یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۰۸:۵۵ - ۱۸ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۳۹۳۶
اقتصاد کلان

تکمیل وجه سهام عدالت اختیاری است

سهام عدالت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

سود سالانه سهام عدالت یک میلیون تومانی، حدود ۱۵۰ هزار و سود ۵۳۲ هزار تومانی این سهام حدود ۹۰ هزار تومان است

 

طرح سهام عدالت ۱۱ سال پس از تصویب، اکنون درمرحله حساس انتقال به ۴۹ میلیون نفری قرارگرفته است که سهامداران آن هستند. طرح «توزیع سهام عدالت» پس از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۱۳۸۴ به درخواست رئیس جمهوری وقت در آبان ماه سال ۱۳۸۴در هیأت وزیران تصویب و از آبان ۱۳۸۵ کلید خورد.

 

مطابق مواد ۳۴ تا ۳۸ اصل ۴۴ قانون اساسی، دولت مجاز شده است در اجرای سیاست گسترش و مالکیت عمومی با هدف تأمین عدالت اجتماعی، تا ۴۰درصد از مجموع ارزش سهام بنگاه‌های قابل واگذاری را به شش دهک پایین درآمدی جامعه واگذار کند.

 

براساس این قانون ۶۰ شرکت بورسی و غیربورسی برای واگذاری در قالب این طرح انتخاب و قرار شد تا دولت به وکالت از مردم طی ۱۰ سال از محل سود این شرکت‌ها، حق السهم سهامداران را بپردازد. البته دو دهک پایین درآمدی با اولویت روستانشینان و عشایر، سهام با ۵۰درصد تخفیف و با دوره تقسیط ده ساله واگذار شده است اما در مورد چهار دهک بعدی، حسب مورد، واگذاری به صورت تقسیط ۱۰ ساله امکانپذیر است.

 

حال ۱۰ سال مهلت قانونی برای پرداخت حق السهم سهامداران به پایان رسیده است و سازمان خصوصی‌سازی به نیابت از دولت مکلف است تا زمینه پرداخت سود از سال یازدهم به سهامداران و سپس آزادسازی آن را فراهم کند.

 

برهمین اساس طبق آیین‌نامه اجرایی طرح توزیع سهام عدالت درابتدا باید صورتحساب تسویه ارزش سهام هر سهامدار که درآن زمان یک میلیون تومان درنظرگرفته شده بود، به دست مردم می‌رسید تا مشخص شود که چه میزان از ارزش سهام در طول ۱۰ سال گذشته تسویه شده است.

 

از ۱۷اسفند سال گذشته همین اتفاق افتاد و سهامداران توانستند که صورتحساب اولیه سهام عدالت خود را مشاهده کنند اما بجز دو دهک نخست جامعه (شامل تحت پوششان کمیته امداد و بهزیستی، روستائیان و عشایر) مبلغ تسویه شده صورتحساب چهار دهک دیگر۵۳۲ هزار تومان بود. درواقع با احتساب سودی که این شرکت‌ها در ۱۰سال اخیر داشته‌اند حدود نیمی از ارزش اولیه سهام عدالت برای هر نفر تأمین شده است.

 

درهمین راستا و همزمان با انتشار صورتحساب‌ها سازمان خصوصی‌سازی به مشمولان قطعی خود اعلام کرد که اگر سهامداری تمایل داشته باشد می‌تواند مابقی مبلغ را تا سقف یک میلیون تومان یعنی ۴۶۸ هزار تومان پرداخت کنند تا صاحب کل یک میلیون تومان ارزش سهام شوند و درغیراین صورت سهامداران به همان میزان ۵۳۲ هزار تومان سود دریافت می‌کنند. برپایه محاسبات انجام شده سود یک میلیون تومان سهام عدالت سالانه حدود ۱۵۰ هزار تومان و سود ۵۳۲ هزار تومان حدود ۹۰ هزار تومان می‌شود.

 

همزمان با فراخوان سازمان خصوصی‌سازی و تمدید مهلت واریز الباقی ارزش سهام که تا پایان مهر ماه جاری صورت گرفت بحث‌های بسیاری درخصوص این اقدام دولت میان برخی از کارشناسان، نمایندگان مجلس و بخصوص رسانه‌های منتقد درگرفت.

 

این درحالی است که دولت یازدهم و اکنون دولت دوازدهم، مجری قوانینی هستند که در دولت قبل تصویب شده است. براساس آیین نامه اجرایی فصل ششم توزیع سهام عدالت که در ۲۷بهمن سال ۱۳۸۷ درشورای عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل

 

چهل‌و چهارم به تصویب رسیده و امضای سیدشمس‌الدین حسینی وزیر وقت اقتصاد پای آن است، نحوه تخصیص سهام و سود آن برای سهامداران مشخص شده است.

 

براساس تبصره یک ماده شش این آیین نامه کلیه افراد ثبت‌نام شده تا پایان سال ۱۳۹۴، مشمولان نهایی سهام عدالت محسوب می‌شوند و سازمان خصوصی‌سازی ضمن انجام فرآیند لازم برای قطعیت سهامداری آنها، موظف است نسبت به تنظیم و ارائه صورتحساب تسویه اقساط به این مشمولان، پس از پایان دوره اقساط اقدام کند.

 

درتبصره سوم ماده شش نیز آمده است: دوره محاسبه اقساط سهام عدالت با لحاظ سال مالی شرکت‌های سرمایه‌پذیر، حداکثر ده دوره مالی از تاریخ ۰۱/۰۱/۱۳۸۵ تا پایان نیمه اول سال ۱۳۹۵ تعیین می‌شود. اما تبصره چهارم نحوه پرداخت مابه التفاوت احتمالی ارزش اولیه سهام با آنچه تسویه خواهد شد را مشخص کرده است. براساس این تبصره در صورتی که در پایان دوره تقسیط، بهای سهام مورد واگذاری به طور کامل تسویه نشده باشد، مشمولان می‌توانند حداکثر تا پایان شهریور ماه ۱۳۹۶، رأساً نسبت به پرداخت بدهی و تسویه حساب سهام مورد خریداری اقدام کنند. در هر صورت به میزان مبلغ بدهی تسویه شده، سهام به مشمولان تعلق می‌گیرد.

 

ارزش و قیمت سهام عدالت در بازار دوبرابر شده است

بجز سودی که قرار است دولت از چند روز آینده پرداخت آن را آغاز کند، مهم‌ترین مزیت سهام عدالت مالک شدن سهامداران بر بخشی از شرکت‌های دولتی است که هم‌اکنون ارزش اسمی آنها حداقل دو برابر شده است. برهمین اساس بسیاری از کارشناسان و همچنین رؤسای کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس در نامه‌ای از رئیس‌جمهوری خواستند تا به جای پرداخت سود،

 

اصل سهام را به مردم واگذار کند چراکه سود حداکثر ۱۵۰ هزار تومانی در هر سال گرهی از مشکلات اقتصادی مردم بازنمی کند. درخصوص میزان ارزش فعلی سهام عدالت معاون وزیر اقتصاد گفته است: یک میلیون تومان سهامی که از سال ۸۵تا ۹۴ برای مشمولین در نظر گرفته شده است قیمت بازاری آن دوبرابر شده است، ولی مشمولین می‌توانند در صورت تمایل با همان قیمت قبلی الباقی سهام خود را آزاد کنند.

 

به گفته پوری حسینی رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی ۱۱ سال قبل تعدادی از شرکت‌های سرمایه پذیر انتخاب شدند که مقداری از سهام این شرکت‌ها از یک درصد تا ۹۰ درصد به سهام عدالت اختصاص یافت و دولت از سهام این شرکت‌ها یک میلیون تومان سهام برای مشمولین در نظر گرفت و قرار شد از محل سود این سهام تا ۱۰ سال اقساط سهام مذکور را دریافت کنند و برخلاف تصور مردم، دولت سهام را مجانی به مشمولین واگذار نکرد و در حدود ۱۰ سال صبر کردند که از محل دریافت سود سهام از شرکت‌های سرمایه‌پذیر، بدهی مردم به دولت پرداخت شود. رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی می‌افزاید:باید توجه شود که الباقی این سهام که از محل سودهای دریافتی از شرکت‌های سرمایه پذیر در طی ۱۰ ساله سهام عدالت آزاد نشده است، متعلق به دولت بوده و هست. به عبارتی از اول سهامی داده نشده بودکه حالا برداشته شود.

 

به گفته این مقام مسئول ۶۰ شرکت در قالب شرکت‌های سهام عدالت است که ۴۹ مورد آن دارای قیمت قطعی است.ارزش این شرکت‌ها ۲۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است در حالی که ارزش بازار آن ۵۵ هزار میلیارد تومان است.از مجموع ۶۰ شرکت دولت در ۱۰ سال گذشته شرکت‌هایی را کم و شرکت‌هایی را به آنها اضافه کرده است. ازجمله شرکت‌هایی که حذف شدند؛ شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بود و زیانده به حساب می‌آمد و شرکت‌های سوددهی به آنها اضافه شدند.

 

آغاز پرداخت چند مرحله‌ای سهام عدالت در آینده نزدیک

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی از آغاز پرداخت چند مرحله‌ای سود سهام عدالت طی چند روز آینده خبر داد.به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی سازی، پوری حسینی در خصوص پرداخت سهام عدالت گفت: شرکت‌های سرمایه پذیر صورت‌های مالی خود را تیرماه مصوب نموده و از اول مرداد تا پایان اسفند ماه فرصت دارند که سود تقسیم شده را به حساب سازمان خصوصی‌سازی واریز نمایند و سازمان خصوصی‌سازی با نهایت قدرت و دقت بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان از ۳۴۰۰میلیارد تومان را دریافت کرده است. که این رقم ۱۵ درصد از کل سود سهام مصوب شرکت‌های سرمایه پذیر که ناشی از عملکرد سالی مالی است، خواهد بود. وی همچنین افزود: برخلاف تصور ما تقسیم سود سهام عدالت چند روزی است به تأخیر افتاده و پس از هماهنگی‌های لازم با دستگاه‌های مربوطه، ان‌شاءالله از چند روز آینده این امر آغازخواهد شد و مرحله به مرحله سود واریز خواهد شد که اطلاع‌رسانی‌های بعدی جزئیات بیشتری را در اختیار مشمولین قرار خواهد داد.

 

نیم نگاه

براساس آیین‌نامه اجرایی تصویب شده دولت قبل، در صورتی که در پایان دوره تقسیط، بهای سهام مورد واگذاری به طور کامل تسویه نشده باشد، مشمولان می‌توانند حداکثر تا پایان شهریور ماه ۱۳۹۶، رأساً نسبت به پرداخت بدهی و تسویه حساب سهام مورد خریداری اقدام کنند.

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 23
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش