یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳
۱۱:۴۸ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۲۰۳۹
اقتصاد کلان

تبعات بالا گرفتن اختلافات ميان دولت و ديوان محاسبات

يوان محاسبات,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

اختلافات ميان دولت و ديوان محاسبات بالا گرفته است. دولت معتقد است گزارش ديوان محاسبات چون بر اساس اطلاعات دقيق و تكميلي قوه مجريه نبوده ابهامات فراواني دارد كه بايد برطرف شود. عليرضا سلطاني، كارشناس حوزه اقتصاد انرژي معتقد است گرچه همواره مرسوم بوده ديوان محاسبات قوه مجريه براي تهيه گزارش تفريغ بودجه هم اطلاعاتي دريافت مي‌كرده است اما اين به معناي اكتفا به اين اطلاعات نيست. با اين حال اين كارشناس حوزه اقتصاد انرژي معتقد است برداشت‌ها و تفاسير متفاوت دولت و ديوان محاسبات از اختيارات نهادها، ‌ستادها و نحوه هزينه كرد درآمدها در شرايط تحريمي باعث بروز چنين اختلافاتي شده است.

 

دولت معتقد است كه در گزارش ديوان محاسبات بايد اطلاعات قوه مجريه هم لحاظ مي‌شد كه در اين گزارش اتفاق نيفتاد. از سويي نماينده‌هاي مجلس نيز معتقد هستند ديوان مكلف نيست حتما به اطلاعات قوه مجريه و دستگاه‌هاي ذي‌ربط مراجعه كند. ديوان محاسبات اساسا براي تهيه تفريغ بودجه از چه اطلاعاتي استفاده مي‌كند؟

اول بايد به اين نكته اشاره كنم كه يكي از ويژگي‌هاي دولت‌هاي يازدهم و دوازدهم انضباط مالي به خصوص نسبت به دولت‌هاي نهم و دهم است. اين ويژگي دولت يازدهم و دوازدهم را از دولت‌هاي گذشته متمايز كرده است. واقعيت اين است كه وقتي عملكرد اين دو دولت را مورد ارزيابي قرار دهيم، متوجه مي‌شويم كه اين انضباط بيشتر از گذشته صورت گرفته است.

 

در اين زمينه دولت نمره قابل قبولي را كسب مي‌كند. اين مساله باعث شده است كه گزارش ديوان محاسبات از تفريغ بودجه سال ٩٥ دور از انتظار باشد؛ ‌هم براي دولتمردان و به خصوص سازمان برنامه و بودجه و همچنين حوزه نفت. كسي انتظار نداشت گزارشي ارايه شود كه اختلاف عددي و رقمي بزرگي ميان عملكرد دولت و بودجه مصوب مجلس شوراي اسلامي وجود داشته‌باشد. از اين لحاظ اين نكته جاي بررسي و تامل داشت كه آيا اتفاقي افتاده كه اين اختلافات وجود دارد؟اختلافي كه ميان دولت و ديوان محاسبات بر سر مكانيزم و سازوكار تفريغ بودجه سال ٩٥ است.

 

طبق روندي كه در گذشته بوده كارشناسان ديوان محاسبات بر اساس داده‌هاي آماري و مالي كه دولت در اختيار آنها قرار مي‌داده گزارش را تهيه مي‌كرده است اما ظاهرا اين فرآيند در گزارش تفريغ بودجه سال ٩٥ متمايز شده و بر اساس سازوكار جديدي اقدام به دريافت اطلاعات و تحليل و بررسي و به دنبال آن ارايه گزارش تفريغ بودجه ٩٥ كرده است. اختلاف بر سر نحوه تهيه گزارش است.

 

هماهنگي لازم براي تهيه اين گزارش صورت نگرفته و دولتمردان و سازمان برنامه و بودجه انتظار داشته كه ديوان محاسبات طبق سال‌هاي گذشته بر اساس هماهنگي گزارش را تهيه مي‌كرده و مواردي كه دچار ابهام بوده يا موجب بروز مشكل بوده قبل از رسانه‌اي شدن و تحويل به مجلس با دولت رفع مي‌كرده، ارقام با هم چك مي‌شده و اگر به نتيجه نمي‌رسيدند آن زمان دادستان ديوان محاسبات ورود مي‌كرده است. همچنين برداشت دولت و سازمان برنامه و بودجه با ديوان محاسبات نسبت به بخشي از اطلاعات و داده‌ها و روندهاي قانوني يا مجوز‌هاي نحوه هزينه‌‌كرد درآمدها به خصوص در حوزه نفت اختلاف دارد. با توجه به اين اختلافات‌نظر بهتر بود قبل از رسانه‌اي شدن اين موضوع را در قالب كارگروه‌هاي مشترك حل مي‌كردند.

 

چرا دولت با ديوان محاسبات اختلاف‌ برداشت‌ها در مورد نحوه هزينه‌كرد درآمدها يا روند‌هاي قانوني اختلاف برداشت دارد؟ اين موضوع شامل چه مواردي است؟

در مورد برخي گزارش‌هاي حوزه نفت و گاز منتشر شده اختلاف نظر وجود دارد؛ نگاهي متفاوت به قانوني بودن يا نبودن برخي واريزها يا هزينه‌كردها و همچنين اختلاف بر سر واريز برخي وجوه به خزانه و نحوه روند اين واريزها وجود دارد. درواقع تفسير برخي قوانين و مجوزها، اختيارات برخي ستادها مثل ستاد اقتصاد مقاومتي و... اين اختلاف نظرات وجود دارد. ضمن اينكه بايد درنظر گرفت ديوان محاسبات خود را محق مي‌داند كه اطلاعات آماري خود را از نهادهاي مختلف كسب كند اما فرآيند و روند عمليات كسب درآمد و هزينه‌ها به ويژه در حوزه نفت فرآيند پيچيده‌اي است.

 

با توجه به تحريم‌هايي كه براي كشور وجود دارد كه كار را سخت كرده است. در چنين شرايطي برداشت و تفسير از قوانين، اختيار برخي ستادها و مجوزها و... اختلاف‌نظرهايي ايجاد مي‌كند. مثلا ديوان محاسبات مدعي شده ١٢٨ ميليون دلار از درآمد ناشي از صادرات گاز طبيعي به حساب صندوق توسعه واريز نشده است در حالي كه شركت ملي گاز ايران درآمدي از صادرات گاز به تركيه حاصل نكرده است كه واريزي داشته‌باشد. در واقع اختلافي كه ميان ايران با تركيه بر سر قيمت گاز به وجود آمد و در نهايت ايران مجبور شد با قيمتي پايين‌تر گاز را به تركيه صادر كند مشكل اصلي در اين زمينه بود.

 

در مورد يك ميليارد و ٤٨ ميليون دلار سودي ناشي از صادرات فرآورده‌هاي نفتي واريز نشده است هم ناشي از اختلاف‌نظر و تفسير است؛ وزارت نفت اين فرآورده‌ها را صادر كرده اما درآمد حاصل از اين صادرات متعلق به دولت نيست بلكه متعلق به شركت‌هاي پالايشي است. در نتيجه اختلافات اين‌چنيني وجود دارد كه بايد با كارگروه‌هاي مشترك قابل حل است.

 

مساله ديگري كه مطرح شد اين است كه ديوان محاسبات ميزان بشكه‌هاي نفت توليدي وزارت نفت را به جاي ميزان نفت به فروش رفته محاسبه كرده كه منجر به اختلاف حساب شده است. به نظر شما ممكن است چنين اختلافي در حساب‌هاي ديوان محاسبات ايجاد شود و هيچ نهاد ديگري پيش از گزارش تفريغ بودجه متوجه نشود؟

در اين مورد هم به نظر مي‌رسد اختلاف سليقه در بررسي و كسب اطلاعات وجود دارد. اين واقعيت است كه شركت ملي نفت ايران موظف است كه تمام منابع حاصل از فروش نفت را به خزانه واريز كند و طبق قانون بودجه ١٤ درصد از اين درآمد را به عنوان حق مالكانه درنظر گرفته و خرج هزينه‌هاي جاري و هزينه‌هاي توسعه‌اي كند. بنابراين امكان بروز اختلاف عددي و رقمي بزرگ بسيار كم است. در واقع نمي‌توان اين مبالغ را واريز نكرد و هيچ نهادي متوجه آن نشود.

 

طبق گزارش حسابرسي و بر اساس گزارش‌هاي رسمي شركت ملي نفت ايران تمام مبالغ ناشي از صادرات نفت و ميعانات گازي به خزانه واريز شده است. جداي از ديوان محاسبات و پيش از آن سازمان حسابرسي مي‌توانسته به موضوع ورود پيدا كند. گزارشي سازمان حسابرسي كه چنين ارقامي واريز نشده‌باشد ارايه نشده است. بايد در نظر داشت كه سازمان برنامه و بودجه و نهادي مثل بانك مركزي حساسيت لازم براي واريز درآمده‌هاي حاصل از فروش نفت داشته‌ و دارند قبل از ورود ديوان محاسبات اگر مشكلي وجود داشت ورود مي‌كردند.

 

به نظر شما در حال حاضر براي حل و فصل اين ماجرا مجلس چه كاري مي‌تواند انجام دهد؟

دولت و مجلس بايد اين مساله را در فضاي همكاري و تعاملي با ديوان محاسبات حل و فصل كنند. دولت به شيوه‌هاي مختلف هم در اين زمينه اعلام آمادگي كرده است تا به سوال‌هاي ديوان محاسبات پاسخ دهد. كميسيون بودجه و سازمان مديريت و برنامه‌ريزي و وزارت نفت مي‌توانند با همكاري باهم به نتيجه مطلوب دست يابند.

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش