماه ۱۴۰۱ به عدد ۵۱.۳ درصد رسیده است. گزارش مرکز آمار نیز از رشد دوباره تورم مواد غذایی و افزایش قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها تنها در مدت یک ماه حکایت دارد.

گزارش جدید مرکز آمار چنین عنوان می‌کند که نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی­‌ها و دخانیات» با افزایش ۳.۹ واحد درصدی به ۶۹.۲ درصد رسیده و زنگ خطر برچیده شدن سهم زیادی از سفره‌های مردم به طور قطعی به صدا در می‌آید.

طبق این گزارش نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوار‌های شهری ۵۰.۶ درصد است که نسبت به ماه قبل ۲.۷ واحد درصد افزایش داشته و البته این نرخ برای خانوار‌های روستایی ۵۴.۹ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۳.۵ واحد درصد افزایش داشته است.

پس از ادعای اصلاح نظام پولی و یارانه‌ای از سوی دولت سیزدهم، نوسانات نرخ ارز که ناشی از فقدان هماهنگی بین تیم اقتصادی دولت بوده وارد بحران جدی شده است تا حدی که رئیس جمهور مجبور به تغییر رئیس کل بانک مرکزی شده است، اما این عزل و نصب‌ها هم نتوانست بازار پُرتنش ارز را به ساحل آرامش برساند و همچنان شاهد سرعت‌گرفتن دوباره افزایش نرخ خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها هستیم؛ روندی که در حال کوچک‌کردن سفره و جیب مردم است؛ گویا جراحی اقتصادی دولت عدالت پیشه به گونه‌ای بوده که گلوی مردم را سر سفره‌ها می‌فشارد.

هزینه خانوار‌ها چقدر گران شده؟

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، بررسی‌ها نشان می‌دهد به طور متوسط سطح تورم در ایران در ۶ سال گذشته ۵.۷ برابر شده است. بنا به اعلام مرکز آمار، میزان تورم در ۲۱ استان بالاتر از میانگین کشوری بوده که این خود نشان از یک رکوردزنی کم سابقه دارد. در این آمار عنوان شده که در دی ماه ۱۴۰۱ شاخص قیمت مصرف‌کننده برای خانوار‌های کشور به عدد ۵۷۸.۴ رسیده است.

در این اعداد و ارقام، قیمت سبد هر استان در سال پایه که اکنون ۱۳۹۵ است، برابر ۱۰۰ در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین وقتی سبد مصرفی کل کشور در دی ماه به عدد ۵۷۸.۴ می‌رسد، یعنی قیمت سبد مصرفی خانوار‌ها از سال ۱۳۹۵ تاکنون بیش از ۴۷۸ درصد رشد کرده است.

از فروردین ۱۴۰۱ تا دی ماه، به گفته فعالان اقتصادی، در میان کالا‌های اساسی برنج، گوشت و مرغ، رب، روغن، ماکارونی، لبنیات هرکدام بیش از ده بار افزایش قیمت داشته و در کل بیشتر مواد خوراکی مورد نیاز خانوار‌ها تورم ۲۰۰ برابری قیمت‌ها را در بازار تجربه کرده است.

شدت دومینوی حذف کالاهای اساسی از سبد خانوار بیشتر شد

سعود دانشمند، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ در پاسخ به این سوال که افزایش نرخ تورم چه تبعاتی بر اقتصاد و معیشت مردم می‌گذارد؟ گفت: دولت اثرات و تبعات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را بر روی قیمت کالا‌ها و خدمات را می‌دانست و با علم به ایجاد بحران جدید در اقتصاد، اقدام به چنین کاری کرد.

به گفته دانشمند، موضوع کوچک شدن سفره‌های مردم به دلیل گرانی زنجیره‌ای در بخش‌های مختلف کالا‌های اساسی بسیار مهم و کلیدی است، اما نکته مهم‌تر تبعات این گرانی‌ها برای سال آینده است چراکه امروز کاهش قدرت و توان مالی مردم می‌تواند دلیل رکود جدیدی در بخش تولید و صنعت کشور باشد و همین دومینو به سایر بازار‌ها و در نهایت باز به کوچک شدن سفره مردم باز گردد.

وی ادامه داد: حذف ارز ترجیحی سبب افزایش قیمت نهاده‌های دامی، محصولات پروتئینی و محصولات مختلف شده است و از ابتدای این اصلاح تاکنون و طبق پیش بینی‌ها تا پایان سال، افت تولید به ویژه در زمینه‌های گوشت و مرغ را خواهیم داشت که قطعاً با افزایش قیمت‌ها توان خرید مصرف کننده پایین آمده و اُفت تولید را خواهد داشت.

این کارشناس مسائل اقتصادی تأکید کرد: مردمی که تا پیش از این از عهده حداقل هزینه‌های زندگی بر می‌آمدند حالا در حال حذف بیشتر و در حال جایگزین کردن نیازهای خود در سبد معیشتی هستند. امروز به موجب گرانی و تورم حاصل از سیاست‌های اشتباه، کالا‌های اساسی در بخش خوراکی‌ها و بهداشتی، شاید به طور کامل از سبد کالای‌شان حذف نشده، اما به‌طور محسوس حجم و تعداد آن‌ها از سبدخانوار کاهش یافته است.

روزنامه هم‌میهن: مصرف سالانه گوشت مردم جیبوتی ۳ و نیم برابر هر ایرانی است

هم‌میهن نوشت :این روزها شهروندان ایرانی به سختی امرار معاش می‌کنند. تلاش برای حفظ وضع موجود به اولویت خانوار ایرانی تبدیل شده، اما آمارها نشان می‌دهد که این تلاش چندان موفق نبوده و حالا بحران سبد غذایی مردم را نشانه رفته است. 

دست دولت در جیب مردم,افزایش قیمتها و پرداخت یارانه

این روزها قشر وسیعی از جامعه به سختی می‌توانند نیازهای اولیه زندگی را حتی با کیفیت پایین تامین کنند. افرادی که برنج ایرانی می‌خرند کم شده‌اند و قشر وسیعی از جامعه به برنج پاکستانی و حتی هندی اکتفا می‌کنند.

سرانه مصرف گوشت برای هر فرد به چهار کیلوگرم در سال رسیده و این درحالی‌ست که این سرانه در کویت به ازای هر فرد ۶۷ کیلوگرم در سال است. حتی سرانه سالانه مصرف گوشت در جیبوتی ۱۵ کیلو به ازای هر فرد است. این یعنی هر شهروند کویت، سالانه بیش از ۱۶ برابر و هر شهروند جیبوتی بیش از ۳.۵ برابر هر ایرانی، گوشت مصرف می‌کند.

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش